İnsanların hayatlarında belirli dönemlerde yaşadığı sağlık sorunlarını maalesef ki kediler de zaman zaman yaşamaktadır. Diyafram, karın tarafında bulunan organları göğüs tarafındaki organlardan ayıran bir kas çeşididir. Kasılıp gevşeme hareketleri sayesinde ise solunan havanın akciğerlere çekilmesine yardımcı olmaktadır. Yani hem solunumda görev alan hem iç organları koruyan hem de nefes koruma kontrolü sağlayan bir yapıdır. Herhangi bir organ bu kastaki zayıf bir noktayı ittiğinde ise bir delik oluşturur ve sonucunda da fıtık gelişir.
Kedilerde diyafram fıtığı; abdominal organlar olarak da adlandırılan mide, bağırsak ve karaciğer gibi organların, oluşan o delikten içeri girmesiyle gerçekleşir. Diyafram fıtığına genellikle travmaların sebep olmasının yanı sıra, genetik faktörler de etkili olabilmektedir; fakat yaklaşık %93 gibi bir oranla travma kaynaklı olduğunu söylemek mümkündür.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Belirtileri
Kedilerde diyafram fıtığı belirtileri arasında yer alan faktörler şu şekildedir:
- Yine nefes almada zorluk, kesik kesik ve hızlı/kısa nefes alma
- Ateş
- Öksürük
- Halsizlik
- Anormal duruş
- İştahsızlık ve dolayısıyla kilo kaybı
- Kusma
- Diyaframın bulunduğu karın tarafında şişlik
- Ağrı
Bu gibi belirtiler kediden kediye değişebildiği gibi tamamen diyafram fıtığı habercisi demek de doğru olmaz. Kedilerde diyafram fıtığı belirtileri; bu durumu tetikleyen olaylara, kedinin yaşına, fıtığın şiddeti ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Bu durum başka hastalıkların semptomları da olabilir. Yapılan bazı araştırmalarda hem genç hem de dişi kedilerde daha fazla görüldüğü ortaya konmuştur. Kedi ırkına göre herhangi bir yatkınlık belirtilmemesine rağmen, melez kediler ve İran kedilerinde daha sık örnekler gözlemlenmiştir. (https://www.kursatozer.com.tr/dosyalar/uluslararasi/diaphragmaticherniaincats44cases.pdf)
Doğuştan ve travmatik olan diyafram fıtığı çeşitleri bulunmaktadır. Travma sebebi daha çok köpeklerde, karın basıncında artış sebebi atlarda ve konjenital yani doğuştan olarak görülmesi ise kedilerde daha olasıdır.
Kedilerde diyafram fıtığı doğuştan sahip olunduğunda, bu bulgu genelde başka bir şeyi kontrol ederken tesadüfi olarak teşhis edilir. İleri görüntüleme teknikleri ve laboratuvar testleri ile de teşhis koymaya yardımcı olunur.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Tedavisi
Veteriner hekime kedide gözlemlenen fıtık belirtileri söylendiğinde, veteriner hekimin yapacağı muayene ve çeşitli testler ile fıtık teşhisi konulabilir. Fiziki muayene ve gerekiyorsa röntgen, ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden sonra tedaviye karar verilir. Diyaframda bulunan ve fıtığa neden olan deliği kapatmak için ameliyat gerekebilir.
Aslına bakılırsa bunu onarmak için tek tedavi olmaktadır. Ameliyat esnasında ise varsa yeri değişen organları eski yerine itmek ve diyaframdaki hasarı onarmak başlıca amaçlarındandır. Hatta yeri değişen organlar kan taşımasında bozulmaya sebebiyet verebilir
Kedilerde Diyafram Fıtığı Ameliyatı
Eğer veteriner hekim tarafından ameliyata karar verildiyse, kedinin solunum sıkıntısı varsa bunun sabit hale getirilmesi önceliktir. Oksijen takviyesi gibi çeşitli desteklerle kontrol altına alınan solunum sisteminden sonra diyaframın onarılması ve organların yerlerine geri itilmesi hedeflenir. Diyafram yırtığı kronik ise anestezi yapılırken ödem oluşmasının önüne geçmek için dikkatli olunması gereklidir.
Kedilerde diyafram fıtığı ameliyatı sonrası kendini daha iyi hissedecek olan kedinin dinlenmesi teşvik edilmeli, veteriner kliniğinde veya evde iyi bir gözlemle iyileşme süreci takip edilmeli, çeşitli hareketlere belirli bir süre kısıtlama getirilmeli ve yara bakımı aksatılmamalıdır.
Veteriner hekimin önerilerine uyulduğu takdirde ameliyat öncesi, esnası ve sonrası olabilecek en sorunsuz biçimde hallolacaktır. Her cerrahi müdahalede olabileceği gibi ağrı ve enfeksiyon gibi durumların en aza indirgenmesi veteriner hekimle olan iletişiminiz sonucu sağlanacaktır. Düzenli olarak klinikteki kontrollere gitmek ve ameliyat bölgesine temastan kaçınmak gibi dikkat edilebilecek minik detaylarla bile iyileşme süreci sorunsuz bir biçimde ilerleyecektir.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.