Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde Herpes Virüsü

Kedilerde Herpes Virüsü, üst solunum yollarını olumsuz bir şekilde etkileyen bir hastalıktır. Kedi sahipleri, kedilerin hayatlarını olumsuz şekilde etkileyen bu virüsle  genel ilgili belirtileri ve bulaşma yollarını iyi bir şekilde öğrenerek kedilerini koruma konusunda daha dikkatli bir şekilde hareket etmeleri gerekmektedir.

Kedi Herpes Virüsü genel olarak kediler arasında solunum yoluyla bulaşır. Enfekte olan kediler, temas yoluyla veya enfekte bir kedinin salgılarıyla temas ettiklerinde virüsü alabilirler. Kediler arasında yaygın olan bu virüs çoğu zaman yoğun nüfuslu yerlerde, barınaklarda veya çok sayıda kedinin bir arada yaşadığı yerlerde daha sık bir şekilde görülmektedir.

Herpes Virüsü Kedi virüsleri arasında enfekte etme oranı yüksek bir virüstür. Kedilerin kendi arasında teması halinde bulaşabilir. Stres seviyesi yüksek veya bağışıklık sistemi zayıflamış kedilerde görülme olasılığı daha yaygındır. Bunun yanı sıra hamile ve aşısız kedilerde de, virüs plasenta yoluyla yavru kedilere bulaşabilir. Bu durum, doğumdan hemen sonra enfeksiyonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Kedi sahipleri, kedilerini bu virüse karşı korumak için veteriner önerilerine kulak vermeli ve kedi aşı takvimine uyması gerekmektedir. Aşılar, kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olarak Herpes virüsü enfeksiyonlarına karşı direnci artırabilir.

Yavru Kedilerde Herpes Virüsü

Yavru kedilerde Herpes Virüsü, Felid Herpesvirus 1 (FHV-1) olarak da bilinen enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu virüs solunum yollarını etkileyerek solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Yavru kedilerde özellikle stres, kötü beslenme veya başka bir sağlık sorunu ile birleştiğinde ortaya çıkma olasılığı daha da yüksektir.

Herpes virüsü çoğu zaman anne kediden bulaşabilir ve genç kedilerde bağışıklık sisteminin büyük bir oranda zayıflamasına neden olmaktadır. Yavru kedilerde de bu virüs çoğu zaman gözlerde ve burun çevresinde enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir.

Yavru kedilerde Herpes Virüsüne karşı en etkili yöntemler arasında aşılama gelmektedir. Kedilerin düzenli olarak aşılanması, bağışıklık sistemlerini güçlendirerek Herpes Virüsü enfeksiyonlarını büyük bir oranda önleyebilir veya semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Virüs için yapılan aşılar genel olarak yavru kedilere 6 ila 8 haftalıkken başlar ve belirli bir takvimde devam etmektedir.

Kedilerde Herpes Virüsü Belirtileri

Kedilerde Herpes Virüsü (FHV) enfeksiyonu, insanlardaki grip belirtilerine benzeyen çeşitli semptomlarla birlikte kendini göstermektedir. Kedilerde meydana gelen bazı Herpes Virüsü belirtileri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir. Belirtiler genel olarak her kedide farklılık da gösterebilmektedir.

Yüksek Ateş

Kedilerde meydana gelen Herpes virüsü enfeksiyonu, vücut sıcaklığında belirgin bir artışa sebebiyet vermektedir. Vücut sıcaklığının normalinden fazla olmasıyla birlikte de kedilerde yüksek ateş oluşmaktadır. Yüksek ateş oluşması çoğu zaman vücutta yer alan enfeksiyonun bir belirtisi olarak görülmektedir. Yüksek ateş oluşması da çoğu zaman kedilerin genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkilemektedir.

Ağızdan Salya Gelmesi

Kedilerde Herpes Virüsü enfeksiyonu, ağızdan salya gelmesine neden olmaktadır. Kedilerde Herpes Virüsünün belirtisi olan bu durum, kedilerde rahatsızlık ve rahatsızlık hissi yaratabilir.

Burun Akıntısı

Virüs, burun pasajlarında tahrişe neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu durum da burun akıntısına yol açmaktadır. Kedilerde burun akıntısı genel olarak solunum yollarındaki problemleri gösteren tipik bir belirti olarak ön plana çıkmaktadır.

Nefes Almada Zorluk Yaşanması

Herpes Virüsü, solunum yollarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Solunum yollarında enfeksiyon oluşması ile birlikte de kedilerde nefes almada zorluğa oluşabilmektedir. Nefes darlığı çoğu zaman Herpes Virüs enfeksiyonun ciddiyetini gösteren belirtiler arasında yer almaktadır.

Göz Akıntısı Oluşması

Yapılan araştırmalarda genel olarak yavru kedilerde sıkça görülen bir belirti olan göz akıntısı durumdur. Herpes Virüsünün çoğu zaman kedilerde, göz dokularına yerleştiği gözlenmektedir. Gözlere yerleşen enfeksiyon ile birlikte de kedilerde göz akıntısı oluşmaktadır.

İştahsızlık Durumunun Meydana Gelmesi

Enfekte olan kediler çoğu zaman iştahsızlık çekerler. Kedilerin yemek tüketme durumunu etkileyen bu duruma oldukça fazla dikkat edilmelidir. Kedilerin genel sağlık durumlarının kötüleştiğini ve vücutlarının enfeksiyonla mücadele ettiğini gösteren en önemli belirtiler arasında iştahsızlık gelmektedir.

Halsizlik, Yorgunluk ve Depresyon Durumu

Kedilerde Herpes Virüsü enfeksiyonu genel halsizlik, yorgunluk ve depresyonla ilişkilendirilebilir. Enfekte olan kedinin enerji seviyelerinde belirgin bir oranda düşüklük meydana gelebilir.

Kedilerde Herpes Virüsü Tedavisi

Kedilerde Herpes Virüsü tedavisi için bu konuda deneyimli bir veterinerle çalışmak oldukça önemlidir. Kedilerde meydana gelen Herpes Virüsün teşhis süreci genel olarak semptomlar, kedinin sağlık geçmişi ve laboratuvar testlerinin kombinasyonuna dayandığı için enfeksiyon geçiren kedilerde teşhis koymak zor olabilmektedir.

Virüse maruz kalan kedilerin çoğu maalesef virüsten tamamen kurtulamazlar. Fakat, kedilerde meydana gelen semptomlar zaman içerisinde tedavi edilebilir. Veteriner hekimlerimiz, oral antibiyotikler veya antiviral ilaçlarla semptomları hafifletmeye çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra kedilerde meydana gelen bu enfeksiyon için konjunktivit veya diğer göz tahrişleri için kullanılan damlalar veya kremler de kullanılabilir. İlaç tedavisi, düzgün beslenme ve sevgi dolu bakım ile birleştiğinde çoğu kedi başarılı bir iyileşme süreci geçirmektedir.

Önemli Uyarı:

Tüm ilaç kullanımları, seçim, dozaj ve uygulama gibi kriterleri dahil veteriner hekimler tarafından tespit edilmeli ve uygulanmalıdır. Kedinize herhangi bir ilacı veteriner hekim tavsiyesi dışında vermeyiniz. İçeriğimiz, bilgilendirme amaçlıdır, ilaç ve tedavi tavsiyesi olarak nitelendirilemez.

Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren her kedinin mutlaka bir veteriner gözetiminde olması gerekmektedir. Yapılacak muayene ile birlikte kedinin ihtiyaç duyduğu ilaçları, ateş durumu veya kedinin susuzluğu gibi faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir . Eğer enfeksiyon kapan kedi sadece hapşırıyorsa ve genel olarak normal davranıyorsa, muhtemelen özel bir tedaviye gerek duyulmamaktadır. Fakat enfeksiyon kapan kedi; burun akıntısı, iştahsızlık veya diğer semptomlar gösteriyorsa durum daha farklıdır. Bu şekilde belirtiler gösteren kedi de ikincil bir bakteriyel enfeksiyonun belirtisi olabilmektedir ve veteriner hekimlerimiz tarafından antibiyotik tedavisi önerilebilir. Fakat, sizler asla ve asla bu ilaçları veteriner hekim önerisi dışında almayın ve kullanmayın. Aksi takdirde kedinizin sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyebilirsiniz. Kedilerde Herpes Virüsü İlacı, mutlaka ama mutlaka profesyonel bir veteriner hekim tavsiyesi ile verilmesi gerekmektedir.

Sizlerde Herpes Virüsü Tedavisi için deneyimli bir veteriner, güvenilir veteriner kliniği arıyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz! Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak Herpes Virüsü tedavisi konusunda donanımlı bir ekibe sahibiz. 

Kliniğimizde yer alan hekimlerimiz, geniş bilgi ve deneyimleriyle birlikte Herpes Virüsü enfeksiyonlarına etkili ve hassas çözümler sunmaktadır. Kliniğimizde, hayvan sağlığını ön planda tutarak modern teknoloji ve tedavi yöntemlerini kullanıyoruz. Her bir hasta kedi için bireysel bir tedavi planı oluşturarak, kedilerinizi tedavi ediyoruz. Leylek Vet Veteriner Kliniğimizi ziyaret etmek istiyorsanız web sitemizde yer alan iletişim numaralarından dilediğiniz zaman bizlere ulaşabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Herpes Virüsü İçeriği