Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
bombay kedisi

Bombay Kedisi

Tıpkı panter gibi simsiyah tüylere sahip olduğu için mini panter olarak da adlandırılan Bombay kedisi Birman tipi kedi üretimi için özel bir şekilde geliştirilmiş bir türdür. Çok parlak ve siyah tüylere sahip olmak ile birlikte aynı zamanda altın sarısı gözleri bulunan bu kediler, fiziki anlamda bir panter gibi görünseler de aslında aşırı derecede sevecen ve uysal kedilerdir. 

Bombay cinsi kedi bir melez ırk olmak ile birlikte Hint kedisi ile Amerikan kısa tüylü kedisi gibi değişen türler çaprazlanarak geliştirilmiştir. Tarihine bakıldığında 1950’li yıllarda ABD’de yapılan çalışmalar ile bu tür geliştirilirken, çok estetik parlak siyah bir kürke sahip olması hedeflenmiş ve ismi ise Hindistan’ın Bombay şehrinden alınmıştır.

1950’li yılların son döneminde ABD’de kedi üretimi gerçekleştiren Nikki Horner, Bombay kedisi için çalışmalar başlatarak, zarif ve şık görünümlü Amerikan kısa tüylerine sahip bir Hint kedisi ortaya çıkarmayı başarmıştır. Bu sayede aynı zamanda hem sıcakkanlı hem de tatlı bir kişiliğe sahip olan estetik ve dost canlısı Bombay cinsi elde edilmiştir. Sonrasında da Bombay kedi cinsi öncelikle 1976 yılında Amerikan Kedi Federasyonu ardından da diğer organizasyonlar ve Türkiye’de de tanındıktan sonra popülerlik elde etmiştir. 

Bombay Kedisi Yavru 

Kısacık parlak siyah tüyleri ile tanınan Bombay kedisi tıpkı panter gibi güçlü ve kaslı bir gövdeye de sahiptir. Ancak Bombay kedisi yavru yetişkinliğinde daha net bir şekilde ortaya çıkacak bu özelliklerine rağmen çok sevimli ve bir bebek kadar tatlı görünüşü ile aşırı ilgi çekicidir. Yavruluk döneminde özellikle fazla tüy dökmemesi ve kolay eğitilmesi ile avantajlıdır.

Her kedi yavruluk döneminde aktif ve meraklı bir yapıya sahip olsa da genç bir Bombay cinsi çok daha aktif ve meraklı olabilmektedir. Üstelik bir yuvaya çok hızlı bir şekilde alışan bir kedi istiyorsanız bu cins değişime rahatlıkla ayak uydurabilir. Ayrıca Bombay kedisi yavru iyi bir beslenme ve bakım ile de 15-20 sene sağlıklı bir ömür sürebilir.

Bombay Kedi Özellikleri 

Bombay cinsinde siyah ve parlak tüyleri gördüğünüz anda kedinizin bir Bombay olduğuna direkt olarak kanaat getiremezsiniz. Çünkü her siyah kedi direkt olarak Bombay türü olarak kabul edilemez. Elbette Bombay kedi özellikleri takip edildiğinde bu ayrımı yapmak mümkündür. Fakat bu cins dünya genelinde çok nadirdir ve gerçekten sertifikalı bir üreticiden temin edilmesi ile emin olmak mümkündür. 

bombay kedi özellikleri

Bombay kedisi nasıl anlaşılır konusunda bu kedi türünün tüm özelliklerini bilmeniz ve resmi bir şekilde doğum belgesi, sertifikası veya kimliğine sahip olmanız büyük fayda sağlar. ABD ve İngiltere gibi ülkeler menşeli bir şekilde ulaşılabilecek bu kedi, dünyadaki tüm siyah kediler içerisinde yaklaşık %0,1 gibi bir oran ile yer almaktadır. Yani gerçekten nadir bulunabilir bir kedi türüdür. 

Nadir bulunabilecek şekilde bir safkan Bombay kedisi fiziksel anlamda net şekilde parlak kısa ve siyah tüylere sahiptir. Kafa kısmı gayet yuvarlak olmak ile birlikte gözlerde altın sarısı ya da parlak bir bakır renk görülür. Orta büyüklükte bir gövdeye sahip olsa da kaslı bir gövdesi bulunduğu için kucağınıza aldığınızda gayet ağır olduğunu fark edebilirsiniz. Koyu ve parlak tüyleri aynı zamanda da saten gibi yumuşacık bir karakter ortaya koyarken, özellikle burnunun ve ayak tırnaklarının tamamen siyah olması onları daha kolay ayırmayı sağlar. 

Bombay kedi özellikleri içerisinde karakteristik olarak da aşırı sevecen ve sürekli aktif olmaları yer alır. Aileye, eve ve sahiplerine aşırı bağlı olarak sürekli dikkat çekmek isterler. Zeki olmaları eğitimlerini kolaylaştırırken, tasma kullanarak yürüyüşe çıkarma gibi bir ihtiyaçları bulunabilir. Hem oyuncu hem dikkatli hem de zekası ile kendine yeni alanlar oluşturabilen bir yapısı vardır. Oysaki yaşlandıklarında ise sürekli bir kanepede uzanmak isteyebilirler. 

Bombay kedisi sürekli bir şekilde konuşkanlıktan hoşlanır ve her ihtiyaçlarında ya da sadece sevilmek için sizinle iletişim kurmaya çalışabilirler. İnsanlar ile her yaşta ve her koşulda rahatlıkla anlaşılabilen bu kediler tüylerinin taranmasını pek sevmemek ile birlikte karınlarının okşanmasından ise çok hoşlanırlar. Ayrıca su ile oynamaktan da hoşlanırken, diğer evcil hayvanlar ile de gayet iyi iletişim kurabilir ve anlaşabilir. 

Bombay Kedisi Bakımı 

Kedilerin bakımında tüy bakımı, sağlık takibi, egzersiz ve beslenme gibi ana ve önemli başlıklar yer alır. İlk olarak tüy sağlığı üzerinde durmak gerekirse, Bombay kedisi bakımı için çok fazla bakım ihtiyacı bulunmadığı ve mevsim dökülmeleri dışında fazla bir tüy dökülmesi görülmeyeceği ifade edilebilir. Ayda birkaç defa tırnak kesmek ve kum kabı temizlemek gibi ihtiyaçlar bulunurken, tüy parlaklığını korumak için haftada 1 defa fırçalama yapılabilir. Periyodik bir şekilde banyo uygulamak ve kulak sağlığına dikkat etmek de önemlidir. 

Bombay kedisi bakımı için en önemli noktalardan birisi egzersiz olacaktır. Çünkü bu kedi cinsi aşırı enerjik ve oyunlardan hoşlanan bir kedi olurken, fiziksel ve zihinsel anlamda onları sürekli bir şekilde uyardığınızda ilerleyen dönemde kilo almalarını ve hareketsizlikten halsizleşmelerini engelleyebilirsiniz. Bombaylar her zaman bir kedi yavrusu gibi davranabilirler ve oyun oynatıldığında da ilgiden hoşlanırlar. 

Beslenme noktasında ilerleyen yaş ile birlikte daha fazla beslenme ve kilo alma ihtimali artan Bombay türü serbest değil programlı bir şekilde mama ile beslenmelidir. Özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içeren mamalar kullanılması, hem genel sağlık hem de tüy sağlığı üzerinde artı özellikler sağlar.

Genel olarak sağlık noktasında da Bombay kedisi için özellikle burun sinüs problemleri ve diş eti iltihabı riskine karşı düzenli veteriner kontrolü gerekir. Bu özel cinse sahip olduğunuzda hayatı boyunca sağlığını koruyabilmeniz için her zaman Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak sunduğumuz veterinerlik desteğinizden yararlanabilirsiniz.

Bombay Kedisi Sahiplenme 

Evcil hayvanların sahiplenilmesi, dünyanın en faydalı ve vicdani olarak en doğru kararları arasında yer alır. Birçok kişi kedi sahiplenme alternatifini de değerlendirirken, Bombay kedisi sahiplenme elbette yapılabilecek çok keyifli ve faydalı tercihler arasında görülebilir. Bugün değişen platformlarda bu konuda ücretli veya ücretsiz fırsatları değerlendirmek mümkün olurken, bahsettiğimiz şekilde bu kedi cinsini bulabilmeniz ve gerçek bir Bombay türü olması ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. 

Bombay Kedisi Fiyat 

Özel bir şekilde geliştirilmiş ve bugün dünyada dahi sayılı olarak bulunan bu kedi cinsinde özellikle bir petshop veya farklı bir noktadan satın alım yapmak istiyorsanız, yüksek bir fiyat ile karşılaşabilirsiniz. Bugün güncel olarak değişen noktalarda bu kedi türü için yavru veya yetişkin satışlarda talep edilen Bombay kedisi fiyat rakamları 5000 ile 10.000 TL arasında değişim gösterebilmektedir. 

bombay cinsi kedi

Bombay cinsi kedi fiyat rakamları kedinin yavru olması, yetişkin olması, sağlıklı olması veya safkan olması gibi noktalara göre çok geniş bir aralıkta görülür. Bu noktada değişen fiyatlar ile üretilmiş ve halen üretilmeye devam edilen yavru kedileri ya da yetişkin kedileri satın almak yerine sahiplenmeyi tercih etmek daha doğru olarak kabul edilebilir. Bu sayede yüksek Bombay kedisi yavru fiyatları ödemek yerine sahiplenme ile evsiz veya bakıma ihtiyacı olan bir kediye yuva açmayı seçebilirsiniz. Evinizde estetik güzelliği ve oyuncu yapısı ile bir Bombay kedisi bulundurmak istiyorsanız, bu konuda iyi bir araştırma yapmanız ve sahiplenme ya da satın alım gerçekleştirmeniz gerekir. Sonraki süreç ise gerçekten büyük bir destek isteyen ve özellikle sağlık ile beslenme gibi konularda veterinerlik desteği alınması gereken bir süreçtir. Tüm bu süreçlerde de Leylek Ve Veteriner Kliniği olarak sizlere sunduğumuz nitelikli hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Bombay Kedisi İçeriği