Kedilerde pire, Ctenocephalides familyasından olan bir dış parazit türüdür. Kedilerin vücutlarında kan emerek yaşamlarını sürdürürler. Ortalama yaşam süreleri 1-2 yıldır. Boyutları genelde 2mm – 3mm arasındadır. Zıplama kabiliyetleri 2 metreye kadar ulaşabilmektedir. Gözle görülmesi zor olan bu canlıların kedilere verdiği zarar oldukça fazladır.
Kedilerde Pire Olur Mu?
Kedilerde pire olur mu sorusu ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Her tüylü canlı gibi vücutlarında pire taşımaya müsaitlerdir. Bu sebeple vücutlarında pire barındırabilirler. Hatta bu üremelerine ve çoğalmalarına elverişli ortam olarak kedi tüylerini örnek verebiliriz.
Kedilerde pire yumurtası çok küçük yapıda ve oval şekildedir. Yumurta içerisinde çıkacak olan larvalar küçük kurtçuklara benzer. İpeksi bir yapıda olup yapışkan bir dış yüzeye sahiptir. Gelişmeleri açısından kedilerin tüylü bedeni onlar için sıcak bir yuva kaynağıdır. Kedinizin üzerinde bu larvaları küçük siyah noktalar halinde de görebilme durumunuz söz konusudur. Bunlar bir pirenin dışkıları da olabilir. Bu yapı ile yumurta larvalarını karıştırabilirsiniz. Pire tarağı yöntemi ile ön temizlik yapılabilir ve sonrasında veteriner hekimlerimize danışabilirsiniz.
Kedilerde pire neden olur gibi soruların cevabını verebilmek için öncelikle canlının yaşadığı ortamı öğrenmek ve bilmek gerekir. Pireler sıcak ortamları sevdikleri için tüylü dostlarımızı bir konakçı olarak seçerler. Bu onlar için mükemmel bir seçim olacaktır. Bunun yanı sıra larvalar ve yumurtlar kimi zaman insanlar tarafından da taşınabilir ve kedilere bulaşabilir. Bunun da birçok sebebi olabilir. Örneğin pire bulaşmış bir sokak kedisi seven kedi sahibi evine pire yumurtası ya da larvası hatta pirenin kendisini taşımış olabilir. Bu neden ile evinizde yaşayan canlı dostunuza dokunmadan önce ellerin yıkanması ve görülebilecek yerlerimizin gözle kontrolü çok önemlidir.
Kedilerde Pire Nasıl Anlaşılır?
Kedilerinizin birçok duruma alerjik reaksiyon göstermesi olağan bir durumdur. Pire de buna bir örnek olabilir. Pirelerin tükürüğü, ısırıkları kedinizde tahrişe ve kaşıntılara neden olur. Kediniz sürekli kaşınıyor ise bu ilk gözleminiz olmalıdır. Kaşınan yer dahil olmak üzere kediniz sürekli kendisini temizlemeye çalışır. Gözle görünmeseler bile vücutlarında gezen küçük boyutlu bu parazitler tüylü dostunuzun yaşamını olumsuz etkilemeye devam edebilir.
Beyaz bir havluyu serdikten sonra kedinizi üzerinde özellikle pire tarağı ile tarayarak üzerinde yaşayan bu parazit canlıları görebilirsiniz. Yakalanan pireler taraklarında kalacaktır. Onları etkisi hale getirmenin en basit yollarından birisi suya atmaktadır. Suya düşen pire tekrar zıplayamaz ve hareket edemez.
Ev ortamında, temiz ve sağlıklı bir yaşam süren kedilerde pire nasıl olur diye düşünüyor olabilirsiniz ancak insan da bir tür pire taşıyıcısı olabilir. Bu da dışarıdaki kedilerden evdeki kedinize onun kendi dış temasının haricinde de çok kolay yolla pirenin ulaşabileceği anlamına gelir.
Kediler Pire Belirtisi
Kedilerde pire alerjisi görmek çok olağan bir durumdur. Görülme durumları, yaz aylarının sıcak günlerinde oldukça yüksektir. Pire ısırığının verdiği alerjik tepkilerin sonucunda güçlü enfeksiyonlara yani enfestasyonlara neden olur. Anemi hastalığına kadar ilerleyen bu durumu kontrol altına alabilmek için veteriner hekimlerimize danışmanızı ve ihmal etmemenizi öneririz. Bartonella Hensela, Rickettsiafelis gibi virüslerin bulaşmasına neden olan bu durumu önlemek için gerekli tahlil ve muayeneyi, veteriner hekime kontrolünde olmalıdır.
Fiziken olabilecek belirtiler arasında başlıcaları şu şekildedir; sırt bölgelerinde ufak boyutlu şişlikler görülebilir. Sürekli kaşınmadan dolayı yara kabukları olabilmekte ve genelde boyun bölgesindedir. Patileriyle en sık kaşıyabildikleri bölge genelde burasıdır. Oluşan yara kabukları sürekli kaşınmadan dolayı kanayabilir ve enfeksiyon kapabilir. Bu belirtmiş olunan kaşınma sonucu oluşan durumda, kedilerde pire yarasının olması kaçınılmazdır
Bununla beraber tüylerde parça parça dökülmeler de görülür.
Kedilerde pire dışkısı kontrolü de çok önemlidir. Tüy içlerinde yaşamını sürdüren bu parazit canlılar bant kurtlarının larvalarını taşıyarak iç parazit hastalığına da neden olmaktadırlar. Kedinizin bu süreçte dışkı kontrollerinin yapılması gerekir. Dışkı üzerinde gözle görebileceğiniz küçük canlılar ile karşılaşmanız halinde veteriner hekimlerimize danışmanız gerekir.
Kediler Pire İnsana Geçer Mi?
Kedi vücutlarında yaşayan pirelerin insan vücutlarına yaşamalarına bilimsel olarak bir kanıt bulunmamıştır. Pireler insan vücutlarında barınabilecek tüylü bir yapı bulamadıkları gibi üreme görevini de yerine getiremezler. Sadece ihtimal olarak ısırma gibi eylemlerde bulunabilirler. İnsan vücudunda beslenemedikleri için bir süre sonra ya ölürler ya da vücudu terk ederler. Kediden insana geçen pire nasıl temizlenir sorusuna bu neden ile net bir cevap verilememektedir. Yine de buna en yakın önlem soğuk su ile alınan bir duş olabilir.
Keri Piresi Eve Yayılır mı?
Kedi pireleri, insanlardan kedilere geçmeden önce geçici bir süre de olsa insan vücudunda bulunabilir. Bahçeden, sokak kedilerinden ayakkabılara ya da kıyafetlere zıplayabilirler. Eve taşınan bu pireler kıyafetlerde ya da zıpladığı herhangi bir noktada kalabilir ve tüylü dostunuza geçebilir. Eve yayılması bu şekilde olup kedinizin üzerinde kendilerini üremeye hazır hale getirip çoğalabilirler. Bu da sıklıkla görülen pire taşıma durumudur.
Kedilerde Pire Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedilerde pire tedavisi için kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunları şu başlıklar altında inceleyebiliriz:
Kedilerde Pire Nasıl Geçer?
Kedi pirelerinden kurtulmanın en iyi yolu veteriner hekim kontrolünde yapılan pire damlası yöntemidir. Bu uygulama kedinizin ense kısmına damlatılan sıvı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Marka ve modelleri olduğu gibi uygulanacak kedilerin de yaşı, pire sıklığı, cinsi farklılık gösterebilir. Hekimlerimiz tarafından doğru ürün ve uygulama dozajı tespit edilebilmektedir.
Kedilerde Pire Nasıl Temizlenir?
Pire temizlemek için evde yapılabilecek en etkili yöntem pire tarağı kullanmaktır. Yere serilen beyaz bir örtü ya da beyaz bir havlu ile kedinizi üzerinde pire tarağı ile tarayabilirsiniz. Pire tarağına sirke dökmek bahsedilen yöntemler arasındadır. Sirkede bulunan asit değerinin pirelerin ölümünde etken olduğu genel bir kanıdır. Yani pireleri öldürebilen doğal bir asit de diyebiliriz. Elma sirkesiyle su karıştırılarak oluşturulan bu karışımı pire tarağına sürerek kedinizi taramanızın pire temizliğinde etkili olacağı varsayılır. Ancak bu yöntemlerin çoğu nadiren işe yarar, çünkü kedilerdeki pireler insanlardakilerden farklıdır ve insanlarda işe yarayan bu benzer yöntemler kedilerde pek işe yaramamaktadır. Bu yöntem kesin bir sonuç vermemesi sebebi ile pire temizliği için en etkili yöntem olarak veteriner hekimlerimiz tarafından yapılan uygulamaları öneriyoruz.
Yavru kedilerde pire nasıl temizlenir sorunun cevabı ise şöyle özetlenebilir. Yavru kedilerde pireler son derece tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Yetişkin kediler için damla yöntemi ve pire tasması gibi yöntemler olsa bile yavru kedilerde bu temizlik daha detaylı olmalıdır. 2 ay ve altı olan yavru kedilerde, bu yöntemler sonucunda toksik etkiler ve sonucunda zehirlenmeler meydana gelebilir. Bu nedenle bu küçük dostlarımıza uygulanabilecek en uygun yöntem pire tarağıdır. Pire tarağı ile taranan yavru kedinizi pirelerinden arındırmayı deneyebilirsiniz. Bunun %100 olumlu sonucu garanti etmediğini bilerek hareket etmenizde fayda olacaktır. Küçük yaşta olduğu için ense damlası, pire tozu gibi etmenlerin onu zehirleyeceğini bilmemiz gerekir.
Kedilerde Pire Tedavisi
Kedilerde olabilecek bu durum için panik yapmamak ve endişe etmemek gerekir. Kedilerde görülebilecek en doğal durumlardan birisidir. Yapılacakları bilmek ve uygulamak bu süreci hızlandıracaktır.
Kedilerde pire nasıl yok edilir sorusuna yanıt vermek için öncelikle yukarıda anlatılanları iyi bilmek ve uygulamak gerekir. En hızlı ve etkili çözümün pire damlası olduğunu bilmekte fayda olacaktır. Bu işlemin veteriner kontrolü dışında yapılmaması kedi sağlığı açısından çok önemlidir. Damlanın içerisinde bulunan maddelerden dolayı kedinizin ağız yolu ile bu sıvıya temas etmemesi gerekir. Bu nedenle ensesine dökülen sıvıya kediniz ulaşamaz. Yanlış damlatılan nokta ile kedinizin ulaşması elverişli hale gelirse bu zehirlenmeye neden olabilir.
Kediler pire ne zaman geçer sorusuna, yapılan damla yöntemi ile pire ölümleri 24 saat içerisinde gerçekleşir şeklinde yanıtlanabilir. Yapılan damlanın etkisi 3 ay olmakla beraber ilerleyen her süreçte etkisi giderek azalır. Yaz aylarında bu uygulamanın ayda bir yapılması pire üremesi ve akabinde olabilecek durumları engeller. 24 saatin sonunda ölen pireler kedi üzerinde kalabilir ve düşmeyebilir. Tamamen pirelerden arındırmak için pire şampuanı ile kedinizi yıkayabilirsiniz. Bu işlem öncesi veteriner hekime danışabilirsiniz.
Kedilerde Pire İlacı
Kedilerde pire ilacı uygulamasının yapılması veteriner hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Pire ilaçlarının zehirlenmelere ve ölümlere neden olabileceğini unutmamak gerekir. İlaç içeriğinde bulunan İmidacloprid kimyasal bir bileşiktir. İçeriğindeki madde parazitin sinir sistemindeki uyarıları etkileyerek öldürür. Bunun yanı sıra içeriğinde bulunan Selamectin, kedilerde kullanılan topikal bir parazit öldürücü ve antelmintiktir. Bu ilaç içeriğine sahip olan damlaların kullanımda hayvan yaşı çok önemlidir. 2 ay ve üzeri kedilerde kullanıma uygun olan bu bileşikler veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Ensede, iki omuz arasında damlatılır ve bazı durumlarda geçici tüy dökümüne neden olabilir. Tüy dökümü kendiliğinden geçse de bazı durumlarda semptomatik tedaviler de gerekebilir.
Kedinizde pire veya başka bir dış parazitten şüpheleniyorsanız Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak onu tedavi etmek için hazırız.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.