Kedi göz akıntısı genel olarak bakıldığında bir koruma görevi gören bir durum olduğu gibi aksi de olabilir. Bir göz akıntısı yaşayan kedi gözü nemli tutarak sağlıklı görünmesini ve korunmasını sağlar. Bu akıntı kimi zaman enfeksiyonlara da sebep olabilir. Normal zamandan daha fazla bir akıntı söz konusu ise Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelerek ya da bizlere telefon ile ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Kedide göz akmasının birçok nedeni olabilmektedir. Öncelikli olarak kediniz bir üst solunum enfeksiyonu geçiyor olabilir. Kedi cinslerine özgü olan kalisivirüs buna sebep olmaktadır. Bu son derece bulaşıcı olup beraber yaşayan kedilerde de rastlanabilir. ilk başlarda anlayamayacağımız bu hastalık türünün ilerlemesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Gözden akan sıvı oldukça yapışkan ve yoğun kıvamda ise durumun sadece bir göz akıntısı olmadığını gösterir ve veteriner hekime danışılması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra konjonktivit denilen yani diğer bir adı ile kedi nezlesi de bu duruma sebep olabilir. Kedinizin göz çevresi etrafında oluşan bir iltihap türüdür. Genelde gözlerinde etrafında kızarıklık ve şişkinlik ile belirti göstermektedir. Işığa karşı duyarlılığı artan canlıların gözlerinden iltihap akabilmektedir. Durumun sağlık açısından öneminin büyük olduğunu bilerek en kısa sürede veteriner hekime danışılması gerekmektedir.
Kedide göz akıntısı normal mi sorusuna verilecek en uygun cevap, tüylü dostlarımızın sağlığı açısından bu durumların normal olmadığını bilmemiz gereklidir olacaktır. Bu akıntı kimi zaman ne kadar temizleyici bir sistem olsa da sonuçlarının olumsuz yönde olabileceğini bilmek gerekir. Ayrıca kedinizin herhangi bir maddeye, mamaya, toza, temizlik maddesine, kimyasal ürünlere alerjisinin de olabileceğini ve buna bağlı olarak kronik rahatsızlıklar yaşadığını da unutmamak gerekir.
Bazı cins kedilerde bu göz akıntısı anatomik olarak doğuştan gelmektedir. Örneğin shorthair cinsi kedilerin yüzleri düz olduğundan dolayı göz akıntısı kimi zaman çok sık görülebilmektedir. Burun kanalları diğer kedilere göre daha dar olmasından dolayı solunum yolu kaynaklı sorunlar yaşayabilmektedir. Bu akıntının fazla olması çoğu zaman burun çevresindeki tüy renklerinin değişmesine neden olmaktadır. Veteriner hekimin önerdiği ilaç ya da damlalar ile günlük ve rutin temizlik yaparak bu durumu azaltabilirsiniz. Diğer kedilerde olduğu gibi bu akıntının enfeksiyona dönüşmemesi için bu temizlik son derece önemlidir.
Kedim Hapşırıyor ve Gözü Akıyor
Kedilerde göz sulanması ve hapşırmanın da birçok sebebi olabilir. Kedilerin birçok şeye alerjisi vardır ve bunu kimi zaman anlayabilmek zaman alabilir. Bu zamanla ya da doğuştan olabilecek bir durumda olabilir. Bu nedenle kontrol ve takip etmek yaşamlarını daha kaliteli bir hale getirmek için bir adım olacaktır. Kedilerin hapşırmalarının en büyük nedenlerinden bazıları toz, parfüm, deodorant ya da bir temizlik maddesi olabilir.
İçlerinde bulunan kimyasal sentetik malzemelerin kokusu bu duruma yola açmaktadır. Bunun yanı sıra bu maddelerden herhangi birisine alerjik reaksiyon da gösterebilir. Hapşırma bir üst solunum enfeksiyonu belirtilerinden birisi olacağından dolayı durumun bakteriyel ya da bir mantar enfeksiyonundan dolayı da yaşanıyor olabilir. Bu durumun çözümünü öncelikle ilgili maddelerin yani alerjisi olabileceğini düşündüğünüz şeyleri tüylü dostunuzdan uzak tutarak sağlayabilirsiniz. Akabinde hapşırmasının azaldığını gözlemleyerek alerjisi olabileceği maddeyi tespit edebilirsiniz.
Hapşırma süresinin 1 haftadan uzun sürmesi gibi durumlarda Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelerek muayene ettirebilirsiniz. Bu durumun sadece bir alerjik reaksiyon olmadığını gözlemlemiş olacaksınız. Hapşırma ile göz akıntısı da yaşanabilmektedir. Aynı orantıda iki durumu da yaşayan kedinizin farklı bir hastalığını ya da alerjisini öğrenmek zor olabilir.
Kedilerde göz akıntısı ve hapşırmanın başka bir sebebi de kullanacağı kumu olabilir. Kedi kumları aşırı tozlu olabilmektedir. Kedinin tuvaletini yaptığı kabın içinde kum yoğunluğu ve içerdiği maddenin özelliği sebebi ile tozlanma durumu ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Tuvaletini yapmadan önce kazdığı yerden çıkan toz özellik kapalı tuvaletlerde direk solunum yolu ile vücuduna girecektir. Bu da hapşırmasına ve gözlerinin sulanmasına neden olabilir. Kedilerin kullanacağınız kuma da alerjinin olabileceğini unutmamak gerekir.
Kedilerde göz akıntısı ve kızarıklık görüldüğünde durumu takip ederek ilerlemesini engellemek gerekir. Sonuçlarının kimi zaman ölümcül dahil olabileceğini unutulması son derece önemlidir. Kedi vücuduna girecek bir enfeksiyon göz yolu ile de olabilir. Kedi sağlığının daha uzun ve rahat geçirmek için temizliğinin hatta gerekirse tedavisinin yapılması gerekir. Kızarıklığın ve göz akıntısının sebepleri kimi zaman aynı kimi zaman farklı da seyredebilir. Bu tarz bir durum gözlemlediğinizde Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelerek muayene sonrası yapılması gerekenleri uygulayabilirsiniz.
Kedi Göz Akıntısı Nasıl Geçer
Kedi göz akıntısı nasıl geçer soruna verilebilecek en güzel yanıtlardan birisi günlük rutin temizliktir. Bu alerjik durumlarda ve enfeksiyon gözlenmeyen kedilerde uygundur. Göz sulanması diğer bir adı ile epifora ise ilaç ve damla yöntemi yanı sıra cerrahi yöntemler ile de tedavi edilebilir.
Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak sizlere önereceğimiz ilaç ya da damla yöntemi ile alerjik reaksiyon göstermiş kedinizin gözlerini temizleme işlemini günlük bir rutin haline getirebilirsiniz. Yalnız bu durum bir evde tedavi yöntemi değildir. Evde yapılacak bu temizliğin hangi durumlarda ve hangi aşamada yapılması gerektiğini bilmek gerekir. Kedinizin geçireceği herhangi bir hastalık başlangıcı olabilir.
Kedilerde göz akıntısı için damla veteriner hekim tarafından muayene sonrası verilmelidir. Durumun hangi yollar ile tedavi edileceğini belirlemek bir hekim tarafından sağlanır. Kedi göz akıntısı damlası, genelde göz kuruluğu ve kızarıklığını gidermek için ilaç içeriği olarak sodyum hyaluronat, sodyum klorür, sodyum fosfat gibi bileşenler barındırır. Kullanılacak damla kesinlikle hekim tarafından önerilmelidir. Farklı kedi sahiplerinin kullandıkları damlalar o kedilerde işe yararken sizin kedinizde işe yaramayabilir. Her ilacın etken maddeleri ile kedilerin bünyeleri farklıdır. Bu sebeple hangi damlanın kullanılması gerektiği, önerilen damlanın kullanımı, aralığı, ürün içeriği gibi durumlar önemli olacaktır. Bu da hekim tavsiyesini destekleyen bir unsurdur.
Kedilerde göz akıntısı ilaç kullanılmaması gibi durumlarda, iltihaptan kaynaklı körlük durumu yaşanabilmektedir. Önceden tespit edilen bu durumun ilaç ile tedavisi mümkün olacaktır. Yalnız, geç kalınmış bir durumda yaşanacak olan sorunların geri dönüşü epey zor olmaktadır. Kimi zaman körlük, gözlerin ampute edilmesi gibi durumlar bunlara birer örnek olarak verilebilir. İlacın muayene sonrasında reçete alınması kesinlikle önemlidir. İlaç kullanımı veteriner hekim tarafından verilen dozda ve zaman aralığında uygulanmalıdır. Göz akıntısının nedenini bulmak kedi sahipleri için zor olabilir. Takip etmek, ilgili bölgenin ve tüylü dostunuzun bulunduğu ortamın temizliğini rutin olarak yapmak bu durumların olmasının sadece bir yöntemidir.
Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kedinizin bu tarz problemlerini profesyonel hekimlerimiz eşliğinde tedavi edebiliriz. Muayene, teşhis, tedavi ve sağlığa kavuşma aşalamalarının her birinde size ve kedinize destek oluyoruz.
Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak 7/24 Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti de veriyoruz.
Bizi arayın, yol tarifi alın, sağlıkla kalın.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.