Köpeklerde dış parazitler nedeni ile cilt üzerinde görülen problemler arasında uyuz ilk sıralardan birini alır. Uyuzun vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkması mümkün olmak ile birlikte köpek kulak uyuzu çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmesi, üzerinde durulması ve bulaşma durumunun engellenmesi köpeklerin hayatında çok önemli bir yere sahiptir.
Köpek kulak uyuzu kulak bölgesinin dış kısmında ortaya çıkarken, genellikle kaşıntılı ve kızarıklık oluşturan bir rahatsızlıktır. Köpekler arasında bulaşıcı bir yapıya sahip olan uyuz probleminde kulak akarları ana faktörü oluştururken, özellikle yakın temas ile hayvanlar arasında hızlı bir geçiş gerçekleştirirler. Bu nedenle kulak uyuzu köpek problemi köpekler arasında hızlı dolaşım gösterdiği için yaygın bir yapıya sahiptir.
Otodectes cynotis isimli bir akar nedeni ile oluşan köpek kulak uyuzu dış kulakta oluşturduğu bulaşma sonrasında kısa sürede de iltihap ortaya çıkarabilir. Dış kulağın derinlerine kadar ilerleyen ve vücudun farklı bölgelerine de sirayet edebilen bu uyuz hastalığı, özellikle de sarkık ve büyük kulaklara sahip köpeklerde görülebilmektedir.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri
Akarlar köpeklerde vücut dışında çok sık bir şekilde görülen parazitlerden olurken, ana belirtileri arasında yoğun kaşıntı yer alır. Benzer bir şekilde köpeklerde kulak uyuzu belirtileri arasında da öncelikli olarak yoğun kaşıntıdan ve enfeksiyondan bahsetmek mümkündür. Bunun yanında da kulak uyuzu yaygın belirtileri için aşağıdaki semptomlar sayılabilir.
- Kurumuş kan ve iltihap nedeni ile kulaktan dökülen akıntı
- Sıklıkla kafa sallama ve kulakları kaşıyarak ovma isteği
- Kaşınma ve sürtünme dolayısıyla dış kulak bölgesinde ve çevresinde tüy dökülmesi ile cilt enfeksiyonları
- Uyuzun oluşturduğu iltihap nedeni ile arka bacak pençesi ile kaşınmaya çalışması
- Enfeksiyon bölgesinde sıklıkla kabuklanma
- İlerleyen enfeksiyonlarda köpekte agresiflik, yorgunluk ve huzursuzluk
- İştahta azalma ve kısmi kilo kayıpları
Köpek kulak uyuzu sebepleri arasında genel olarak ilk sırada diğer hayvanlar ile temas yer alır. Çünkü köpek kulak uyuzu neden olur sorusu için uyuz akarını bulunduran farklı bir köpek hatta tavşan, kedi ya da çiftlik hayvanları ile aynı ortamda bulunarak temas edilmesi nedeni gösterilebilir. Akarlar köpeklerde olduğu gibi kedi ve diğer çiftlik hayvanları ve evcil hayvanlarda da bulunabilir ve hem kişisel temas hem de eşyalar üzerinden bulaşma görülebilir.
Akar bulaşması ve enfeksiyon oluşturma problemi hayvanlar arasında çok sık görülen bir durumdur. Bu neden ile evinde kulak uyuzu yaşayan bir evcil hayvanı bulunan ev sahiplerinin aklına köpek kulak uyuzu insana bulaşır mı sorusu gelebilir. Ancak köpeklerde enfeksiyon ve uyuza neden olan akarlar insanlarda aktif bir sonuç oluşturamaz. Bu nedenle enfeksiyon oluşturacak akarlar insana geçse dahi kolaylıkla temizlenebilir ve sorun ile karşılaşılmaz.
Köpek Kulak Uyuzu Tedavisi
Kulak akarları köpeğinizin vücuduna dış bölgeden bulaşarak kulak bölgesine ve dış kulağa yerleşirken, hızlı belirtiler ortaya çıkarır. Bu belirtileri rahatlıkla fark etmeniz mümkün olurken, köpek kulak uyuzu tedavisi için veterinerlik hizmetlerimize hızlı bir şekilde başvurabilirsiniz. Temel olarak da uyuz akarları dış parazitler arasında yer aldığı için düzenli dış parazit uygulamaları ve koruyucu tedaviler bu sorun ile karşılaşmanızı da engelleyebilir.
Kulak akarı dış kulakta oluşturduğu iltihap ile rahatsızlık ortaya çıkarırken, doğru tedavi edilmediğinde iç ve orta kulağa doğru ilerleme gösterebilir. Enfeksiyon vücutta giderek yayılırken, tedavi edilmeyen enfeksiyon nedeni ile köpeğinizde birçok cilt problemi ve tüy dökülmesi görülür. Bu nedenle belirtiler sonrasında köpeklerde kulak uyuzu tedavisi için hızlı teşhis ile aktif bir tedavi programı başlatılmalıdır.
Kesin teşhis veteriner hekimlerimiz tarafından özellikle otoskop kullanılarak kulak bölgesinin incelenmesi ile yapılır. Sonrasında kulak bölgesinden alınan örnekler laboratuvarda incelenerek akar varlığı net bir şekilde tespit edilir. Çünkü çok nadir bir şekilde dış kulak bölgesinde kulak akarları ile birlikte ya da tek başına bakteri ve maya enfeksiyonları da görülebilir. Akar tespitinden sonrasında da tedavi uygun bir şekilde başlatılabilir.
Köpek kulak uyuzu nasıl geçer sorusu için günümüzde ilaçların büyük bir yere sahip olduğu ifade edilebilir. Doğru teşhis sonrasında da doğru köpek kulak uyuzu ilacı kullanılarak hızlı bir şekilde iyileşme sağlanabilir. Ancak kulak uyuzu ilacının doğru seçilmesi için mutlaka veteriner hekim kontrolü gerekir. Deneyimli veteriner hekimlerimiz doğru muayene ve teşhis sonrasında semptomları ortadan kaldırarak iltihabı iyileştirecek ilaçları size direkt olarak klinikte teslim edebilir veya reçete edebilir.
Köpek kulak uyuzu için ilaç kullanımında özellikle topikal kremler öncelikli olarak uygulanır. İltihaplı bölgede uygulanan bu kremler enfeksiyonu gidererek kurumasını ve akarların bölgeden uzaklaşmasını sağlar. Bazen kliniğimizde bizzat veteriner hekimlerimiz tarafından uygulanan enjeksiyonlar ve size teslim edilen haplar ile de tedavi devam edebilir. İlaçlar tek günlük veya bazen 1 aylık olabileceği için veteriner hekimlerimizin verdiği tedavi programını takip etmeniz çok önemlidir.
Günümüzde insanlarda olduğu gibi evcil dostlarımızda da bitkisel ve doğal tedavileri tercih etmek isteyebilirsiniz. Ancak köpek kulak uyuzu doğal tedavi yöntemleri açısından da mutlaka veteriner hekimlerimizden bilgi ve tavsiye almanız gerekir. Çünkü bazen enfeksiyonlar sadece antibiyotikler ve ilaçlar ile ortadan kaldırılabilir. Yanlış bitkisel tedaviler ve uygulamalar akarların uzaklaştırılması yerine farklı ve yanlış etkilere neden olabilir.
Köpek kulak uyuzu noktasında karşılaştığınız tüm belirtiler ile birlikte en doğru tedavi için profesyonel destek almanız gerekir. Profesyonel destek deneyimli veteriner hekimler sayesinde kliniğimiz gibi ortamlarda sağlanabilir. İyi bir inceleme, doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemi için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize her zaman güvenebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.