Kedinizin alışılmadık bitkin, halsiz ve zayıf görünüyorsa kedinizin ateşi olabilir. Kedilerde ateş dört ayaklı arkadaşlar için çok rahatsız edicidir ve ciddi hastalıklara işaret edebilir. Peki, hangi sıcaklıkta endişelenmek gerekir ve bu aşamada kedinize nasıl davranmalısınız? Bu içeriğimizde kedinizde ateş olduğunda neler yapılabileceğine değinmek istiyoruz.
Kedilerde Ateş Neden Olur?
Kedilerde Ateş Neden Olur? Ateş bağımsız bir hastalık değil, vücudun bağışıklık reaksiyonudur. Vücut, bağışıklık sistemini güçlendirmek için normal sıcaklığı artırır. Sıcaklıktaki artış kan akışının artmasına neden olur, bu da bağışıklık hücrelerinin vücutta daha iyi taşınması anlamına gelir. Vücut patojenlerle daha etkili bir şekilde savaşır ve yaralar daha hızlı iyileşir. Bu nedenle ateş, kedinin vücudu için koruyucu bir işlev yerine getirir. Peki, ne zaman bir kedideki ateşten bahsetmeye başlayabiliriz?
Kedilerde ateş kaç olmalı? Kedilerin normalde vücut ısısı 38-39 santigrat derece arasındadır, bu da biz insanlardan daha yüksektir. Çok fazla aktivite, stres ve güneşte veya ısıtıcının üzerinde uzun süre kalmak, kedinin günlük yaşamda hızla hafif bir sıcaklık artışına, sözde hipertermiye yol açabilir. Yani kedinizin vücudunun normalden daha sıcak olduğunu düşünüyorsanız endişelenmenize gerek yok. Kedilerin ateşi yaklaşık 39,2 santigrat derece civarındadır ve 41 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ciddi bir acil durum haline gelir.
Kedi gribi, kedi AIDS’i olarak da bilinen kedigiller immün yetmezlik virüsü (FIV), kedi lösemi virüsü (FeLV) gibi viral enfeksiyonlar veya koronavirüslü hastalıklar (örn. FCoV veya FIP) vücutta güçlü bir bağışıklık tepkisi olarak ateşe neden olabilir. Kedinizin vücut ısısı yüksekse çok beklememelisiniz, çünkü ateş her zaman bir semptomdur ve hastalığın kendisi değildir. Bu durumda acil veteriner kontrolüne gitmeniz çok önemlidir
Kedilerde Ateş Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde ateş nasıl anlaşılır veya kedilerde ateş nasıl belli olur? Kediler zaten insanlara göre daha sıcak bir vücut yapısına sahip olduğundan kedinizin ateşi olup olmadığını anlamak her zaman kolay olmayabilir. Kedilerde ateş genellikle eşlik eden diğer semptomlarla fark edilir. Kedilerde ateş belirtisi şunlar olabilir:
- Yorgunluk ve bitkinlik
- İştah kaybı
- Artan susuzluk
- Sert eklemler ve kaslar
- Dehidrasyon belirtileri (örn. kuru burun, kuru dışkı)
- Agresif davranış
- Titreme
- Hızı nefes alma
- Kusma veya ishal gibi gastrointestinal şikâyetler
Ateşin en büyük tehlikesi kedinin susuz kalmasıdır. Kediniz çok fazla yemek yemiyor veya içmiyorsa, burnu kuruysa ve dışkıları kuruysa susuz kalmış olabilir. Sıvı dengesini kontrol etmek için kedinizin sırtındaki deri kıvrımını parmaklarınızla sıkabilirsiniz. Eğer bu durum çok yavaş bir şekilde ortadan kayboluyorsa, kediniz yeterince sıvı almıyordur. Bu durumlarda ateşi düşürebilmek ve dehidrasyonu önleyebilmek için acil veterinere gelebilirsiniz.
Kediniz dakikada 40’tan fazla nefes aldığında ve yüksek sesle nefes aldığında hızlı nefes alma meydana gelir. Kediniz bu davranışla aslında artan vücut ısısına tepki veriyor ve diliyle kendini soğutmaya çalışıyor. Bu belirtilerin birçoğu başka hastalıklar ve şikâyetlerden de kaynaklanabileceğinden ateşi belirlemenin en güvenli yolu ateşi ölçmektir. Ateş bir günden uzun sürüyorsa ve diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa, ateşin ve diğer belirtilerin nedenini öğrenmek için mutlaka kedinizi veterinere götürüp muayene ettirmelisiniz.
Kedinin Ateşi Nasıl Ölçülür?
İnsanlarda olduğu gibi vücut ısısını ölçmek ateşi teşhis etmenin en güvenli yoludur. Ancak bir kedinin ateşini ölçmek o kadar kolay değildir. Peki, kedinin ateşi nasıl ölçülür? Kedinizin vücut ısısını dijital bir termometre ile rektal(kalın bağırsağın son kısmından) olarak ölçmek en iyisidir. Bunu yapmak için termometre önceden dikkatlice temizlenip dezenfekte edilir ve tıbbi yağlayıcı veya vazelin kullanılarak dikkatlice yerleştirilir. İdeal olarak, kedinin strese girip ani hareketler nedeniyle kendine zarar vermemesi için ikinci bir kişinin kediyi tutmasına ve sakinleştirmesine yardımcı olması gerekir.
Vücut sıcaklığının kedinin kulağından ölçülmesini şiddetle tavsiye edilmemektedir: Bir yandan ölçüm hatalı olur, diğer yandan kediniz için acı verici olabilir ve hatta hassas kulağın yaralanmasına neden olabilir. Genellikle ateşin bir veteriner tarafından ölçülmesi tavsiye edilir. Vücut ısısının yanı sıra eşlik eden semptomlar da kedinizin ateşinin olup olmadığını gösterir.
Kedilerde ateş kaç gün sürer? Enfeksiyondan sonra ilk belirtilerin ortaya çıkması üç ila beş gün sürebilir. Kedi gribi genellikle yedi gün daha (veya bazı durumlarda daha uzun) sürer. Bakteriyel enfeksiyonlarda iyileşme bir ay veya daha uzun sürebilir. Sıcak bir burun aynı zamanda kedinizin ateşinin olduğunu da gösterebilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir veterinere başvurmalısınız. Sonuçta kedilerde ateşin birçok farklı nedeni olabilir ve hafife alınmamalıdır.
Kedinizin ateşi çıkarsa özellikle sık sık kendini temizlemeye başlayacaktır. Bu onun tüylerini tükürükle ıslatmasına neden olur, tükürük buharlaşır ve böylece soğuma sağlanır.
Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür?
Kedinizin ateşi varsa, yüksek sıcaklığın nedenini yeterli şekilde tedavi etmek önemlidir. Peki, kedilerde ateş nasıl düşürülür? Ateş 24 saatten uzun sürerse veya kediniz gözle görülür şekilde iyi değilse, tanıyı bir veteriner hekim koymalıdır. Ateşi neyin tetiklediğine bağlı olarak veteriner ateş düşürücü ilaç verebilir ve nedenlerle mücadele edebilir. Örneğin antiviraller hastalıklar için, antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlar için, antiparaziterler için veya antimikotikler mantarlar için uygundur. Hiçbir durumda kedinize ateş düşürücü veya ağrı kesici ilacı kendi inisiyatifinizle vermemelisiniz. Sadece ateş düşürücü değil, hiç bir ilacı kendi inisiyatifinizle vermemelisiniz. Tüm ilaçlar veteriner hekim tarafından reçete edilir.
Kedinizin ateşi çıktığında hayatını kolaylaştırmak için karanlık ve serin bir odada dinlenmesine izin vermelisiniz. Kediler aşırı sıcakta veya stresli durumlarda patilerinin altındaki ter bezlerinden terleyerek vücut sıcaklıklarını düzenlemeye çalışırlar. Ancak kedilerin terleme mekanizması insanlarınki kadar etkili olmadığından kediler aşırı sıcaklarda hızla sıcak çarpmasına maruz kalabilirler.
Tüylü dostunuzun susuzluğunu önlemek için her zaman yeterli miktarda tatlı su olduğundan emin olmalısınız. Kedi kendi kendine içmeyi reddederse, kedinizin ağzına su damlatmak için bir şırınga veya pipet de kullanabilirsiniz. İçmeyi ve yemeyi onun için mümkün olduğu kadar lezzetli hale getirmeye çalışın ve gerekirse kediler için özel olarak geliştirilmiş et parçaları içeren içecekler kullanılabilir.
Kedilerde ateş düşürücü ilaç elbette vardır. Hangi ilacın kullanılacağını tespit etme ve kullanım şekli hakkında bilgi verme işlemi Veteriner Hekim tarafından belirtilir. Kedinizi kliniğimize getirmeniz halinde muayene ve tedavi süreçleri hakkında sonuç alabilirsiniz.
Evde kedi ateşi düşürme işlemi için ilk olarak onu serin bir yere alarak rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Bol su içmesini teşvik ederek dehidrasyonun önüne geçebilirsiniz. Ilık suyla nemlendirilmiş bir bezle patilerini ve koltuk altını silerek serinlemesine yardımcı olabilirsiniz. Bunlar geçici çözümlerdir ve ateş varsa kedinizi muhakkak veteriner hekim görmelidir.
Kediler sadece evimizin değil kalbimizin de sakinidir. Onların sağlığı bizim için sadece bir sorumluluk değil aynı zamanda bir önceliktir. “Kedilerde Ateş‘ konulu makalemizi okuduktan sonra minik dostunuzda herhangi bir rahatsızlık belirtisi fark ederseniz lütfen vakit kaybetmeden profesyonel yardım alın.
Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kedinizin sağlığını korumak ve ona en iyi bakımı sunmak için buradayız. Sevdiklerinizin sağlığı için en doğru adımı atın ve bizimle iletişime geçin. Onların mutluluğu sizin mutluluğunuzdur.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.