Kediler yaşamları boyunca bazı hastalıklar geçirebilir. Bunların bazıları ölümcül, bazıları geçici bazıları ise bulaşıcı değil ancak tekrarlayan enfeksiyonlar olabilir. Hangi hastalık olursa olsun kedilerin yaşamlarını olumsuz etkileyen ve yaşam kalitelerini düşüren hastalıklar olmaktadır. Kedilerin yaşamlarında maruz kaldıkları bu hastalıklar, zamanla onların bağışıklıklarını da ciddi anlamda düşürür. Kedilerin yaşamlarında meydana gelen bu rahatsızlıklar, kedilerin olduğu kadar sahiplerinin de yaşamlarını olumsuz etkiler. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu da oldukça sık rastlanan ve tekrar eden hastalıklardan biridir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu son derece rahatsız edici bir durumdur. Özellikle sık idrara çıkma, halsizlik, iştahsızlık, idrar yaparken acı çekme gibi durumlar ortaya çıkar. Kedi sistit olarak da tıbbi adı olan bu enfeksiyon, kedilerin günlük yaşamlarını da olumsuz etkiler. Aslında idrar yolunda birçok farklı sorun ortaya çıkar ancak bunlara genel olarak idrar yolu enfeksiyonu adı verilir.
İdrar yolu enfeksiyonu kedi sahipleri tarafından endişe ile araştırılır. Çünkü kedilerinin bu hastalığının olduğunu düşünenler ve onların huzursuzluklarını fark edenler bir an önce bunu çözmeyi ve tedavi ettirmeyi ister. Kedilerin yaşamlarını ciddi anlamda etkilediği gibi ilerlemesi ve fark edilmemesi durumunda başta üreme sistemleri olmak üzere birçok yönden zarar vermeye başlar.
Kedilerde üriner sistem enfeksiyonu tedavi edilmediğinde kedilerin yaşamlarını sıkıntılı hale getirir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu zamanında tespit edildiğinde oldukça kısa süren bir tedavi ile tamamlanır. Ancak eğer fark edilmekte geç kalınırsa hem tedavi uzun sürer hem de artık kediniz psikolojik açıdan da daha hırçın ve depresif hale gelebilir.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu zamanında fark edilmesiyle kısa süren bir tedavi ile çözülür. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu için şüphelenmenizi gerektirecek belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İdrar yaparken zorluk yaşama,
- Sık sık idrara çıkma,
- İştah kaybı,
- Halsizlik,
- İdrarda kan görülmesi,
- İdrar kokusunun değişmesi.
Bu belirtiler en yaygın şekilde görülen kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında yer alır. Kedilerde bu belirtiler bazen çok şiddetli olabilirken bazen daha az belirgin olabilir. Aynı zamanda yavru kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri aslında daha belirgindir. Ancak daha hareketli olmaları kedilerde idrar yolu enfeksiyonu olduğunu anlamayı zorlaştırabilir. Bu yüzden kedilerin düzenli olarak kontrollerinin yaptırılması, belirgin özelliklerin incelenmesi ve özellikle dikkat edilmesi, deneyimli veteriner hekimlerimizin tavsiyesiyle tahlillerin yaptırılması gerekir. Bu, olası enfeksiyonların kısa sürede fark edilmesini sağlayacaktır. Bu yüzden kedi sistit belirtileri ihmal edilmemesi kliniğimiz tarafından tavsiye edilir.
Bu belirtiler bilgilendirme amaçlıdır. Doğrudan sizin teşhis etmeniz ve herhangi bir ilaç ya da yan ürün kullanmanız için değildir. Herhangi bir rahatsızlıktan şüphelendiğinizde veteriner muayenesi şarttır.
Erkek Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu genel olarak aynı belirtileri vermez. Bazı kedilerde daha hafif belirtiler görülürken bazı kedilerde ise daha şiddetli ortaya çıkabilir. Aynı şekilde erkek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri de dişilere göre daha farklı olabilir. Daha hırçın bir hale gelebilen erkek kedilerde, üretranın tıkanması sonucunda idrar yolu tıkanıklığına varan enfeksiyonlara ve hastalıklara da sebep olabilir.
Dişi Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu genel bir problemdir. Ortalama olarak her dört kedinin birinde bu hastalık görülebilir. Bazı kediler hayatları boyunca bir kere idrar yolu enfeksiyonuna yakalanabilirken bazı kediler hiç yakalanmayabilir. Ancak aynı şekilde çok sık bu hastalıkla uğraşan kediler de olabilir.
Dişi kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri büyük çoğunlukla erkek kedilerdeki belirtilerle aynıdır. Üreme organlarının yapısı gereği dişi kedilerin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma ihtimalleri daha fazladır. Dişi kedilerde sistit olduğunda daha hırçın, ve depresif bir ruh haline sahip olabilir.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Kedi sahiplerini oldukça endişelendiren rahatsızlıklardan biri olan kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi açısından da oldukça merak edilir. Kedim sistit oldu diyip endişelenen birçok kedi sahibi internetten kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi hakkında araştırma yapar.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu görüldüğü zaman ilk olarak deneyimli veteriner hekimlerin gereken tahlil ve tetkikleri yapması gerekir. Ardından konulan tespit, idrar yolu enfeksiyonu olduğu yönündeyse kediler için uygun tedavi yöntemleri belirlenir.
Kedim idrar yolu enfeksiyonu oldu diyerek veteriner hekim önerisi ve reçetesi olmayan ilaçları kullanmak son derece zararlıdır. Klinik olarak biz de bu şekilde bir ilaç tedavisine başlamayı deneyimli hekimlerimize danışmadan kesinlikle önermiyoruz. Kedi sistit tedavisi büyük ölçüde antibiyotikli ilaçlarla tedavi edilen bir süreci kapsar. Burada hekimler, kedilerin hastalık öyküsünü, alerjilerini ve kalıcı hastalıklarını göz önüne alarak bir tedaviye başlar.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin İlaç
Kedi idrar yolu enfeksiyonu olduğunda genellikle ilaçlı tedavi uygulanır. Şikayetlerin ortadan kalkması ve kedinin normal yaşam fonksiyonlarına kavuşması için ilaçlı tedavi yeterli bir süreçtir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu için ilaç tedavisi genellikle yeterli olmaktadır. Belirli gün boyunca devam eden bu ilaçlı tedavi sonrası, sıkıntılar büyük ölçüde ortadan kalkmış olur. Genelde antibiyotik özellikli uygulanan bu ilaçlar, zamanında ve eksiksiz şekilde kullanıldığında olumlu sonuç alınmasını sağlar.
Kedi idrar yolu enfeksiyonu ilaç tedavisinde eğer kedi daha önce birkaç kere bu hastalığı geçirdiyse veteriner hekimlerin gözetiminde bağışıklık güçlendirici takviyeler kullanılmaya başlanabilir. Ancak bunların bir hekim gözetiminde olması oldukça önemlidir. Kedilerdeki idrar yolu enfeksiyonları kedinin bünyesine ve bağışıklık sistemine göre değişir. Bazı kedilerde tekrarlamazken bazı kedilerde tekrarlayabilir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar büyük ölçüde tedavinin olumlu sonuçlanmasını sağlar ve kedilerin şikayetlerini ortadan kaldırır.
Dişi Kedilerde Sistit Tedavisi
Dişi kedilerde idrar yolu enfeksiyonu genele bakıldığında erkek kedilere göre daha sık görülür. Bu elbette bünye ve bağışıklıkla ilgili bir durumdur. Tedavide uygulanan yöntem genel olarak antibiyotikle enfeksiyonu akıtarak sonlandırmak yönündedir. Dişi kedilerde sistit tedavisi yapılırken duruma, kedinin yaşına ve sağlık öyküsüne bakılarak fitil tedavisi de uygulanabilir. Bu sayede kısa sürede dişi kedilerin idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilerek ortadan kaldırılır.
Erkek Kedilerde Sistit Tedavisi
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu ne kadar erken tedavi edilirse tekrarlama oranı da o kadar düşük olur. Erkek kedilerde sistik tedavisi genelde tek şekilde, antibiyotikli ilaçla yapılır. Zamanında ve eksiksiz kullanılan antibiyotiklerle vücut enfeksiyona neden olan bakteriyi atar. Bu da kedilerin normal yaşamlarına dönmesini sağlar.
Erkek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu eğer tekrarlayan bir durumsa genelde hekimlerimiz bazı güçlendirici ilaçlar ya da takviyeler de önerir. Bunları kullanmak hem kedilerinizin daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlar hem de idrar yolu enfeksiyonuna da yakalanma ihtimallerini azaltır.
Kedilerinizde idrar yolu enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız ya da belirtilerin olduğunu gözlemliyorsanız zaman kaybetmeden Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelip, deneyimli hekimlerimiz tarafından profesyonel hizmet almanızı tavsiye ederiz.
Böylece doğru teşhislerle doğru tedavi uygulanır ve kediniz normal yaşantısına ve sağlığına kavuşur. Kliniğimizden alacağınız profesyonel ve başarılı hizmetle kedilerinizdeki idrar yolu enfeksiyonuna çözüm bulabilirsiniz.Bu da önce kedilerinizin sonra da sizin mutlu ve sağlıklı yaşamlarınıza dönmenizi sağlar.
Tecrübeli kadromuzdan kaliteli hizmet için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelin. Yol tarifi alabilir, bizi arayabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.