Kedilerde kalp büyümesi, kedilerde nadir gözlemlenebilen ama tehlikeli bir hastalıktır. Kedilerde genişlemiş kalp hastalığının dilate kardiyomiyopati den dolayı olduğu bilinmektedir. Peki bu durum nedir? Kalpte miyokard adı verilen kaslı bir bölge bulunmaktadır. Bu hastalık da bu bölgenin zayıflamasına ve düzgün bir şekilde kan pompalayamamasına neden olur. Sonrasında kalp odacıkları genişler ve kalp duvarları incelmeye başlar; ki bu da akciğeri bile etkileyebilir. Akciğerlerde sıvı birikebilir, bu sıvı da kedilerde öksürük, hızlı solunum ve nefes nefese kalma olarak kendini gösterir.
Kedilerde Kalp Büyümesi Belirtileri
Eğer kedide azalmış iştah, hipotermi, kalp ritminde bozukluk, öksürük, durgunluk, şişkin karın, artan solunum hızı, zayıf nabız ve nefes almada zorluk gibi durumlar bu durumun habercisi olabilir. Kedilerde kalp büyümesi neden olur diye bakıldığında öncelikle bu durumun, kalp fonksiyonlarına katkı sağlayan “taurin” adı verilen bir amino asit çeşidinin eksikliğinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu duruma genetik yatkınlık, virüsler ve parazitler de sebep olabilir. Öte yandan çoğu zaman da idiyopatik bir durumdur, yani sebebi bilinmez.
Orta yaşlı ve yaşlı kedilerde sık görülebilen bu hastalık yüzünden de kalp büyümesi olabileceği düşünülmektedir. Özellikle Habeş, Burma ve Siyam kedilerinde daha yaygın görülmektedir. Kısaca kedilerde kalp büyümesi sebepleri hem kedi ırkından genel sağlık durumuna kadar değişiklik gösterebilmektedir. Öte yandan yavru kedilerde kalp büyümesi daha ağır seyredebilir. Çünkü bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiştir ve hayata yeni uyum sağlıyorlardır. Bu yüzden onlara daha fazla dikkat edilmeli ve gözlemlenmelidirler.
Kedilerde Kalp Büyümesi Tedavisi
Kedide yukarıda belirtilen semptomlar ve anormal davranışlar gözlemlendiğinde, mutlaka bir veteriner kliniğine gidilmesi gerekmektedir. Deneyimli veteriner hekimler, öncelikle akciğer ve kalbin dinlenmesini içeren fiziki muayene yapar. Ardından eğer gerekirse, çeşitli testler de uygulanabilir. Bu testler arasında röntgen, kan testi, ekokardiyografi (eko) ve son olarak elektrokardiyogram (EKG) yer alır. Her sağlık sorunu gibi kedilerde kalp büyümesinin de erken teşhisi önem taşımaktadır.
Peki kedilerde kalp büyümesi nasıl geçer? Bu durumdan mustarip ya da şüphelenen kişilerin aklına gelen ilk şey tabii ki de çözüm yollarıdır. Yukarıda belirttiğimiz aminoasit, bu durum saptandıktan sonra kedi mamalarına eklenmiş ve durum büyük oranda azalmıştır. Kedilere mama alırken bu konuya dikkat edilebilir. Bunun dışındaki sebepler için bir tedavi yoktur sadece destekleyici çözümler bulunabilir. Kalp büyümesinin sebebine göre antiaritmik ilaçlar, diüretikler ve oksijen desteği veteriner hekim onayı ile uygulanıp kullanılabilir.
Kedilerde kalp büyümesi öldürür mü diye doğal olarak birçok kişi endişelenmektedir. Kedilerde kalp büyümesi, birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir ve bu durum, özellikle taurin eksikliği dışındaki bir sebepten kaynaklanıyorsa evet, maalesef ki ölümcül olabilir. Bu durum kalp yetmezliğine neden olarak kedinin genel sağlık durumunu ciddi bir şekilde olumsuz etkileyebilir. Ancak gıdalarda kritik bir amino asit olan taurin eksikliğinden kaynaklanan bir durum gözlemleniyorsa, tedavisi mümkündür. Kedinin kanındaki taurin seviyeleri artırıldığında, birçok kedi bu durumu atlatabilir ve birkaç ay içinde eski sağlığına kavuşabilir.
Kalp sağlığı, diğer organların da sağlığı ve dolayısıyla vücut fonksiyonlarının iyi bir şekilde çalışmaya devam etmesi için oldukça önemlidir. Hem insanlarda hemde hayvanlarda kilit bir önem taşıyan kalbin iyi korunması gerekmektedir. Kalp büyümesine dair herhangi bir durum gözlemlendiğinde de kısa sürede kediye özgü en uygun tedavi planı oluşturulmalıdır. Bu yüzden de en iyi öneri veya tedavi için mutlaka veteriner hekimlere ulaşılması gerekmektedir. Leylek Vet Veteriner kliniği olarak 7/24 sizlerin hizmetinizdeyiz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.