Memeli canlılarda atmosferden alınan hava, ağızdan ve burundan girerek; soluk borusuna ve ciğerlere kadar ulaşır. Bu sistem içerisindeki dolaşım ile oksijen kullanılırken, karbondioksit dışarı salınır. Sistem dahilinde merkezi akciğerler oluşturmak üzere bu sistem solunum yolu olarak adlandırılmak ile birlikte insan ve kedilerde birbirine benzer şekilde çalışır. Bu nedenle kedilerde solunum yolu hastalıkları ile karşılaşılması da insanlarda görülmesi kadar normaldir.
Kedilerde solunum yolu hastalıkları yine kedilerin akciğerlerinde(alt solunum yolları) ve üst solunum yollarında görülebilecek problemlerdir. Evcil dostlarımız da burun veya ağızdan soluma yaptıklarında, hava akciğer bronşlarına dolar ve bronşiyol olarak adlandırdığımız yapılara kadar iner. Burada alveol isimli küçük keselere dolarken, oksijen kana iletilir ve karbondioksit vücuttan atılır. Bu sistem başarılı bir şekilde çalışmadığında veya bir hastalık sistemin verimini etkilediğinde, kedilerde de önemli rahatsızlıklar görülür.
Hava ile birlikte vücuda gelen bazı partiküller ve içlerinde bulunan mikroorganizmalar solunum yolu ile temizlenebilir. Ama bazıları üst solunum yolunun korumasına rağmen vücutta hastalıklara yol açabilir. İnsan solunum yollarının anatomisi ile kedi solunum sistemi birbirine benzer olsa da bazı solunum yolu hastalıkları kedilerde insanlardan farklı bir şekilde görülebilir. Genellikle kedilerde üst solunum yolu hastalıkları oksijen miktarının düşük olması ile birlikte veya seviyenin düşmesi ile ortaya çıkar.
Kanda oksijen seviyesinin düşüşü ile birlikte akciğer ve vücutta kan akışı yavaşlayabilir. Vücutta solunumun derinliği ve hızı problem gösterdiğinde de kalp ve kan akışı ile dalak problemleri hatta beyinde yetersiz oksijen ile sinir sistemi problemleri görülebilir. Bu durum evcil dostlarımız da tüm yaşam sistemini problemli olmaya iterken, kedilerde solunum yolu hastalıkları ivedi tedavi edilmesi gereken hastalıklardır.
Kedilerde solunum yolu hastalıkları nedenleri, belirtileri, teşhisi ve tedavisi gibi her ayrıntı ile birbirinden ayrılır. Ancak genel olarak bu sağlık problemlerinin nedenleri altında bakteriler, virüsler, alerjenler veya parazitler yer alabilir. Bazen enfeksiyonlar bağışıklık sistemini etkilerken, toksik soluma solunum problemleri oluşturabilir. Kedilerin solunum yolları içerisinde bazı bakteriler yaşamını normal olarak sürdürse de bağışıklığın düşmesi ile bu mikroorganizmalar hastalık nedeni oluşturabilir.
Kedilerde solunum yolu hastalıkları kliniğimizde veteriner hekimlerimiz tarafından öncelikle fiziki muayene yapılarak ve kedinizin sağlık geçmişi dinlenerek tespit edilir. Hemen ardından ihtiyaç duyulan noktada göğüs ve boyun noktasına yapılan görüntüleme çalışmaları, kan tahlilleri ve diğer testler ile net teşhis koyulabilir. Genellikle her solunum yolu problemi bazen benzer bazen de kendine has belirtiler ortaya koyarken, buna göre teşhis gerçekleştirilir. Hemen ardından en ivedi şekilde gerek kliniğimizde yatılı olarak gerek evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ve ilaçlar ile tedavi başlatılır.
Belirtiler, teşhis ve tedavi yöntemleri birbirinden farklı olduğu için kedilerde solunum yolu hastalıkları kısa tanımlar ile ayrı ayrı incelenmelidir. Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kliniğimizde hekimlerimizin deneyimli yapısı sayesinde birçok solunum yolu problemi için tedavi gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca kliniğimizde yer alan laboratuvar hizmetleri, görüntüleme hizmetleri ve yatılı tedavi gibi hizmetler kedinizin en hızlı şekilde sağlığına kavuşması için sunulmaktadır. Bu ayrıntılar ile birlikte kedilerde solunum yolu hastalıkları açısından en sık rastlanılan problemleri incelemeye geçebiliriz.
Kedi Gribi
Kedilerde de tıpkı insanlarda görüldüğü gibi grip rahatsızlığı ile karşılaşılması mümkündür. Hatta belirtiler dahi insan gribi ile birbirine benzese de kedi gribi açısından farklı bazı belirtiler ile de karşılaşılabilir. Genel olarak gözlerde yaşarma, burun akıntısı ve boğaz şişkinliği ile eklem ağrıları, halsizlik ve hapşırma problemleri görülebilir. Ancak yavru kedilerde ise gözde kalıcı hasar ile karşılaşma ve göz ülseri riskli yer alabileceği için müdahale acil bir şekilde yapılmalıdır.
Kedi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu
İnsanlarda karşılaşılan soğuk algınlığı ile benzer bir şekilde kedi üst solunum yolu enfeksiyonu problemi ile karşılaşılması mümkündür. Genellikle yavru kediler için daha büyük bir risk olan ve açık alanda yaşayan kedilerde daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Net olarak bu enfeksiyon değişen virüs veya bakteriler nedeni ile ortaya çıkan bir çeşit hastalık kompleksidir. Çoğu zaman burun ve boğaz üzerindeki semptomlar ile ortaya çıkarken; ateş, göz akıntısı, hapşırık, iştah kaybı, seste boğukluk, öğürme ve halsizlik görülebilir.
Genellikle kedilerde solunum yolu hastalıkları içerisinde enfeksiyon kedi herpes virüsü, kedi calicivirüs veya Klamidya kaynaklı olabilir. Bulaşma kediler arasında yaşansa da bu tür mikroorganizmalar kedilere özgü olduğu için insana bulaşma riski bulunmaz. Klinik belirtiler ile teşhis gerçekleştirildikten sonra tedavi açısından da genellikle antibiyotikler ve bazen oksijen takviyesi ile iyileşme elde edilmesi mümkündür. Bu tür acil enfeksiyon problemlerinde kliniğimize başvurarak, tedavinin hızlı bir şekilde başlatılmasını sağlayabilirsiniz.
Kedi Soğuk Algınlığı
Genellikle hapşırma, öksürük ve burun akıntısı gibi belirtiler ile ortaya çıkan kedi soğuk algınlığı en hafif solunum yolu hastalıkları arasında yer alır. Soğuk veya ıslanma nedenli olduğu düşünülse de çoğu zaman bakteri ve virüs kaynaklı bir problemdir. Kedilerden insanlara veya insanlardan kedilere bulaşma ihtimali çok zor olmak ile birlikte kediler arasında birbirlerine bulaşan bir rahatsızlık olarak görülür.
Soğuk algınlığı teşhisi koyulması için veteriner hekim muayenesi ve bazen kan testleri gerekirken, tedavi açısından antibiyotikler ve ev ortamında kullanılabilecek ilaçlar tavsiye edilir. Eğer bir iki haftadan uzun bir soğuk algınlığı problemi görülürse, mutlaka veteriner kliniğimize başvurarak, daha kapsamlı bir inceleme ve tedavi talep edilmesi de gerekecektir.
Kedi Nezlesi
Ev ortamında yaşayan bir kedi bakımı aksatılmadan hayatına devam ettiği için en ağır şekilde karşılaşabileceği solunum yolu problemi kedi nezlesi olarak görülür. Genellikle soğuk alma sonrasında ortaya çıkan bu problem, kediler arasında bulaşıcıdır ve mutlaka düzenli bir tedavi uygulanması gerekir.
Bu üst solunum yolu probleminde vücuda yerleşen virüs ve bakterilerin uzaklaştırılması için tedavide erken müdahale ile çoğu zaman antibiyotik kullanımı gerekir. Nezle ile birlikte iştah kesilmesi, ateş ve halsizlik gibi belirtiler çıktığında kliniğimize başvurarak destek alabilir ve veteriner hekimlerimiz tarafından önerilen evde bakım talimatlarına uyarak iyileşme elde edebilirsiniz.
Kedilerde Astım
Alerjen faktörler ve iritan faktörleri nedeni ile kedi solunum yollarında tahriş oluştuğunda, astım ile karşılaşılabilir. İnsanlarda görülebildiği gibi görülebilen kedilerde astım akciğer hava yollarının yani bronşların alerjen karşısında oluşturduğu reaksiyon ile ortaya çıkar. Bu durumda mukus üretimi artarken nefes alıp vermede güçlük görünür.
Kedilerde solunum yolu hastalıkları içerisinde astım en riskli problemlerden birisidir ve sürekli öksürük, hızlı solunum ya da çok güç nefes alma problemleri görülür. Bu belirtiler karşısında mutlak bir şekilde kliniğimize başvurarak, muayene hizmeti alınması ve tedaviye başlaması gerekir.
Astım genellikle ırksal olarak Siyam ve bu tür ırklarda daha sık görülürken, her yaş, cinsiyet ve ırk kedide de görülme ihtimali bulunmaktadır. Çoğu zaman 6-9 yaş arası kedilerde görülebilirken, teşhis için enfeksiyon testleri, kan tahlilleri, göğüs görüntüleme, bronkoskopi ve bazen anestezi ile akciğerden biyopsi örneği alınması gerekir.
Kapsamlı bir tedavi için de faktörlerin ortadan kaldırılması, fazla kiloların verilmesi, alerjenlerin izole edilmesi, yaşam ortamının sağlıklı hale getirilmesi gibi ihtiyaçlar yer alır. Genel olarak belirtiler sonrası tedavi için antiinflamatuar ilaçlar ve bronkodilatör tarzı ilaçlar kullanılır.
Kedi Bronşit
Astım ile benzer şekilde kedi bronşit rahatsızlığında da akciğerlerin solunum alma kabiliyeti zorlaşır. Bu durum kedilerde solunum yolu hastalıkları içerisinde özellikle alt solunum yolu iltihapları arasında yer alır. Bronşit probleminde de hırıltılı bir nefes, nefes kesilmesi, boynu dışarı çıkarma, enerji düşüklüğü ve halsizlik gibi problemler görülür.
Genellikle ortam havasının kirliliği, kalp kurdu/akciğer kurdu istilası ile karşılaşılması, havadaki polen gibi alerji yapıcı maddeler ve bazen mikroorganizmalar bronşite neden olabilir. Teşhis, tahliller ve görüntüleme sistemleri ile sağlanırken, tedavi için kliniğimizde bronkodilatör ilaçlar ve bazen kortikosteroid enjeksiyonu gibi yöntemler uygulanır.
Kedilerde Pnömoni
Pnömoni probleminde kedilerde genellikle hızlı bir nabız, göğüs hırıltısı, yüksek ateş ve öksürük ile karşılaşılır. Akciğerde iltihapların oluşması anlamına gelen kedilerde pnömoni genellikle virüs, bakteri veya alerjen kaynaklı ortaya çıkar. Pnömoni ile karşılaşıldığında kedinizin daha kolay nefes alabilmesi açısından başını ileriye uzattığını ve otururken de dirseklerini dışa doğru çevirmeye çalıştığını görebilirsiniz. Ne kadar ciddi bir rahatsızlık olsa da pnömoni probleminde erken teşhis ve tedavi ile hızlı bir iyileşme elde edilmesi mümkündür.Kedilerde solunum yolu hastalıkları açısından görülebilecek bu problemlerin tümünde kliniğimiz bünyesinde muayene, teşhis, tanı ve tedavi yöntemleri detaylı şekilde sunulabilmektedir. Bu tür problemlerde en hızlı şekilde Leylek Vet Veteriner Kliniğimize iletişim hatlarından ulaşarak danışmanlık alabilir veya gereken her an acil durumda kliniğimize ulaşmayı seçebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.