Egzamadan sadece insanlar etkilenmez, kediler ve diğer hayvanlar da egzamadan mustarip olabilir. Kedilerde egzama kuru veya akıntılı olabilir ve cildin en dış katmanlarının iltihaplanmasıyla karakterize edilir. Derinin temel olarak çeşitli işlevleri yerine getirmesi gerekir:
Örneğin kedinin vücudunu mekanik, fiziksel ve kimyasal uyaranlardan korumalıdır. Cildin aynı zamanda patojenleri de uzak tutması gerekir. Ayrıca kediler de biz insanlar gibi çevresel uyarıları derileri aracılığıyla emerler. Sıcaklık deri aracılığıyla belirlenir ve basınç ve ağrı hissi deriden beyne iletilir. Kedide egzama meydana gelirse deri artık koruyucu işlevini %100 yerine getiremez. Bu durumdan muzdarip olan kediler sıklıkla derilerini kanayana kadar kaşırlar.
Kedilerde Egzama Nedir? Feline Atopik Dermatit
Kedilerde egzama derinin iltihaplanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerle ortaya çıkan cilt sorunudur. Genel anlamda alerjik reaksiyonlar ve parazitler veya cilt enfeksiyonları sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kedilerde Egzama Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Kedilerde Egzama neden olur? Kedilerde egzamaya çeşitli problemler neden olabilir. Örneğin alerjik bir reaksiyonun sonucu olabilir. Hayvanın pire ısırmasına veya yiyeceğin bileşenlerine karşı alerjik reaksiyonu olabilir. Ayrıca hormonal dalgalanmalar, metabolik bozukluklar, parazitler, böbrek hastalıkları ve mide-bağırsak sistemi hastalıkları da kedilerde egzamaya neden olabilir.
Psikolojik stres de aşırı yalama davranışına neden olarak egzamaya neden olabilir. Egzama, kedinin vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak genellikle bel bölgesinde, sırtta ve boyunda ortaya çıkar. Muhakkak veteriner hekim tarafından daha yakından muayene edilmelidir.
Kedinizde egzama varsa acil veteriner kliniğimize gelebilirsiniz. Veteriner hekimimiz size en doğru ve sağlıklı yolu gösterecek ve tedavi sürecine başlayacaktır.
Kedilerde Egzama Belirtileri: Önemli Bilgilendirme
Kedilerde egzama belirtileri çok farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Örneğin egzama, iltihaplı, düz, kırmızımsı renkli bir cilt yüzeyi olarak kendini gösterebilir. Kırmızımsı renk değişikliğinin yanı sıra kabarcıklar ve kabuklanmalar da oluşabilir.
Egzaması olan kedilerde de kepek sıklıkla görülebilmektedir. Yapışkan tüyler ve tüy dökülmesi diğer belirtilerdir. Egzamaya sıklıkla şiddetli kaşıntı eşlik eder. Bu, kedinin etkilenen bölgeleri sıklıkla kaşıması veya yalaması gerçeğiyle anlaşılabilir. Bu da cilde daha fazla zarar verir.
Egzama çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir:
- Pire ısırıklarına veya yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon (atopik dermatit)
- Hormonal dalgalanmalar
- Metabolik bozukluklar
- Parazitler
- Böbrek hastalığı
- Gastrointestinal sistem hastalıkları
- Psikolojik stres
- Bakteri veya mantar enfeksiyonları
Egzamayı genellikle ciltteki değişikliklerden tanıyabilirsiniz. Ancak doğru tedaviyi seçebilmek için olayın sebebini bulmak gerekir. Nedenini bulmanın biraz daha uzun sürebileceği gerçeğine hazırlıklı olmalısınız.
Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı Nedir?
Kedilerde egzama, cildin kızarması ve kaşınmasıyla fark edilen bir cilt sorunudur, genellikle alerjilere bağlı olarak gelişir. Mantar ise, kedinin tüylerinin döküldüğü, cildinin pul pul olduğu ve bazen beyaz yamaların oluştuğu bir cilt hastalığıdır.
Kedilerde Egzama Tedavisi: Adım Adım
Kedinizde egzama olduğunu keşfederseniz, yapmanız gereken ilk şey veteriner hekime götürüp muayene ettirmektir. Hekimin egzamayla ilgili sebepleri saptaması ve çözümü için uygulayacağı tedavi en kesin çözümdür.
Kedinizde egzama sorunu varsa hemen bizi arayabilirsiniz. Kedilerde egzama tedavisi veteriner hekim yönlendirmesi ile başladıktan sonra sizin de evde kendi yapabileceğiniz ekstra işlemler olabilir.
- Kedinin yalamasını önlemek için boyun tasması da kullanılabilir.
- Parazitler söz konusuysa (örneğin pireler, akarlar), istilayı sonlandırmak için antiparaziterler kullanılır.
- Eğer tetikleyici mantar ise antimikotikler kullanılır.
- Egzama iltihap sonucu ortaya çıkıyorsa antibiyotik kullanılabilir.
- Alerji varsa, bu onu neyin tetiklediğine bağlıdır. Kedinin gıda bileşenlerini tolere edememesi durumunda mamada değişiklik yapılması gerekebilir.
- Ayrıca hiposensitizasyon gerçekleştirilebilir. Burada kediye, tepki verdiği alerjenlerin küçük dozları düzenli olarak enjekte edilir. Bunun amacı bağışıklık sisteminin alerjene aşırı tepki vermemesini sağlamaktır. Hiposensitizasyon en az iki yıl sürmelidir, ancak iyileşmeler sadece birkaç ay sonra görülebilir.
- Hasar görmüş cildin yenilenmesi için kedilere yönelik cilt bakım ürünleri kullanılmalıdır. Merhemler veya özel şampuanlar arasından seçim yapabilirsiniz.
Hayvanın pire veya akar gibi parazitlere karşı düzenli olarak kontrol edilmesi önleyici tedbir olarak yardımcı olur. Bir istila varsa, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Ayrıca stresten de kaçınılmalıdır. Örneğin kedinize dinlenmesi için sessiz yerler sağlayın. Pasif sigara içmek egzamayı da kötüleştirebileceğinden, hayvanın yakınında sigara içmekten de kaçınmalısınız.
Peki, Kedilerde egzama ne kadar sürerse bu bir sorun teşkil eder? Aslında egzamanın belirli bir süresi yoktur. Egzama olduğu an muhakkak tedavi edilmelidir. Kedinizde egzama durumu yaşarsanız hemen kedinizi kliniğimize getirebilirsiniz.
Kedilerde cilt tahrişinin nedeni bulunduğunda veteriner nedene göre tedaviyi seçecektir. Kedinizi acil veteriner kliniğimize getirmelisiniz.
Kedilerde Egzama Nasıl Geçer?: Detaylar
Kedinize egzama konusunda yardımcı olmak için yapabileceğiniz ilk işlem kedinizi veteriner hekime muayene ettirmektir. Egzamanın sebepleri, nasıl geçeceğiyle ilgili yöntemler üzerinde belirleyicidir.
Kedilerde egzamayı önlemek için, sahipleri yapay katkı maddeleri içermeyen yüksek kaliteli kedi mamalarına dikkat etmelidir. Kedi akut semptomlar nedeniyle bir veteriner tarafından tedavi ediliyorsa, veteriner, hayvanın etkilenen bölgeleri çizmeye veya yalamaya devam edememesi için bir boyun tasması önerecektir.
Akut semptomlarla mücadele etmek için antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir ancak bu ilaçlar sadece veteriner hekim tarafından onaylı bir şekilde verilmelidir. Hiçbir şekilde kendiniz ilaç kullanmayınız. Genel olarak, egzama durumunda kedilerin dışarı çıkmasına izin verilmemesi, gözlem için evde tutulması tavsiye edilir. Evcil hayvanınızın sağlık durumunu her zaman izlemeli ve acil bir şekilde hızla bir veterinere başvurmalısınız.
Yavru Kedilerde Egzama: Sebepler ve Önlemler
Yavru kedilerde egzama nasıl geçer? Kedilerde egzama durumunda, güvenilir bir teşhis koymak ve egzamanın nedenini belirlemek için mutlaka veteriner hekim tarafından dikkatli bir muayene gereklidir. Akut egzama durumunda, genellikle ilk önce hafif bir cilt tahrişi meydana gelir ve bu, hızla iyileşir.
Çok kaşıntılı kabarcıklar oluşursa genellikle kururlar ve pul pul dökülerek iyileşen kabuklar oluşur. Her durumda, yetişkin veya yavru kedilerde egzama varsa ekstra dikkatli olmalısınız. Egzama önemsiz değildir, kedinizde farklı problemlere neden olabilir.
Egzamalı bir kedinin tedavisi bir veteriner tarafından yapılmalıdır. Tedavi verilmeden önce veterinerin egzamanın nedenini bulmak için kediyi iyice muayene etmesi gerekir.
Kedilerde Egzama için İlaç: Önemli Uyarı
Kedilerde egzama ilacı kesinlikle veteriner hekim tavsiyesi olmadığı sürece kullanmayın. Veteriner öncelikle kedi egzamasının nedenini belirlemeye çalışacaktır. Antibiyotikler, kaşıntı önleyici ilaçlar, kremler ve ilaçlı şampuanlar daha sonra rahatlama sağlayabilir. Tüm bunlar veteriner hekim önerisi ile yapılmalıdır.
Kedilerde Egzamaya Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?
Peki, kedilerde egzamaya ne iyi gelir? Kedilerde egzamayı önlemek, az da olsa hafifletmek için beslenmesine dikkat etmelisiniz. Hafif beslenme sağlamanız gerekmektedir. Bu şekilde kedinin gastrointestinal sistemi rahatlar ve sakinleşir. Ancak kesinlikle ilaç ve benzeri ürün kullanmadan, muhakkak veteriner hekim tavsiyesi alın ve bir veteriner hekim desteği ile tedavi sürecine başlayın.
Cildin iyileşebilmesi ve iltihaplı bölgelerde tüy çıkmaması için öncelikle egzamanın ortaya çıkarılması gerekir. Egzamanın tedavisi mutlaka veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Kedilerde egzamanın çeşitli nedenleri olabildiği için veteriner hekimin öncelikle hastalığa neyin sebep olduğunu bulması gerekir.
Egzamaya bakteri neden olduysa veteriner muhtemelen antibiyotik reçete edecektir. Egzamaya pire gibi parazitler neden olmuşsa bunların uzaklaştırılması gerekir. Kedinin egzaması bir alerjiden kaynaklanıyorsa hayvanın hangi maddeye alerjisi olduğunun bulunması gerekir.
Kedilerde Egzama Evde Tedavi: Neler Yapılmalı?
Egzamanın evde tedavisi adına bazı basit önlemler alarak kedinize geçici rahatlama sağlayabilirsiniz. Kedinizin yattığı alanları temiz tutmak ve onu özel kedi şampuanıyla yıkamak faydalı olabilir.
Evde tedavi aslında daha çok muayene sonrası veteriner hekimin öneriği şampuan, krem ve ilaçları kedinize düzenli bir şekilde uygulamaktır. Egzamanın nedenini ve en iyi tedavi yöntemini belirlemek adına kedinizi bize getirerek profesyonel yardım almanızı öneriyoruz.
Kedilerde Egzama Kremi İçeriği Nedir? Ne İşe Yarar?
Kedilerde egzama kremi genellikle cildi nemlendiren, kaşıntıyı azaltan ve iltihaplanmayı önleyen bileşenlerden oluşur. Bu kremler cildin kurumasını engelleyerek ve tahrişi hafifleterek kedinizin rahatlamasına yardımcı olur.
Her kedinin cilt yapısı ve ihtiyaçları farklıdır. Biz Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak, kedinizin cilt sağlığı için en uygun kremi veya tedavi yöntemini belirlemek adına buradayız. Krem seçerken içeriğinde ne olduğunu bilmek önemlidir, ancak kediniz için en doğru ürünü seçmek adına bize danışmanızı öneriyoruz.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.