Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedi bronşit

Kedi Bronşit

Bronşit solunum sistemini etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık insanlarda rastlanıldığı kadar kedilerde de görülmektedir. Kedilerde bronşit, havanın geçtiği bronş adı verilen yerlerin çeşitli sebeplerden ötürü yeterli oksijen taşıyamamasıdır. Akut ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut bronşit kısa süreli ve grip gibi durumların da sebep olabildiği bir türdür. Kronik bronşit ise uzun süreli olmaktadır. Bazı kaynaklarda kedi astımı olarak da adlandırılan kronik bronşit, genellikle genç ve orta yaşlı kedileri etkiler.  Kedilerde bronşit, solunum sorunları ve iltihaplar gibi durumlara yol açabilir. Kediye özel tedavi ile kontrol altına alınabilir bir durumdur.

Kedilerde bronşit yukarıda bahsettiklerimize ek bazı kaynaklarda, Siyam kedilerinin ve fazla kilosu olan kedilerin yakalanma olasılığının daha yaygın olarak görüldüğü belirtilmiştir.

Kedilerde Bronşit Belirtileri

Akciğer solucanları veya kalp kurtları gibi çeşitli parazitler, kedi bronşit durumuna sebep olan alerjiler, sigara ve hava kirliliği kedilerin solunum yollarını etkileyebilecek tahriş edici maddelerin solunumu ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi sebeplerden ötürü kedilerde astım bronşit gibi durumlar gözlemlenebilir. Bu durumun birçok belirtisi olduğu gibi birçok da tetikleyicisi olabilmektedir. 

kedilerde bronşit belirtileri

Gelelim kedilerde bronşit belirtilerine… Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • İştah kaybı
  • Döngüsel, sürekli veya mevsimsel olarak kuru veya kesik öksürük
  • Nefes darlığı
  • Enerji düşüşü/halsizlik
  • Hızlı nefes alma veya nefes alırken hırıltı
  • Hafif ateş
  • Artan mukus

Aynı zamanda diş hastalıkları gibi problemlerde, bakterilerin akciğerlere geçmesi de olası sebepler arasında yer almaktadır. Kedi, öksürürken boynunu uzatabilir ve kedilerde bronşit ilerledikçe oksijen eksikliğinden kedinin diş etleri mavimsi bir renk alabilir.

İlk semptomları fark eder etmez bir veterinere danışmak kedilerde bronşit sorununu hızlıca çözmek için önem teşkil etmektedir. Peki kedi bronşiti nasıl geçer, gelin hep birlikte inceleyelim.

Kedilerde Bronşit Tedavisi

Kedi bronşit tedavisi, alanında deneyimli veterinerlerin önce bu durumun sebebini tespit etmesi ve ardından ona göre bir tedavi yöntemi belirlemesi ile başlar. Fiziksel muayeneler, kan testleri ve çeşitli analizlerden sonra gerekli ortam değişiklikleri, önerilen ilaçlar ve beslenme düzeni gibi dikkat edilmesi gereken noktalar belirlenir.

kedilerde bronşit tedavisi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedi astımı veya alerjik bronşit olarak da bilinen kronik bronşitte uzun bir süreç olmasından dolayı ciddi bir bakım gerekmektedir. Kedilerde kronik bronşit tedavisi yalnızca veteriner hekim gözetiminde yapılmalıdır. Süreci uzun olduğundan dolayı kedilerde kalıcı değişikliklere yol açabilir; aynı zamanda bu belirtiler başka bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu yüzden birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı yine önem arz etmektedir. Varsa iltihapların ve öksürüğün azalmasını sağlayan ilaçlar/antibiyotikler yalnızca veteriner hekim bilgisi dahilinde kullanılmalıdır. Aynı zamanda herhangi bir enfeksiyon durumunda oral yoldan veya enjekte edilebilir tedavi planları oluşturulabilir. Kedilerin çoğu ayakta tedavi edilse de durumun ciddiyeti ve veteriner hekimin kararı ile durumu kontrol altına almak için oksijen tedavisi uygulanabilir.

Veteriner hekime bu belirtilerin ne zaman başladığını, kedinin günlük hareketlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu ve daha önceki hastalıkları gibi durumları belirtmek daha iyi bir teşhis ve kafanızda oluşan kedilerde bronşit nasıl geçer sorusu için oldukça faydalı olacaktır. 

Bunların dışında kedi bronşiti nasıl geçer diye bakıldığında bazı faydalı ve basit yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar veteriner kontrollerine düzenli olarak gitmek, reçetelenen ilaçları düzenli olarak kullanmak, kediye minimum tozlanma yapan kum sağlamak gibi temiz bir yaşam alanı ve hava sağlamak ve beslenmesine dikkat etmek; gerekiyorsa takviye gıdalar kullanmak olarak sıralanabilir.

Faydalı Linkler:

Kedi Bronşit İçeriği