Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
ragdoll kedisi

Ragdoll Kedisi

Kedi ırkları kendi içinde bile değişiklik gösteren geniş bir dünyaya sahiptir. Sizler de bu dünyaya ait olan, ipeksi ve yumuşak kıllara sahip Ragdoll kedisi ve özelliklerini daha yakından tanımak ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise bu kedi hakkında öğrenmeniz gereken her şeyi sizler için sıraladık.

Adından da tahmin edilebileceği üzere bu kediler, bir bez bebek gibi taşınmayı ve kendilerini bırakmayı severler. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta sıkça karşınıza çıkabilen bu kedi cinsi, ilk olarak deneyimli bir kedi yetiştiricisi olan Ann Baker tarafından 1960’larda Riverside, Kaliforniya’da yetiştirilmiştir. Ragdoll kedisi yuvarlak gözler, kaslı yapı ve uzun kuyruklara sahiptir. İlk olarak Josephine adlı beyaz bir Angora kedisinin Birman kedisi ile çiftleştirilmesinden oluşan yavrularının diğer uzun kıllı kediler ile çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Hatta Josephine adlı kedinin de ilginç bir hikayesi var; yaşadığı bir araba kazasından sonra mizacının oldukça değiştiği söylenenler arasında. Daha rahat ve uysal hale gelen kedinin bu tavırları, belki de Ragdoll kedisinin başlangıcı için bir sebep olmuş oldu.

Özetle dört kediden türeyen bu kedi türü 1993 yılında ise CFA (Cat Fancier’s Association) adı verilen kurum tarafından kabul edilen bir tür olmuştur; yani tanınmıştır. 

Ragdoll kedisi cins kediler arasındadır, çeşitli karakteristik özelliklerinden dolayı yavru kedi veya insan odaklı olduklarından dolayı köpek benzeri kediler olarak da adlandırılmaktadırlar. 

Ragdoll Kedisi Yavru

Yavru Ragdoll kedisi orta düzeyde kıl döker, iyi fırçalandığında ve temizliği ihmal edilmediğinde çevreyi çok fazla kirletmez. Yine düzenli aralıklarla fırçalanması, kıllarının keçelenmesinin önüne geçer. Fakat yine de sahiplenmeden önce bu kediye karşı bir alerjiye sahip olunup olunmadığının kontrol edilmesi gereklidir. Çünkü hipoalerjenik değillerdir; çok fazla kıl dökmemelerine rağmen uzun kıllarından dolayı dikkat edilmesinde fayda vardır. 

ragdoll kedisi yavru

Sakin, savunma becerisi gelişmemiş ve avcı olmayan yapıları gereği sokak yaşamına uyumlu olmayabilirler, yani dışarıda olmaktansa içeride olmayı tercih ederler. Potansiyel tehlikelere karşı savunma gösteremeyebilirler. Dolayısıyla da kolay bir hedef olabilirler.

Yavru Ragdoll kedisi için bu dönemden itibaren bakım rutini oluşturulduğunda, ilerisi için tırnak kesme ve banyo yaptırma gibi durumlara alışkın olurlar. Yine tüm canlılar gibi küçükken eğitim verilmesi ilerisi için daha kolaylaştırıcı olmaktadır. Aynı zamanda yaş mama ve kuru mamanın karıştırılarak verilmesi ve beslenmelerinin takip edilmesi önerilmektedir. Bu hem çene kaslarında zayıflık olmaması hem de kilo kontrolünün sağlanması için gereklidir. Yine de veteriner hekime danışılarak bir beslenme planı sağlanmalıdır; bizler de verebileceğimiz çeşitli öneriler için kliniğimizi ziyaret etmenizden memnuniyet duyarız.

Ragdoll Kedisi Özellikleri

Safkan Ragdoll Kedisi, yavaş olgunlaşan kedi türlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda da evcilleştirilmiş kediler arasındaki en ağır kedilerden olan Ragdoll Kedisi, uysal ve oyuncu bir kedi olarak da tanımlanmaktadır. Bu yüzden çeşitli ödüller veya sevebileceği oyuncaklar ile eğitim vermeniz de kolaylaşabilir. Eğitilebilir cinslerdendir; dolayısıyla nesne getirme oyununu öğrenebilirler. Bu denli oyunu ve ilgiyi seven bir kedinin yalnız kalmaması da önemli olan bir durumdur; aksi takdirde mobilya tırmalama gibi olumsuz davranışlar sergileyebilir. Yalnızlığı sevmemelerinden dolayı çalışan ve dolayısıyla da ev ortamında pek bulunamayan evcil hayvan severler için iyi bir tercih olmamaktadır.

ragdoll kedisi özellikleri

Ağırlıklarının yaklaşık 4 ila 10 kilo arasında değişiklik göstermesi ile, yaklaşık 12 ila 17 yıl boyunca yaşarlar. Yavaş olgunlaşsalar da dört yaşlarında tam boyutlarına ve iki yaşlarında da tam kürk renklerine ulaşırlar. Tabii bu etkenler yine de çeşitli sağlık durumlarına göre farklılık gösterebilir. Genel olarak üç farklı desen ve dört farklı renkte gözlemlenebilen bu kediler, yer yüzeyine yakın durmayı severler. Tabiri caizse dizinizin dibinde veya kucağınızda vakit geçirmek tam da onlara göre eylemlerdendir. Vücutlarının büyük bir bölümü genellikle kuyrukları, kafaları ve bacaklarından daha açık renktedir. Öte yandan kimisinin ise patileri, eldiven varmışçasına daha koyudur; kimisinin ise mide tarafları daha koyu renge sahiptir. 

Peki kedi türlerini pek bilmeyenler ve hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler kedileri birbirleri ile nasıl karşılaştırabilir, Ragdoll kedisi nasıl anlaşılır? Birman veya İran kedilerine benzetilseler de kısa boynu olan, geniş göğüslü ve gür kılları olan bir kedi gördüyseniz, onun Ragdoll Kedisi olma ihtimali çok yüksektir. Aynı zamanda genellikle mavi gözlere sahiptirler. Uysallıklarının da tembellikle karıştırılmamasını belirtmekte fayda var, son derece eğlenceyi seven ve öğrenmeye açık olan kedi türlerinden biri olmaktadır. 

Sakinliği sebebiyle ilk defa kedi sahiplenmek isteyenler için, Ragdoll kedisi karakteri gereği çok uygun olmaktadır. Hem uyumlular hem de kucakta vakit geçirerek ilgi görmeyi çok seviyorlar! Harika bir ev hayvanı olan bu kediler oldukça sosyallerdir. 

Ragdoll kedisi bakımı da diğer kedilerde olduğu gibidir, hatta bir nebze daha kolaydır. Diğer kedilerde de olduğu gibi beslenmesine, fiziksel aktivitelerine, aşılarına ve kontrollerine mutlaka dikkat edilmelidir. 

Ragdoll Kedisi Hastalıkları

Diğer tüm safkanlarda, cins kedilerde olduğu gibi sahip oldukları küçük gen havuzundan dolayı çeşitli sağlık sorunları daha sık gözlemlenebilmektedir. Bu hayvanların sorumluluğunu üstlenirken; kişilikleri, gereksinimleri ve sağlıkları ile ilgili her türlü bilgi iyi bir şekilde bilinmelidir.

Fakat bu cinse özel, belirli bir sağlık problemi belirtilmemiştir; yine de her türlü anormal ve beklenmeyen durumlarda mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır. Öte yandan ağır ve büyük yapısı nedeniyle, kilo sorunları ihtimaline dikkat edilmelidir. Yapıları gereği kilo almaya meyilli olduklarından dolayı bu durum obeziteye ve ardından da artrite yol açabilir.

Ragdoll Kedisi Sahiplenme

Bu cinse özel bir hastalık olmadığından bahsettik fakat yine de çiftleştirmeden dolayı oluşabilecek çeşitli genetik sorunlar veya bazı hastalıklara yatkınlıkları olabilir. Bunlar; tiroid bezi yüzünden kalp kasının kalınlaşması olarak bilinen hipertrofik kardiyomiyopati, idrar yolu enfeksiyonu, ağız ve diş eti hastalıkları, koronavirüs ve polikistik böbrek hastalığı olabilir. 

Her hayvanın sağlıklı ve iyi bir hayat yaşaması en temel hakkıdır, bu yüzden yavru Ragdoll kedisi sahiplenme önemli bir konudur. Birden fazla evcil hayvan veya çocuk olan evlere rahatlıkla uyum sağlayabilirler; yine de ilk tanışmaların gözetim altında yapılması önerilmektedir. Nadiren sesli olan bu Ragdoll kedisi, genellikle sessizdir. Onları rahatsız edecek herhangi bir durum olmadığı sürece gürültü yapmazlar. 

Ragdoll Kedisi Fiyat

Yaklaşık 10.000 Türk lirası olan Ragdoll kedi fiyat ortalaması kedinin özel gereksinimleri, cinsiyeti, genel sağlık durumu ve yaşı gibi bazı faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Yine de gerçekten Safkan Ragdoll kedisi biraz daha pahalıdır. 

Ragdoll kedisi yavru fiyatları da yukarıda belirttiğimiz gibidir; fakat yine de sahiplendirmek tabii ki her zaman tercih edilmesi gereken ilk seçenek olmalıdır. Ragdoll kedisi özellikleri ve hakkındaki birçok bilgiyi sizler için derledik. Hangi kedi sahiplenilirse sahiplenilsin, onlara sunulması gereken en önemli şey kaliteli bir yaşamdır. Onların bakımlarını aksatmamak ve düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmak önemlidir. Bu bağlamda kliniğimize gelerek isterseniz bilgi alabilir isterseniz de gereken kontrolleri yaptırabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Ragdoll Kedisi İçeriği