Her canlının bir ömrü vardır. Bu çeşitli sebeplerden dolayı olması gereken ömürden daha uzun ya da daha kısa olabilir. Burada önemli olan faktör ise elbette sağlıklarıdır. Kedilerin de yaşamlarında bir ömrü vardır. Kedilerin ömrü yaklaşık olarak 12 – 18 yıl arasında değişir. Özellikle yeni kedi alan ve sevimli dostları hakkında endişeli olan evcil hayvan sahipleri de kedilerin ömrü ne kadar sorusunun cevabını merak eder.
Sevimli dostlarımız, evlerimizin, bahçelerimizin ve sokaklarımızın neşesi kedilerin de her canlı gibi bir ömrü vardır. Bir kedinin ömrü ne kadar sorusuna yaklaşık olarak bir yanıt verilebilirken bu aynı zamanda kedinin yaşam koşulları, sağlık durumları gibi faktörlerden de etkilenir. Ancak ortalama yaşam standardına sahip olan kedi ortalama ömrü ise 12 – 18 yıl arasında değişmektedir.
Kedilerin ortalama ömrü ne kadar sorusuna verilen yaklaşık bir ömür olsa da bu kedilerin yaşam biçimlerine göre bile değişir. Daha ıssız bir alanda doğan kedilerle bir mahallede yaşayan kedilerin ömürleri ne yazık ki farklıdır. Bu yüzden birçok farklı açıdan kedilerin ömrü kaç yıldır sorusunun cevabı değişebilir. Kedilerin ömrü son derece değişkenlik gösterir. Maksimum 18 yıl yaşaması söz konusu olmadığı gibi en az 12 yıl yaşaması da söz konusu olmayabilir. Henüz 6 yaş olmadan ölen kediler olabilirken, 20 yaşına kadar yaşayan kediler de olabilir.
Ev Kedilerinin Ömrü
Kedi sahipleri, kedilerin ömrü hakkında merak ederken ev kedilerinin ömrü hakkında da araştırma yaparlar. Elbette sokakta yaşayan bir kediye göre evde yaşayan kedilerin ömrü daha kısa olabilir. Daha bakımlı olmaları, imkanlarının geniş olması, yiyecek ve suya erişimlerinin kolay olması gibi faktörler, kedilerin ortalama ömrü evde daha uzun olmasının açıklamalarından biridir.
Evde kedisi olan ya da kedi almayı düşünenler, kedi ömrü kaç yıl evde sorusunun cevabı hakkında endişe duyarlar. Bu elbette evde yaşayan kediler çok daha uzun yaşar gibi bir genellemeyi de içermez. Doğuştan hastalığı olan, çeşitli sebeplerden dolayı daha sonra enfeksiyon kapan kedilerin de ömrü evde yaşamalarına göre daha kısa olabilir.
Kedi ömrü merak edilmesinin en önemli sebeplerinden biri de özellikle kedi almak isteyenlerin bunu bilmek istemesidir. Kedilerin ömrü ne kadar evde sorusuna da ortalama olarak 15 – 18 yıl arası bir cevap verilebilir. Ancak elbette bunda doğru bakım, ilgi ve özenin de etkisi büyüktür.
Kedilerin Ömrü Nasıl Uzatılır?
Kedisi olanların en çok merak ettiği konulardan biri ise kedilerin ömrü nasıl uzatılır sorusunun cevabıdır. Kedilerin ömrünü uzatmak için bilimsel herhangi bir müdahale bulunmaz. Ancak kedilerinizle uzun ve sağlıklı bir hayat geçirmek isterseniz siz de bazı durumlara özen gösterebilirsiniz. İşte kedi ömrü uzatmak ve daha sağlıklı bir hayat yaşamalarını sağlamak için yapılabilecekler:
- Beslenmelerine dikkat etmek
- Kişisel bakımlarını ihmal etmemek
- Düzenli olarak veteriner kontrollerine getirerek bir hastalık olması durumunda erken teşhis yapılması
- Diğer hayvanlarla temasını mümkün olduğunda azaltmak
Kedi ömrü uzatma konusunda etkili olan yöntemler olsada; ancak buna rağmen bazen de kedilerin doğuştan hastalıkları olabilir. Bu durumda ise ne yazık ki herhangi bir tedavi ya da müdahale fayda etmeyebilir.
Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kedilerinizi bizlere emanet ederken sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşama olanak sağladığımızıda bilmenizi isteriz. Aşıları, bakımları, beslenmeleri ve kontrolleri ile ilgili gereken bakımların yapılarak tedbirlerin alınması son derece önemlidir. İşte bu yüzden kliniğimizin deneyimli veteriner hekimlerinden kaliteli hizmetleri almaya hemen başlayabilirsiniz!
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.