Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde Göz Tümörü

Kedilerde göz tümörü, kedinizin gözündeki veya etrafındaki alandaki bir tümördür. Spesifik semptomlar görme bozukluğu, denge sorunları ve göz bebeklerinin genişlemesini içerebilir. Ancak spesifik olmayan semptomlar da ortaya çıkabilir. Ne yazık ki çoğu kedi göz tümörü kötü huyludur.

Bir tümörün, daha spesifik olarak göz tümörünün bir belirtisi, kedinizde görme bozukluğudur. Göz veya beyin tümöründen etkilenen birçok kedinin tek gözü kör olabilir. Bu durumlarda tümör gözün arkasında yer alır ve görme sinirine baskı yapar. Körlük geçici veya kalıcı olabilir. Zaman faktörü genellikle burada önemli bir rol oynar. Bu nedenle vakit kaybetmeden Leylek Vet Veteriner Kliniğimizi ziyaret edip gerekli tedaviyi alabilirsiniz. Tümör kedinizin optik sinirine baskı yaptığı için denge sorunlarına da neden olabilir. Kedinizin gözünün üzerinde veya arkasında bulunan bir tümörün başka bir belirtisi de göz bebeklerinin genişlemesi olabilir. Bir tümör öğrencilerin genişlemesini ve büzülmesini bozabilir. Süt rengi kornealar veya lensler göz tümörünün diğer belirtileridir.

Skuamöz hücreli karsinom en sık kedilerde göz kapağında görülür. Az pigmentasyona sahip kediler (beyaz kediler) bundan özellikle etkilenir. Skuamöz hücreli karsinomlar çok hızlı bir şekilde büyüyebilir ve daha sonra tamamen çıkarılmasını zorlaştırabilir. Kedilerin göz kapaklarında da mast hücre tümörleri oluşabilir. Kedilerdeki mast hücre tümörleri her zaman kötü huylu değildir ancak nadir durumlarda lenf düğümlerine veya diğer organlara bile metastaz yapabilirler. Prensip olarak, göz kapağı tümörleri kedilerde köpeklere göre daha sık kötü huyludur.

Skuamöz hücreli karsinom, kedilerin göz kapaklarında ve üçüncü göz kapağında en sık görülen tümördür. Bu dört bacaklı arkadaşların göz tümörlerinin üçte ikisini oluşturur, göz kapakları etkilenir ve kedi gözünün alt göz kapağı ve orta bölgesi (buruna bakan) tercih edilir. Açık (beyaz) cilt bölgeleri özellikle Gözün bu kısmındaki tümörler, örneğin güneş ışınlarına daha fazla maruz kalınmasından kaynaklanır ve göz yüzeyinin kronik tahrişine atfedilir.

Kedilerde Göz Tümörü Belirtileri

Menenjiyomlu kediler veterinerimize hangi semptomlarla başvurur? Deneyimli veteriner hekimlerimiz, “Kediler baş ağrısı nedeniyle veteriner kliniğimize gelmedikten sonra, çoğu hayvanda kafa içi basınç artışı ve buna bağlı nörolojik semptomlar zaten ortaya çıkıyor” diyor. Davranış değişiklikleri, ataksi, körlük ve hepsinden önemlisi epileptiform nöbetler kesinlikle en yaygın olanlardır. 

Merkezi sinir semptomları gösteren yaşlı hayvanlar, tümörleri dışlamak için daima kesitsel bir muayeneye tabi tutulmalıdır. Menenjiyomlar özellikle kranyal bölgede sıklıkla görülür, bunun nedeni de araknoid başlık hücrelerinin burada daha yüksek yoğunlukta bulunmasıdır. Prensip olarak bu tümörler başın herhangi bir yerinde, hatta omurgada bile ortaya çıkabilir. Tanının konulabilmesi için kesitsel görüntüleme yapılması gerekir; burada bilgisayarlı tomografi ve/veya manyetik rezonans görüntüleme kullanılır.

Kedilerde göz tümörü belirtileri şu şekildedir:

  • Göz yaşarması,
  • İrin akıntısı,
  • Ağrılar,
  • Gözün büyümesi.

En bilinen belirtileri şişlikler ve tümörlerdir. Örneğin şişlikler birkaç gün içerisinde geçmiyorsa veya hatta çevresindeki artışın büyümeye devam ettiğini fark ederseniz dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte, tümörler her zaman çıplak gözle görülemez veya hissedilemez; bazen bir görüntüleme prosedürü (röntgen, ultrason, MRI veya BT) gerekli olabilir. 

Dikkat: Tümörler ayrıca burun, kulak veya tükürük, dışkı ve vajinal akıntıdan kanama veya akıntı yoluyla da kendini gösterebilir. Cilt değişiklikleri, nörolojik semptomlar (sersemlik, körlük), topallık vb. de mümkündür. Ancak bunun aslında iyi huylu veya kötü huylu bir tümör ve tehlikeli bir doku olup olmadığı ancak veteriner hekimimiz tarafından biyopsi veya ince iğne aspirasyonuyla belirlenebilir.

Dendritik hücre terapisi, tümörlü kedilere daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamayı ve ağrıyı azaltmayı amaçlamaktadır. Kedinizin sadece belirtilerini değil aynı zamanda hastalığın kendisini de tedavi ediyoruz. Kedinizin semptomlarının ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak stres faktörü de o kadar yüksek olabilir. Bu nedenle dendritik hücre tedavisi veterinerimiz tarafından yapılabilir.

Kedilerde Göz Tümörü Tedavisi

Kural olarak, kedilerde göz tümörü tedavisi için veteriner hekimimiz tarafından cerrahi olarak çıkarma (eksizyon) tercih edilen tedavi yöntemidir. Tümörün boyutu göz kapağı uzunluğunun 1/3’ünden fazlaysa tümörün tamamen çıkarılması için daha karmaşık bir çıkarma işlemi yapılması gerekebilir. Örneğin, normalde tüysüz olan dudağın bazı kısımları, göz kapağı değişimi (dudaktan kapağa plastik adı verilen) görevi görebilir. Göz kapağı tümörünün cerrahi olarak çıkarılmasından sonra radyasyon tedavisi veya daha nadir durumlarda kemoterapi verilmesi gerekebilir. Gözdeki çıkarılan tüm büyümeler, ilerideki gidişat ve gerekirse ileri tedaviler hakkında kesin bir prognoz tahmin edebilmek için patolojik olarak incelenmelidir.

İyileşme süresi tümörün büyüklüğüne ve kullanılan cerrahi tekniğimize bağlı olarak 10-14 gündür. Bu süre içerisinde mutlaka boyunluk takılmaktadır, ağrı kesici ve antibiyotikli göz damlaları uygulanmaktadır. Tüm bunları deneyimli veteriner hekimlerimiz Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde gerçekleştirmektedir.

Kedi ön gözünün en sık görülen tümörüdür. Bu hastalığa herhangi bir cins veya cinsiyet yatkınlığı yoktur. 9 yaşın üzerindeki kedilere hastalık tanısı konmuştur, ancak hastalığın fark edilmesinden önceki süre daha uzun sürmüş olabilir. Daha da önemlisi, bu tümör sıklıkla vücuda metastaz yapar. Karaciğer ve akciğerler sıklıkla etkilenir. Hastalığın gözde gelişmesinden metastaz yapmasına kadar geçen süreç birkaç yılı bulabilmektedir. Oftalmik veteriner hekimler genellikle kedilerde iriste tek taraflı veya bazen iki taraflı değişiklikler keşfederler. Bu durum uzun yıllar, hatta on yıl sürebilir, bu nedenle veteriner kliniğimize düzenli ziyaretler önemlidir.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Göz Tümörü İçeriği