Kedilerde rastlanan rahatsızlıklar onları olumsuz etkilediği kadar sahiplerini de oldukça olumsuz etkiler. Kedilerde görülen rahatsızlıklardan biri de kedi bağırsak enfeksiyonu olmaktadır. Bağırsak enfeksiyonları kediler için oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Kısa sürede ortaya çıkmadığı için kediler uzun süre bu rahatsızlıklarla mücadele eder. Burada önemli olan kontrollerin ve gereken tahlillerin zamanında yapılması, erken tespit edilmesi açısından önemlidir.
Kedilerde görülen bağırsak enfeksiyonları, mide ile bağırsak yollarının tahriş olması, iltihaplanması ya da mikrop kapması durumunda ortaya çıkar. Kedi bağırsak enfeksiyonu aslında temel olarak bir hastalık olarak adlandırılamaz. Temel olarak bir sendrom olarak adlandırılabilir. Çünkü zamanla tekrarlanma olasılığı fazladır.
Kedi bağırsak enfeksiyonu konusunda kedi sahiplerinin endişelenmesi normaldir. Birçok kedisi olan hayvan sever, kedilerini bağırsak enfeksiyonundan nasıl koruyacağını merak eder. Ancak bunun için net bilgiler vermek ne yazık ki mümkün değildir. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre kedilerin bağışıklık sistemleri, bağırsaklarındaki bakteri durumu ve beslenme alışkanlıkları gibi durumların etkili olduğu ortaya konmuştur.
Kedi bağırsak enfeksiyonu ilerlediği zaman bağırsaklarda kalınlaşmaya sebep olabilir. Bu da sindirim ve boşaltım sorunlarını da beraberinde getirir. Her ne kadar yaygın olarak duyduğumuz hastalıklardan biri olmasa da kedi bağırsak enfeksiyonu kediler için son derece önemli olan ve erken fark edilerek bir an önce tedavisine başlanması gereken bir hastalıktır.
Kedilerimizde görülen bağırsak enfeksiyonu genelde iltihaplı bağırsak enfeksiyonu olarak ortaya çıkar. Yetişkin kedilerde herhangi bir dönemde ortaya çıkabildiği gibi yavru kedilerde de ne yazık ki görülebilir. Yavru kedilerin özellikle bağışıklıkları daha düşük olduğu zaman kedi bağırsak enfeksiyonu görülmesi onların yaşamlarını da ciddi şekilde tehdit edebilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
Yavru Kedilerde Bağırsak Enfeksiyonu
Kedilerde yaygın olarak görülen enfeksiyon hastalıklarından bir olan kedi bağırsak enfeksiyonu henüz minicik olan yavru kedilerde de görülebilir. Yavru kedilerde bağırsak enfeksiyonu da kediler için önemli olan ve endişe verici bir durumdur. Özellikle henüz çok küçük olmaları ve bağışıklık sistemlerinin yeterince güçlendirilmemiş olmasından dolayı kolay hastalık kapmaları ve bu hastalığa yakalandıklarında da daha fazla etkilenmeleri söz konusudur.
Yavru kedilerde bağırsak enfeksiyonunun ortaya çıkması onları daha güçsüz hale getirir. Bu da zaman zaman kedilerin buna dayanamamasından kaynaklı olarak başka hastalıkların ortaya çıkmasına ya da kedilerin yaşamlarının sona ermesine sebep olabilir. Yavru kedi bağırsak enfeksiyonu neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak genel olarak salmonella ya da coli gibi bakterilerin buna yol açtığı tahmin edilmektedir. Buna ek olarak beslenme alışkanlıklarının da bağırsak enfeksiyonuna sebep olduğu söylenebilir. Örneğin mamalarına ya da yiyeceklerine eklenen çeşitli proteinler, bağırsaklarda zararlı bakteri oluşumuna sebep olabilir.
Kedilerinizde bağırsak enfeksiyonundan şüphelendiğinizde zaman kaybetmeden deneyimli hekimlerimizden destek almanızı ve sevimli dostlarınız için gereken tedaviye geç kalmadan başlamanızı klinik olarak tavsiye ederiz.
Kedilerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerinde bağırsak enfeksiyonu olup olmadığını nasıl anlayacağını merak eden birçok kedi sahibi vardır. Kedi bağırsak enfeksiyonu çeşitli belirtiler gösterir. Aşağıdaki belirtilerden 2 ya da 3 tanesi eş zamanlı varsa muhakkak kedinizi bağırsak enfeksionu rahatsızlığı ihtimali en başta olmak üzere muayene ettirmelisiniz. Bu sayede doğru ve zamanında tedavi ile kedinizin sağlıklı yaşamına dönmesi kolaylaşır.
Kedi bağırsak enfeksiyonu bazı belirtilerle kendini gösterir. İşte en yaygın görülen kedilerde bağırsak enfeksiyonu belirtileri:
- Kusma,
- Kilo kaybetme,
- İshal,
- İştahsızlık,
- Halsizlik ve enerji düşüklüğü,
- Dışkının sert olması,
- Sindirim rahatsızlıkları.
Bu belirtiler Kedi bağırsak enfeksiyonu olduğunda en yaygın görülen belirtiler arasında yer alır. Bir ya da birkaçı varsa mutlaka kliniğimize gelerek tahlil yaptırmalı ve bir an önce gereken tedaviye profesyonel hekimlerimiz kontrolünde başlamalısınız. Bağırsak enfeksiyonu, enfeksiyonlu bölge ya da enfeksiyon yoğunluğuna göre farklı belirtiler gösterebilir. Bu yüzden özellikle bu konuda bir şüpheniz varsa mutlaka ihmal etmeden ve belirtilerin artmasını beklemeden muayene ettirin. Örneğin bazı kedilerde yalnızca ishal şikâyeti görülürken bazılarında yalnızca kusma şikayeti görülebilir.
Kedilerde bağırsak iltihabı belirtileri arasında en yaygın kusma ve ishal görülse de şiddetli sindirim rahatsızlıkları gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu yüzden kedilerinizde gördüğünüz normalin dışındaki her belirtiyi dikkate almanız ve buna öncelik vermeniz gerekir. Bu da aslında düzenli veteriner hekim kontrolleri ile garanti altına alınabilir. Çünkü bazen sizin henüz fark etmediğiniz durumlar, veteriner kontrollerinde ortaya çıkabilir. Bu da özellikle erken teşhis ve anında tedavi için önemlidir.
Kedi bağırsak enfeksiyonu ile ilgili merak edilen çok şey olmaktadır. Bunlardan biri de kedi tüyü bağırsak enfeksiyonu yapar mı sorusunun cevabıdır. Kedi tüyü, insanlarda mide ya da bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir ancak kedilerin kendilerinde bağırsak enfeksiyonuna sebep olması çok da görülmüş bir durum değildir.
Kedilerde Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi
Tedavi aşaması teşhis sonrası hekimlerimizce gerçekleştirilecektir. Herhangi bir şekilde kendi kendinize tedavi yöntemleri uygulamanız ya da ilaçlar kullandırmanız doğru olmadığı gibi kedinizin hayatını da ciddi anlamda tehlikeye atar. Kedilerde bağırsak enfeksiyonu teşhisi öncelikle kedinizin sağlık öyküleri tespit edilerek muayene edilmesiyle başlar. Ardından dışkı analizleri, fiziksel muayeneler, kan sayımları ve idrar tahlilleri yapılır. Bunların sonucuna göre eğer kedinizde bağırsak enfeksiyonu ortaya çıkarsa hemen gereken tedaviler veteriner hekimlerimiz kontrolünde uygulanır.
Kedilerde bağırsak enfeksiyonu tedavisi bilinçli bir şekilde uygulanmalıdır. Özellikle kedi bağırsak enfeksiyonu eğer ileri bir durumdaysa genellikle tedavi edilemez. Burada önemli olan kedilerin yaşam kalitesini düşüren ve onları olumsuz etkileyen belirtilerin aza indirilmesidir. Bu da çeşitli tedavi yöntemleri ile mümkündür. Tedavinin ilk amacı öncelikle kedilerin kilosunun normal düzeyde olmasını sağlamaktır. Bunun için kedi sahiplerine bir diyet listesi verilir ve beslenmelerinde ve öğünlerinde bunların uygulanması sağlanır. Bu bağışıklık ve sindirim sorunlarının hafiflemesini sağlayan en önemli adımdır.
Sindirim sisteminde görülen şikayetlerin azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi konulara da önem vererek uygulanan tedaviler kedi bağırsak enfeksiyonu şikayetini büyük ölçüde azaltır. Buna uygun olarak önce kediye uygun diyet listesi belirlenir ve bunu uygulaması istenir. Ardından bağışıklık sistemi için önemli olan ilaçlara ve antibiyotiklere başlanır. Kedilerin durumlarına uygun olarak bazı durumlarda ek olarak b12 vitaminleri de verilebilir. Ancak tüm bunların hekimlerimizin gereken muayene ve kontrollerinden sonra yapılması oldukça önemlidir.
Kedilerinizde çeşitli belirtiler görerek bağırsak enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız mutlaka zaman kaybetmeden Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelebilirsiniz. Alanında son derece başarılı ve profesyonel olan veteriner hekimlerimizden aldığınız hizmetle siz de sevimli dostlarınız için gereken tedaviye ulaşabilirsiniz.
Erken teşhis, doğru tanı ve tedavi yöntemleri ile kedinizde görülen bağırsak enfeksiyonu sorunlarını hafifleterek onların normal hayatlarındaki olumsuz etkilerini de azaltabiliriz. Bu sayede aynı zamanda kedilerinizin diğer hastalıkları daha kolay kapması ya da eğer kaptıysa fark edilmesi de sağlanmış olur.
Bu içeriğimiz bağırsak enfeksiyonuna dair bilgilendirme niteliği taşımakla birlikte herhangi bir tedavi edici süreci anlatmamaktadır. Kedinizde sadece bir kaç belirtiye istinaden tanı-teşhis koymak mümkün değildir. Hatta evcil hayvan sahiplerinin de bu konuda yetkinliği bulunmamaktadır. Tabii ki kedinizi en yakından siz tanırsınız, bir sorun olduğunu fark ettiğinizde standart dışı bir davranışı olduğundan vakit kaybetmeden veteriner hekimlerimizce kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece kedinize kendi kendinize herhangi bir teşhis koymaya çalışırken hata yaparak daha büyük ve kötü sonuçlar oluşmasını engelleyebilirsiniz.Kedinizi gerek bir sorun olduğunda gerekse rutin kontroller için Acil Veteriner ve Nöbetçi Veteriner hizmetlerini de verdiğimiz 7/24 Açık Veteriner olan Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize getirebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.