Kediler oldukça arkadaş canlısı ve genellikle ev hayvanı olarak beslenebilen hayvanlardır. Hızlı hareket edebilen esnek bedenleri ve güçlü koku alma yetenekleri ile ön plana çıkarlar. Yine bir o kadar da hastalıklara açık narin yapıları vardır. Özellikle iç parazitler, en az köpekler kadar kedileri de rahatsız etmektedir. Bu parazitler ile de aşı ve hap gibi çeşitli yollarla başa çıkılabilmektedir. Bu yazımızda da kedi iç parazit hapı, bu hapın yan etkileri ve kullanım şekli gibi etmenlerden bahsedeceğiz.
Kedi İç Parazit Aşısı
Yukarıda da kısaca değindiğimiz parazitlerin birçok türü bulunmaktadır. Bunlardan bir iç parazitlerdir. Adından da anlaşılacağı üzere iç parazitler kedilerin vücutlarındaki bir organa yerleşirler ve içten içe hastalık oluşturmaya başlarlar. Çünkü parazitler konak adı verilen, tutunup yaşayabilecekleri canlı bir organizmaya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin dışkılarında ve ciltlerinde gözlemlenebilen değişikliklerin yanı sıra anormal hareketler ve halsizlik gibi durumlar da iç parazit belirtisi olabilir. Yani kimi kedinin fiziksel görünüşünden anlaşılabilir kimi kedi ise davranışsal değişikliklerle bir sorun olduğunu anlatmaya çalışır.
Kedileri son derece rahatsız eden iç parazitlerden aşı sayesinde kurtulmak mümkündür. Bu hem toplum sağlığı hem de kedinin sağlığı için oldukça önemlidir. Profesyonel veteriner hekimlerce yapılan bu aşılar ve kontroller sayesinde kediler daha sağlıklı hale gelmektedir. Aşıya ek başka çözüm yolları da vardır, yazımızın devamında sizler için bu çözüm yollarından bahsettik.
Kedi İç Parazit İlacı Nedir?
Kedilerin çeşitli kişisel özelliklerine göre ilaç veya aşı seçimini belirlemek evcil hayvan sahiplerine ve veterinere bağlıdır. Çünkü iğnenin kedi vücudunda göstereceği yan etkiler bir diğer kediye göre daha ağır olabilir bu yüzden hap tercih edilebilir veya kedinin kullandığı çeşitli ilaçlar, gördüğü tedaviler veya hap tüketememesi gibi nedenlerden dolayı iğne tercih edilebilir. Kedi iç parazit ilacı çeşidi, kullanım sıklığı ve miktarı da yine veteriner hekimler yardımıyla belirlenir.
Kedi İç Parazit Hapı Nasıl Verilir?
Kedi iç parazit hapı genelde kedilerin hapı fark etmeden kolayca yiyebilmesi için sevdikleri yiyeceklerin içine saklanarak veya kırıp karıştırılarak verilmesi önerilmektedir. Direkt olarak da yutturulabilen bu haplar sayesinde kediler iç parazitlerden kurtulmaktadırlar.
Kedi iç parazit hapı kaç ayda bir kedilere verilmeli, kediye hangi aralıklarla ilaç vermeliyim diye kafanızda soru işaretlerinin bulunması da doğaldır. Bu hapın genellikle yaklaşık iki hafta ara ile iki doz olarak verilmesi tavsiye edilmektedir. Ardından bu süre üç ayda bir olarak azaltılıp kediye göre özelleştirilmektedir. İç parazit hapının bir buçuk aylıktan büyük kediler için uygulanması önerilmektedir. Kedinin sağlık durumunun korunması ve sabit kalması için çeşitli kontrollerin yapılması oldukça önemlidir ve ilaç tüketim sıklığı çok iyi ayarlanmalıdır.
Kedi İç Parazit Hapı Yan Etkileri Nelerdir?
İç ve dış parazitler yavru ve yetişkin kedilerde çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Kedi iç parazit ilacı sayesinde bu parazitlere çözüm bulunabilmektedir fakat her ilaç gibi bu hapların da yan etkisi bulunmaktadır. Kedinizin ilaca vereceği tepki, kişisel özellikleri ve genel sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir; fakat belli başlı yan etkiler bulunmaktadır.
Kedi iç parazit hapı sonrası görülebilecek yan etkilerden bazıları iştah kaybı, kusma, ishal, kontrolsüz ve sıvı dışkılama ve tükürük artışı olabilir. Kedi iç parazit hapı sonrası halsizlik de sık görülebilen yan etkiler arasındadır. Bunun yanı sıra deriye uygulanan topikal ilaçlar ise tahriş, cilt reaksiyonu ve kıl dökme gibi durumlara sebep olabilir. Kendiliğinden geçen bu yan etkilerin devamı durumunda mutlaka bir veteriner hekimle görüşülmelidir.
Kedi İç Parazit Hapı Nereden Alınır?
Kedi iç parazit hapları güvenilir yerlerden temin edilmelidir. Kafanızda “Kedi iç parazit hapı eczanede satılır mı? Bu hapları nerede bulabilirim?” gibi soruların olması oldukça normal ve mümkündür.
Güvenilir yerler arasında eczaneler, çeşitli online alışveriş siteleri, petshoplar ve veteriner klinikleri örnek olarak verilebilir. Kedi iç parazit hapı Trendyol üzerinden de bulunabilmektedir. Online platformlardan kedi iç parazit hapı satın alımı yapmadan önce veterinere danışmanızda ve kullanıcıları yorumlarını okumanızda fayda vardır. Bu tarz platformlarda hap içmekte sorun yaşayan veya yaşayabilecek olan kediler için de özel hap yutturma aparatları satılmaktadır. İğnesiz şırıngaya benzeyen bu pistonlu aparatlar, kedilere kedi iç parazit hapı vermek için kolay bir yol sağlar.
Önemli Not: Kedinize herhangi bir ilaç veya hap alımı ya da kullanımını kesinlikle veteriner hekim önerisi dışında yapmamalısınız. Leylek Vet olarak kliniğimizde tedavi ve muayene esnasında bilgilendirme ve reçetelendirme yapıyoruz. Bunun dışında web sitemizde bu sayfada ya da diğer sayfalarda ilaç kullanımı ve dozaj ayarlaması vb. konulardaki yazılarımız “tamamen genel bilgilendirme amaçlı” içerik niteliği taşımakta olup asla tıbbi bir yönlendirme değildir.
Kedi Parazit Hapı Kusturur mu?
Kedilerde iç parazit hapı kullanımı sonrasında bazen kusma görülebilir. Ancak bu her kedi için geçerli değildir ve kusma, ilacın yan etkisi olarak nadiren görülebilir. Kusma, ilacın doğru dozda verilmediğinde, kedinin midesi boşken ilaç verildiğinde veya kedinin ilaca karşı hassasiyeti olduğunda meydana gelebilir.
Eğer kediniz ilaç aldıktan kısa bir süre sonra kusarsa, ilacın tamamını kusmuş olabilir ve bu durumda ilaç etkisini göstermeyebilir. Bu nedenle, kedinizin kustuğunu gördüğünüzde bizimle iletişime geçmeniz önemlidir. Bu durumda, ilacın tekrar verilip verilmemesi veya başka bir tedavi yönergesi hakkında size bilgi verebiliriz.
Her durumda, kedinize ilaç verirken veteriner hekim tarafından önerilen dozaj ve talimatları dikkatlice takip etmek önemlidir. Eğer kedinizde ilaç sonrası kusma, ishal, halsizlik gibi yan etkiler görüyorsanız, hemen bizi arayabilirsiniz.
Bir Kediye Kolay Bir Şekilde İlaç Nasıl Verilir?
Bir kediye ilaç içirmek aynı küçük bir çocuğa kimsenin sevmediği o şurubu içirmek gibi zorlu bir süreç olabilir. Bu yüzden evcil hayvan sahipleri kedilerine ilaç içirmek, özellikle de hap yutmalarını sağlamak için çeşitli yollar denemektedir. Hasta oldukları için de her zamanki hallerinden daha farklı ve inatçı olmaktadırlar.
Kedilerin dişlerinden ve ani hareketlerinden korunmak, bu adımları uygularken dikkat edilecek en önemli şeylerden biridir. Biz de bu adımları sizler için derledik:
Veterinerle iletişim içinde olmak: Veteriner hekimler birçok hayvanla yine birçoğumuzdan daha çok iletişimde olduğu için bu tarz hassas durumlarda nasıl hareket edileceğini daha iyi bilir. İlacın nasıl kullanılması gerektiğini öğrendikten sonra formunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Öte yandan çeşitli alternatif ve öneriler sunarak bu sürecin nasıl kolayca halledilebileceğini beraber tartışabilirsiniz.
Kullanılacak ilacı tanımak: İlacın üzerinde yazan talimatlar, kullanım sıklığı, dozu ve süresi oldukça önemlidir. Kedinin güç bela yuttuğu veya yemeğine karıştırdığınız hap aç karna içilebilen bir hap olabilir, bu yüzden de bütün çabalarınız çöpe gidebilir. Öte yandan ilacın farmakolojik formu da ilacın etkinliğini yitirebilmesine sebep olabilir ki bu da çabalarınızı boşa çıkarabilir. Bu yüzden ilacın suyla mı, yemekle mi, kırılarak mı yoksa toz hale getirilerek mi kullanılabileceğinden emin olunmalıdır.
Yine yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedilere özel olarak tasarlanmış tabletler veya yiyeceklerle tüketimi uygun olan ilaçlar, yiyeceklerin içine gizlenebilir. Aynı zamanda aromalı çiğnenebilir haplar da bulunmaktadır. Kediler bunu bir ödül maması olarak daha kolay tüketebilmektedir. Bu sayede kediler en sevdiği şeyi yerken farkında olmadan ilaçlarını almış olur; kedinizin aç olduğundan emin olmanız da önemli noktalardan bir tanesidir.
Kediyi tanımak: Huysuz, inatçı veya asi kediler de bu konuda zorluk çıkarabilir. Bu yüzden çeşitli örtüler ile kedinin başı hariç her yerinin sarılması ve sabit tutulması ile hap içirilebilir. Hareket kabiliyeti kısıtlanan kedi tırmalayamaz, ardından kedinin çenesi kavranır ve dişlere hafifçe baskı uygulanarak ağzı açılır. Hapın, kedinin dilinin en arkasına düşürülmesi amaçlanır, bu hap içemeyen insanlarda da işe yarayan bir yöntemdir. Çünkü hapın tadının en az alabileceği yerdir.
Aynı zamanda hapı tükettikten sonra çeşitli övgüler ve ikramlarla hap almanın korkulacak bir durum olmadığını takdir ederek ona öğretmiş olursunuz.Bazı kediler yerken tükürebilirler bu yüzden hapı yuttuklarından emin olmak için kontrol edilmelidir. Kediler şüpheci hayvanlardır bu yüzden kedi iç parazit hapı tüketeceklerini anladıkları zaman kandırılmaları zorlaşabilir, bu yüzden kediyi tanımak da en önemli adımlardan birisi olmaktadır.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
Leylek Vet Veteriner Kliniği
Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul
Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al
WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)
Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)