Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Köpek İç Parazit

Köpekler uzun zamanlardan beri birçok amaç için insanların yanlarında yer alan evcil hayvanlardandır. Oldukça sadık olan bu köpeklerin de bakımları ve sağlığı evcil hayvan sahiplerinin kontrolünde olmalıdır. Aslında birbirlerine karşı sorumlulukları vardır da denebilir. Bu devrede köpeklerin sağlıklarını tehdit edecek birkaç konu karşımıza çıkıyor. Köpek İç Parazit, bunlardan biridir. 

Köpeklerde parazit köpeklerin yaşam kalitesini olumsuz biçimde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden evcil hayvan sahiplerinin de bu konu hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle sokak hayvanlarında daha sık gözlemlenebilen iç parazitler birçok olumsuzluğa sebep olabiliyor.

İç parazit köpek sağlığını ciddi boyutta etkiler. Peki parazitler nelerdir? Parazitler, kendilerine üzerinde yaşayacak bir konak arayan organizmalardır. Besin ve barınma ihtiyacını bu konaktan gideren organizmalar bir yandan da konağa zarar verir. Köpekler de parazitlerin maalesef ki sık kullandığı konaklar olmaktadırlar. İki parazit çeşidi vardır: Dış parazit ve iç parazit.

İç parazit çeşitleri tenya, protozoa, giardia, kancalı kurt, kalp kurdu, en yaygın olan ve insanlara bulaşabilen yuvarlak kurt ve koksidiya olarak sıralanabilir. Mide duvarına tutunabilen kancalı kurtlar beslenmek için kan damarlarını delebilirler; mikroskop yoluyla görülebilirler. Yassı kurtlar olarak bilinen tenyalar ise köpek dışkılarında beyaz şekilde görülebilen bir türdür.

Kimi iç parazit türü yaşlı köpekleri daha sık etkilediği gibi kimi iç parazit türü de yavru köpeklerde daha sık görülmektedir. Örneğin kıl kurtları genelde 12 haftadan büyük köpekleri etkilemektedir.

Bizler de bu yazımızda sizlere genelde köpeklerin bağırsaklarını ve birçok köpek ırkını etkileyen iç parazit hakkında bilgi vereceğiz. Bu rahatsızlığın önüne parazit aşısı ile çok kolay geçilebilmektedir fakat unutulmamalıdır ki aşı sağlıklı canlılara yapılır. Yani bu gibi parazit durumları ile karşılaşmadan önce aşı yapılmalıdır.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri

Köpekler topraktan, enfekte bir köpeğin eşyalarına ve o köpeğe temastan veya yiyeceklerden enfekte olabilir. Öte yandan henüz anne sütü ile beslenen yavru köpekler ise anne sütünden enfekte olabilirler. Köpeklerde parazit belirtileri ise bazı faktörlerle kendini gösterir. Bu belirtiler ve şiddeti hem köpeğe göre hem de iç parazitin türüne göre değişiklik göstermektedir. Bunlar;

  • Anemi,
  • Kaşınma,
  • Kusma,
  • Solgun tüyler,
  • Dışkıda görülebilen kurtlar,
  • Öksürme,
  • Gaz çıkarma sıklığının artışı,
  • Halsizlik,
  • Şişkin karın,
  • Sindirim sistemini etkilediğinden dolayı zayıflama,
  • İshal veya oldukça koyu renkli dışkı,

Eğer köpeklerde parazit dökme gibi şüpheleriniz varsa mutlaka erken teşhis ve akabinde tedavi için veteriner kliniklerine gidilmelidir. Nadiren de olsa maalesef ki ölüm riski de bulunmaktadır. Bu belirtiler ve sürekliliği gözlemlendiğinde mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi

Köpeklerde iç parazit tedavisi, parazit türüne göre değişiklik gösterebilir. Her ilaç özel olarak formüle edilmiştir. Belirtiler sonucunda iç parazit şüphesi ile veteriner hekime başvurulduğunda çeşitli testler ve muayene ile teşhis konulacaktır. Sebebi iç parazitler ise ona göre bir tedavi planı oluşturulur. Bu bağlamda antibiyotikler, kurtların dökülmesini sağlayan dewormer ilaçlar ve kremler kullanılabilmektedir. Tüm ilaç kullanım kararları ve periyotları veteriner hekimimiz tarafından muayene sonrası evcil hayvan sahibine belirtilmektedir.

Bunun dışında normal ev hayatında da köpek sağlığı için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Bunların en başında tabii ki hijyen gelir. Köpeğin dışarı çıktıktan sonra bakımının ihmal edilmemesi ve evde yattığı veya sık vakit geçirdiği yerlerin temizliği çok önemlidir. Düzenli veteriner hekim kontrolleri ile de köpek sağlığı güvende tutulmuş olur. Aşılar, kontroller ve veteriner hekimin önerileri ile bu sürecin iyi bir biçimde atlatılması mümkündür.

Öte yandan köpeğin temiz su tüketmesi ve sağlıklı beslenmesi de bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve bu sayede iç parazitlerle daha iyi savaşmasını sağlar. Özellikle lifli ve probiyotik içeren gıdalar buna destek verecektir. E, C ve A vitaminlerinin de bağışıklık sistemini desteklediği bilinmektedir.

Toplumsal sağlığı korumak da evcil hayvan sahiplerinin sorumluluğunda ve aslında tedavinin de bir aşaması olan kısımdır. Köpeklerin dışkıları mutlaka dış ortamdan kaldırılmalı ve bu sayede toprak kirliliğinin veya diğer köpeklerin enfekte olmasının önüne geçilmelidir. Bunlar yapılırken de eldiven kullanılması unutulmamalıdır.

Hem köpekler hem toplumsal sağlık hem de evcil hayvan sahiplerini etkileyen büyük bir sorun olan iç parazitler, farklı organlara yayılıp farklı hastalıkların önünün açılmasına sebep olabilirler. Bu parazitler sindirim sisteminden dolaşım sistemine, solunum sisteminden akciğerlere sıçrayabilirler.

Köpeklerde İç Parazit İlacı

Köpeklerde iç parazit ilaçları genellikle bu parazitlerin parçalanmasını ve çözünerek uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Kalp kurdu için ilaçlarda ivermektin adı verilen bileşen kullanılır. Bu bileşen parazitleri kontrol altına alır ve tedavi eder. 

Tenya ve kurt türlerinde ise genellikle fenbendazol ve praziquantel içeren ilaçlar kullanılır; bu ilaç bileşeni antiparaziter özellik gösterir. Oral (ağızdan) yolla verilen bu ilaçlar parazitlerin üremesini de engeller. 

Bunun dışında milbemisin , piperazin ve selamectin adı verilen ilaç bileşenleri de köpek iç parazit ilaçlarının içinde bulunur ve tedaviye katkı sağlar.

Belirtilen tüm ilaç çeşitleri yalnızca veteriner hekim tavsiyesi ile kullanılmalıdır. İlaçların dozu, kullanım süresi ve şekli yalnızca veteriner hekimin rehberliği dahilinde belirlenmelidir. Bu ilaçların potansiyel yan etkileri de bulunabileceğinden dolayı talimatları dikkatlice uygulamak çok önemlidir. 

Genel olarak bakıldığında sağlık sorunlarının iyileşme olanağını azaltmak veya ilacın etkisini baskılamak gibi durumlara yol açılmaması için dikkatli olunmalıdır.

Faydalı Linkler:

Leylek Vet Veteriner Kliniği

Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul

Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al

WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)

Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)

Köpek İç Parazit İçeriği