Kedilerde sistit, tıpkı insanlarda olan idrar yolu enfeksiyonu belirtileri gibi olabilmektedir. Kedide sistit yaygın ve sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur. Sistit tipine ve kedinin ırkına, cinsine ve yaşına göre tedavi yöntemi değişiklik gösterebilmektedir. İdrar yapmalarında görülen farklı davranışlar bu hastalığı yaşıyor olabileceğini gösterebilir. Sistit, idrar yollarında oluşabilecek tıkanıklar ile tüylü dostunuzun böbreklerine zarar verebilmektedir. Bu duruma dikkat edilmesi gerekir çünkü kedinizin sağlık durumunu son derece ilgilendiren önemli bir konudur.
Kedilerde sistit nedir sorusu ile sıkça karşılaşmaktayız. Kediler idrarlarını dışarı atmadan önce vücutlarında tuttuğu bölge olan üretra ile idrar keselerinde oluşan enfeksiyonlar olarak tanımlanabilir. Buranın iltihaplanması ile oluşabilecek ağrılar, kaşıntılar ve en önemlisi idrara çıkamama gibi durumlara neden olmaktadır.
Kedilerde İdiyopatik Sistit ise nedeni bilinmeyen durumlardan dolayı oluşabilir. Bu da kedilerde görülen bir sistit çeşididir. En önemli sebeplerinden birisi olan stres durumu, birçok nedenden dolayı görülebilir. Bunlar arasında mama değişimi, tuvaletlerinin yerlerinin değişimi olarak belirtilebilir. Genel olarak kedi tuvaletlerinin konumu canlının kendisini güvende hissedeceği yerlerde olmalıdır. Canlın yaşayacağı en ufak bir stres durumu bu sistit çeşidini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra canı sıkılan kedilerde, birçok kedi ile aynı evi paylaşan tüylü dostumuz diğer kediler ile iyi anlaşamıyorsa, kum kapları genelde kirli olduğunda bu strest durumları yaşanabilmektedir. Evdeki eşyaların yerinin değişmesine kadar olabilecek bu durumun kontrol altında tutmak sahiplerinin elinde olacaktır.
Kedilerde Sistit Belirtileri
Kedilerde sistit belirtileri arasında idrara çıkamama, renksiz idrar gibi durumlar kedilerde sistit belirtisi olarak adlandırılabilir. Bunların dışında üretral tıkanma alt idrar yolu hastalıklarının başlıca sorunları arasında yer alır. Hayati öneme sahip olan bu durumun yaşanması durumunda veteriner kliniğimize gelinmelidir. Bu durumun sonucunda idrar dışarı atılamadığı için böbreklerde toksin kalıntıları dışarı çıkamaz.
Böbrek taşlarına ve bununla birlikte doku birikimlerine neden olur. TIkanıklığın genel belirtileri arasında tuvalete sık sık gitmeler gözlemlenebilir. Kumu karıştırma süreleri olduğundan daha fazla olacaktır.
Kedilerde sistit genel belirtileri idiyopatik sistit ile aynı olarak bilinse de tam tıkanma gibi bir durum söz konusunda olduğunda bu farkı görmek daha mümkün olacaktır. Üreme organlarını olduğundan daha fazla temizlemeleri de bunun başka bir örneği olacaktır. Son derece önemli olan bu durum ile acı çekecek olan tüylü dostlarımızın en kısa sürede veteriner kliniğimize gelerek tedavi süreçlerine başlamaları gerekmektedir.
Bu süreçte kedinin halsizlik, iştah kaybı gibi durumlarını da yaşayacağını bilmek gerekir. Buna bağlı da farklı hastalıklara yer açabileceğini hatırlatmak da fayda olacaktır.
Kedilerde Sistit Tedavisi
Kedilerde sistit tedavisi veteriner hekimimizin muayene sonrasında alacağını kararlar ile yapılmalıdır. İdrar yolu sorunları çok sayıda ve farklı tipte olabileceği için konulacak ilk teşhis çok önemli olacaktır.
Öncelik olarak stresin azaltılması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Evde onu daha rahat ve güvende hissettirecek durumlar yaratılmalıdır. Veteriner kontrol sonrasında mama değişimi de sağlanabilir. İdrar pH değerini de değiştirmek için gerekli ilaçlar ve buna bağlı destekleyici ürünler veteriner kliniğimiz tarafından size verilecektir. Bu yöntemlerin yanı sıra mesane yıkama uygulaması gibi farklı birçok yöntem de yer almaktadır.
Kedi sistit ilacını kullanmadan önce kedinize özenli bir bakım ve temizlik yapılması gerekir. Bu sürecin daha kolay atlatılması için önemlidir. Belirtildiği üzere bunun sonrasında ilk teşhis bu sürecin en önemli durumudur. Teşhis konulan canlının veteriner kliniğimizde gözetim altında kalarak ilk olarak sıvı ve ilaç verebilmek için damar yolu kullanılır. TIkanık durumunun yoğunluğuna göre belirlenen durumlarda acı azaltmak için sakinleştirici ve mesanenin rahatlaması için kateter takılır. Bu katater tıkanıklığın rahatlaması için belirlenen gün kadar takılı kalabilir.
Kedinizin idrarını normal şekilde yapmaya başlamasının ardından evde gözetim altında kalmalıdır. Veteriner hekimimizin yazdığı reçetedeki ilaçların uygulanması için kliniğimize belirlenen günlerde gelinmelidir. Bu ilaçlar genelde antibiyotik ve ağrının azalması için uygulanacak ağrı kesiciler olacaktır. Bunun yanı sıra kateter takılmasından dolayı olabilecek rahatsızlık ve üriner taşların tekrar oluşmasına yardımcı olması amacıyla üretilmiş bir mama veteriner kliniğimizce önerilecektir. Kedilerde sistit ve tedavisi bu şekilde özetlenebilir.
Erkek kedilerde sistit tedavisi ne yazık ki tekrarlanabilen bir tedavi süreci olabilmektedir. Bu sürecin yeniden görülme sıklıklarını azaltmak adına hekimimiz tarafından önerilen mamaları kedinize vermek iyi bir yol olacaktır. Kontrollerin sonrası tekrarlanan hastalığın, veteriner hekimimizin önermiş olacağı kedi üretrostomisi ile idrar yapılışının kolaylanması bu işlem ile sağlanabilir. Bu işlem tıkanık olan kısmın üzerinden açıklık yaratarak yapılan bir cerrahi operasyondur.
Su tüketimi bu süreçte çok önemlidir. Hastalık süresince su ve sulu gıdalar vermek idrar yollarının açılımını sağlayacaktır. Veteriner tarafından önerilen mamanın içeriğinde maddeler ile idrar pH değerini korumak ve oluşan kristallerin çözülmesi sağlanır.
Bunların yanı sıra araştırmalara göre idiyopatik sistit kedilerin %85’inde kendiğilinden düzelebilmektedir. Bu süreci hızlandırmak ve canlının daha az acı çekmesini sağlamak için bu belirtilen durumları uygulamak faydalı olacaktır. FIC yani tam üriner obstrüksiyon görünen kedilerde bu durum oldukça önemli ve acilen tedaviye başlanması için veteriner kliniğimize getirilmesi gereklidir. Kedilerde sistit için tedavi sürecinin oldukça ağrılı ve acılı olduğunu unutmamak gerekir.
Kedinizde görülen sistit ve buna bağlı oluşan idrar yolu hastalıkları için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelerek süreci kontrol altına alabilirsiniz. Yapılacak olan muayene ile ilk teşhis konularak yapılacak işlemler, sizlere belirtilen takvime uygun şekilde başlanmalıdır.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.