Glokom, göz içerisindeki basıncın artmasına neden olan bir göz hastalığıdır. Bu hastalık, göz tansiyonu olarak da bilinir. Kedi glokom, ciddi ağrıya sebep olduğu gibi tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilen bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı kedi sahiplerinin glokomun ne olduğunu, belirtilerini, tedavisini ve ilaçlarını öğrenmesi oldukça önemlidir.
Gözün ön ve arka odacıklarında yer alan “aqueosus humour” adlı bir sıvı vardır. Bu sıvı, gözün siliyer cisim denilen noktasına üretilir ve göz içindeki yapılar vasıtasıyla kullanılan besinlerle oksijenleri kapsar. Bu sıvının iyi bir şekilde boşaltılamadığı zamanlarda göz içerisinde sıvı birikir ve ciddi bir basınca sebep olur. Göz içerisindeki basıncın devamlı olarak artması da kedinizin gözünde kalıcı hasarlara yol açar.
Kedi glokom, birincil ve ikincil glokom olarak iki farklı türde görülür. Birincil glokom, kedinin gözündeki anatomik bir anormallikten meydana gelir ve göz içi basıncının artmasına neden olur. Bu glokom türü, kedilerde oldukça nadir gözlenir. Özellikle Birmanya ve Siyam kedilerde bu tür glokom daha sık gözlenir.
İkincil glokom; diğer göz hastalıkları ya da gözde oluşan travma sonucunda meydana gelir. Kedilerde daha sık gözlenen bu tür, özellikle yaşlı kedilerde yaygın bir şekilde rastlanır. En sık görülen glokom sebepleri arasında;
- Lensin öne doğru kayarak drenaj açısını veya göz bebeğini kapaması,
- Gözün iç bölümünün enfeksiyon kapması sonucu meydana gelen yaranın drenaj açısını kapatması ile ortaya çıkan üveit,
- Göz içinde oluşan kanama sonucunda meydana gelen pıhtının drenaj açısını kapaması,
- İridokorneal açısının tümörler tarafından kapanması,
- Travma sonucu lensin yırtılması ile proteinlerin göz içerisine girerek enfeksiyona yol açması yer alır.
Kedilerde Glokom Belirtileri
Kedi glokom hastalığı ilk dönemlerde hiçbir belirti göstermeyebilir. Bundan dolayı göz hastalıkları açısından kedilerin iyi bir şekilde gözlemlenmesi önemlidir. Pek çok göz rahatsızlığı gibi glokom da temel belirtileri olan bir hastalıktır. Kedilerde glokom belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Göz küresinin şişip büyümesi,
- Gözlerini devamlı olarak kısması,
- Gözlerde akıntı oluşması,
- Gözlerde bulanıklık,
- Kedinin devamlı olarak gözlerine dokunması,
- Işığa yanıt vermemesi, tepkisiz kalması,
- İrisin merceğe yapıştığını gözlemlemek,
- Sürekli gözlerini kırpması,
- Kuytu yerlere saklanma isteği,
- Şaşılık,
- Göz içerisinde kanama,
- Görme kaybına bağlı olarak davranışlarda değişiklik gözlemlenmesi,
- Uyuşukluk ve iştahsızlık gibi durumların görülmesi,
- Sakarlık,
- Körlük,
- Ani inlemeler,
- Sinirlilik hali,
Bu tarz belirtilere ilave olarak hastalık ilerledikçe kedinin davranışlarında da problemler görülebilir. Ağrı ve görüşte düşüklük olmasından kaynaklı kedinin sosyalliğinde ve hareketinde azalmalar görülür. Kedinin görüş kabiliyeti son derece bozulursa bazı hareketleri yapmakta ve ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çekebilir. Mesela, evin içerisinde gezinirken çevresindeki objelere çarpabilir.
Kedilerde Glokom Tedavisi
Göz tansiyonu bir başka deyişle glokom hastalığına kesin bir teşhis konuşması adına göz içerisindeki basıncın ölçülmesi oldukça önemlidir. Deneyimli veteriner hekimlerimiz tarafından özel basınç ölçme cihazları ile yapılabilen bu işlem, kedilerde glokom tedavisi için teşhisin net bir biçimde konulmasına yardımcı olur.
Eğer kedinize glokom hastalığı teşhisi konulursa, muhakkak en kısa zamanda tedaviye başlamanızı tavsiye ederiz. Kedilerde göz içi normal basınç değeri, 30 mm/Hg olması gereklidir. Eğer basınç 45 mm/Hg ve üzerine çıkarsa kalıcı göz hasarları meydana gelebilir.
Kedilerde glokom tedavisi, damla ya da krem gibi ilaçlarla ve bazı özel serum teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda, çoğunlukla göz tansiyonun rahatsızlığının ne kadar ilerlediğine ve şiddetine bağlı olarak da farklı tedavi teknikleri ile kediler sağlığına kavuşturulur. Glokom hastalığına, belirtileri anlaşıldığı andan itibaren deneyimli veteriner hekimlerimiz tarafından kontrol altına alınarak tedavisi uygulanmalıdır.
Dikkate alınmadığı zaman kedilerde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkacaktır. Eğer durum daha da ağırlaştıysa ya da ağırsa, hekimler daha farklı işlemler uygulamayı tercih eder. Göz içinde meydana gelen fazla sıvının vücuttan uzaklaştırılması ya da drenajın artışını sağlamak adına farklı yöntemler ile cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilir.
Kedilerde Glokom İlaçları
Veteriner hekimlerimiz glokom tedavisi için ilk olarak göz içerisindeki basıncın ve gözdeki enfeksiyonun azaltılmasına yönelik damla tedavisini uygun görebilir. Göz içerisinde basıncın düşürülmesi için göz sıvısı üretiminin azaltılması ya da drenajının arttırılması gereklidir.
Tedavi için veteriner hekimin muayene sonrası reçete ettiği kedilerde glokom ilaçları kullanılmalıdır. Reçetelendirilmeyen ya da hekimin önermesi dışında herhangi bir ilaç ya da ilaç dışı ürün kullanılmaması gerekmektedir. Kedi glokom, yönetilmesi zahmetli bir rahatsızlıktır. Hekimlerimizin gözdeki farklılıkları rutin olarak inceleyebilmesi adına planlanan kontrol zamanları aksatılmamalı, kediniz adına uygun görülen tedavi sürecine bağlı kalmalısınız.
Glokom hastalığı, genellikle korkulan ve kedi sahiplerini telaşlandıran bir hastalık türüdür. Sebebi ise; gözde artan basıncı neticesinde göz formunun normal işleyişi anormalleşir, göz ışığı alan hücreler tamamıyla basınca maruz kalır. Bu durumda, göz lensini tutan dokular baskı altında kalırken görüşün netleşmesini sağlayan kornea matlaşmaya ve saydamlığını yitirmeye başlar.
Bahsedilen bütün bu bozukluklar ve problemler, kedilerin gözlerinde ciddi bir ağrı meydana getirir. Ağrı fark edilmediğinde ve önlem almak geciktiğinde kedilerde istenmeyen göz rahatsızlıkları meydana gelir. Bu nedenlerden dolayı, göz hastalığı korkulan bir hastalık olarak bilinir. Yukarıda saydığımız belirtileri dikkate almanızı ve Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize başvurarak, erken teşhis ve tedavi teknikleri gibi işlemler hakkında bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.