Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
yeni doğmuş kedi

Yeni Doğmuş Kedi

Yeni doğmuş kedi bakımı büyük bir titizlik ve özveri gerektirir. Bu aşamada savunmasız bir kedi yavrusuna nasıl bakım yapılması gerektiği bilinmelidir. Yeni doğan kediler, vücut ısılarını dengeleme konusunda zorluk yaşayabilirler. Bundan dolayı sıcaklık onlar için çok önemli bir konudur. Kedinizi bir ısıtıcı ya da ısı lambası yardımı ile sıcak tutmalısınız. Yeni doğan kedilerin sıcaklık ihtiyaçları doğumdan sonra birkaç hafta kadar devam eder. Sıcaklık dışında da yeni doğan kedinin pek çok farklı ihtiyacı vardır.

Yeni Doğan Kedi Bakımı

Yeni doğan kedi bakımı hem zorlu hem de heyecanlı bir deneyimdir. Yeni doğan kedi kendini güvende ve rahat hissetmelidir. Bunun için kediye özel bir yaşam alanı oluşturulmalıdır. Yumuşak bir battaniye, yatak, havlu üzerine yerleştirilmiş bir kutu ideal olacaktır. Kediler dünyaya geldikleri andan itibaren annelerinin sütü ile beslenmeliler. Ancak kedinin annesi yok ise özel bir kedi sütü takviyesi kullanılabilir.

Bu süreçte merak edilen hususlardan biri de yeni doğan kedi gözleri ne zaman açılır sorusunun yanıtıdır. Yavru kedi dostlarımız, kapalı göz ve kulak kanalları ile dünyaya gelirler. Yaşamın ilk günlerinde göremezler ve duyamazlar. Genel olarak yavru kedilerin 5-8. günlerde sesleri duymaya başladığı bilinir. Yaşamlarının ikinci haftasında görmeye başlarlar. Üçüncü haftada tam olarak duyabilir ve görebilirler.

yeni doğan kedi gözleri ne zaman açılır

Kedinin beslenme gereksinimi yaşa göre değişir. Bir veteriner tavsiyesi ile hareket etmeniz, bu noktada en doğrusu olacaktır. Yeni doğan kedilerin altını anneleri temizler. Kedinin annesi yoksa bunu sizin yapmanız gerekir. Yumuşak bir bezle ya da ıslak mendille yavaş bir şekilde alt temizliği yapabilirsiniz.

Yeni doğmuş kedi bakımında bir diğer husus ise göz ve kulak temizliğidir. Bunun için veterinerden tavsiye almanızı öneririz. Patili dostunuzun düzenli şekilde veteriner kontrolünden geçmesi, genel sağlığı ve büyümesi açısından da önem arz eder.

Yavru kedi sosyalleşmeye başladığı zaman, erken dönemlerde insanlarla iletişime gereksinim duyar. Bu aşamada nazik ve yavaş bir şekilde onunla iletişim kurmalısınız. Böylece daha sosyal ve sevgi dolu bir kedi olabilecektir.

Kedi dostlarımız tuvalet alışkanlıklarını annelerinden öğrenirler. Ancak tuvalet eğitimine de ihtiyaçları olabilir. Bunun için kedi tuvaleti ve kedi kumu kullanmalısınız. Yeni doğan kedi ya da kedileri diğer hayvanlardan ve tehlikeli yerlerden uzak tutmalısınız. Bu, onların güvenliği bakımından önemlidir.

Veterinerin önerdiği bütün aşıları ve ilaçları düzenli olarak uygulayın. Sağlıklı bir büyüme süreci ve bağışıklık sistemi için aşılar ve ilaçlar gereklidir. Yeni doğan kedi büyük bir sorumluluk ister. Bu dönemde veteriner hekimle sürekli iletişim halinde olmanızı öneririz.

Yeni Doğmuş Kediye Ne Verilir?

Yeni doğmuş kedi bakımından beslenme en önemli ayrıntılardan biridir. Peki yeni doğmuş kediye ne verilir? Yavru kediler hızla büyürler ve beslenme gereksinimleri de bu aşamada farklılaşır.

Yeni doğan kediler ortalama üç haftalık olana kadar anne sütüyle beslenmelidir. Yeni doğmuş kediye süt verilir mi sorusunun yanıtı da yeni bir kedinin bakımını üstlenen kişiler tarafından araştırılır. Kedinin annesi yoksa yavru kediye özel sütler verilebilir. Bu süreçte yavru kedi, anne sütünden veya yavrular için özel olarak formüle edilen süt tozundan başka bir şey tüketmemelidir. Bebek mamaları ve köpekler için üretilen süt tozları, yavru kediler için uygun olmamaktadır.

Yavru kediler 3-4 haftadan sonra yaş ya da kuru mama tüketebilirler. Ancak bu mamanın da yavru kediler için özel olarak formüle edilmiş olması gerekir. Böylece minik kedi, ihtiyaç duyduğu besin maddelerini tam ve dengeli oranda alabilecektir.

Yeni doğmuş kediye su verilir mi sorusuna da cevap vermek gerekir. Yeni doğan kedilerin susuz kalmaması önem arz eder. Anne sütünde yeteri kadar su bulunmaktadır. Kedinin su ihtiyacının karşılanması için 3-4 haftadan sonra yaş mama da yavru kediye verilebilir. Doğumdan sonra dört haftayı geride bırakan kediye direkt olarak su verilebilir. Öncesinde yalnızca anne sütü veya yavru kedi sütü verilmelidir.

Yeni Doğmuş Kedi Nasıl Beslenir?

Yeni bir yavru kedi sahiplenecek olan kişiler, yeni doğmuş kedi nasıl beslenir sorusuna yanıt arar. Peki yeni doğmuş kedi ne yer? Yavru kedi dostlarımız, doğumdan itibaren ilk 3-4 hafta boyunca sadece sıvı ile beslenmeliler. Ardından yavaş yavaş katı gıdaya geçiş yapılabilir. 3-4 hafta boyunca anne sütü ile beslenmesi, kedinin sağlığı ve gelişimi açısından önemlidir. Ancak kedinin annesi yoksa da muhakkak yavru kedi sütü tercih edilmelidir.

yeni doğmuş kedi nasıl beslenir

Yavru kediler bir aylık olduklarında onlara kuru veya yaş mama verilebilir. Kedi bu süreçte yavrular için üretilen mamalardan yemelidir. Hem kuru kedi maması hem de yaş kedi maması, yavrular için tasarlanmış olmalıdır. Yetişkin kedi mamaları, bu aşamada yavru kediler için besleyici değildir. Çünkü kedilerde beslenme söz konusu olduğunda yaşa göre bir mama seçimi yapmak oldukça önemlidir.

Yeni doğan kedi ne zaman emer? Yavru kedi dünyaya gelir gelmez süt emmeye başlamaktadır. Hayatının ilk üç gününde her yavru kedi hangi memeden besleneceğini seçer. Anne tarafından beslendiği sürece bu seçime bağlı kalır. Yavruluk süreci boyunca da kedi, annesini emmeye devam eder. Kedinin annesi bulunmuyorsa yavru kedi sütü beslenme için uygun olacaktır.

Siz de yeni doğmuş kedi bakımı, aşıları ve sağlık kontrolleri için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize müracaat edebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Yeni Doğmuş Kedi İçeriği