Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Köpeklerde Mantar

İnsan hayatını birçok yönden zenginleştiren köpekler sadakatleriyle bilinirler.  Bu sosyal ve evcil canlılar da hayatlarında birtakım zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu zorluklardan bir tanesi de dermatofitoz olarak bilinen mantardır. Aşısı da bulunan köpeklerde mantar sebepleri ve geri kalan detayları, gelin hep birlikte inceleyelim.

Köpeklerde Mantar Neden Olur?

Köpeklerde mantar hastalığı, köpeğin tırnağı, kılları ve derisini etkileyen bir durumdur. Önce deriye sonra kıl köklerine yerleşen mantar, ardından çoğalmaya başlar. Her ne kadar bu bölgeler kadar yoğun olmasa da ağız içinde de mantar gözlemlenebilir. Yoğun ağız kokusu, artan salya ve ağızda görülen pamukçuklar mantar belirtisi olabilir.

Mutlaka tedavi edilmesi gereken bu rahatsızlığın başladığı yerden bir diğer bölgeye sıçrama ve dolayısıyla da yayılma ihtimali vardır. Bu yüzden köpeklerin sıkça temasta olduğu veya beraber yaşadığı köpekler varsa enfekte köpeği ayrı tutmanız önerilir. Peki köpeklerde mantar enfeksiyonu neden olur?

Çeşitli enfeksiyonlar köpeklerde mantara neden olur. Bulaşabilecek üç farklı mantar türü Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis ve Microsporum gypseum‘dur. Üçü de hayvanlardan insana bulaşabilen yani zoonoz bir hastalıktır.

Peki köpeklerde mantar nasıl olur? Nemli ortamları seven mantarlar, böyle bir ortam buldu mu hızlıca üreyecektir. Köpeklerin vücudundaki kıvrım yerleri, az hava alan bölgeler ve kulak içleri mantara uygun ortamlardan sayılmaktadır. Bu durumların dışında, köpeğin bağışıklık sisteminin zayıf olması ve pire ısırığı gibi durumlar da köpeği mantar enfeksiyonuna açık hale getirecektir.

Enfekte köpeklerle temasta bulunmak ve köpeğin genel sağlığına dikkat etmemek mantara neden olan etkenlerdendir. Enfekte köpeklerle temas dışında o köpeklerin kişisel eşyaları veya oyuncakları aracılığıyla da bulaşabilir.

Köpeklerde mantar başlangıcı, deri enfeksiyonları, kabuklu/pullu deri, çatlak tırnaklar, kıl dökülmesi veya iltihaplı kıl kökleri olarak kendini göstermektedir. Köpeklerde aşı takviminde bulunan mantar aşısının dozları düzenli yaptırıldığı takdirde bu durum daha kolay ve zararsız bir biçimde atlatılacaktır.

Köpeklerde Mantar Tedavisi

Köpeklerde mantar tedavisi, önce veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gereken bir durumdur. Köpeğin mantar enfeksiyonuna sahip olduğu bölgeler, enfeksiyon türü ve köpeğin genel sağlık durumuna göre bir tedavi yöntemi ve köpeklerde mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar belirlenir.

Veteriner hekim önce enfeksiyonu kontrol altına almak, mantar sebebini bularak teşhis koymak ve daha sonrasında ise tedavi etmek için çeşitli önerilerde bulunmaktadır. Topikal (yerel) tedavi adı verilen yöntemde tedavi doğrudan uygulanır, yani hedef bölgeye direkt etki eder. Mantar için özel şampuan, krem veya merhem gibi ürünler de topikal antifungal tedavi içine girmektedir.

Eğer tırnaklarda mantar gözlemleniyorsa tırnak mantarı için özel olarak üretilen antifungal tırnak cilaları mevcuttur. Köpeklerde mantar hastalığı nasıl geçer diye araştırıldığında, bu da karşımıza çıkan bir seçenek olmaktadır. Mantarlar keratin ile beslenirler, bu da haliyle tırnak ve kıl gibi bölgelerde bolca bulunan bir proteindir.

Köpeklerde Mantar Kremi

Mantar kremleri antifungal özelliktedir. Yani mantarı tedavi etmek ya da büyümesini önlemek amacıyla üretilmiştir. Genellikle mantarın çoğalmasını önlemek ve getirdiği kaşıntı ve rahatsızlık gibi semptomları azaltmak için kullanılır.

Antifungal kremlerde terbinafine, ketoconazole, micanazole gibi bileşenlerin yanı sıra ciltte rahatlama sağlamak adına aloe vera gibi maddeler veya su bazlı taşıyıcı maddeler bulunmaktadır. Köpeğin cilt tipi ve mantar türüne göre mantar kremleri mevcuttur. Veteriner hekimin bilgisi dahilinde ve ürünün kullanma talimatı göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır.

Köpeklerde Mantar İlacı

Köpeklerde mantar nasıl geçer sorusunun bir diğer cevabı ise oral ilaçlar olmaktadır. Yine antifungal özellikte olan bu ilaçlar sayesinde enfeksiyon sistemik olarak tedavi edilir. Hijyen kurallarını unutmamak ve temizliğe dikkat etmek de işleri kolaylaştıracaktır. Köpeklerde mantar ilacı tedavisinin süresi mantarın türüne ve rahatsızlığın şiddetine göre değişmektedir.

Köpeklerde Mantar Aşısı

Köpeklerde mantar için aşı uygulaması da yapılmaktadır ama unutulmaması gereken şey aşının hastalıkla karşılaşmadan önce yapılmasıdır. Yani aşı sağlıklı bireye yapılır. 2 doz halinde 15 günde bir uygulanan mantar aşısı yılda bir kez de tekrar edilmelidir; 12 haftadan büyük köpeklere yapılmalıdır. 

Aşı kararını yalnızca veteriner hekim belirlemelidir. Köpek mantar aşısı yan etkileri her köpekte gözlemlenmeyebilir, fakat genel olarak her aşıda mevcut olan yan etkiler bulunmaktadır. 

Bunlar; deride kaşıntı/şişlik/kızarıklık, kusma, öksürük, midede sorunlar, iştahsızlık, halsizlik, ateş, agresiflik, ishal ve solunum güçlüğü olabilir. Bu yan etkilerin gerçekleşmesi olasıdır fakat yan etkilerin devamlılığı ve ağırlaşması gibi durumlar söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır.

Peki bu sıralanan yan etkilere göre aşı hala yaptırılmalı mı? Tabii ki evet, aşı sonrası köpeğin vücudunda bir daha mantarla karşılaşması sonucunda antikorlar üretilecektir. Bu durum sonucunda da bağışıklık sağlanacak ve hastalık tekrar ettiğinde daha hafif semptomlarla zararsız bir biçimde iyileşme süreci başlayacaktır. Az da olsa var olan ölüm riskini azaltmak ve köpek yaşamını daha kaliteli hale getirmekte aşıların payı büyüktür.

Köpeklerde Mantar İnsanlara Bulaşır Mı?

Köpeklerde bulunan bu rahatsızlık, zoonoz olduğundan dolayı insanlara bulaşabilir. Bu durum genellikle enfekte hayvana temasla meydana gelir. Aynı zamanda köpek kılı, kontamine olmuş köpek eşyaları veya toprak yoluyla bulaşı yaşanabilir. Kontamine, mikroorganizmalar tarafından kirletilmiş anlamına gelmektedir. Dolayısıyla enfekte köpeğin temas ettiği herhangi bir eşyaya temas etmek de bulaşma ihtimalini artırır.

Köpeğinizde mantardan şüpheleniyorsanız veya hali hazırda böyle bir tespit yapıldıysa tedavisi için Leylek Vet Kliniği olarak size hizmet verebiliriz. Hemen bizi arayabilir ve yol tarifi alabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Leylek Vet Veteriner Kliniği

Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul

Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al

WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)

Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)

Köpeklerde Mantar İçeriği