Evcil hayvan sahiplerinin en çok korktuğu noktalar arasında kedilerinin hastalanması yer alır. Özellikle parvovirüs gibi tehlikeli virüsler nedeni ile oluşan hastalıklar, çok daha riskli durumlar ortaya koyabilen hastalıklardır. Çünkü bu virüsün neden olduğu hastalık kedilerde kanlı ishal olarak adlandırılır.
Parvovirüs, kediler arasında çok yaygın bir şekilde görülen virüs enfeksiyonlarından birine neden olur. Hatta kedilerde parvo olarak bilinen bu hastalık, öte yandan kedi panleukopenia veya kedi distemperi şeklinde de adlandırılır. Parvovirüs, bağırsak hücrelerine saldırması ile birlikte de en önemli noktada ishal belirtisi oluşmasına neden olur. Kemik iliklerine saldırması sonucunda da akyuvarlar, alyuvarlar ve trombosit eksikliği oluşturabilir.
Kedilerde parvo hastalığı genellikle 3-5 aylık aralığındaki yavru kedilerde ağır ve yaygın bir şekilde görülür. Kediler doğum sonrası anne sütü alırken, antikor vücudu koruyabilse de 4-12 hafta aralığında giderek antikor etkisi azalırken, hastalık yaygın bir hale gelir. Bu dönemden sonra da virüs kedilerde hayat boyunca görülebilir. Net olarak ise kedilerde parvovirüs nedir sorusu için kanlı ishal hastalığı olarak bilinen bulaşıcı ve enfeksiyon yönünde yayılan bir hastalıktır, cevabı verilebilir.
Kedilerde Kanlı İshal Belirtileri
Parvovirüs kedilerin vücudunda öncelikli olarak ince bağırsak ve mide gibi organlara saldıran bir virüstür. Sağlıklı hücrelere saldırarak hastalık başladıktan sonra kuluçka süresinin ardından ise kedilerde kanlı ishal belirtileri ortaya çıkar. Hücrelere saldırı gerçekleştiren virüs, vücudun temel besinleri emmesini engellerken; bu noktada bağırsak bariyeri parçalanmaya başlar. Hemen ardından ise bağışıklık sistemi içerisinde kemik ilikleri ve lenf dokuları hasar görürken, virüs kalbe kadar ulaşabilir.
Anne kedilerde virüs için detaylı bir aşılama yer alıyorsa, ilk birkaç haftada süt emen yavrularda antikor sayesinde koruma elde edilir. Ancak sütten kesilme sonrasında bağışıklık sistemi zayıflarken, özellikle genç kediler, virüs karşısında riskli bir konuma ulaşır. Bu noktada da kliniğimiz bünyesinde de önerildiği üzere 6. haftadan itibaren parvo aşısı uygulanmalıdır. Aşılama 3 doz uygulanırken, aşılamanın tamamlanmasına kadarki süreçte de hastalık oluşabilir ve kedilerde parvo belirtileri ortaya çıkabilir.
Günümüzde net bir şekilde tespit edilmiş kedilerde parvovirüs belirtileri aşağıdaki şekilde sayılabilir.
- Öncelikli olarak kanlı ishal belirtisi
- Vücutta aşırı derecede halsizlik ve depresyon
- Kusma ve ağız köpürmesi
- Aşırı susuzluk
- İştahtan kesilme ve zayıflama
- Burunda sulu bir akıntı
- İlk dönemlerde yüksek ateş ve sonraki dönemlerde düşük ateş
Virüs özellikle yavru kedilerde çok hızlı bir şekilde ilerlerken, belirtiler de çok hızlı bir şekilde gelişir. Bu noktada kedilerde kanlı ishal nasıl bulaşır sorusu açısından da enfeksiyon kapmış bir kedinin salyası, dışkısı, idrarı veya kanında virüs yer alabilir. Bu faktörlerden herhangi birinin sağlıklı bir kediye mama kabı, tuvalet veya eşyalar yolu ile bulaşması virüsün kolayca yayılmasına neden olur.
Kedilerde Kanlı İshal Tedavisi
Günümüzde çok yaygın ve riskli bir hastalık olarak kabul edilse de özellikle yavru kedilerde bu virüsün oluşturduğu hastalığı giderecek net bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak kedilerde kanlı ishal tedavisi için öncelikli olarak kanlı ishal ve kusma gibi belirtilerin giderilmesi açısından destek tedaviler oluşturulur. Bunun yanında da parvovirüsü gidermek için vücudun yeterli miktarda mama ve sıvı ile desteklenmesi gerekir.
Kedilerde kanlı ishal nasıl geçer sorusu için bu hastalığın özellikle yavru kedilerde hızlı bir şekilde yayıldığı ve ölümcül olabileceği ifade edilmelidir. Çünkü virüs kapan bir yavru kedi zayıf bağışıklık sistemi nedeni ile ikincil bir enfeksiyon yaşarken, genellikle klinikte takip edilen bir tedaviye de ihtiyaç duyulabilir. Veteriner hekimlerimiz bu durumda yatılı tedavi ile hastalık ile mücadele ederken, antibiyotik kullanımı başlatabilir.
Evcil dostlarımız için veteriner hekimler tarafından başlatılan kedilerde parvovirüs tedavisi noktasında mutlak bir şekilde reçeteli ilaçlar verilebilir veya klinikte size ilaçlar teslim edilebilir. Bu ilaçların kullanımı ile ilk 4 gün belirtiler azalarak iyileşme başladığında, yüksek ihtimal ile hastalığın iyileşmesi de gerçekleşecektir. Ancak sonraki dönemlerde de bu hastalık ile karşılaşma ihtimali bulunduğu için yavruluk döneminden itibaren tam aşılama ihtiyacı bulunmaktadır.
Kliniğimiz sağlıklı yavruların yetişmesi ve kedinizin hayatı boyunca parvovirüs hastalığı ile mücadele etmek zorunda kalmaması için yavruluktan itibaren düzenli veteriner kontrolü, tam zamanında eksiksiz bir aşılama ve virüs ile karşılaşıldığında da erken teşhis ile tedavi önermektedir. Zira parvovirüs kedi tedavisi fiyatları ayrı ve detaylı bir bütçe gerektirdiği için önceden önlem almak önemlidir. Risklere karşı koruma ve tehdit durumunda güvenilir bir sonuç için de Leylek Vet Veteriner Kliniği, her zaman desteğe hazır bir şekilde beklemektedir.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.