Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedilerde alerji

Kedilerde Alerji

Alerjiler, vücudun belirli bir faktöre karşı beklenmedik tepkiler ortaya koyması anlamına gelen bir rahatsızlıktır. Her canlıda olabileceği gibi kedilerde alerji durumu da benzer bir şekilde bir alerjen faktörün ortaya çıkardığı bir bağışıklık tepkisidir. Alerjiye neden olan faktörler antijen ya da alerjen gibi bir isme sahip olurken, doğal ortamında zararı bulunmayan bu canlı veya cansız varlıklar kedinin vücudu ile temas kurduğunda ortaya alerji gibi bir tepki çıkarabilir. 

Genellikle canlılar birçok farklı gıda, parazit, toz ya da ortamdaki herhangi bir eşyaya karşı farkında olmadan belirli tepkiler verebilmektedir. Bu tepkiler faktör ile karşılaşıldığında her seferinde ortaya çıkıyorsa, işte bu durumda yaşanan rahatsızlık kedilerdeki alerji olarak bilinir. Yaygın olarak kedilerde de en azından bir alerjene karşı bu tip tepkiler görülebilmektedir.

Kedilerde Alerji Belirtileri 

Kedilerde günümüzde bilinen birçok faktör alerjen etki ile alerji oluşturabilmektedir. Bu faktörler ile karşılaşıldığında yaşanan rahatsızlık sonrasında da kedilerde alerji belirtileri rahatlıkla görülebilir. Bu minvalde kedilerde alerji neden olur sorusu için öncelikle gıda alerjisi üzerinde durulabilir. Bugün tam olarak tespit edilmiş olmasa da kedilerdeki alerji sebepleri içerisinde öncelikli olarak da gıdalar göz önünde tutulmaktadır. Tüketilen mama içerisinde bulunan veya mama dışı beslenmeye eklenen bir gıda maddesinin bulundurduğu koruyucu katkı maddeleri, karbonhidrat veya bir protein türü alerjen etki oluşturabilir. 

kedilerde alerji belirtileri

Kedilerde alerji belirtileri oluşturabilecek faktörler arasında bazen çevrenin ortaya koyduğu alerjen etkiler de yer alabilir. Yani havadaki aşırı toz, insanların saçlarındaki kepek veya havadaki polenler faktör oluşturabilir. Bazı kedi cinslerinde pire tükürüğü, bazı kedi cinslerinde ise nadiren bir bitki ya da temizleyici maddelerin cilde teması ile cilt alerjileri oluşabilir. Hatta bazen kullanılan antibiyotik ya da kalp ritmi ilaçları alerji oluşturabildiği gibi bazen de astım gibi hastalıklar direkt olarak kedilerde alerjiyi ortaya çıkarabilmektedir. 

Önemli bir noktada kedilerde alerji insana bulaşır mı konusunda ise evcil dostunuzda etki oluşturan alerjen yani örneğin gıda veya ilaç insanlarda da alerji oluşturabiliyorsa, bu faktör sizde de benzer bir alerji yaşanmasına neden olabilir. Zira kediler ile insanların metabolizması farklı olduğu için aynı faktörlere benzer tepkilerin görülmemesi durumu da yaşanabilir. Yaygın bir şekilde görülebilecek kedilerde alerji belirtileri noktasında da aşağıdaki semptomlar incelenebilir. 

  • Gıda alerjisi gibi noktalarda şişkinlik, ishal ya da kusma görülürken; bazen vücudun değişen noktalarında cilt döküntüleri oluşabilir.
  • Çevresel etkiler sonucunda atopik dermatit ortaya çıkarken; tüy dökülmesi, kaşıntı ve cilt enfeksiyonları görülebilir.
  • Toz, ortamdaki mayalar veya polenler gibi faktörler ciltte lezyonlar görülmesine ve şişme ya da kızarıklık oluşmasına neden olabilir. 
  • Kedilerde pire nedeni ile oluşan alerjilerde ise özellikle baş ve boyun noktasında etki görülürken, yoğun bir kaşıntı ve travma oluşturabilir. 
  • Astım gibi solunum yolu problemleri alerjik bronşit oluşturduğunda hırıltılı bir solunum ve nefes darlığı ile öksürük görülebilir. 
  • İlaç alerjilerinde klinik belirtiler olarak şişme, iltihaplar, deride yoğun tüy dökülmesi ya da aşırı kızarıklık ortaya çıkabilir. 

Kedilerde Alerji Tedavisi 

Alerji belirtileri ile birlikte kliniğimize başvurulduğunda kedilerde alerji tedavisi için veteriner hekimlerimiz öncelikle gıda alerjisi, pire alerjisi, ilaç alerjisi veya alerjik bronşit gibi faktörleri göz önünde bulundurarak incelemeler gerçekleştirir. Çünkü kedilerde alerji nasıl geçer sorusunu cevaplamak için öncelikle alerjiyi oluşturan bu faktörün yani alerjen etkinin ortaya çıkarılması gerekir. Sonrasında faktöre bağlı olarak da tedavide değişen ilaçlar ve yöntemler kullanılabilir. 

kedilerde alerji tedavisi

Alerjinin hangi faktörden dolayı vücudun hangi noktasında çıktığı, hangi belirtileri gösterdiği ve ne kadar şiddetli olduğuna göre veteriner hekimlerimiz alerji tedavisi başlatır. Çok ağır bir durum bulunmadığı sürece de kedilerde alerji evde tedavisi ile devam edilmesi gayet mümkündür. Evde uygulanacak tedavi noktasında ise mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimizin çizdiği yol haritası takip edilerek; eğer reçete edilmiş kedilerde alerji ilacı kullanımları gerekiyorsa, bu ilaçları tatbik etmek gerekecektir. 

Alerji ilaçları vücuttaki alerjen faktörün ortaya çıkardığı kaşıntı, kızarıklık, şişkinlik ve enfeksiyon gibi faktörleri gidermek için uygulanır. Bu noktada özellikle ilaçlar mutlak bir şekilde reçete ile alınmalı ve veteriner hekim tarafından önerilen yöntem ile kullanılmalıdır. Bazı noktada veteriner hekimlerimiz kedilerde alerji bitkisel çözüm yollarının kullanılmasını önerilebilir. Ancak bu tip kedilerde alerji doğal tedavi sağlayan yöntemler mutlaka veteriner hekim bilgisi ile ve tavsiyesi ile uygulanmalıdır. 

Alerji tedavisinde örnek olarak gıda alerjisi giderilirken belirlenen gıdanın diyetten çıkarılması ve sonrasında alerjiyi giderecek ilaçların kullanılması gerekir. Yine pire nedenli alerjilerde ise ortalama birkaç ay boyunca düzenli veteriner kontrolü ile tedavinin takip edilmesi gerekir. Tüm bu detaylı noktalar ile birlikte kedilerde alerji öldürür mü sorusunda da iyi bir tedavinin böyle bir riski ortadan kaldıracağını belirtmek mümkündür. Bu anlamda mutlak bir şekilde alerji belirtileri ile birlikte riskli bir durum yaşanmadan önce Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize başvuru yapmanız büyük fayda sağlayacaktır. 

Faydalı Linkler:

Kedilerde Alerji İçeriği