Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner
Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
van kedisi

Van Kedisi

Bembeyaz tüyleri ve renkli gözleri ile oldukça gösterişli bir Türk cinsi kedi olan Van kedisi tarihi merak edilmektedir. Van Kedisi, bugün İran, Irak ve Rusya olarak bilinen bölgede ortaya çıktığı düşünülen ve asıl kökeninin M.Ö. 5000 yıllarına kadar dayandığı düşünülen bir kedi cinsidir. Bu şahane kedi ırkının Van gölü civarına ne zaman geldiği bilinmese de bölgede yer alan antik eşyalarda Van kedisi izlerine rastlanmıştır.

Van kedisi cinsi safkan olmasının yanı sıra en eski ve en köklü tarihe de sahip olan bir kedi cinsi olduğu için oldukça popülerdir. Ülkemizin dışında görülmesi ise 1950’li yıllarda İngiltere’de görülmesiyle olmuştur. İlk dönemler Türkiye kedisi olarak adlandırılsa da Ankara kedisi ile çok benzediği için ayrılması adına adını almıştır.

1980’li yıllarda ise ABD’de farklı ve gösterişli görünümü ile oldukça dikkat çekmiştir. İpek gibi yumuşacık tüyleri, kehribar renkli canlı gözleri ve aynı zamanda da zekası ile tüm dünyada sayılı kedi cinsleri arasında yer alır.

Van Kedisi Yavru

Yavru kedi bakımları da diğer yavru cinsleri gibi her zaman daha özenli olmalıdır. Çünkü özellikle yeni doğduklarında ve çok küçük olduklarında enfeksiyon ve hastalık kapmaları ve bunlardan sonra iyileşememeleri gibi sorunları oldukça fazla görülür. Van kedisi yavru sahibi olanlar da bu yüzden onların bakımlarına ve kişisel hijyenlerine dikkat etmeli beslenmelerinde dikkatli olmalıdır.

Yavru Van kedisi beslerken mamalarının yaşlarına ve aylarına uygun olması gerekir. Yetişkin mamaları ile beslenmeleri onlarda başta sindirim sorunları olmak üzere birçok soruna sebep olur.  Yavru kedilerin aşıları da oldukça önemlidir. 1 aylık Van kedisi ile 2 aylık Van kedisi dönemlerinde vurulması gereken aşı zamanları olabilir. Bu yüzden alanında deneyimli veteriner hekimlerimizden destek alarak aşı ve bakımları konusunda güvenilir bir şekilde hizmet alabilirsiniz. Artık 4 aylık Van kedisi ve üzeri yaşındaki kediler yetişkin kediye benzemeye başlar. Bunların da bakımları ve ilgilerinde değişiklikler olması da normaldir.

Van Kedisi Özellikleri

Tüm dünyada tanınan gösterişli kedi ırklarından biri olan Van kedileri, safkan olmaları ile de oldukça dikkat çeker. Van kedisi özellikleri de hem fiziksel anlamda hem de karakter anlamında merak edilmektedir. Van kedisi nasıl anlaşılır merak edenler için belirgin fiziksel özelliklerini belirtmek gerekirse, yumuşak ve bölgesel uzun – kısa olan bembeyaz tüyleri ile mavi ve kehribar rengi gözleriyle net bir deyişle kedi güzeli denebilir. Başlarında, kuyruklarında ya da enselerinde bir tutam farklı renkli bir tüy olabilir. Gür kuyrukları da en belirgin fiziksel özellikleri arasında yer alır.

Van kedisi karakteri ile de aranan bir hayvan cinsidir. Keşfetmeyi seven, sosyal kediler olarak bilinen Van kedileri, sevecen ve sıcakkanlı kedilerdir. Köpeklerle ve çocuklarla da iyi geçinen nadir kedi cinslerinden biridir. ilgiyi de çok seven Van kedileri, enerjik ve oldukça da zekilerdir. Diğer birçok kedinin aksine suyla oynamayı, yüzmeyi ve eğlenmeyi de oldukça fazla severler. Safkan Van kedisi sahibi olmak fiziksel ve karakter özellikleri ile en çok tercih edilen ve beğenilen kedi ırklarından biridir.

Van Kedisi Bakımı

Van kedisi sahibi olmak isteyenler onların bakımlarını da merak ederler. Van kedisi bakımı doğru ve eksiksiz olarak yapıldığında hem uzun hem de sağlıklı ve mutlu bir yaşamları olur. Genel olarak bakması kolay olan ve sahipleri için sorun yaratmayan kedi cinslerindendir. Kışın uzattıkları tüylerini, yazın serinlemek için dökerler. Dolayısıyla yılın çeyreğini tüy dökerek geçirirler. Bu da sürekli taranmaları gerektiğini gösterir. Diğer kedilerin haftada bir kere taranması yeterli olurken Van kedilerinin özellikle yaz aylarında her gün sık sık taranması gerekir.

Van Kedisi Hastalıkları

Bazı kedi cinslerinde daha yatkın oldukları ve görülme ihtimali yüksek olan hastalıklar vardır. Van kedisi hastalıkları da genetik olarak yatkınlığının olduğu bazı hastalık türlerine sahiptir. Körlük, dişlerde iltihap, ani görme kaybı, ufak yaralanmalarda bile fazla kanama, doğum travmaları, kalp ve böbrek hastalıkları ve sağırlık bu kedi cinsinde ne yazık ki sık görülen hastalıklar arasında yer alır.

Genetik hastalıkları bu şekilde bilinse de erken teşhis ve doğru tedavi ile büyük oranda verdikleri rahatsızlıklar da önlenebilir. Bu yüzden bakımlarının ve kontrollerinin zamanında yapılması oldukça önemlidir.

Van Kedisi Sahiplenme

Son yıllarda giderek daha popüler olan sahiplenme, Van kedisi cinsi için de yaygındır.

van kedisi sahiplenme

Barınaklardan terk edilmiş Van kedileri sahiplenebilirken, bazı sitelerde de belirli bir ücret karşılığında Van kedisi sahiplenme yapılmaktadır. Kedi sahiplenirken, özellikle eğer yavru Van kedisi sahiplenme yapılacaksa, onlara bakabileceğinizden emin olmalı ve ona göre yuvanızı açmanız oldukça önemlidir.

Van Kedisi Fiyat

Her ne kadar tavsiyemiz kedi sahiplenme üzerine olsa da Van kedisi fiyat açısından da merak edilen bir cinstir. 2024 yılında 3.000 TL’den başlayan fiyatlar, kedilerin yaşları ve sağlık durumları gibi faktörlere göre değişebilir. Van kedisi yavru fiyatları ise elbette daha fazladır.

van kedisi fiyat

Hangi cins ya da hangi yaşta kedi alınırsa alınsın bakımlarının zamanında ve doğru şekilde yapılması gerekir. Leylek Veteriner Kliniği olarak bizler de deneyimli veteriner hekimlerimizle sahiplendiğiniz ya da aldığınız Van kedilerinizin bakımları, kontrolleri ve muayeneleri için sizlere hizmet sunuyoruz.

Faydalı Linkler:

Van Kedisi İçeriği