Tıpkı insanlar gibi kediler de farklı tümör türlerinden mustarip olabilir. Özellikle ileri yaştaki kedilerin kansere yakalanma olasılığı genç kedilere göre önemli ölçüde daha yüksektir. Ancak kimyasallar (pestisitler, herbisitler), X ışınları veya güneşten gelen zararlı UV radyasyonu da kedi tümör oluşumu üzerinde etkili olabilir. Virüslerin tümör oluşumuna etkisi de bilinmektedir. Kedilerde tümörlerin genellikle kötü huylu olduğunu lütfen unutmayın.
Kedi Tümörleri Nelerdir?
Peki, kedi tümörleri nelerdir? Bazal hücreli tümörler, skuamöz hücreli karsinomlar, fibrosarkomlar, meme karsinomları ve mast hücreli tümörlerin yanı sıra, kan kanseri tümörleri (hematopoietik tümörler) en sık kedilerde teşhis edilir; kedilerdeki tüm kanserlerin %30-40’ını oluştururlar.
Kedi Meme Tümörü
Meme karsinomları yani kedi meme tümörü de kedilerdeki kanserlerin büyük bir kısmını oluşturur ve %90’ı kötü huyludur. Bu tümör kötü huylu bir tümör olduğundan, kedinizde meme kanseri varsa hızlı bir şekilde ameliyat ederek meme sırtının tamamını ve buna bağlı lenf düğümlerinin çıkarılması önemlidir. Bu, kedinizin tamamen iyileşme şansını artırır. Mast hücreli tümör, lenfoma, meme tümörü, melanom, osteosarkom, fibrosarkom, skuamöz hücreli karsinom veya hemanjiyosarkom altındaki farklı tümör türlerinin teşhisi hakkında daha fazla bilgiyi veteriner hekimimizden edinebilirsiniz.
Kedi Beyin Tümörü
Kedi beyin tümörü kedilerde nispeten nadir görülen bir hastalıktır. 100.000 kediden yaklaşık 3 ila 4 kedide beyin tümörü gelişmektedir. Kedinizde beyin tümörü olduğundan şüpheleniyorsanız, bunun aslında birincil tümör olarak adlandırılan bir tümör mü yoksa kedinin vücudunun başka bir yerinde (örneğin burun) bulunan bir tümörün metastazı mı olduğunun araştırılması yapılmalıdır. Hastalığın nedeni araştırılırken diğer hastalıklar (paraziter hastalıkların neden olduğu iltihaplanma) da dikkate alınmalıdır. Bir tümörün ikincil kanser olarak diğer organlardan olası yayılımı (metastazı) da dikkate alınmalıdır.
Kedilerde beyin tümörü belirtileri elbette mevcuttur. Beyin tümörü olduğundan şüphelenilen bir kedi, çeşitli değişiklikleri ve semptomları fark edecektir. Görme bozukluğu – yine aniden ortaya çıkıyor, hareket edemeyecek kadar sendeleme, epileptiform nöbetler ve garip davranış değişiklikleri (şaşkınlık veya artan sinirlilik, aynı zamanda genel refahta garip bir azalma) ortaya çıkabiliyor. Kedinizin davranışında herhangi bir değişiklik fark ettiyseniz, daha kötü bir durumun önlenmesi ve tedaviye başlanabilmesi için en kısa zamanda veteriner hekimine başvurmanız son derece önemlidir.
Kedilerde Deri Tümörü
Kedilerde deri tümörü kedilerde en sık görülen tümördür ve tüm deri tümörlerinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturur. Cildin bağ dokusunun çok agresif ve kötü huylu bir tümörüdür. Aynı zamanda çok hızlı ve iğ şeklinde çevreye ve çevre dokuların derinliklerine doğru büyür. Çevredeki lenf düğümleri ve akciğerler dışında metastaz nadiren gelişir. Bilinen belirli bir ırk veya cinsiyet duyarlılığı yoktur. Bu tümör esas olarak sekiz ila on iki yaş arasındaki kedileri etkiler.
Fibrosarkom kedi belirtileri tümörün konumuna bağlı olarak değişebilir. Olası işaretler şunları içerir:
- Deri altında gözle görülür bir şişlik veya tümör
- Dokuda şişme veya değişiklikler
- Tümör eklemin yakınındaysa topallık
- Etkilenen bölgede ağrı veya hassasiyet
- Daha sonraki aşamalarda iştah kaybı ve kilo kaybı
Kedilerde Karaciğer Tümörü
Kedilerde karaciğer tümörü (veya karaciğer kanseri) esas olarak on yaşın üzerindeki kedilerde görülür. Spesifik olmayan semptomların yanı sıra, doğrudan karaciğer hastalığına işaret eden tipik belirtiler de vardır. Bunlara sarılık, artan saldırganlık veya şişmiş mide dahildir. Özellikle hızlı büyüyen tümörler, karaciğer kapsülündeki şişliklerden dolayı hayvanlar için çok acı vericidir. Karaciğer vücut için önemli bir organ olduğundan tanının mümkün olduğu kadar erken konulması gerekmektedir. Bir tümörün ilk olarak karaciğerde oluşmasının yanı sıra metastazlardan da oluşması mümkündür. İkincisi, tümör hücrelerinin diğer organlardan karaciğere yayıldığı anlamına gelir. Bu, kan ve lenf sistemi yoluyla olabileceği gibi, karın boşluğunda dokunma yoluyla da (yani şarkı benzeri bir metastaz olarak) gerçekleşebilir.
Kedi Tümör Belirtileri
Kedilerde farklı tipte tümörler oluşabildiği gibi kedi tümör belirtileri de genellikle farklılık gösterir. Tümörün türü, kedinin yaşı veya tümörün ilerlemesi gibi faktörlere bağlı olarak çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak kedilerdeki birçok tümörün benzer semptomları vardır veya tekrar tekrar ortaya çıkar. Bunlar arasında örneğin kilo kaybı, iştah kaybı veya davranış değişiklikleri (ilgisizlik, uyuşukluk) yer alır. Kedideki bir tümör (yerine bağlı olarak) sıklıkla sindirim sorunları (ishal, kabızlık, şişkinlik vb.) yoluyla da kendini gösterir.
Şişmeler zaman zaman meydana gelebilir: yaralanmalar, böcek ısırıkları veya enfeksiyonlar nedeniyle olabilir. Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolurlar, ancak kanserde durum tam tersidir: tümör genellikle sürekli olarak büyür. Ne kadar büyük olursa, büyüme o kadar yavaş ilerler. Çevredeki artışın endişe kaynağı olup olmadığı ancak biyopsi veya ince iğne aspirasyonu ile belirlenebilir. Muayene ve palpasyona dayalı bir değerlendirme güvenilir değildir.
Kedilerde Tümör Tedavisi
Veteriner hekiminizde kedinize kanser teşhisi konması elbette işin sonu değildir. Son yıllarda teknoloji ve tıbbın ilerlemiş olmasıyla birlikte kedilerde tümör tedavisi hakkında oldukça ilerleme katedilmiştir. Üç tedavi şekli vardır: cerrahi, radyasyon veya kemoterapi. Tümörlerde ilk tercih elbette ameliyattır. Bu, özellikle erken tespit edilen tümörler için hâlâ kolaylıkla başarılabilir. Elbette vücutta tümörün ameliyatla bile çıkarılamadığı bölgeler de var. (örneğin beyin). Bu gibi durumlarda güçlü X ışınları kullanarak hücrelerin ölmesini sağlamak için radyasyon terapisi kullanması gerekiyor. Bu radyasyon terapisi yöntemi nispeten pahalıdır ve yalnızca birkaç hayvan hastanesinde mevcuttur.
Kedilerde Tümör Ameliyatı
Kedilerde tümör ameliyatı birçok tümör türünün ilk ve en önemli tedavi seçeneğidir. Tümörün çıkarılması (rezeksiyonu) veya etkilenen bir organın çıkarılması genellikle iyileştiricidir. Amaç tümörün sağlıklı dokuda yeterli “güvenlik sınırı” kalacak şekilde çıkarılmasıdır. Tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasından önce, mümkün olan en doğru genel tabloyu oluşturmak için kapsamlı bir anestezi öncesi muayene ve sözde evreleme veteriner hekimimiz tarafından gerçekleştiriliyor ve buna dayanarak ilerideki prosedürü belirliyoruz. Tümör rezeksiyonu öncesinde bilgisayarlı tomografi (BT), tümörün yeri ve büyüklüğü ile olası metastaz hakkında bilgi sağladığından, işlemin ve cerrahi yöntemin planlanması için önemli bir görüntüleme prosedürü olabilir.
Kedi tümör ameliyatı fiyatları için muayene öncesi net bir fiyat vermek mümkün olmamaktadır. Hatta çoğu zaman bazı öngörülemeyen işlemlerin de yapılması gerekliliği oluştuğu zaman bir fiyat belirlenmiş olsa dahi değişkenlik gösterebilmektedir.
Kediniz için en iyi bakımı yapmak, onların sağlığını en üst seviyede tutmak istediğinizi biliyoruz, sizi çok iyi anlıyoruz. Kedinizde herhangi bir rahatsızlık olmasından şüpheleniyorsanız veteriner hekim muayenesi için kliniğimize getirebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.