Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Köpek İç Dış Parazit Hapı

Başka bir canlının vücuduna yerleşmesi ile birlikte canlının vücudundan yararlanarak beslenen yabancı varlıklar parazit olarak adlandırılır. Farklı türlere ayrılarak farklı boyutlara ve etkilere sahip olan parazitler, köpeklerde hem iç hem dış metabolizmada görülebilir. Konak olarak kullandıkları köpeklerin vücudunda ve sağlığında sorun oluşturabilecekleri için köpek iç dış parazit hapı ile hem önlem hem tedavi sağlanabilir.

Tek hücreli ve çok hücreli şekilde ikiye ayrılan parazitler, eğer vücutta geç teşhis edilirse ve önlem alınmazsa, çok büyük riskler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle vücut içerisine yerleşmiş olan veya vücudun dışında bulunan türlerine göre değişen köpek iç dış parazit hapı kullanılarak çözüm elde edilebilir. 

Dünya genelinde yaygın olarak görülen bu problemlerde parazitler yerleşim yerlerine göre iç ve dış şeklinde birbirinden ayrılır. Sağlığı ve yaşam kalitesini çok negatif bir şekilde etkileyen bu asalak canlılara karşı önlem alınmadığında insana dahi bulaşma görülebilir. Üstelik evcil dostunuzun bağışıklık sistemi cinsine ve türüne bağlı olarak değişirken, aynı zamanda parazitin türüne göre de farklılık oluşturur. Zira köpek iç dış parazit hapı benzer yapı ile kullanılsa da her parazit çeşidi farklı etkiler ve belirtiler ile değişen iyileşme süreçleri ortaya çıkarır.

İç Dış Parazit Hapı Köpekler İçin Neden Önemlidir?

Parazitler birbirinden yerleşim yerine göre iç ve dış parazitler olarak ayrılırken, buna bağlı olarak da iç dış parazit hapı köpek kullanımları da değişim gösterir. Bu nedenle öncelikle parazitleri birbirinden ayıracak şekilde inceleyerek, hangi sorunlar ortaya çıkardığını ve ne tür ilaçlar kullanıldığını görmek faydalı olacaktır.

İç parazit genellikle parazitin bulunduğu noktaya temas ile bulaşma gösterirken, çoğu zaman köpeklerde bağırsak florası içerisine yerleşerek sağlık problemleri ortaya çıkarır. Yani genellikle dışkı, bulaşma görülmüş su, bulaşmış gıda, hijyenik olmayan ortam veya direkt olarak dış parazitlerin teması ile iç parazit bulaşması görülebilir. Görülebilecek iç parazit türleri arasında da kancalı kurtlar, kalp kurtları, yassı kurtlar yani tenyalar veya ince bağırsak kıl kurtları gibi çeşitler bulunur. Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kliniğimizde bu farklı parazit türlerine karşı köpek iç dış parazit hapı uygulamaları ile çözüm sağlayabiliyoruz.

Yavru köpeklerde iç parazitler üzerinde etki sağlayabilmek için köpek iç dış parazit hapı yavru köpeğin ilk aşılanması sonrasında uygulanacak bir ilaçtır. Sonraki dönemlerde de yaş farkı gözetilmeden ve istisnai durumlar ayrı tutularak periyodik şekilde ilaç uygulaması yapılır. Bu noktada kliniğimizde veteriner hekimlerimizin uyguladığı yöntem ağızdan verilen ilaçlar olsa da bazen enjeksiyon yolu ile parazit tedavisi yöntemi de tercih edilir.

İç parazitler tespit edilirken veteriner hekimlerimiz öncelikle fiziksel muayene sağlar ve ardından bazı testler uygular. Dışkı testi ve kan testi ile birlikte bazen endoskopi uygulanması gerekirken, klinik belirtiler de çok önemli bir fayda sağlar. Genel olarak da iç parazit nedeniyle ortaya çıkan klinik belirtiler arasında;

  • Kusma,
  • Kiloda düşüş,
  • Kanlı dışkı,
  • Parazit etkisine göre yoğun veya hafif ishal,
  • Halsizlik ve uyuşukluk,
  • Gaz problemi dolayısıyla karında şişlik yer alır.

Belirtiler sayesinde iç parazit muayenesi ile yapılan testler ardından en uygun köpek iç dış parazit hapı belirlenerek, müdahale gerçekleştirilir. Ancak eğer evcil dostunuzda yavruluk döneminden itibaren düzenli bir şekilde iç dış parazit hapı köpek takibi gerçekleştirilmiş ise birçok parazit türüne karşı vücut bağışıklık oluşturacaktır. Bu durum hayatı boyunca bir avantaj sağlarken, yine de iç parazit tedavisi için konakçı parazit türü göz önüne alınarak müdahale edilir. Çünkü parazitin oluşturabileceği enfeksiyonun türü ve şiddeti farklılık gösterirken, veteriner hekimlerimiz hem köpek için iç dış parazit hapı uygulaması hem de bazı beslenme önerileri sunabilir.

Köpek İçin İç Dış Parazit Hapı Hangi Parazitlere Etki Eder?

Dış parazitler ise evcil dostumuzun vücuduna yerleştikten sonra kanını emme vasıtasıyla beslenmeyi tercih eder. İç parazitler ile benzer şekilde canlının vücuduna zarar vermek dışında vücudun dış bölümüne yerleştiği için değişen belirtiler ve rahatsızlıklar ortaya çıkarır. Bu çerçevede de köpek için iç dış parazit hapı kullanımı tamamlanmamış ve farklı hayvanlar ile çok sık temas eden köpeklerde dış parazitler çok sık görülebilir.

Köpeklerde en sık görülen dış parazit çeşitleri içerisinde birçok kişinin bildiği üzere pireler, keneler, bit, uyuz mikropları gibi çeşitler yer alır. Hatta pire ve bit genellikle kan emme nedeni ile yaralar ve kaşıntı ortaya çıkarırken, Kene tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Uyuz ise değişen çeşitleri ile demodektik uyuz, sarkoptik uyuz veya Cheyletiella kaynaklı uyuz gibi türlere ayrılır. Türler üzerinde görülen bu değişiklik, etkilerde ve belirtilerde de değişiklik oluşturabileceği için köpek iç dış parazit hapı detaylı bir şekilde tüm bu ayrıntılara karşı önlem alabilecek bir uygulama sağlar.

Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde köpeğinizin vücudundan dış parazitleri uzak tutabilmek amacı ile farklı formlara sahip iç dış parazit hapı köpek uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Hatta ayrı bir sınıf içerisinde bulunan dış parazit hapları ilk aşılama sonrasında ve periyodik olarak uygulanarak önemli bir artı elde edilmektedir. Belirtilerin ortaya çıkması ile de daha kolay bir teşhis gerçekleştirilirken;

  • Siyah kum tanelerine benzeyen görüntüler ile pirelerin dışkısı nedeni ile ortaya çıkan döküntüler,
  • Kiloda azalma, kusma ve ishal gibi problemler,
  • Yorgunluk, kaşıntı, halsizlik görülmesi ve tüylerin dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.

Köpek için iç dış parazit hapı uygulamalarında özellikle dış parazit türlerine göre tedavi yöntemi ve tedavinin süresinde değişiklikler görülür. Çünkü dış parazite karşı gerçekleştirilen uygulamalarda öncelikle dostunuzun vücudundan parazitin uzaklaştırılması gerekecektir. Örneğin, uyuz tedavisinde bulaştırıcı etkinin de ortadan kaldırılması için veteriner hekimlerimiz kontrollü bir şekilde köpek iç dış parazit hapı uygulaması gerçekleştirir. 

Bit tedavisi veya pire tedavisi gibi uygulamalarda da özellikle insanlara da bulaşma riski yer alabileceği göz önünde tutulmaktadır. Örneğin, bit ya da bit ısırığı ile karşılaşıldığında öncelikle tüylerin bitlerden arındırılması ve buna göre hızlı bir uygulama yapılması önemsenir. Buna bağlı veteriner hekimlerimiz köpek iç dış parazit hapı kullanımı yanında bazı ek şampuanlar ve ilaçlar tavsiye edebilir. Pire tedavisinde de pire tarağı kullanımı ve evde uygulanacak hijyen uygulamaları gibi öneriler sağlanacaktır.

Görüldüğü üzere köpek iç dış parazit hapı kullanırken, aslında tek bir ilaç ve hap türünden bahsetmek mümkün değildir. Zira iç parazit ile dış parazit vücutta yerleşim şeklinden ortaya çıkardığı belirtilere ve oluşturabileceği rahatsızlıklara birçok farklılığa sahiptir. Ancak hem iç parazit hem dış parazit mücadelesi için yaygın bir şekilde kullanılan ilaçlardan bahsetmek mümkündür. Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak her iki noktada da size etkin bir mücadele için ilaç tedavisi noktasında hizmet verebiliyoruz.

Yavru Köpek İç Dış Parazit Hapı

Köpeklerde parazit ile mücadele için çok erken dönemde uygulamaya başlamak ve bu uygulamayı periyodik bir şekilde sürdürmek önemlidir. Bu nedenle hem iç parazitte hem dış parazitte uygulamanın köpeklerde yavru döneminden itibaren başlatılması gerekmektedir. Genellikle yavru köpeklerde ilk aşılama sonrasında artık parazit hapı uygulamasına başlanır. 

İç parazit hapı ve dış parazit hapı uygulamalarında parazitin türüne göre özel ilaçlar geliştirilir. Üstelik bu ilaçlarda köpeğin yaşına ve sağlık durumuna göre değişen kademeler ve türler de yer alır. Bu anlamda yavru köpek iç dış parazit hapı daha özel bir şekilde yavru köpeklerin hassas bünyesine uygun bir yapı ile kullanılacak şekilde geliştirilmiştir. Bu uygulama yavru köpeklerde 6 haftalık olmalarından itibaren başlatılır.6 hafta sonrası yavru köpeklerde iç parazit tedavisine başlanması önem arz ederken, enfeksiyonları engellemek açısından da takriben her 2 haftada bir uygulanacak şekilde 4 defa ilaç uygulaması yapılır. Sonraki dönemlerde de iç ve dış parazitlere karşı koruma sağlayabilmek için köpeğinizin ömrü boyunca her iki ayda bir parazit kürü alması büyük fayda sağlayacaktır. Bu noktada köpek iç dış parazit hapı uygulamalarında sorunsuz ilerleyiş için Leylek Vet Veteriner Kliniğimize başvurmayı tercih edebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpek İç Dış Parazit Hapı İçeriği