Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
Gri Beyaz Kedi

Çip Taktırma

Evcil hayvanlara çip taktırma zorunluluğunun Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yayımlanmayla beraber mikroçip nedir, nasıl takılır ve taktırmamanın cezası nedir gibi sorular pek çok kişi tarafından sorgulanmaya başlandı.

Kedi Çipi

Kedilere çip uygulaması artık yasal zorunluluğa büründü. 15 haneli kimlik bilgisini barındıran bu çip ortalama bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Kedilere uygulanan çip herhangi bir pil veya güç kaynağına ihtiyaç duymadan çalışır. Pil ya da güç kaynağına ihtiyaç duymadan çalıştığı için kedilerin sağlığını olumsuz olarak etkilemez.

Kedilere çip takma işlemi profesyonellik isteyen bir süreçtir. Profesyonellik istediği için bu işlem veteriner hekim aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Veteriner hekim haricinde herhangi bir doktor ya da sağlık çalışanı bu işlemi gerçekleştiremiyor.

Veteriner Kısırlaştırma Fiyatları 2022
Veteriner Kısırlaştırma Fiyatları 2023

Kedi sahipleri çip taktırırken anesteziye ihtiyaç duyulup duyulmadığını araştırıyor. Ancak çip taktırma işlemi için herhangi bir anesteziye ihtiyaç duyulmuyor. Ortalama 10 dakikalık bir süreci barındıran çip taktırma işlemi için steril ortamın oluşturulması yeterlidir.

Kedilere takılan mikroçip deri altına bir iğne ile enjekte edilir. Ancak bu bölgenin doğru bir şekilde saptanması büyük önem arz ediyor. Bu bağlamda kedinin kürek kemiklerinin arasında yer alan gevşek deri en önemli noktadır. Bu bölgeye uygulanan enjekte işlemi sayesinde kedi yalnızca anlık acı hissediyor. Hissedilen acı oldukça hafif ve kısa süreli olur. Hafif ve kısa süreli bir işlem olduğu için çip taktırmadan sonra ağrı kesici kullanmaya ihtiyaç duyulmaz.

Köpek Çipi

Kedilere olduğu gibi köpeklere de çip taktırmak zorunlu hale geldi. Köpek sahipleri Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sistemine kaydolmayı sağlayan çipi köpeğine taktırmazsa cezai işlemle karşı karşıya kalabiliyor. Köpekler için uygulanan çip taktırma zorunluluğunun birçok yararı vardır.

Bu yararlarından bazıları şunlardır:

  • Hayvanın sokağa bırakılması, kaybolması ya da kaçırılması gibi durumlarda hayvan kolaylıkla bulunabiliyor.
  • Hayvanın kaçması, kaybolması gibi durumlarda hayvan sahibi bilgilendirilebiliyor.
  • Eğer evcil hayvan sahibi köpeğini sokağa terk etmişse hayvan sahibine ceza yazılabilir.
  • Köpeğin aşı bilgisi, operasyon durumu, sahip değişikliği gibi durumları sisteme kaydedilir.

Bazı köpek sahipleri takılan mikroçipi GPS ile karıştırabiliyor. Ancak mikroçip ile GPS arasında temel farklılıklar vardır. Mikroçip uygulaması bir takip cihazı olarak kabul edilmez. Takip cihazı olarak kabul edilmediği için GPS olarak adlandırılamaz. Bunun yanında GPS hayvanın vücuduna enjekte edilmez. GPS hayvanın tasmasına monte edilir. Ancak mikroçipin tasmaya konumlandırılması söz konusu değildir.

Veteriner Ücretleri
Veteriner Ücretleri

Köpeklere takılan çipler sayesinde birçok farklı veri kaydediliyor. Köpeğin ismi, varsa pasaport numarası, rengi, hayvanın cinsiyeti, doğum tarihi ve ilaç kayıtları gibi bilgiler rahatlıkla sistemde bulunabiliyor. Bu verilere ulaşılmasıyla beraber olası sorun halinde daha pratik işlem yapılabiliyor.

Köpeklere takılan çiplerde yalnızca köpeğin bilgileri yer almaz. Hayvan sahibinin adı, soyadı, yaşadığı il- ilçe- mahalle gibi veriler de kayıt altına alınır. Bu sayede hayvan sahipleri da kontrol altında tutulabiliyor.

Çip Taktırma Zorunluluğu

Evcil hayvanları kapsayan çip taktırma zorunluluğunun detaylarını hayvan sahipleri iyi bilmelidir. Çip taktırma işlemi belirlenen süreye kadar eksiksiz bir şekilde yaptırılmalıdır. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı çip taktırma zorunluluğunun 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini belirledi. 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren çip taktırmayan hayvan sahiplerine para cezası kesiliyor.

Birçok ev sahibi çip taktırma için belirlenen sürenin uzayıp uzamadığını merak ediyor. Bu konuda açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi “ Durumu detaylıca inceleyeceğiz. Belirtilen süreyi güncellemek gerekiyorsa güncelleyeceğiz.” Açıklamasında bulundu.

Çip taktırma zorunluluğuna uymayan hayvan sahiplerine 3 bin 684 TL ceza uygulanır. Bu cezai işlemle karşılaşmamak için belirtilen süreye kadar çip taktırma işlemini tamamlamak gerekiyor.

Ancak son dönemde yaşanan çip krizine bağlı olarak belirlenen tarihe kadar işlem tamamlamayabilir. İşlemi tamamlayamayan kişilerin cezai işlemle karşılaşmaması için 31 aralık tarihine kadar İl ya da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine beyanname ile başvuru yapması gerekiyordu.

Beyanname ile başvuru yapan bireyler 31 aralıktan sonra çip taktırsa dahi cezai işlemle karşılaşmıyor. Ancak beyanname verme işlemi müdürlüklerin çalışma saatine bağlı olarak hafta içi gerçekleştirilebiliyor.

Çip takma zorunluluğuna bağlı olarak pek çok hayvan sahibi takılan mikroçipin zararlı olup olmadığını sorguluyor. Hayvanlara takılan çipin hayvana herhangi bir zararı bulunmuyor.

Kedi Çipi Fiyatı

Zorunlu çip uygulamasının hayata geçmesiyle beraber pek çok kişi bu işlemin detaylarını merak ediyor. Merak edilen detaylardan birisi de fiyat bilgisidir. Hayvan sahipleri bu alanda ödeyeceği fiyat bilgisine net bir şekilde ulaşmak istiyor. Kedi çipi fiyatı bazı detaylara bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Kedi sahipleri ikametgahının olduğu il veya ilçedeki tarım ve orman müdürlüğüne giderek bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Bu yöntemi tercih eden kişiler çip taktırma işlemi için 75 TL ücret ödüyor. Ancak tarım ve orman müdürlükleri çok yoğun olabiliyor. Oluşan bu yoğunluktan kurtulmak için özel veteriner klinikleri de tercih edilebiliyor. Özel veteriner kliniğinde de çip taktırma işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Ancak özel veteriner kliniğinde taktırılan çip için farklı ücretler ödenmesi gerekiyor. Bu kliniklerin fiyat bilgisi 300 TL’den başlayıp 1000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Net ücreti öğrenebilmek için tercih edilen kliniğin resmi internet sitesi ziyaret edilebilir. Ancak sitede yer alan fiyat bilgisinin güncel olup olmadığı teyit edilmelidir.

Kedi sahipleri sahiplendiği hayvana 60 gün içerisinde çip taktırmalıdır. 60 günden sonra çip taktırma işlemi daha maliyetli olabiliyor. Bunun yanında yavru kedilere de çip takılabiliyor. Yavru kedi 2 aylık olduktan sonra çip taktırılabiliyor.

Kedi sahipleri takılan mikroçipin tekrardan çıkartılıp çıkartılmadığını sorguluyor. Takılan çipin geri çıkartılması oldukça zor bir işlemdir. Bu çipin çıkartılabilmesi için anestezi ve ameliyata ihtiyaç duyulabiliyor.

Köpek Çipi Fiyatı

Köpek çipi taktırma fiyatları ile kedi çipi taktırma fiyatları değişiklik göstermez. Bu bağlamda kediler için belirlenen çip taktırma fiyatları köpekler için de uygulanır. Köpek sahipleri il ya da ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde 75 TL ücretle çip taktırabiliyor. Tarım ve orman müdürlüklerini tercih etmeyen köpek sahipleri özel veteriner kliniğini tercih ederek 300- 1000 TL arasında bir değerle çip taktırabiliyor.

Köpek çipi taktırmak isteyen bireyler tarım müdürlüklerinde oluşabilecek yoğunlukla karşılaşmamak için önceden randevu almalıdır. Önceden randevu alınmasıyla beraber hem kısa sürede çip taktırılır hem de hayvan sahipleri cezai işlemden kurtulur.

Köpek çipi taktıma fiyatları bazen değişiklik gösterebiliyor. Köpek sahipleri çip taktırma fiyatına ek olarak evcil hayvan sigortası satın almak isteyebiliyor. Evcil hayvan sigortası sayesinde beklenmedik durumlarda ya da acil tedavi gerektiren işlemlerde hayvan güvence altına alınabiliyor. Sigorta detayıyla beraber çip taktırma işlemi daha da yükseğe çıkabiliyor.

Çip taktırma ücretleri bir defa verilmesi gereken bir ücrettir. Bazı köpek sahipleri bu ücretin daha sonra tekrarda ödenmesi gerektiğini düşünse de bu doğru bir bilgi değildir. Köpeklere takılan çip ortalama 25 yıl kullanılabildiği için hayvan sahipleri tekrardan ücret ödemek zorunda kalmıyor. Köpek sahipleri çip taktırma ücretini nakit, kredi kartı ve EFT gibi yöntemlerle ödeyebiliyor.

Çip Taktırma İçeriği