Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde İshal: Kapsamlı Rehber

Kedilerde ishal ve/veya sindirim sorunları var mı? Eşlik eden semptomlara bağlı olarak, arkasında çeşitli nedenler olabilir. Bu yazıda, kedilerde ishali neyin tetiklediğini, onu teşhis etmek için hangi semptomları kullanabileceğinizi ve kedinize nasıl yardım edip onu tedavi edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kedilerde İshal Neden Olur? Ne Yapılması Gerekir?

Kedilerde ishal neden olur? Bir kedide ishal, o kedinin sindiriminde bir sorun olduğunu gösterir. Ancak ishalin nedenleri çok farklı olabilir.

İnsanlarda olduğu gibi, stresin sindirim üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir ve kedinizin ishali için bir tetikleyici olabilir. Kediler, özellikle alıştıkları koşullar değiştiğinde stres yaşarlar. Kediniz yakın zamanda eve taşındıysa, yeni veya yeniden düzenlenmiş mobilyalarla, yabancılarla, yeni bir evcil hayvanla karşılaştıysa veya beslenme saatleri ve yerleri değiştiyse, bu ishalin büyük bir nedeni olabilir.

Ayrıca ishal, kedide bir parazit sorununa da işaret edebilir. Solucanlar gibi parazitler genellikle kedilerde ishale ve kusmaya neden olur, ancak solucana karşı etkili ilaçlar gibi uygun ilaçlar sayesinde tedavi edilebilir. İlaç kullanımını veteriner hekim önermelidir.

Kedinin diyetiyle ilgili faktörler, ishalin en yaygın nedenleridir. Bir yandan, bir kedi temizlik ürünleri, ev bitkileri veya atık çöpler gibi dayanılmaz birşey yutmuşsa ishalle reaksiyona girebilir. Veteriner hekim tarafından tedavi edilmesi gereken zehirlenme bile olabilir. Yem alerjisi veya intoleransı da neden olabilir. 

Kedinin mamadaki bir maddeye alerjisi/intoleransı varsa, bu vücutta bir bağışıklık tepkisine neden olur ve örneğin ishal şeklinde kendini gösterir. Veteriner hekim, bir sorun olup olmadığını belirlemek ve beslenme değişikliği önermek için bir eliminasyon diyeti (monoprotein, 10-12 hafta boyunca özel besleme) kullanabilir. Bağışıklık sistemi yem intoleransına tepki vermediğinden, negatif bir alerji testi yem intoleransını dışlamaz.

Aniden yiyecek değiştirmek de bazı kedilerde ishali tetikler. Son zamanlarda kedinize farklı bir mama vermeye başladıysanız ishalin arkasında da bu değişiklik olabilir. Mama değiştirirken yeni mamayı 5-7 gün içinde yavaş yavaş artan miktarlarda vermeniz önerilir.

Bahsedilen nedenlerin dışında bazı hastalıklar da kedilerde ishali tetikleyebilir. En iyi durumda, gastrointestinal sistemin (bakteri veya virüsler) bir enfeksiyonudur. Ancak tiroid, karaciğer veya pankreas gibi ciddi bir hastalık da ishali tetikleyebilir ve bir veteriner hekim tarafından daha yakından muayene edilmelidir.

Kedinizde ishal varsa acil veteriner kliniğimize gelebilirsiniz. Veteriner hekimimiz size en doğru ve sağlıklı yolu gösterecek ve tedavi sürecine başlayacaktır.

 

Kedilerde İshal Belirtileri: Etkenler

İshale ve genel bir soruna işaret eden belirtiler arasında kusma, yorgunluk ve halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi diğer belirtiler yer alır. İshalin en belirgin belirtisi dışkının yapısındaki değişikliktir. Dışkı kıvamı değişirse ve lapa gibi, sümüksü, sulu veya alışılmadık şekilde renkliyse, kedi ishal veya başka bir bağırsak bozukluğuna sahiptir.

Kedinizin dışkısının kokusu değiştiyse, ishal olabilir. Kedide çok sık bağırsak hareketleri oluşması da ishalle ilişkilendirilebilir.

Kedilerde İshal Nasıl Geçer? Öneriler Nelerdir?

Her kedi sahibinin aklına takılan sorulardan biridir “kedilerde ishal nasıl geçer?” Kedinize ishal konusunda yardımcı olmak için yapabileceğiniz ilk işlem kedinizi veteriner hekime muayene ettirmektir. İshalin sebepleri, nasıl geçeceğiyle ilgili yöntemler üzerinde belirleyicidir.

Kediniz özellikle son zamanlarda strese girdiyse, stres kaynaklarını mümkün olduğunca ortadan kaldırın. Mümkünse büyük değişiklikleri tersine çevirin ve kedinize uyum sağlaması için yeterli zaman verin.

Son zamanlarda ani bir diyet değişikliği yaptınız mı? Bu geçiş, kediniz için çok hızlı olmuş olabilir. Evcil hayvanınızı küçük adımlarla yeni mamaya alıştırmak daha iyidir. Kedinin içeride veya dışarıda zehirlenme olasılığı varsa (evdeki veya bahçedeki bitkileri de düşünün), olası tehlike kaynaklarını olabildiğince çabuk belirlemeli ve bunları kedinin ulaşamayacağı bir yere taşımalısınız.

Genel olarak, ishal durumunda kedilerin dışarı çıkmasına izin verilmemesi, gözlem için evde tutulması tavsiye edilir. Çünkü kedi tekrar dışarıda yememesi gereken bir şeyi yiyebilir. Evcil hayvanınızın sağlık durumunu her zaman izlemeli, yeterli yiyecek ve içeceğe sahip olduğundan emin olmalı ve acil bir durumda hızla bir veterinere başvurmalısınız.

Kedilerde İshal Tedavisi: Bilmeniz Gerekenler

Kedinizin ishal olduğunu keşfederseniz, yapmanız gereken ilk şey veteriner hekime götürüp muayene ettirmektir. Hekimin ishalle ilgili sebepleri saptaması ve çözümü için uygulayacağı tedavi en kesin çözümdür.

Kedinizde ishal sorunu varsa hemen bizi arayabilirsiniz.

Kedilerde ishal tedavisi veteriner hekim yönlendirmesi ile başladıktan sonra sizin de evde kendi yapabileceğiniz ekstra işlemler olabilir.

İshal bir kerelik bir olaysa ve kediniz normal görünüyor ve göze çarpan olumsuz bir durum yoksa dikkate alınmayabilir ancak takip edilmelidir.

Peki, Kedilerde ishal ne kadar sürerse bu bir sorun teşkil eder? İshal 24 saatten uzun sürerse veya başka belirtiler ortaya çıkarsa hemen kedinizi kliniğimize getirebilirsiniz.

İshal; kusma, kilo kaybı, yorgunluk ve gözle görülür davranış değişiklikleri ile birlikte ortaya çıkıyorsa ve kediniz artık su içmiyor veya yemek yemiyorsa, ciddi bir tedaviye ihtiyaç vardır.

Kedinizin dışkısı kırmızı veya siyahsa, bu dışkıda kan olduğunun bir işareti olabilir. Kanlı ishali varsa, kedinizi acil veteriner kliniğimize getirmelisiniz.

Mümkünse, kedinizin gastrointestinal sorunlarına tam olarak neyin neden olduğunu inceleyebilmeleri için ishal durumunda veterinere her zaman yanınızda bir dışkı örneği getirin.

Yavru Kedilerde İshal: Önemli Bilgilendirmeler

Yavru kedilerde ishal nasıl geçer? Kedinizin ishali birkaç hafta sürerse veya iyileştikten sonra tekrar tekrar ortaya çıkarsa, kronik ishali olabilir. İşin zor yanı, kronik ishali tespit etmenin çok zor olmasıdır. Dışkıda hafif bir değişiklik, örneğin daha lapa gibi bir kıvam varsa, ishalin zaten var olduğunu bilmek önemlidir. Bu genellikle uzun süre fark edilmeden kalır, çünkü kedi genellikle normal bir şekilde yemek yer ve başka bir rahatsızlık belirtisi göstermez. 

Özellikle dışkılarına dikkat etmediğiniz kediler söz konusu olduğunda, kronik ishal, genellikle normal yeme davranışına rağmen, kedinin belirgin bir kilo kaybıyla ancak uzun bir süre sonra kendini gösterir. Kronik ishal durumunda, güvenilir bir teşhis koymak ve ishalin nedenini belirlemek için mutlaka veteriner hekim tarafından dikkatli bir muayene gereklidir.

Her durumda, yetişkin veya yavru kedilerde ishal varsa ekstra dikkatli olmalısınız.İshal önemsiz değildir ve kedinizin çok fazla sıvı kaybetmesine neden olur. Dehidrasyon ve susuzluğa karşı koymak adına kedinize normalden daha sık içmesi için tatlı su verin ve daha fazla su kaybetmediğinden emin olun.

Kedilerde İshal İlacı: Uyarılar ve Öneriler

Kedilerde ishal ilacı kesinlikle veteriner hekim tavsiyesi olmadığı sürece kullanmayın. Bu çok önemli bir konudur. Daha önce kedinizde ishal sorunu olduysa ve bununla ilgili zaten bir ilaç alıp kullanmış olsanız bile kediniz tekrar ishal olursa aynı ilacı kesinlikle iyi geleceğini düşünerek kullanmayın. Her zaman söz konusu bir “ilaç” olduğunda bunu veteriner hekim vermiş olmalıdır. Kedinizin sağlığını riske atmayın!

Kedilerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?: Öneriler

Peki, kedilerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir? Kedilerde ishal ve kusmayı önlemek, az da olsa hafifletmek için beslenmesine dikkat etmelisiniz. Hafif beslenme sağlamanız gerekmektedir. Bu şekilde kedinin gastrointestinal sistemi rahatlar ve sakinleşir. Ancak kesinlikle ilaç ve benzeri ürün kullanmadan, muhakkak veteriner hekim tavsiyesi alın ve bir veteriner hekim desteği ile tedavi sürecine başlayın.

Faydalı Linkler:

Kedilerde İshal: Kapsamlı Rehber İçeriği