Köpekler insanların birçok zamandır kimi zaman sadık bir dostu kimi zaman da bir yardımcısı olarak varlığını sürdürmektedir. Fakat maalesef ki onlar da insanlar gibi çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Köpek hastalıkları, genellikle virüsler, bakteriler, parazitler veya genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan, köpeğin genel sağlığını, davranışlarını ve yaşam süresini etkileyebilen rahatsızlıklardır.
Sık görülen bazı köpek hastalığı türleri, köpeğin yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkilemektedir. Cins köpekler, genetik hastalık taşıyan köpekler ve farklı amaçlar için aşırı şekilde çoğaltılan köpekler sağlık problemlerine daha açık olmaktadır.
Evcil hayvan sahipleri tarafından köpeklerde en fazla görülen hastalıkları bilmek önlem almak açısından çok önemlidir. Yetişkin, yavru köpek hastalıkları ve belirtileri bilindiğinde köpek sağlığı güvence altına alınmış olur. Peki köpek hastalığı nedir? Köpeklerde görülmesi en mümkün hastalıkları sizler için sıraladık.
Köpek Deri Hastalıkları
Köpek deri hastalıkları ciltlerindeki çeşitli değişiklikler sonucu meydana gelir. Cilt aslında çok hassas bir bariyer görevi görmektedir ve köpekler deri hastalıkları da köpekleri etkileyen problemlerin başında gelmektedir. Cilt hastalıkları vücutta yaralar, kaşınma, şiş, tüy kaybı ve renk değişimi şeklinde kendini gösterebilir. Cilt hastalıklarına;
- Egzama
- Tüy dökme (alopesi)
- Sarılık
- Enfeksiyonlar, parazitler ve yangılı lekeler
- Nasırlar
- Pire, gıda, polen, küf ve toz alerjisi örnek olarak verilebilir.
Bunun dışında Cushing sendromu, böbrek üstü bezlerde meydana gelen anormallikler sonucu köpeklerin tüy kaybetmesi ve ciltlerinde bir renk değişimi/incelme meydana gelmesidir. Eğer köpekte iştah ve su içmede artış gözlemleniyorsa bu hastalığın habercisi olabilir.
Apse, iltihaplı sıvının cilt altında birikmesine verilen addır; asla patlatılmamalıdır. Yine birçok sebepten ötürü köpeklerde apse gözlemlenebilir ve bu da cilt hastalıklarındandır.
Sebore adı verilen kuru cilt hastalığı yaralara yol açar. Aynı zamanda koku yapan bu hastalık tedavi edilemez fakat özel ürünlerle hijyen sağlanarak kontrol altında tutulabilir.
Deri tümörleri ise köpek vücudunda görülebilen yumrulardır. Çoğalmadıkları sürece kanserojen olduğu düşünülmemektedir fakat hızlı büyüyüp birdenbire ortaya çıkıyorlarsa ve diğer dokuları da etkiliyorlarsa durumu daha ciddi boyutlara taşımaktadır.
Köpek Göz Hastalıkları
Köpekler yaşadıkları rahatsızlıkları dillendiremediği için çeşitli davranışlarıyla bunu belli ederler. Ya da görsel olarak bir problem olduğunu anlarsınız. Şimdi de köpek göz hastalıkları nedir, bunlardan bahsedeceğiz. Birçok hastalıkta olduğu gibi göz hastalıklarında da erken teşhis önemlidir. Köpeklerde en çok konjonktiva, sklera, kornea ve retinada gözlemlenen hastalıklardan ilki entropyondur. İçe doğru bükülen göz kapakları sebebiyle gözde sürtünme olur ve bu nedenle de görme bozukluğu yaşanabilir.
Konjunktivit ise virüs veya alerji sebebiyle ortaya çıkan bir yangı hissidir. İltihaplanma gerçekleşen göz için çeşitli merhemler ve damlalar veteriner hekimler tarafından önerilir.
Bir diğer hastalık glokomdur, bilinen adıyla göz tansiyonu. Bu hastalıkta göz içi basıncın fazla olmasıyla göz bebeklerinde genişleme ve yırtılma, gözde kızarıklık görülmektedir.
Kiraz göz, köpeklerin üçüncü göz kapaklarında gözlemlenen şişme, kızarıklık ve görme bozukluğuna yol açan hastalıktır. Cerrahi operasyonla halledebilen bu hastalık tekrarlayabilir.
Blefarospazm ise köpeklerde ışığa bakmada zorlanma, hızlı göz kırpma ve göz kapaklarında şişme olarak kendini gösteren kas hastalığıdır.
Köpeklerde katarakt kalıtsal bir göz hastalığıdır ve göz merceği saydamlığını yitirir. Yaşlanmayla ortaya çıkabilen bu hastalıkta gözün orta kısmı bulanık görür.
Son olarak kornea ülserleri gözün şeffaf kısmında meydana gelen bulanıklıktır ve akıntıya sebep olabilir. Ağrılı geçen bu hastalığın sebebi bir enfeksiyon veya yaralanma olabilir.
Köpek Karaciğer Hastalıkları
Köpek karaciğerinin kan şekerini ve kolesterolü dengelemek, toksinleri etkisiz hale getirmek, safra ve protein üretmek gibi görevleri vardır. Köpek karaciğer hastalıkları ise bu görevlerin engellenmesine sebep olur.
Köpeklerde karaciğer hastalığının ilk belirtisi sarılıktır. Kanda bilirubin birikmesi sonucu sarı görünüm gözlemlenir. Düşük iştah, yorgunluk, kusma, sarılık, yüksek ateş ve tırnaklarda farklılıklar karaciğer hastalıklarının belirtilerinden sayılabilmektedir.
Karaciğer bypassı adı verilen portosistemik şantlar, kan dolaşımındaki bir sorun olarak tanımlanmaktadır. Kan damarı toksin biriktirir ve dolayısıyla da karaciğerin işlevi aksar.
Endokrin bezlerde gerçekleşen diyabet, hipertiroidizm ve cushing hastalığı da dolaylı yoldan karaciğere etki edebilir.
Karaciğer yangısı olarak bilinen enfeksiyöz hepatit hastalığı karaciğer iltihaplanmasıdır.
Bir diğer sorun olan adenovirüs enfeksiyonu, mantarın sebep olduğu histoplazmoz ve karaciğer kitleleri de karaciğerde meydana gelebilen rahatsızlıklar arasındadır.
Karaciğer kanseri en ciddi hastalıklardan bir tanesidir. Oluşan tümörler sebebiyle karaciğer işlevini yerine getiremez bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.
Son olarak özellikle de fazla kiloya sahip köpeklerde karaciğer yetmezliği de gözlemlenebilir. Sebepleri arasında kalıtsal özellikler, toksin maddelere maruz kalma, ilaçlara verilen olumsuz yanıt ve hepatik lipidoz adı verilen karaciğer yağlanması vardır. Bu tarz hastalıklarla karşı karşıya kalan köpeklerin yağ alımını azaltıp yüksek kalitede protein alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu konuda tüm teşhis, tedavi, ilaç kullanımı ve diyetler için veteriner hekim yönlendirmelidir.
Kuduz, epilepsi, diyabet ve gençlik hastalığı da sık karşılaşılan köpek hastalıklarından olmaktadır.
Köpek Hastalıkları Belirtileri
Köpek hastalıkları iştahsızlık halsizlik olarak kendini gösterebilir. Köpek hastalığı belirtileri tüm köpeklerde değişiklik gösterebilmektedir ama genel olarak; iştahsızlık, öksürük, nefes darlığı, ishal, kusma, cilt sorunları, halsizlik, ağız kokusu ve idrar sorunları, titreme veya kilo kaybı gözlemlenmektedir.
Köpek hastalıkları ve tedavileri veteriner hekimin hastalık belirtilerine göre uygulayacağı teşhis yöntemlerine göre kararlaştırılır. Her köpeğin, yakalandığı hastalığı yaşama şiddeti ve tedaviye vereceği tepkiler farklıdır.
Asla reçetesiz ilaçlar kullanılmamalı ve veteriner hekime danışılmadan evde uygulanmak istenen yöntemler denenmemelidir. Hastalıkların seyri ve şiddeti yanlış müdahaleyle değişebilmektedir.
Köpeğinizde olağan dışı bir durum seziyor ya da doğrudan gözlemliyorsanız hiç vakit kaybetmeden kliniğimizi arayabilir ve köpeğinizi getirebilirsiniz. Leylek Vet, köpek veterineri arayışınızda aradığınızı bulacağınızı bir kliniktir.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Muayene Ücreti sayfamızdan ücret tarifesini görebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Leylek Vet Veteriner Kliniği
Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul
Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al
WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)
Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)