Astım hastalığı, insanlarda görüldüğü gibi tıpkı kedilerde de bir alt solunum yolu hastalığı olarak görülebilir. Bir solunum yolu problemi olarak kedilerde astım akciğerde oluşan iltihaplar ve hava yollarında daralma sonucunda görülen bir nefes alma problemidir. En temelinde tozun solunması ya da alerjen etki oluşturan polenler gibi faktörler sonrasında ortaya çıkar.
Astım rahatsızlığında en büyük rahatsız edici faktör stres olmak ile birlikte kedi astım probleminde yoğun bir öksürük, nefes darlığı ve göğüste hırıltı gibi net semptomlar ile karşılaşılır. Bazı durumlarda alerjenler bu tip geçici etkileri ortaya çıkarsa da iyi bir veteriner hekim kontrolü ile astım teşhis edilebilir ve uzun süreli tedavi başlatılabilir.
Kedilerde Astım Belirtileri
Yaygın bir şekilde görülebilecek kedilerde astım belirtileri arasında özellikle yoğun bir öksürük, kusma ve öğürtü ortaya çıkar. Aynı zamanda sayılabilecek diğer belirtiler de aşağıdaki gibi olacaktır.
- Göğüsten gelen hırıltılı solunum sesi
- Solunumun göğüs yerine karında gerçekleşiyormuş gibi görünmesi
- Nefes almanın giderek zorlaşması
- Balgam çıkararak öksürme
- Çok hızlı nefes alma
- Halsizlik ve zayıflama
- Letarji
Belirtiler genellikle evcil dostunuzda görülebilecek bir kedi astım krizi sonrasında ortaya çıkmaya başlayabilir. Astım kedi türleri içerisinde sanıldığı kadar yüksek bir yaygınlığa sahip olmasa da kedilerde %5 gibi bir oran ile düşük veya yüksek seviyede görülebilir. Belirlenmiş bir astım hastalığında da astım krizi ile birlikte sayılan belirtilerin yanında farklı etkiler de görülebilir.
Kriz dönemlerinde boynu uzatarak çökmeye çalışmak, dudakların ve diş etlerinin mavileşmesi ve balgamlı öksürükler ortaya çıkar. Kediniz öksürürken sanki boğazında takılmış bir tüy yumağını çıkarmaya çalışır. Genel olarak da nefeste yoğun bir hırıltı vardır ve havayolları sıkışık olduğu için ıslık ile karışık bir ses ortaya çıkar.
Kedilerde astım neden olur konusunda da net bir şekilde ortamda bulunan toz, sigara dumanı, mum dumanı, temizleyici kimyasalların kalıntıları veya küften bahsedilebilir. Ev ortamında kullandığınız saç ve oda spreyleri, kedi kumunun aşırı tozlu olması, havadaki polenler gibi alerjenler ya da sobadan yükselen duman gibi faktörler de astım oluşturabilir.
Kedilerde Astım Tedavisi
Kedinizin belirli faktörler sonrasında nefes alma zorluğu ve öksürük krizleri yaşadığını fark ettiğinizde, astım şüphesi ile veteriner kliniğimize başvurabilirsiniz. Veteriner hekimlerimiz kedinizi fiziki muayeneden geçirerek, hastalık öyküsünü dinlediğinde; kedilerde astım tedavisi için öncelikle geniş bir teşhis yöntemi kullanacaktır.
Teşhis açısından kan incelemeleri, kalp kurdu incelemesi, göğüs röntgeni, akciğer parazit testi ve tomografi gibi incelemeler kullanılabilir. Net bir şekilde astım tanısı sağlandıktan sonra da kedi astım tedavisi için değişen yöntemler kullanılır. Tedavide öncelikle bir akciğer iltihabı bulunduğu için bu iltihabı kurutacak şekilde antibiyotikler kullanılır.
Antibiyotikler ilk etap tedavisi için kullanılsa da uzun vadede tıpkı astımlı insanlarda olduğu gibi sürekli şekilde uygulanması gereken kedilerde astım ilacı reçete edilir. Bu ilaçlar çok yüksek özen gösterilmesi gereken bir yapıya sahip olduğu için kedi astım ilacı sadece veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilir veya klinikte sizi elden teslim edilir. İnhaler yöntemi ile kullanılan bu ilaçlar bazen de enjeksiyon vasıtasıyla uygulanırken, uzun vadede astımın etkilerini ve karşılaşılabilecek krizleri daha düşük bir seviyeye çeker.
İlaçlar ile birlikte tedavi sürecinde kilo almanın azaltılması için düzenli beslenme, ortamdan alerjenleri uzaklaştırma ve daha düşük stres ile yaşam koşulları oluşturma ihtiyacı bulunmaktadır. Veteriner hekimlerimiz bu konuda da önemli tavsiyelerde bulunurken, bahsedilen tüm ayrıntılara dikkat etmek ve hijyen sağlamak çok önemlidir.
İyi bir tedavi kedilerde astım konusunda çözümü uzun vadede ancak geçerli bir şekilde elde etmeye yardımcı olur. Çünkü doğru bakım ve uzun vadedeki ilaçların kullanımı ile kediler tedaviye yanıt verirken, nadiren astım krizleri ile karşılaşılabilir. Tedavinin altta yatan akciğer iltihabının tamamen ortadan kalkana kadar devam etmesi çok önemlidir.
Tedavinin etkinliği ile birlikte astım iyileştirilebilen bir hastalık olsa da aklınıza kedilerde astım öldürür mü sorusu gelebilir. Bu konuda tıpkı insanlardaki gibi tedavi edilmediğinde ölümcül olabileceği ve fakat tedaviye dikkat edildiğinde de böyle bir riskin ortadan kalkacağını belirtmek mümkündür.
Kedi Alerjik Astım
Tıpkı astım ile benzer bir şekilde alerjenler nedeni ile çıkan akciğer iltihabı ise kedi alerjik astım ya da diğer ismi ile alerjik bronşit gibi bir isme sahiptir. Aslında bu problemde de hırıltılı bir nefes alma, nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler ortaya çıkarken, düşük bağışıklık sistemi nedeni ile havadaki veya ortamdaki birçok alerji yoğun tepkiler ile hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Alerjik astım kedi probleminde de benzer şekilde ana nedenler arasında ortamdaki sigara dumanı, kimyasalların kalıntıları, küf, çiçek polenleri ya da kedi kumunun tozlu olması yer almaktadır. Hastalık belirtiler ile birlikte ortaya çıktığında mutlaka veteriner hekime başvurarak teşhis ve tedavi hizmeti alınması gerekir.
Kedilerde Alerjik Astım Tedavisi
Alerjen faktörler nedeni ile ortaya çıkan bu hastalıkta da teşhis için yine değişen yöntemler arasında göğüs röntgeni, tomografi, kan testleri ve solunum testleri kullanılır. Sonrasında kedilerde alerjik astım tedavisi için ilaçlar ile çözüm elde edilir. Akciğerlerde oluşan iltihabı giderecek kortikosteroidler ve antibiyotikler ile birlikte alerjenlerin astım oluşturmasına engel olabilecek uzun vadeli ilaçlar ile tedavi sağlanır.
Astım üzerinde durulmadığında uzun vadede daha ağır bir yapıya kavuşabilir ve kediniz için çok daha ağır bir hastalık haline gelebilir. Bu neden ile belirtiler ile karşılaştığınızda hızlı bir teşhis ve tedaviye kolayca başlanabilmesi için kliniğimizi acil olarak tercih edebilirsiniz. Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kedilerde astım probleminde en modern ve geçerli yöntemler ile doğru tedaviyi uygulayabiliyoruz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.