Leylek Vet olarak sizlere kedilerde göz enfeksiyonu hastalığı ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz. Doğada var olan diğer tüm canlılar gibi kediler de dönem dönem biçok nedenden dolayı başta göz enfeksiyonu olmak üzere değişik türden sağlık sorunu dönem dönem yaşayabilir.
Kediler yapısal özellikleri gereği son derece hassas varlıklardır. İster evlerde yaşasınlar, isterse sokakta. Özellikle evcil olanlarda eğer gerekli bakımları yapılmazsa, düzenli ve doğru beslenme gerçekleşmezse bağışıklık sistemleri zayıflar. Maalesef bu da beraberinde sadece gözlerde enfeksiyona değil başka sorunlara da yol açabilir.
O yüzden kedi beslemek sadece çok sevmenin yeterli olduğu bir durum değildir. Her türlü gereken özenin de gösterilmesi gerekir.
Kedi göz enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız veya biz yada başka bir veteriner hekim bu teşhisi koymuşsa hiç zaman kaybetmeden tedavi süreci doğru biçimde başlamalıdır. Bu noktada seçilecek veteriner de çok önemlidir. Kedi göz enfeksiyonu konusunda deneyimli olması bu teşhisi almış bir evcil hayvan açısından daha faydalı olacaktır. Bu konuda bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Burada bilinmesi gereken en önemli husus eğer göz enfeksiyonu zamanında ve doğru bir biçimde yapılmaz ise o zaman kedilerde körlüğe yol açabilir ve kalıcı hasar verebilir. Hatta hiç istenen bir durum olmasa da göz kaybı bile gerçekleşebilir. O yüzden erken teşhis erken tedavi son derece önemlidir.
Kedi Gözü İltihabı Nedir? Neden Olur?
Kedi gözü iltihabı olarak da adlandırılan kedilerde göz enfeksiyonu bazen tek bir gözde, bazen her iki gözde de görülebilir. Burada yine kedinin yaşı, nerede yaşadığı gibi durumların hiçbir önemi yoktur. Her zaman için kediler yaşadıkları sürece böylesi bir durum yaşayabilir. Konjonktivit, kedilere oldukça fazla bir yüzdelik oranda verilen göz enfeksiyonlarından biridir. Özellikle yeni doğmuş kedilerde çokça görülür.
Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde göz enfeksiyonu probleminin başlıca belirtileri şunlardır:
- Gözyaşında görülen sürtünme
- Konjuktivanın şişmesi ve kırmızı görünüm
- Aşırı derece gözyaşı durumu
- Gözden sürekli olarak gelen bir akıntı ve bu akıntının kedinin gözünün altında oluşturduğu kabuk ve kuruluk
- Gözde şişme görülmesi
- Bilhassa yavru veya yeni doğan kedilerin göz kapaklarında füzyon ve skarlaşma durumu görülmesi
- Korneanın olduğu gibi görünmemesi ve bulanıklık
Kısaca kedilerde göz enfeksiyonu belirtileri bu biçimdedir.
Kedilerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur?
Değindiğimiz bir çok belirtiden sonra “Kedilerde göz enfeksiyonu neden olur?” sorusunun başlıca yanıtları da şöyledir:
- Kedilerin gözlerinin bir nedenden ötürü mikrop kapması en temel nedenler arasında yer alır.
- Bir diğer neden kedinin son derece hassas bir yapısı olması ve buna bağlı olarak alerji durumlarının ortaya çıkmasıdır.
- Kedinin kendisine ait tüylerin uzunluğu ne olursa olsun göze değmesi sonrası gözü tahriş etmesi bir etkendir.
- Kedinin pireler tarafından ısırılması,
- Göz kapağında oluşan bir travma,
- Göz içinde oluşan tümör adı verilen urlar ve
- Kedinin göz kapaklarının dışa ve/veya içe doğru yuvarlanması kedilerde göz enfeksiyonu sorunlarına yol açabilir.
Bu nedenler dışında gözde oluşan yaralanma ve bir başka canlı tarafından ısırılma, kedinin yaşadığı diğer bakteriyel hastalıklar ve kedi herpes virüsü bu sorunlara yol açabilen olgulardır.
Kedilerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi
Kedilerde göz enfeksiyonu tedavisi, yapılan tetkikler sonucunda bu teşhisin koyulması ile başlar. Kedilere göz enfeksiyonu için uygulanan iki temel tedavi biçimi vardır. Bunlardan bir tanesi aşağıda detayları verilen kediler için özel üretilen ve veteriner kliniklerinden temin edebileceğiniz göz damlasıdır. Bir diğeri ise yine kediler için özel olarak üretilen bir göz merhemidir.
Tedavi süresince kedinizin diğer canlılardan ayrıştırılmış ve steril bir ortamda kalması gerekir. Kedinin gözüne temiz ve her seferinde değişen bir bez konularak göz dinlendirilmelidir.
Bakım bu noktada son derece önemlidir. Bu konuda veteriner hekimin tavsiyelerini sonuna kadar harfiyen uygulamanız halinde kedinizin tedavisi sorunsuz bir şekilde devam edecektir. Yine tedavi sürecide kedinin beslenmesine dikkat edilmesi ve gerekli olduğunda veteriner hekime danışılarak süreç hakkında bilgi edinmek en iyisidir.Kedinin sağlığına kavuşması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için bilinçli bir biçimde adım atılması da çok önemlidir.
Kedi Göz Enfeksiyonu Damlası
Kedi göz enfeksiyonu damlası veteriner hekimini reçete etmesi halinde alınabilir ve kullanılabilir. Veteriner hekimin kediniz için ne sıklıkla nasıl kullanılacağına dair vereceği yönlendirmeyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir. Böylece kediniz için bu sürecin en rahat biçimde geçmesini sağlayabilirsiniz. Kedi göz damlası reçetesiz olarak alınmamalı, herhangi bir şekilde veteriner hekimin önerisi ve yönlendirmesi dışında kullanılmamalıdır. Bu durum kedinizin görme yeteneğini çok olumsuz bir şekilde etkiler hatta daha ileri seviye sorunlara bile yol açabilir.
Kedilerde göz enfeksiyonu için damla kullanımı genellikle ortada bir iltihap durumlarda antibiyotik olarak kullanılabilir. Bazı damlaların içeriğinde borik asit olması da veteriner hekimler tarafından tercih sebebi olabilir. Kedilerde göz enfeksiyonu için damla kullanırken ilaç açıldıktan sonra kaç gün kullanılabiliyor ise ona dikkat edilerek kullanılmalıdır. Zira bu tür damlaların ürün bileşenlerine göre 10 gün, 15 gün gibi açıldıktan sonra kullanım süreleri mevcuttur. Tüm bu bilgilendirmeler ilaç yazılırken ve temin edilirken veteriner hekim tarafından size verilebilir, yine de aldığınız ilaçların kullanımı konusunda herhangi bir ön bilgilendirme almadıysanız hemen veteriner hekimi arayabilir veya ilaç üzerindeki yönlendirmeyi okuyabilirsiniz.
Önemli Uyarı: İlaç kullanımı ve tercihi gibi konularda web sitemiz üzerinde asla kesin bir yönlendirmede bulunmuyoruz. Bir ilaç kullanımı söz konusu olduğunda bu işlem muayene esnası veya sonrasında veteriner hekim tarafından belirtilecektir. Veteriner hekimin reçete etmediği ilaçları herhangi bir şekilde almanız ve kullanmanız kesinlikle önerilmez.
Kedi Konjonktivit (Göz Kapağı İçi İltihabı)
Uzmanlar tarafından da ifade edildiği gibi kedi konjonktivit kedilerde en çok görülmekte olan göz hastalıklarından bir tanesidir. Kedinin cinsiyeti ne olursa olsun böylesi bir sağlık sorunu her dem yaşanabilir.
Konjonktivit kedilerde göz kapaklarının iç yüzey kısmında ve de kedilerin göz küresinin dış yüzey kısmında olan konjonktiva denilen ince mukoza zarının iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.
İnsanlarda da buna benzer bir göz hastalığı vardır. Kedinin tek bir gözünde ya da iki gözünde birden yaşanabilir. Ayrıca bu hastalığın kendi içinde enfeksiyona bağlı olan ya da enfeksiyona bağlı olmadan gelişen biçimde 2 farklı türü vardır. Yaz kış demeden tüm mevsimlerde görülebilen bir sağlık sorunudur.
Yavru Kedilerde Göz İltihabı Neden Olur?
Yavru kedilerde göz iltihabı da kedilerde sıklıkla görülebilen bir durumdur. Yavru kedinin annesinden bu hastalığı kapması birincil nedendir. Yavru kedinin doğumu sırasında annesinin vajinal bir enfeksiyon kapması ve sonrasında sağlıklı bir ortamda bulunmamaları yavru kedilerde göz iltihabı sorununa yol açabilir.
Elbette ortamsal nedenler olabileceği gibi yavru kedinin bağışıklık sisteminin doğuştan zayıf olması da bu tür sorunlara yol açabilir. Yavru kedilerde göz iltihabının belirtileri yetişkin kedilerde görülen göz iltihabı belirtileri ile benzerlikler gösterir.
Yavru Kedi Göz İltihabı Damlası Nedir?
Yavru kedi göz iltihabı damlası yine veteriner hekim tarafından reçete edilecektir. Yetişkin kedilere verilecek olan göz damlaları ve kullanım şekilleri ile yavru kedilere verilecek olan göz damlaları içeriksel ve kullanımsal açıdan farklılık gösterebilir.
Gerek yetişkin kedi gerekse yavru kedi olsun ne göz damlası ne de herhangi reçeteli bir ilaç asla veteriner hekim tarafından verilmeden veya önerilmeden kullanılmamalıdır.
Göz damlasını kedinize uygularken işlemi yapan kişinin kendini sterilize etmesi ve eldiven vb. araçları kullanması oldukça önem arz eder. Kedinize göz damlası uygularken bu hijyen koşullarına dikkat etmediğiniz takdirde enfeksiyonun iyileşme süreci olumsuz etkilenecektir.
Kedinizde herhangi bir göz rahatsızlığı olduğunu düşünüyorsanız ya da böyle bir durum bariz bir şekilde kendini gösteriyorsa hiç vakit kaybetmeden kedinizi veteriner kontrolüne götürmeniz gerekir.
Bu durumda hemen Leylek Vet olarak bizi arayabilirsiniz. Kedinizle sağlıklı ve uzun bir zaman geçirmeniz dileğiyle.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Acil Veteriner ihtiyacınızda yanınızdayız.