Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde Kalp Kurdu

Sağlık olgusu geniş kapsamlı olan bir olgudur. Üstelik sadece insanlar için değil bitkiler ve hayvanlar yani doğada olan diğer tüm varlıklar için de geçerli olan bir durumdur. Her hastalığın farklı nedenleri vardır. Ayrıca hayvanlar ölçeğinde ele alındığı zaman hayvanlarda görülen değişik hastalık türleri vardır. Bunlardan bir tanesi de tıp biliminde Dirofilariasis adı verilen kedilerde kalp kurdu hastalığı olup zamanında doğru ve yeterli bir biçimde tedavi edilmezse kalıcı istenmeyen sonuçlara yol açar. Kedilerde ve köpeklerde de görülen bir parazit türüdür. Bu hastalık 10 farklı türden sivrisinekten yaz kış demeden tüm mevsimlerde bulaşabilir. Yuvarlak türde olan bir solucandır.

Bu yazıda da siz değerli hayvan dostlarına bu kedilerde görülen bu hastalık ile ilgili bilgiler en ince ayrıntısına kadar verilecektir. Şimdi dilerseniz üstte verilen temel bilgilerden sonra diğer merak edilen soruların yanıtlarını vermeye adım adım başlayalım.

Kedilerde Kalp Kurdu Belirtileri

Adım adım giderek öncelikle kedilerde kalp kurdu belirtileri hakkında ana bilgileri verelim. Hastalığın temel belirtileri şu şekildedir:

  • İshal durumu,
  • Hızlı bir biçimde nefes alıp verme,
  • Halsizlik hali,
  • Egzersiz yapmasında isteksizlik durumu,
  • Öksürük,
  • Kedinin sebepsiz kusması,
  • Kedinin karnında sıvı birikmesi,
  • Aşırı düzeyde pıhtılaşma,
  • Hızlı nefes alma,
  • Muhtelif türden solunum problemleri,
  • Düzensiz kalp ritmi,
  • Kalpte üfürüm görülmesi,
  • Deride ortaya çıkan lezyon ki bunun nedeni de hastalık ile ilgili hipersensitivite durumudur,
  • Egzersiz sonrasında ortaya çıkan solunum güçlüğü çekme,
  • İştahsızlık çekme,
  • Kedinin istemsiz kafa sallaması,
  • Aniden kedide ortaya çıkan körlük hali,
  • Kedinin solunum güçlüğü çekmesi,
  • Kilo kaybının birden bire ve hızlı bir biçimde başlaması,
  • Sebepsiz görülmeye başlayan istemsiz titreme hali,
  • Ataksik nöbetleri,
  • Hiç istenen durum olmasa da en nihayetinde ölüm vakaları…

Yukarıda yer alan belirtilerden bir veya birkaç tanesi görüldüğü zaman hiç vakit kaybetmeden Leylek Vet Veteriner Kliniği’ni arayabilirsiniz. Acil Veteriner ve Nöbetçi Veteriner hizmetleri veriyoruz. Elbette bu belirtiler her zaman için kedilerde kalp kurdu hastalığının belirtisi olmayabilir. Bu semptomlar başka hastalıkların da belirtileri olabilir. O yüzden son derece bilinçli hareket edilmesi gerekir. Burada kediyi tanımak son derece önemlidir. Ayrıca hastalığın ileri evrelerinde olan belirtileri ile başlangıç evresinde olan belirtiler birbirinden farklıdır. Yine köpeklerde de belirtiler değişiklik gösterebilir. En doğru karar veterinerler tarafından verilir.

Bu belirtiler bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir teşhis ve tedavi süreci kesinlikle sadece veteriner hekimler tarafından öne sürülebilir. Belirtilerden bir ya da birkaçı kedinizde varsa kedinizi muayene ettirmenizi öneririz.

Kedilerde Kalp Kurdu İnsana Bulaşır mı?

En çok merak edilen bir başka sorunun yanıtı da kedilerde kalp kurdu insana bulaşır mı yoksa bulaşmaz mı biçimindedir. Doğal olarak ortada bir parazit olduğu için insanlar evlerinde kedi besliyorsa böyle bir endişe duyabilir. Fakat veteriner hekimler tarafından da net bir biçimde ifade edildiği üzere kedilerde kalp kurdu insanlara son derece nadiren bulaşır. Kedilerden insanlara kalp kurdu geçmesi ihtimali aşırı derecede düşüktür ama imkansız değildir. İnsana bulaşsa bile semptomsuz bir şekilde iyileşme ihtimali de vardır. Bu sebeple kedileri ile ne kadar yakın temas halinde olan insanlar, kedilerine bu hastalığın teşhisi konulması halinde endişe etmeyebilir. 

Bu hastalık kedilerden köpeklere bulaşabilir. Yani hayvanlar arasında bulaşıcılığı olan bir hastalıktır. O yüzden eğer kedinizde kalp kurdu hastalığı varsa evin içinde başka hayvanlar yaşıyor ise o zaman kediyi diğer hayvanlardan ayırmak gerekir. Aksi halde hastalık diğer hayvanlara da bulaşacağı için ciddi sağlık sorunları, hatta hiç istenmese de ölüm gibi durumlar ortaya çıkabilir. O yüzden süreci kontrol etmek ve dikkatli olmak gerekir.

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde kalp kurdu hastalığı nelerdir sorusunun yanıtı de şu şekildedir: Bu hastalık sivrisinekler tarafından kedilere bulaşır. Solucanları taşımakta olan sivrisinekler, kedileri ısırıp kalp kurdu larvalarını kedilerin kanına hızlı bir biçimde bırakır ve de böylece kedilerin dokularında bu hastalık adım adım gelişmeye başlar. 

Kedilerin vücut yapısının larvalara karşı pek de misafirperver değildir. Larvalar 5. aşamaya geldiği zaman gelişiminin tamamlanması adına pulmoner arterlere doğru harekete geçer ve burada kedinin bedeninin geliştirdiği şiddetli olan bir inflamatuar yanıt ortaya çıkar. 

Kedilerde bu inflamatuar aynı tür hastalığın yaşandığı köpekler ile kıyaslandığı zaman çok daha şiddetli bir biçimde ortaya çıkar. O yüzden nedenleri ve gelişimi noktasında farklar yer alır. Bu hususların bilinmesinde fayda vardır. Kedinin temiz olup olmaması hastalığın nedenleri arasında değildir. Fakat yine de kedilerin temizliğine dikkat edilmeli ve hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Kısaca hastalığın temel nedeni sivrisinekten bulaşmış olmasıdır. Başka bir nedeni mevcut değildir. 

Kedilerde Kalp Kurdu Tedavisi

Kedilerde kalp kurdu tedavisi hakkında bilgi vermeden önce bu süreçte kedilerin beslenmesine değinmek gerekir. Bu dönemde özel bir beslenme uygulanmasına gerek yoktur. Eğer hastalık ilerlemiş olan bir evrede ise bağışıklık sistemi zayıf düşmüş olabilir. O yüzden kliniğimizde veteriner kontrolünde ve önerildiği biçimde kedinin bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler verilmeli ve ona göre bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Bu hastalığın tedavisine başlanmadan önce tam bir teşhis konulabilmesi için aşağıda belirtilen tetkikler gerçekleştirilir:

  • Antijen testi,
  • Kan testi,
  • Kan biyokimya profili,
  • Göğüs röntgeni,
  • Kanda yeterli düzeyde antikor olup olmadığını anlamak için yapılan test,
  • Kalp kurdunun varlığının tam olarak anlaşılması için mikrofilarya testi,
  • Kalpte kalp solucanın olup olmadığının net bir biçimde görülebilmesi için ultrason,

Bazen bir tetkik, bazen duruma göre birden fazla tetkik yapılarak teşhis konulabilir.

Bu hastalığın doğrudan bir tedavisi yoktur, ancak semptomları azaltıcı ve yaşam kalitesini artırıcı süreçler uygulanmaktadır.

Veteriner hekimlerimiz kedinin vücudundaki aşırı reaksiyonunu engellemek adına stereoidler, rahat bir biçimde nefes alıp vermeleri için bronkodilatörler ve de antibiyotikler türü değişik ilaçlar kullanabilir. Bu konuda kararı veteriner hekimlerimiz almakta ve uygulamaktadırlar.

Evcil hayvan sahiplerinin hekim önerisi olmadan ilaç kullanması son derece risklidir. Böyle durumların ölümle sonuçlanan örnekleri oldukça yüksektir. Bu nedenle kedileriniz için doğrudan veteriner hekim kontrolü yaptırmanızı öneririz.

Ayrıca kedilerde olan tedavi süreci ile köpeklerde olan tedavi süreci tamamı bile birbirinden farklıdır. Eğer evde iki hayvan da varsa ve ikisinde de bu hastalık varsa aynı ilaçlar kullanılamaz. Mutlaka veteriner hekime danışılarak adım adım hareket edilmesi gerekir.

Eğer hastalık çok ciddi bir seviyede ve kedinin yaşamını riske ediyorsa ameliyat süreci konuşulabilir. Bu atılacak son adım olarak nitelendirilmektedir.

Kedinin bağışıklık sistemi güçlü ise veteriner hekim gözetiminde kısa sürede iyileşebilir. Ayrıca bazı durumlarda kardiyovasküler ilaçlar ve oksijen tedavisi de uygulanabilmektedir.

Nasıl olursa olsun kedilerde kalp kurdu hastalığı teşhisi konulduktan sonra periyodik kontroller ve göğüs röntgeni çekilerek takip edilmelidir.

Kedinizde kalp kurdundan şühpeleniyor ya da herhangi olağandışı bir durum gözlemliyorsanız Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak 7/24 Açık Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz. Harita üzerinden yol tarifi alabilir veya bizi arayabilirsiniz

Faydalı Linkler:

Kedilerde Kalp Kurdu İçeriği