Köpeklerde ishal, bir köpeğin dışkısının normalinden farklı olarak daha sulu ve sık olması olarak tanımlanmaktadır. Boşaltım sistemi sindirim sistemiyle bağlantılıdır ve sindirim sisteminde gerçekleşen herhangi bir sorun dolaylı olarak boşaltım sistemini de etkiler. Bu yüzden köpeklerde ishal meydana gelebilir. Birçok sebebe bağlı olarak değişiklik gösteren bu durumu gelin tüm ayrıntılarıyla hep beraber yakından inceleyelim.
Köpeklerde İshal Neden Olur?
Köpek ishal olduğunda bunun nedeni yanlış beslenme, çeşitli sağlık sorunları, zararlı enfeksiyonlar ve sindirim sisteminden kaynaklı problemler olabilir. Köpeğin dışkısındaki farklılıklar, halsizlik, iştahındaki değişiklikler, karın ağrısı ve dışkısını tutamama gibi sorunlar ishalin belirtisi olabilir. Sebepler ciddi problemlerin göstergesi de olabilir ya da ishal hafif bir şekilde atlatılabilir. Bu bile değişkenlik göstermektedir. Şimdi köpek ishal neden olur, biraz detaylandıralım. Köpeklerde ishal sebepleri:
- Stres,
- Bağırsak parazitleri (koksidya, kurtlar),
- Yetersiz ve dengesiz beslenme,
- Gıda alerjisi,
- Zehirlenme,
- İlaçlar,
- Çeşitli viral veya bakteriyel enfeksiyonlar,
- Sindirilemeyen cisimlerin yutulması,
- Kanser,
Köpeklerde ishal ve iştahsızlık da bir arada görülebilir. Çünkü birbirini tetikleyen durumlardır. İshal iştahsızlığa sebep olduğu için sindirim sisteminde yaşanan sorunun çözülmesiyle ishal ortadan kalkabilir. Köpeklerde ishal ve kan da sık görülen bir durum değildir. Çünkü bu iyiye işaret değildir ve ciddi bir durumdur. Bu bağırsaklarda meydana gelebilen ülser hastalığı, tahriş, enfeksiyon, yaralanma ve bazen de kanserin işareti olabilir.
Parvovirüsün sebep olduğu kanlı ishalin de yaşanabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalık da normal bir ishal olarak gözlemlenir fakat daha sonra bağırsak mukozasına zarar vermeye başlar. Dışkı veya diğer hayvanlar yoluyla köpeklere bulaşabilen bu hastalığın normal ishalle karıştırılmaması gerekmektedir.
Bu yüzden normalinden farklı bir ishal durumu gözlemlendiğinde bu şüpheyle veteriner hekime gidilmelidir. Özellikle de yavru köpeklerde bağışıklık sistemi dolayısıyla da hastalıklara karşı savunma zayıf olduğundan dolayı bu durum daha ciddidir. Hijyen kurallarına, aşılamaya ve erken teşhise önem vermek bu durumlardan en erken şekilde kurtulma imkanı sağlar.
Köpeklerde İshale Ne İyi Gelir?
Peki köpek ishal olursa ne yapılmalı? Nasıl bir çözüm yolu ishali geçirir? Köpekte bir ishal tespit edildiğinde en iyi yol bir veteriner hekime görünmektir. Eğer yukarıda da belirttiğimiz gibi kan veya köpek dışkısında renk ve doku farklılıkları gözlemleniyorsa acil veteriner müdahalesi gerekebilir.
Köpeklerde ishal rengi gereğinden fazla siyahsa iç kanama sebebi olabilir. Aynı takdirde anormal bir açık renk mevcutsa da bazı organlarda sorun çıkmış olabilir.
Hafif belirtileri olan ve kusma, kanlı ishal ve davranış değişikliği gibi durumlar gözlenmeyen bir durum söz konusuysa, veteriner hekimin teşhis ve tedavisinin ardından köpeklerde ishal evde tedavi yöntemi devreye girer.
Beslenmenin ishal sebepleri arasında önemli bir yeri olduğundan bahsetmiştik. Köpek ishal olursa daha hafif yiyecekler tüketimi ve mama değişiminden kaynaklı bir sorun varsa mama değişimi önerilmektedir.
Muz, içerdiği yüksek lif ve potasyum oranı sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Lif bağırsaklardaki suyun daha iyi emilimini sağlar; potasyum ise sıvı kaybını dengeler.
Köpeklerde ishale iyi gelen yiyecekler arasında muz da bulunmaktadır. Küçük miktarda ve kabuğu soyulmuş bir muz, eğer köpeğin muza karşı bir intoleransı yoksa çok fayda sağlayacaktır. Probiyotikler, haşlanmış patates ve balkabağı da aynı özelliklere sahiptir; mideyi de yatıştırır. Tabii bunların hepsi veteriner hekime danışılarak onun onayıyla denenmelidir.
Önemli Uyarı:
Köpeğinizde herhangi bir yiyeceğe karşı alerji olup olmadığını bilerek onlara yiyecek vermelisiniz. Bunu öğrenmek için de alerji testleri yaptırabilirsiniz. İshale iyi gelen yiyecekler olarak belirtilenler yaygın bir bilgi olarak belirtilmektedir. Doğrudan uygulama önerisi değildir.
Bu kısımda değinilen süreçleri köpeğinize hiç bir hekim önerisi almadan doğrudan uygulamayın!
Köpeğinizde ishal mevcutsa Leylek Veteriner Kliniği olarak bizi arayabilir, kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. 7/24 Açık Acil Veteriner Hizmetimiz sayesinde herhangi bir acil durumda kliniğimize gelebilirsiniz.
Öte yandan yeterli su alımı da diğer birçok şeye iyi geldiği gibi ishale de iyi gelmektedir. Köpeğin yeterli miktarda temiz su alması sağlanarak ishale iyi gelmesi amaçlanır. Son olarak ise köpek aşı takviminde yer alan aşıların düzenliliğinin sağlanmasıdır. Çünkü aşı takviminde yer alan parazit aşılarının yapılmaması veya tekrarlanmaması da parazitlerden dolayı oluşabilecek ishale sebep olabilir. Köpeklerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevabı özetle bu olmaktadır.
Peki daha ciddi durumlarda ne yapılmalıdır? Daha ciddi durumlar söz konusuyken köpek ishal olunca ne yapılır? Eğer ishalde kan ve farklı cisimler gözlemleniyorsa, süreklilik varsa ve köpek artık ciddi bir tedaviye ihtiyaç duyuyorsa ciddi sorunlar oluşabilir. Sürecin bu aşamaya gelmesi beklenmeden, ishalle ilgili ilk belirtiler ortaya çıktığında veteriner kliniğine gidilmesi önemlidir. Ancak bu aşamaya kadar bir şekilde gidilmemişse de artık bu noktada köpeğin hekim tarafından görülmesi önemlidir, yoksa hayati riskler söz konusu olabilmektedir. Bu noktada veteriner hekimler köpek ishal tedavisi başlatırlar. Önce ishalin sebebi veteriner hekimin önerdiği testler sayesinde analiz edilir. Ardından da sebebine göre bir teşhis konur ve tedavi süreci başlar.
Köpek İshal İlacı
Köpek İshal Nasıl Geçer? En iyi çözüm ilaç mı? Hangi ilaç kullanılır? Tüm bu sorulara yanıt ararken aslında en önemli konuyu ıskalamamak gerekir. Veteriner hekimin muayene sonrası köpek ishal ilacı reçete etmesi dışında ilaç kullanılmasının kesinlikle doğru değildir ve hiç bir hekim bunu önermez.
İshal, basit gibi görülebilen bir olgudur, fakat ileri seviye sorunların habercisi olma ihtimali de yüksektir. Veteriner Hekim, ishalin sebebine bağlı bir ilaç önereceği için bunun dışındaki ilaç kullanımları köpeğe karşı toksik etkiye sahip olabilir. Yanlış kullanım nedeniyle belki de basit olan bir ishal durumu ciddi sonuçlara da yol açabilir.
Eğer köpek ishal durumu parazitler sebebiyle oluşuyorsa antiparaziter ilaçlar ve probiyotikler; enfeksiyon sebepli ise antibiyotikler reçete edilir. Direkt olarak beslenme ile ilgili bir problem varsa veterinerin, köpeğin çeşitli özellikleri ve gereksinimlerine göre bir beslenme planı ayarlaması beklenir.
Köpeklerde ishal kesici ilaç kullanım süresi, dozu ve türü yalnızca veteriner hekim tarafından belirlenebilir. Bu yüzden bir ilaç ismi vermek doğru değildir. İlaçların içeriği hakkında genel bilgilendirme yapmak gerekirse; antibiyotikler ve anti-inflamatuar ilaçların yanı sıra ishal yüzünden oluşabilecek ağrı ve krampları önlemek için de anti-spazmodik ilaçlar kullanılabilir.
Elektrolitler de ishal ilaçlarının içeriğinde yer alır. Vücudun sıvı dengesini sağlamakta görevli bu bileşenler genelde potasyum ve sodyumdur. Yine ishalin etkilerini azaltmak için loperamid bulunur. Loperamid bağırsak hareketlerinin kontrolünü sağlayarak sıvı dışkı oluşumunu azaltır.
Önemli Uyarı:
Köpeklerde ishal ile ilgili bu konumuzda belirtilen tüm detaylar süreçle ilgili genel bir bilgilendirme amacı taşımaktadır ve kesinlikle herhangi bir tedavi yöntemi ya da kullanılması gereken ilaç ve yiyecekler hakkında kesin bir yönlendirme yapılamamaktadır. En doğru sonuç her zaman köpeğinizin veteriner hekim tarafından muayene edildikten sonra vereceği teşhise göre ortaya çıkar. Buna bağlı olarak da tedavi süreci gelişmektedir.
Özellikle “evde tedavi” olarak belirtilen tüm işlemler aslında hali hazırda hekim tarafından uygulanan tedavinin bir parçası olarak evde köpek sahibi tarafından yapılması gerekenleri nitelemektedir.
Köpeğinizde ishal ile karşılaştıysanız hemen bizi arayabilir ve kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Muayene Ücreti sayfamızdan ücret tarifesini görebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Leylek Vet Veteriner Kliniği
Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul
Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al
WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)
Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)