Kuduz rahatsızlığı, her insanın aklına direkt olarak köpeklerde görülen bir problemi getirse de başta kediler olmak üzere tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülebilir bir rahatsızlıktır. Bir canlının kuduz virüsü kapması ile birlikte rahatsızlığı yaşaması sonrası diğer tüm hayvanlara ve insanlara bu rahatsızlığı bulaştırma ihtimali yer alır. Bu anlamda belirtiler ile birlikte kedilerde kuduz hızlı bir şekilde müdahale gerektirir.
Kuduz, sıcakkanlı canlıların sinir sistemine saldıran bir virüs ile ortaya çıkar. Rhabdoviridae familyası üyesi olan Iyssavirüs cinsi sınıfındaki RNA yapısına sahip bir virüs bu rahatsızlığa sebep olur. Kuduz problemi kontrol altına alınmadığında, hızlı bir şekilde salgın oluşturabilir. Eğer bir kuduz kedi başka bir kedi ya da hayvanı hatta bir insanı ısırırsa veya hayvanın enfekte salgısı başka bir canlının özellikle açık yarasına temas ederse, hızlı bir bulaşma ile karşılaşılır.
Kedilerde kuduz probleminde virüs hızlı bir bulaşma gösterirken, periferal sinirler ile birlikte omuriliğe kadar ulaşır ve beyne ilerler. Bu durum sinir hattı hasarları ortaya çıkarırken, özellikle virüs beyne ulaştığında da bazen birkaç gün bazen birkaç ay içerisinde çok ağır belirtiler görülebilir. Virüs beyinde etki etmeye başladığında da görülen belirtiler ile birlikte hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir, yoksa ölüm ihtimali dahi yer almaktadır.
Kedi Kuduz Belirtileri
Belirtiler çok geniş bir liste oluşturmak ile birlikte kedi kuduz belirtileri genellikle kademeli bir şekilde seyreder. Bu durumda da bazen kuduz kedi belirtileri fark edilmesi gayet zor olabilir. Gelen olarak da kuduz belirtileri kedi işaretleri arasında merkezi sinir sisteminin ortaya çıkardığı problemler daha rahat fark edilebilir. En sık karşılaşılan kedi kuduz belirtileri arasında ise prodromal süreçte:
- Kedinin endişeli ve sinirli görünmesi,
- Bazen heyecanlı ya da korkmuş gibi davranışlar göstermesi,
- Sıklıkla yalnız kalmak istemesi,
- Normalin dışında bir saldırganlık göstermesi belirtileri yer alır.
Sonrasında uyarıcı sürece geçildiğinde ise:
- Çevreden gelen uyarılara karşı tepkilerinin büyük olması,
- Yüksek ve ani seslere karşı beklenmedik tepkiler,
- Normalde görülmeyen cisimleri ısırmaya kalkışması belirtileri görülebilir.
Son olarak paralitik süreçte ise:
- Beklenmedik bir şekilde iştahını kaybetmesi ve zayıflamaya başlaması,
- Ateşinin yükselmesi,
- Disfoni yani ses kesilmesi yaşaması,
- Kaslarını kontrol edememesi,
- Genel olarak da kuduzun son evresi ile birlikte ağızdan akan salyalar ya da ağız köpürmesi yaşaması,
- Yutkunma zorluğu görülmesi,
- Kısmi felçler görülmesi yer alır.
Genellikle evcil hayvan sahipleri kedilerinde bu belirtileri çok nadir bir şekilde görebilir. Zira kedilerde kuduz oranı araştırmalarında da son yıllarda %4 gibi bir rakam ortaya çıkarılmıştır. Bilhassa evcil kedilerde bu rahatsızlık ile karşılaşma ihtimali düşük olsa da hem kediler hem de diğer hayvanlarda aynı belirtiler görülür.
Yavru kedi kuduz belirtileri de benzer şekilde görünürken, elbette yavru kedilerin de kuduz olma ihtimali bulunmaktadır. Çünkü aynı şekilde yavru bir kedinin de kuduz bir canlı tarafından ısırılması ve virüs kapması hasta olmasına neden olur.
Kedilerde Kuduz Nasıl Anlaşılır?
Bazı belirtilerin ortaya çıkması, virüsün vücutta gösterdiği etkinliğe göre değişim gösterebilir. Bu bağlamda da kedilerde kuduz nasıl anlaşılır sorusu için belirleyici bazı farklı fiziki belirtileri kontrol etmeniz gerekebilir. Çoğu zaman belirtilerin ortaya çıkması öncesinde bir ısırık yarası veya kedinin ısırılması sonucu ortaya çıkan bir apse görmeniz mümkündür. Bu durumda 1 hafta ile 1 yıl arasında değişebilecek şekilde kedilerde kuduz kuluçka süresi yer alır.
Karşılaşabileceğiniz bu tip ilk belirtiler sonrasında kuluçka süresine bağlı diğer klinik belirtiler de farklı kademelere ayrılacaktır. Bu anlamda özellikle prodromal süreçte kuduz kedi davranışları görülebileceği için erken bir şekilde Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize başvurabilirsiniz. Bu sayede virüs vücutta etkinliğini arttırarak beyne ulaşmadan önce müdahale edilebilir.
Kedi Kuduz Aşısı
Kedilerde karşılaşılan tüm bu belirtiler ile birlikte kuduz teşhisi gerçekleştirilmesi için bugün kullanılabilen net bir yöntem bulunmamaktadır. Hatta kedilerde kuduz için bu kadar farklı belirtiler ile karşılaşılmasına rağmen sadece kediler değil hiçbir canlı hayvanda kesin bir şekilde kuduz tespiti koymanın yolu bulunamamıştır. Kliniğimizde de veteriner hekimlerimiz bu belirtileri gözlemledikten sonra semptomları yorumlamak vasıtasıyla teşhis koyma yöntemine gitmektedir. Teşhis sonrasında da tedavi yöntemleri içerisinde özellikle kedi kuduz aşısı uygulaması ön plana çıkmaktadır.
Çok yüksek bir hayati riski ortaya koyan bu problemde virüs bulaşan kedilerde çok uzun süreli bir tedavi gerçekleştirmek ve iyileşme elde etmek gayet zordur. Eğer veteriner hekimler semptomlara bağlı olarak kedilerde kuduz açısından teşhis koymayı tercih ederlerse, her koşulda aşı uygulaması yapılması tercih edilir.
Hayati riskler nedeni ile birlikte kuduz virüsü çok tehlikeli bir virüs sınıfı olarak kabul edilir. Bu anlamda kedilerde mecburi yaşlar içerisinde kuduz aşısı yer alırken, sadece hastalık teşhisi konulması ile değil önceden aşının uygulanması ve koruma elde edilmesi gerekir. Leylek Ve Veteriner Kliniğimizde sizler için kedi aşı takvimi noktasında verilen destek ile uygulamanın ne zaman yapılacağı belirlenebilir. Bu anlamda kedilere kuduz aşısı ne zaman yapılır sorusu için yılda 1 defa yapılmasının zorunlu olduğu ifade edilebilir. İlk aşılamanın yapılması açısından da 12 haftayı geçmiş veya daha büyük kedilerde uygulama yapılmaya başlanabilir.
Veteriner kliniğimizde aşılama uygulamalarında da fiyat tarifeleri bağlı bulunduğumuz İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın tarifesine göre belirlenmektedir. Bu bağlamda da her yıl yeniden belirlenmiş olan tarifeyi takip etmek açısından güncel bilgiler için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. İletişim sırasında kedi kuduz aşısı fiyat bilgilerini öğrenerek, uygulama için doğru zamanda kliniğimize ulaşabilirsiniz.
Kedi Isırması Kuduz
Genellikle evcil hayvanların kuduz problemi ile karşılaşma ihtimali sokak hayvanlarına göre çok daha düşük bir ihtimaldir. Yani evcil kedinizin kuduz yaşama ihtimali çok düşük olacaktır. Özellikle de ülkemizde kuduz hastalığını engellemek açısından senelik olarak aşı yaptırılması zorunlu bir durumdur. Bu durumda kedi ısırması kuduz problemi ile karşılaşılması büyük ihtimal ile kedinizin aşılarının düzenli yapılmaması ve ev dışında da fazla vakit geçirmesi ile ortaya çıkabilir.
Kedilerde Kuduz Nasıl Bulaşır?
En önemli neden olarak enfekte olan vahşi bir hayvan ısırığına maruz kalması gösterilebilir. Kuduz virüsü taşıyabilecek hayvanlar arasında sadece kedi ve köpekler değil kokarca, tilki veya yarasa gibi birçok canlı yer alır. Bu bağlamda kedilerde kuduz nasıl bulaşır sorusu açısından da kediler bu hayvanlar ile yakın temasta bulunduklarında enfeksiyon riski ortaya çıkabilir. Yani yaban hayatı ve sokak hayvanları ile iletişimi bulunan kedilerde veya etkileşime girmeleri durumunda kedilerde kuduz problemi ile karşılaşılabilir.
Aşılı Kedi Isırması
Kedilerin kuduz virüsüne karşı korunabilmesi için yılda 1 defa 12 haftalık dönemi geçmiş kedilerde düzenli kuduz aşısı uygulaması yapılması mecburiyettir. Bu anlamda aşı takvimi takip edilerek zamanında aşı uygulaması gerçekleştirilmiş bir kedi ile aşı yapılmamış bir kedi arasında önemli farklar yer alır. Ayrıca yine önemli bir nokta olarak evcil kedilerde de mutlaka kuduz aşısı yaptırılmalıdır. Buna rağmen yine de aklınıza aşılı kedi ısırması nedeni ile kuduz bulaşıp bulaşmama ihtimali bulunup bulunmadığı gelebilir.
Kuduz aşısı uygulaması kedilerde sadece onların kuduza karşı korunması açısından değil aynı zamanda çevrelerindeki canlıların ve insanların da korunması için gerçekleştirilir. Bu nedenle kuduz aşısı olan kedi ısırması ile birlikte insana veya başka bir canlıya kuduz geçme ihtimali aşılanmamış bir canlıya göre gayet düşük olacaktır.
Aşısız Kuduz Kedi Isırması
Kedilerin özellikle de evcil kedilerin kuduz virüsü ile karşılaştığında koruma yani bağışıklık oluşturmadan virüsün vücutta etkinlik göstermesi, genellikle aşı uygulaması yapılmadığı için karşılaşılabilecek bir durumdur. Çünkü kuduz aşısı virüsün zayıflatılmış formunu içerisinde bulundururken, bağışıklık sisteminin vücutta antikor üretmesi için uygulanır. Eğer kedide aşı uygulanmamışsa aşısız kuduz kedi ısırması hem diğer canlılar hem de insanlar için riskli bir durumdur.
Aşı uygulanmamış ve kuduz virüsünü almış bir kedinin ısınması ile birlikte diğer canlılarda ve insanlarda kuduz virüsü hızlı bir şekilde bulaşma gösterir. Tırmalama sonucunda ise virüsün bulaşma riski çok düşüktür. Ancak yine de tırmalama sonrasında da bir kuduz aşısı yaptırmak fayda sağlayabilir.
Kedinin yetişkin veya yavru olması da belirli farklılıklar oluşturabilir. Yetişkin bir kedinin virüs kaparak kuduz olması sonrasında başka bir canlıyı veya insanı ısırması ile virüsün bulaşma ihtimali daha yüksektir. Oysa yavru kedilerde dişler tam olarak çıkmadığı için ciddi bir ısırık oluşmayacaktır ve bulaşma riski de daha düşüktür. Yetişkin kedilerde ise ısırık sonrası kuduz virüsü sinir hücrelerinden beyne doğru ulaşmaya başlar ve oluşacak risk nedeni ile insanlarda da hastalık görülebilir.
Kedi ısırması kuduz belirtileri açısından da özellikle başlangıç döneminde belirli belirsiz bir şekilde 2 ile 10 gün arasında semptomlar ortaya çıkabilir. Net olmayan bu belirtiler arasında
- Ateş yüksekliği,
- Halsizlik,
- Kusma,
- Baş ağrısı,
- İştah düşüklüğü gibi durumlar görülebilir.
Kedinin vücudunuzu ısırdığı noktada da eğer bir kaşıntı, karıncalanma ve hatta ağrı ile uyuşukluk görülmesi durumunda da acil tıbbi destek almanız gerekir.
Kedilerde kuduz problemine karşı mutlak bir şekilde en nitelikli önleyici yöntem aşı uygulamasının yapılmasıdır. Bunun yanında kuduz belirtileri ile karşılaşıldığında da çok hızlı bir şekilde davranarak veteriner hekim desteği almak gerekir. Bu tip problemlerde ivedi bir şekilde Leylek Vet Veteriner Kliniğimize ulaşarak destek almayı tercih edebilirsiniz.
Önemli Bilgilendirme: Sorumluluk Reddi
Bu içeriğimizde ve web sitemizdeki tüm içeriklerde tek amaç evcil hayvan sahiplerinin araştırdıkları konularda onlara ön bilgilendirme yapmaktır. Hiçbir koşulda herhangi bir hastalığı teşhis etme konusunda eğitim verme, tedavi yöntemlerini uygulatma, ilaç seçimi yapmaları konusunda bilgilendirme ve yönlendirme yapılmamaktadır. Herhangi bir hastalık için verilen belirti, tedavi ve ilaç hakkındaki bilgilendirmeler, bir evcil hayvanın herhangi bir hastalığa yakalandığında sürecin tamamına dair evcil hayvan sahibinin genel bir bakışı oluşması açısından tıbbi olmayan bilgilendirmeler niteliğindedir.
Evcil hayvan sahiplerinin web sitemizde yer alan herhangi bir içeriğe istinaden tıbbi bir müdahalede bulunmaması gerekir. Böyle bir işlem yapması halinde sorumluluk kendisine aittir.
Sorumluluk Reddi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.