Hayvanlar dünyasında da en az insanların yaşadığı kadar zorlu hastalık ve rahatsızlıklar maalesef ki mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de parazitlerdir. Bizler de bu yazımızda kedilerde iç parazit ve bu parazitlerin sebepleri gibi birçok konuya değineceğiz.
Kedilerde İç Parazit Nedir? Parazitler Nasıl Oluşur?
Diğer birçok hayvanın olduğu gibi kedilerin de çeşitli rahatsızlıkları olabilir. Bunların arasında en bilinenlerinden bir tanesi parazitlerdir. Birçok çeşitteki parazit, iç ve dış olarak kategorilere ayrılmaktadır. Bizler de bu yazımızda kedilerde iç parazit konusuna değineceğiz; iç parazitler de kendi arasında çeşitlere ayrılmaktadır.
Parazitler asalak olarak da bilinen ve bir canlıya bağlı olarak yaşayıp onu konak olarak kullanan canlılardır. İç parazitler konak olarak kullanacağı canlının genellikle mide, akciğer, bağırsak ve karaciğer gibi kısımlarını kendine yer edinir.
Ev ya da sokak kedilerinin iç parazitler yüzünden şiddetli rahatsızlıklar geçirmesi oldukça mümkündür; vücuda giren kedi iç parazitleri yukarıda belirtilen iç organlara yerleşir ve yaşar. Diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi kedi parazit aşısı veya kedi parazit ilacı gibi çeşitli tedavi yöntemleri ile bu parazitlere veda edilebilmektedir. Şimdi gelin kedilerde iç parazit belirtileri ve olası sebeplere bir göz atalım.
Kedilerde İç Parazit Belirtileri ve Bilinmesi Gerekenler
Kedi iç parazitleri hakkında bilgi sahibi olmak ve belirtilerini bilmek evcil hayvan sahipleri için oldukça önemlidir. Erken bir şekilde müdahale etmek kedilerin sağlığında önemli bir rol oynar. Belirtilerin kediden kediye değişebileceğini ve her belirtinin bir parazit işareti olmadığı unutulmamalıdır. Aşağıda listelediğimiz belirtilerden birçoğu görüldüğü takdirde veterinere başvurulmalıdır. Kedilerde iç parazit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Öksürük
- Kusma
- Soluk diş etleri
- Nefes almada zorlanma
- Hızlı yorulma
- Sindirim sistemi sorunları
- İştahta değişiklik
- İshal
- Sıvı kaybı
- Kilo artışı veya kaybı
- Halsizlik
- Mide şişliği
- Dışkıda kan
- Katran rengi dışkı
- Mat tüyler
Kedilerde iç parazit belirtileri için iyi bir gözlem devreye girmektedir. Kedileri en iyi evcil hayvan sahipleri veya beraber yaşadığı insanlar anlar, bu yüzden belirtilerin yanında her zamankinden farklı davranışlar gözlemlendiğinde mutlaka veteriner hekimler ziyaret edilmelidir.
Yavru Kedilerde İç Parazit Belirtileri
Yavru kedilerde iç parazit belirtileri yukarıda bahsettiğimiz belirtilerle benzerlik gösterir. Yavru kedilerin bağışıklığı düşük olduğu için dışarıdan gelen tehlikelere yetişkin kedilere oranla daha açıktır. Aynı zamanda anne sütü ile beslendikleri için anne sütünden de parazitler bulaşabilir. Oldukça hassas bu canlıların sağlığına da özen gösterilmelidir.
Kedilerde İç Parazit Neden Olur?
Kedilerde iç parazit belirtilerini sıraladık, peki bu parazitler kedilere nasıl ve hangi yollarla ulaşır? Yukarıda da belirttiğimiz gibi yavru kedilerde görülen iç parazitlerin nedeni genelde anne sütü kaynaklı olmaktadır. Yetişkin kedilerde ise birçok neden sıralanabilir:
- Kedinin yaşadığı ortamın temiz olmaması
- Toprak ve sudan gelebilecek zararlı mikroorganizmalar
- Kedinin tükettiği yiyeceklerdeki zararlı mikroorganizmalar
- Sivrisinek ısırması
- Kedinin enfekte bir pire yutması (haşereler)
Tabii ki kedi iç parazitleri, dışarı çıkan kedilerde veya sokak kedilerinde evde yaşayan kedilere göre daha çok karşımıza çıkabilir.
Kedilerde İç Parazit Çeşitleri
Kedilerde iç parazitler en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. İç parazitler de kendi içinde çeşitlendirilmektedir. Hepsinin özelliği, bulaşma yaygınlığı ve bağışıklık sistemine etkisi kediden kediye göre değişiklik göstermektedir.
Yuvarlak solucanlar en yaygın parazitlerden bir tanesidir; tahmini yaygınlığının %25 ila %75 arasında olduğu düşünülmektedir. Yavru kedilere anne sütü yoluyla, yetişkin kedilere ise yine enfekte olmuş fare gibi canlıların yenmesi ile bulaşabilir. Diğer parazitlere oranla nispeten iyi huyludur.
Kedi iç parazitlerinin en tehlikelisi olarak bilinen kalp kurtları ise sivrisinek ısırılması ile kedilere geçer. İsminden de anlaşılacağı üzere kalbi konak olarak kabul eden bu parazitler ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Öksürük, periyodik kusma ve ani ataklar gibi anormal belirtiler gözlemlendiğinde hemen veterinere danışılmalıdır.
Tenyalar da yine bağırsağa yerleşen iç parazitlerden bir tanesidir. Yassı solucan olarak bilinen, insanlara bulaşabilen ve kendi üreme sistemleri olan bu parazitler genellikle pire yoluyla kedinize bulaşabilir. Kedi dışkısında veya yattığı yerlerde pirinç büyüklüğündeki taneler tenyanın habercisi olabilir. Yine diğer iç parazit türleri gibi dışkı analizi ile tespit edilebilse de tek tek değil gruplar halinde görülebildiğinden işleri zorlaştırabilir.
Kancalı kurtlar kedilerin bağırsaklarını etkileyen parazitlerdir ve kanla beslenirler. Parazitler yüzünden enfekte olmuş haşereler vb. canlıların kediler tarafından yenmesiyle vücuda yerleşebilirler. Kilo kaybı, kansızlık ve iltihaplara sebep olabilirler. İnsan derisine de nüfuz edebilen larvalar, akciğere oradan da bağırsaklara geçerek yetişkin solucanlara dönüşüp kedileri etkiler. Kedi dışkısında gözlemlenmesi zordur, tespit edilebilseler bile vücut içinde yumurta bırakabilirler. Adından da anlaşılacağı üzere kanca benzeri yapıları ile bağırsaklara yapışırlar Bu yüzden yetişkin kedilerde daha az hasara yol açsa da yavru kedilerde ölümcül bir tehdit oluşturabilir.
Bunlara ek mide solucanları ve Giardia, Toxoplasma (gondii) gibi tek hücreliler örnek olarak verilebilir.
Kedilerde İç Parazit Bulaşıcı Mıdır?
Hayvanlarla içli dışlı olan insanlarda özellikle iç parazit insana bulaşır mı korkusu vardır ve bu soruya cevap aramaktadırlar. Cevabı ise maalesef evet. Ev kedilerinin dışarıda çok vakit geçirmesi ve temizliklerindeki aksama buna sebep olabilmektedir. Kedilerin hijyenine dikkat edildiğinde ve iç parazit aşılarının yan ısıra dış parazit aşılarının da düzenli bir şekilde takip edilerek uygulanması halinde bu ihtimal düşük olacaktır.
Kedilerle vakit geçirirken onları sevdiğimizde ya da oyun oynarken zaman zaman onların taşıdığı minik parazitlerle karşılaşabiliriz. Kedinizin sıkça dinlendiği yerlerde de bu parazitlerle karşılaşma riskimiz vardır. Tüm bunlara nazaran yine de en yaygın bulaşma kaynağı kedi dışkısıdır.
Birçok araştırma kedi dışkılarının iç parazitler için adeta bir tatil beldesi gibi olduğunu gösteriyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda kedinizin kum kabını temiz tutmak ve sıkça değiştirmek oldukça önemlidir.
Kedilerde İç Parazit İnsana Bulaşır mı? Korunma Yolları Nelerdir?
İç parazitlerin maalesef insanlara bulaşma riski bulunuyor. Bu riski minimize etmek, kendinizi ve kediyle birlikte aynı ortamda yaşayan tüm bireyleri korumak için alabileceğiniz önlemler tabii ki bulunuyor!
Kedilerde İç Parazit İnsana Nasıl Bulaşır?: Önemli Uyarılar
Kedilerde bulunan iç parazitler çoğunlukla kedilerin dışkılarında barınmaktadır ve herhangi bir şekilde bir insan dışkı ile temas ederse kedi iç paraziti insana bulaşabilir. İnsana bulaştığında ise çeşitli hastalıklara yol açma potansiyeli olmakla birlikte bazı insanlarda doğrudan grip benzeri belirtiler gösterir. Bu da çoğu zaman hastalığın grip sanılmasına yol açmaktadır. Kedi iç parazitine maruz kalan insanların çoğu ise hiç bir belirti göstermeyebilir.
Kedilerinizin iç parazitlerden korunmasını sağlamak, aynı zamanda sizin ve ailenizin de korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle, kedinizin düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirilmesi ve gerekli iç parazit tedavilerinin yapılması önemlidir.
Ayrıca, kedi kumunu temizlerken eldiven kullanmak, sonrasında ellerinizi iyice yıkamak ve kum kabını düzenli olarak temiz tutmak da parazit bulaşma riskini azaltır.
Kedinizi iç parazit tehlikesine karşı koruduğunuzda aynı zamanda hem kendinizi hem de kediyle aynı ortamda yaşayan diğer aile bireyleri veya kişileri de korumuş olursunuz. Tam olarak bu sebeple kedinizin iç parazit aşısını yaptırmak için bizi arayabilirsiniz. Aşı takvimini de incelemenizde fayda vardır.
Kedilerde iç parazit insana bulaşır mı? Evet bulaşır. Kedinizi iç parazitlere karşı korunur hale getirirseniz bu riski bertaraf etmiş olursunuz.
Kedilerde İç Parazit Tedavisi: Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde iç parazit tedavisi profesyonel veteriner hekimlerin uygun gördüğü teşhis ve tedavi yöntemleri ile yapılır. Aşı takvimine uyarak düzenli iç parazit aşıları ve ilaçlar ile tedavi sağlanabilir.
Bunun dışında daha ciddi ve ilaçların fayda etmediği durumlar için kan nakli gerekebilmektedir. Kedi iç parazit aşısının düzenli olarak her üç ayda bir yapılması önerilmektedir. Aşı hastalık geçirmeden önce yapılır, diğer tedavilere ise hastalık esnası veya sonrasında devam edilmelidir.
Yine pireler üzerinden bulaşabilen iç parazitlerden de bahsetmiştik. Bu yüzden çeşitli pire kovucular kullanmak da önerilebilir. Antiparaziter tedavi seçeneği, uzman veteriner hekimlerin uygun gördüğü sıklık ile herhangi bir parazit görülmeyene kadar uygulanan ilaç tedavisidir. Aynı zamanda yine yukarıda bahsettiğimiz gibi bulaşıcılığını önlemek için yapılacak olan kedi dışkısının bekletilmeyip hemen temizlenmesi, çöp kutusunun steril edilmesi, besinlerin çiğ tüketilmemesine dikkat edilmesi gibi şeylerin bulaş öncesi de yapılması önerilmektedir.
Evcil hayvanınız yukarıda bahsettiğimiz belirtilere sahipse mutlaka bir veteriner hekime danışıp en kısa sürede tedaviye başlamalısınız. Temizliğin, beslenmenin, belirtileri iyi gözlemlemenin ve teşhis sonrası kadar öncesine de dikkat edildiği noktada hastalık olasılığı azalacak ve kediler de evcil hayvan sahipleri de bu durumdan kötü etkilenmeyecektir.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Kedi İç Parazit Aşısı Fiyatı hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.