Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
sfenks kedisi

Sfenks Kedisi

Birçoğumuzun aslında görünüş olarak bildiği fakat belki de ismen tanımadığı bir kedi türünden bahsedeceğiz şimdi de sizlere. Görünüş olarak diğer kedilerden biraz farklı görünseler de bu durum tabii ki onları özel ve eşsiz kılan özelliklerindendir. Kimden mi bahsediyoruz? Tabii ki Sfenks kedisi! Bu benzersiz kedi türünün oldukça ilginç bir ortaya çıkış hikayesi de bulunmakta. Şimdi gelin hep beraber bu kedi ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olalım.

Çoğu zaman tüysüz kedi olarak adlandırılan Sfenks kedisi kırışık cildi ve kıl bulunmayan vücudu ile göze çarpar. Bu durumun bir genetik mutasyon sonucu olduğu düşünülmektedir. Kılları bulunmadığından dolayı vücut ısılarını diğer hayvanlara göre daha hızlı kaybederler bu da onları çoğu zaman daha çok sıcak yerlerde bulunmaya sürükler. Her ne kadar tüysüz kedi cinsi olarak tanımlansa da kimisinde özellikle kulaklarının arkasında ve ayak parmaklarında çok ince bir şekilde şeftali tüyleri vardır. Yuvarlak pençeleri, oyuncu özellikleri, büyük gözleri ve kulakları ile tam bir aile hayvanı olarak nitelendirilmektedirler. Çoğu zaman erkek Sfenks kedisi, dişi Sfenks kedisinden daha büyük olmaktadır.

Sfenks kedisi cins kedi olarak 1966 yılında Kanada Toronto’da, Prune adlı tüysüz bir erkek kedinin doğması ile gündeme gelmiş oldu. İddiaya göre bu kedi, geri melezleme adı verilen yöntem ile annesi ile çiftleştirildi ve bir tüysüz kedi daha dünyaya gelmiş oldu. Yine iddialar arasında Amerika Birleşik Devletleri Minnesota’da bulunan tüysüz ahır kedileri ile ortaya çıktıkları söylenmektedir. Adından dolayı her ne kadar ilk olarak Mısır’da ortaya çıktıkları düşünülse de durum bu şekildedir. İlk olarak bu kediler ile ilerleyen süreç sonrasında, daha sonra gen havuzunu çoğaltmak için American Shorthair ve Devon Rex gibi kedi cinsleri ile bu kedilerin çiftleştirilmesi sonucunda devam etmiştir.

Gördüğünüz üzere temelde birkaç kedi ve ardından da farklı cinslerdeki kedilerin çiftleşmesi ile meydana gelmiş olan Sfenks kedisi, günümüzde de adını daha sık duyuran bir cins olmaktadır. Hatta kimi ünlü isimlerin de Sfenks kedisi beslediğini görebilirsiniz.

Sfenks kedileri, genetik anormallikler sebebi ile doğabilecek bazı sağlık sorunları nedeniyle bazı kedi birlikleri tarafından tanınmamaktadır. Doğan bu endişelere rağmen Sfenks kedileri, 2002 yılında Cat Fanciers’ Association (CFA) tarafından resmi olarak tanınmış ve de ayrıca, 2005 yılında Uluslararası Kedi Derneği (WCF) tarafından da onaylanmıştır. Bu tanınmalar, sfenks kedilerinin adlarını duyurmasına katkıda bulunup popülaritelerini artırmıştır. Irkından dolayı doğabilecek potansiyel riskler birçok hayvanda bulunmaktadır, doğru bakım ile bu durumun önüne geçilebilmektedir.

Sfenks Kedisi Yavru

Yavru Sfenks kedisi fiziksel olarak ve yapısı gereği yeni ortamlara kolay uyum sağlayamayabilir ve sağlıkları olumsuz bir şekilde etkilenebilir. 14 haftayı doldurmayan yavru kedilerin bir süre daha sahiplendirilmemesi önerilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Aynı zamanda kılları bulunmadığından ve yavru olduklarından dolayı sıcaklık değişimlerine ve çeşitli yaralanmalara karşı daha hassas olmaktadırlar. Bu yüzden Sfenks kedisi iyi bir gözlemle yetiştirilmelidir. Öte yandan alerjilerle başınız dertte ise veya sessiz bir ev ortamı tercih ediyorsanız Sfenks kedisi doğru bir seçenek olmayabilir. Fakat her kedi özeldir ve ne kadar genelleme yapılırsa yapılsın hepsi farklı özelliklere sahip olmaktadır.

Sfenks Kedisi Özellikleri

Sfenks kedisi karakteri gereği yalnızlığı sevmez. Sıcak ortamları sevdiği için kucağınızdan inmeyebilir; dışa dönük özelliği, zekâsı ve enerjisi ile dikkat çeker. Safkan Sfenks kedisi kıllara sahip olmadığı için dikkat edilmesi gereken konuların arasına cilt sağlığı da eklenmelidir. Ortalama olarak yaklaşık 10 ila 15 yıl boyunca yaşadığı bilinen Sfenks kedisi, küçük kedi ırklarından biri olarak tanımlanmaktadır. 

Sfenks kedisi nasıl anlaşılır diye bakıldığında göze çarpan ilk şey kıllarının olmamasıdır. Fakat büyük gözler, büyük kulaklar, kalın patiler, kaslı yapı ve çıkık elmacık kemikleri ile ön plana çıkmaktadır. İlgiyi severler, bu yüzden de onlarla ilgilenip vakit geçirdiğinizde gayet iyi uyum sağlarlar. Öyle ki oyun oynarlar, numaralar yaparlar ve sabırla vereceğiniz eğitimler ile bir şeyler öğrenebilirler.

Sfenks kedisi bakımı için yalnızca dikkat edilmesi gereken nokta, vücutlarına olan direkt temastan dolayı özel şampuanlar kullanmaktır. Aynı zamanda düzenli olarak temizlik gerektiren yağlı bir cilt yapısına sahiplerdir. Her kedi benzersizdir fakat bu kediler genel olarak ciddi ve sert görünseler de meraklı doğaları ve diğer canlılarla iyi anlaşmaları olumlu noktalardandır.

Sfenks Kedisi Genetik Hastalıkları

Sfenks kedisi hastalıkları konusuna bakıldığında, bu kediler için belirtilen özel bir sağlık problemi yoktur fakat kılları bulunmadığından dolayı cilt enfeksiyonlarına yakalanabilirler, konjenital miyastenik sendrom, güneş yanığı ve kalp kasının kalınlaştığı hipertrofik kardiyomiyopati ile karşı karşıya kalabilirler. Bu durumda sağlıklarının sıkı bir şekilde takip edilmesi önemli olmaktadır.

Kılları olmadığından dolayı vücutlarındaki kıvrımlarda ve kulaklarında diğer kedilere oranla daha fazla kir ve yağ biriktirebilirler. Bu yüzden de düzenli olarak temizlenmelidirler. Bunların dışında düzenli olarak veteriner hekimler tarafından kontrolleri sağlanmalı, temizliği, beslenmesi ve aşıları kontrol altında tutulmalıdır.

Sfenks Kedisi Sahiplenme

Kılları olmamasına rağmen alerjenik olabilirler; çünkü alerjenler tükürük, yağ bezleri ve deri gibi kısımlarda da bulunabilir. Bu da yavru sfenks kedisi sahiplenme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. 

sfenks kedisi sahiplenme

Eğer daha önce hiç kedi beslemediyseniz bu yola çıkmadan önce bilmeniz gereken bazı temel bilgiler fikir sahibi olup işlerinizi kolaylaştırmada yardımcı olacaktır. Evde başka hayvanlar varsa veya ev nüfusu kalabalıksa çeşitli önlemler almanız gerekebilir. Bir kedi sahiplenmek, ona iyi ve kaliteli bir yaşam sağlamak için sunabileceğimiz tavsiyeleri dikkate almanız birçok açıdan yararlı olacaktır. Kedinin ihtiyaçlarını karşılamak, kedi bakımının temellerini öğrenmek ve beslenmeden tutun sağlık kontrollerine kadar ilgilenmeniz gereken birçok şey için rehberliğe ihtiyaç duyabilirsiniz.

Sfenks Kedisi Fiyat

Sfenks kedileri, tüysüz kedi türleri arasında yer almaktadır. Satın almak istediğinizde tüysüz kedi fiyat aralığı genellikle 4000 ile 10000 Türk lirası arasında değişmektedir. Fakat bu fiyat aralığı, kedi yetiştiricisinin prestiji, kedinin yaşı ve genel sağlık durumu gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Sfenks kedilerinin sahiplenilmesi ise bir bakıma daha doğru görünmektedir. Hem toplumsal hem de bireysel açıdan birçok avantaj sağlar. Sfenks yavru fiyatları da benzer aralıkta ilerlemektedir.

sfenks kedisi fiyat

İster Sfenks kedisi ister başka bir kedi sahiplenin veya satın alın, ona iyi bir yaşam kalitesi sunmak sizin sorumluluklarınız arasında yer almaktadır. Kedinin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için düzenli bakım, aşılar ve veteriner kontrolleri son derece önem teşkil etmektedir. Sfenks kedileri, kıllarının olmaması nedeni ile diğer kedilerden farklı olarak özel bir bakım gerektirebilir. Bu nedenle sağlık durumlarını yakından takip etmek, olası hastalıkların erkenden önlenmesi ve tedavi sürecinin iyi bir biçimde ilerlemesinde büyük rol oynar. Sizler de Sfenks kedisi ve diğer kediler ile ilgili detaylı bilgi almak, bakım önerileri ve diğer birçok konu hakkında sorularınızı sormak için Leylek Vet Veteriner kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Sfenks Kedisi İçeriği