Kedileri etkileyebilecek çeşitli parazitler vardır. Bu makalede kedilerde dış parazit hakkında bilmeniz gerekenleri özetledik.
Kedilerde Dış Parazit Nedir?
Kedilerde dış parazit nedir en çok karşılaştığımız sorulardan biridir. Endoparazitlerin aksine ektoparazitler kedilerin vücut yüzeyinde yaşar. Orada ya deri parçacıklarıyla ya da kedinin kanıyla beslenirler.
Kedilerde deride veya tüyde yaşayan en yaygın parazitler şunlardır:
- Akarlar, özellikle kulak akarları
- Keneler
- Pireler
Kedilerdeki bu tür parazitlerin hepsinin ortak bir yanı vardır: genellikle kaşıntıya neden olurlar. Kediler bazen kendilerini şiddetli bir şekilde kaşıdıkları için bu durum cilt sorunlarına yol açabilir.
Ayrıca birçok ektoparazit başka bir tehlike oluşturmaktadır. Çünkü hastalıkları bulaştırabilirler. Neyse ki bu durum kedilerde, köpeklerde olduğu kadar sık yaşanmaz. Ancak böyle bir enfeksiyon her zaman mümkündür. Özellikle keneler burada büyük tehlike oluşturuyor. Ancak pireler aynı zamanda tenya larvalarını da taşıyabilir ve bunları kediye aktarabilirler.
Kedilerde Dış Parazit Belirtileri
Bazı parazitler çıplak gözle görülebildiği gibi bazıları da yalnızca fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Yani kedilerde dış parazit belirtileri farklılıklar gösterebilir. Kaşıntı, bitkinlik, yemeyi reddetme ve ishal, kedilerde parazit istilasının belirtileri olabilir.
Kedilerdeki parazitler sadece sinir bozucu değil aynı zamanda birçok farklı hastalığı taşıdıkları ve kedi sağlığına kalıcı zararlar verebildikleri için tehlikelidirler. Akar, kene veya pire olsun: Bir parazit istilasının kedinizde hangi belirtilere ve hastalıklara neden olabileceğini ve bunları nasıl tedavi edebileceğinizi en iyi size veteriner hekimler anlatacaktır ve yol gösterici olacaktır.
Kedilerde Dış Parazit Neden Olur?
Bir kedinin ektoparazitler ve solucanlar ile enfekte olma riskinin ne kadar yüksek olduğu kedinin yaşam koşullarına bağlıdır. Temel olarak, herhangi bir aktif, sosyal kediye keneler, pireler, akarlar ve solucanlar bulaşabilir. Örneğin ev kedileri, solucan yumurtalarını ayakkabılarının üzerinde daireye taşıyarak enfekte olabilirler. Gözetimsiz koşan, fare ve diğer küçük avları yiyen ve diğer kedilerle sık temas halinde olan kediler özellikle risk altındadır.
Kedilerde dış parazit neden olur? Bu sorunun cevabı çok nettir. Dışarıda maceracılar, içeride sevimli kaplanlar: Açık havada başıboş bırakılan parazitlere bulaşabilecek olanlar yalnızca kediler değildir. Ev kedileri için de çeşitli enfeksiyon kaynakları vardır.
Kedilerde Dış Parazit Nasıl Temizlenir?
Mevcut bir parazitozun (parazit enfeksiyonu) tedavisi karmaşıklığa göre değişir. Orta Avrupa’da en yaygın parazitlere karşı, örneğin mide-bağırsak solucanı enfeksiyonlarını, pireleri ve kedi kulak akarlarını tedavi etmek için etkili ilaçlar vardır. Bunlar macunlar, tabletler veya noktasal (uygulanacak sıvı) olarak mevcuttur.
Ancak bazı parazitler çok inatçı olabilir: Giardia ve diğer protozoalar, özellikle genç yavru kedilerde kronik ishale neden olur. Leishmania yoğun kemoterapi gerektirir ve hayvan için hala tehlikelidir. Bu nedenle, kedi parazitlerinin erken tedavisi ve caydırılması her zaman faydalıdır!
Kedilerde Dış Parazit Çeşitleri
Kedilerde dış parazit çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Endoparazitler;
- Solucanlar
- Tek hücreli organizmalar
Ektoparazitler;
- Kulak akarları
- Yırtıcı akarlar
- Keneler
- Pireler
Keneler ve pireler bu durumda kediler için en tehlikeli parazit türleridir. Enfestasyonun ana zamanı Mayıs/Haziran ve Eylül/Ekim aylarıdır. Keneler ormandaki çalılıkların yanı sıra çimenlerde ve çalılıklarda da bulunabilir.
Kedilerde genellikle yetişkin keneler bulunur, daha az sıklıkla geçiş aşamaları (larva olarak adlandırılır) bulunur. Kedide yalnızca birkaç kene olduğu sürece bu genellikle bir sorun değildir; kene birkaç gün sonra kendiliğinden düşecektir. Keneler Lyme hastalığı gibi diğer hastalıkları kedilere bulaştırır. Bu nedenle bulunmaları halinde hızla uzaklaştırılmaları gerekir.
Pireler kediden kediye “sıçrar” veya çevre yoluyla bulaşır. Pirelerin yumurtlamadan önce kan emmesi gerekir. Isırıklar kaşıntıya neden olabilir ve istila küçükse hastalığın belirtileri genellikle küçüktür. Ancak pirelerin tükürüğü, pire ısırığı alerjisini tetikleyebilir ve bu da ciddi cilt değişikliklerine neden olabilir.
Kedilerde Dış Parazite Ne İyi Gelir?
Kedilerinde parazit tespit eden birçok kedi sahibinin merak ettiği sorulardan biri de ”kedilerde dış parazite ne iyi gelir” sorusudur. Örneğin parazitlere karşı geniş kapsamlı koruma sağlamak için, özellikle kediler için geliştirilmiş ve ektoparazitlere, yuvarlak kurtlara ve tenyalara karşı tedaviyi içeren bir etki spektrumuna sahip tedaviler mevcuttur. Dolayısıyla bu hazırlıklar basit ve stressiz bir tedaviyi mümkün kılar.
Ektoparazit istilası, “kovucular” olarak bilinen caydırıcılar (yerinde tespit, tasma) kullanılarak önlenebilir. Kenelerin düzenli olarak toplanması ve uygun alanlarda sivrisineklerden korunması da kedilerin sağlıklı kalmasına hizmet eder.
Kedilerde Dış Parazit Tedavisi
Kedilerde dış parazit tedavisi için yapılacak en iyi şey, kedinize hangi parazitlerin bulaşabileceği ve hayvanınızı ne sıklıkla tedavi etmeniz gerektiği konusunda veteriner hekiminizden bireysel tavsiye almaktır.
Bu konuda bize danışabilirsiniz!
Veteriner hekimler, evcil hayvanınız için etkili ve tolere edilebilir parazit kontrol preparatları önerebilir. Örneğin parazitlere karşı geniş kapsamlı koruma sağlamak için, özellikle kediler için geliştirilmiş ve ektoparazitlere, yuvarlak kurtlara ve tenyalara karşı tedaviyi içeren bir etki spektrumuna sahip tedaviler mevcuttur. Dolayısıyla bu hazırlıklar basit ve stressiz bir tedaviyi mümkün kılar.
Kendinizi ve kedinizi parazitlerden koruyun ve önleme seçenekleri hakkında veterinerinizle konuşun!
Kedilerde Doğal Dış Parazit Tedavisi
Parazitlere karşı düzenli tedavi, mevcut bir hastalığın tedavisinden çok daha kolaydır. Bu aynı zamanda kedinin acı çekmesini ve kendinizin olası hoş olmayan keşiflerden ve yan etkilerden kurtulmasını sağlar.
Ektoparazit istilası için kedilerde doğal dış parazit tedavisi yapılabilir, yani “kovucular” olarak bilinen caydırıcılar (tasma) kullanılarak önlenebilir. Kenelerin düzenli olarak toplanması ve uygun alanlarda sivrisineklerden korunması da kedilerin sağlıklı kalmasına hizmet eder. Endoparazitlerin ise düzenli olarak öldürülmesi gerekir; özellikle açık hava kedilerinde bunların yutulması önlenemez.
Kediniz için hangi yöntemin en iyi olduğu ve ne sıklıkta kullanılması gerektiği konusunda veterinerinizle konuşun!
Kedilerde Dış Parazit Bitkisel Tedavi
Kedilerde dış parazit bitkisel tedavi yöntemleri çok geniş değildir hatta bilimsel olarak tespit edilmemiş durumdadırlar. Fakat şu durumları deneyen kedi sahipleri ve olumlu sonuçlar alanlar vardır: Zeytinyağı, hint yağı ve hatta hindistancevizi yağı uygulamak akarları öldürmeye ve akar yumurtalarını çıkarmaya yardımcı olabilir. Bunu yapmak için yağ kulağa nazikçe masaj yapılır ve birkaç dakika maruz kaldıktan sonra temiz bir bezle çıkarılır.
Birçok kişi evcil hayvanları için kimyasal preparatlara doğal ve yan etkisi olmayan bir alternatif arıyor.
Böcek öldürücü etkiye sahip çok çeşitli doğal maddeler vardır. Bununla birlikte, bitki bazlı esansiyel yağlar kullanıldığında bile tedavi edilen hayvanda – nadiren – alerjiler meydana gelebilir. Bu, özellikle ek güneş ışığı varsa geçerlidir. Örneğin bazı hayvanlar çay ağacı yağını özellikle iyi tolere etmez. Hassas hayvanlarda ciltte kaşıntı ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Diğer esansiyel yağlar da hassas hayvanlarda alerjik reaksiyon riski oluşturur. Bu nedenle, ürünü ilk kez kullanırken evcil hayvan sahibi, hayvanın doğal preparatı tolere edip edemeyeceğini veya olumsuz bir reaksiyon oluşup oluşmadığını bilemeyecektir.
Önemli Uyarı!
Doğal Yöntemler olarak verilen bilgilere parazit konumuzla ilgisi olduğu için değindik ancak parazitlerle ilgili Veteriner Hekim muayenesi, tanı-teşhisi ve tedavi yöntemi uygulaması ile birlikte vereceği reçeteli ilaç (ya da reçetesiz de alınabilen ürünler) dışında herhangi bir öneride bulanamayız.
Her ne durumda olunursa olunsun, muhakkak bir veteriner hekim ile görüşün ve ona göre bir tedavi sürecine başlayın. Tek başınıza bir yöntem uygulamayın! Bu, kediniz için zararlı olabilir.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Acil Veteriner ihtiyacınızda yanınızdayız.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.