Kalp kasları, vücutta gereken ihtiyacı karşılayamayacak kadar zayıfladığında kalp yetmezliği adı verilen problem gelişir. Bu problemi çözebilmek ve anlayabilmek açısından da kalp kasının işleyişini ve bir kedinin vücudundaki fonksiyonlarını öğrenmek gerekir. Çünkü bu minvalde kedilerde kalp yetmezliği hastalığı daha net anlaşılabilir.
Kedilerde kalp bir kas yapısına sahip olarak en önemli organların arasında yer alır. Kanın vücuttan alınarak temizlenmesi ve sonrasında akciğer, böbrek, beyin veya diğer organlara pompalanarak dağıtılmasını sağlar. Çünkü kan ile birlikte vücuttaki tüm doku ve organlara öncelikle oksijen sonrasında da besin ulaşır. Bu organ ve dokulardan geri dönen kan karbondioksiti de kalbe getirerek kanın vücutta temizlenmesini sağlar.
Kalp vücutta doğru bir çalışma sistemine sahip olmadığında, vücuttaki tüm organ ve kaslar etkilenirken kedilerde kalp yetmezliği ile karşılaşılabilir. Kalp yetmezliği probleminde de beyin başta olmak üzere diğer organlara yeterli oksijen ve besin ulaşmadığı ve karbondioksit kandan uzaklaştırılamadığı için vücut büyük problemler ile karşılaşabilir.
Kedilerde Kalp Yetmezliği Belirtileri
Genel olarak kalp hastalığı denildiğinde kedilerde akla gelen en büyük rahatsızlık kalp yetmezliği olmak ile birlikte birçok kalp hastalığının ilerlemesi sonucunda da ortaya çıkan bir semptom şeklinde de ifade edilir. Bu neden ile de birçok farklı kalp hastalığında görülebilecek semptomlar kedilerde kalp yetmezliği belirtileri şeklinde ele alınmaktadır.
Bir kedi kalp hastalığına erken yaşta yakalanmış olsa dahi oyun oynamaya, normal bir şekilde yaşamaya ve vücudunu kullanmaya devam edebilir. Fakat erken teşhis edilmeyen ve tedaviye başlanmayan birçok kalp hastalığı son noktada kalp yetmezliği ortaya çıkarır. Genellikle de başlangıç evresinde birçok evcil hayvan sahibi belirtileri fark etmediği için kalp hastalığı endişesine sahip olmamaktadır.
Erken teşhis sağlanmadığında kalp hastalıklarında belirtiler görülmediği için kedilerde kalp yetmezliği belirtileri net olarak anlaşılamayabilir. Ancak artık kedi de yorgunluk oluşturan ve ilerleyen kalp yetmezliğinde
- Yürümede zorlanma
- Solunumda zorluk
- Kalp atışının hızlanması
- Öksürük
- Letarji
- Nefesin hızlanması gibi belirtiler görülebilir.
Bu tip belirtiler ile karşılaştığınızda aklınıza farklı kedi hastalıkları gelme ihtimali de bulunabilir. Kediniz bu belirtilere rağmen sağlıklı bir şekilde yaşamına devam ediyor olsa dahi mutlaka kedilerde kalp yetmezliği endişesi ile kliniğimize başvurmanız büyük fayda sağlar.
Kedilerde Kalp Yetmezliği Tedavisi
Kalp yetmezliği, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilen bir sorundur. Bu durum bazen genetik ya da doğuştan gelen bir kalp fonksiyon bozukluğundan, bazen enfeksiyonlardan, farklı bir organ hasarından veya Pers kedileri ve Ragdoll gibi bazı kedi ırklarında genetik olarak görülmesinden kaynaklanabilir. Ancak, kedilerde kalp yetmezliği tedavisi genellikle benzer yöntemlerle yapılır.
Erken teşhis, kalp yetmezliği tedavisinde hayati öneme sahiptir. Fiziksel muayenede stetoskop kullanılarak kalpteki normal ve anormal sesler dinlenir. Örneğin, kalpte anormal bir kan akışı varsa üfürüm sesi duyulabilir. Fiziksel muayenenin ardından, kalpte bir sorun olup olmadığını belirlemek için kan tahlili, göğüs radyografisi, hipertansiyon ölçümleri ve ekokardiyografi gibi yöntemler kullanılır.
Teşhis süreci, kedinizin herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmeden tamamlanabilir ve elde edilen kesin sonuçlarla birlikte kalp yetmezliği tedavisine başlanabilir. Genellikle kardiyoloji alanında deneyimli veteriner hekimler, doğru teşhis sonrası çeşitli faktörleri değerlendirerek tedavi programını oluşturur.
Tedavide önemli olan nokta kalbin yeniden daha güçlü bir şekilde çalışmasını sağlamak ve fonksiyon bozukluklarını gidermektir. Bazen de kalpteki bir şekil bozukluğu ya da kalbin doğuştan karşılaştığı problemleri gidermek için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Örneğin, kalp ritmini düzenlemek ve kan basıncını düzenlemek için ilaçlardan yararlanılırken, her kedide hastalığın düzeyine, kedinin cinsine, ırkına ya da yaşına göre değişen miktarlarda ve etken maddelere sahip ilaçlar kullanılır.
Kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçlar çok yüksek dikkat gerektirirken, ilaçlar mutlaka reçeteli bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından sizlere verilir. Bazı noktalarda da önemli kalp rahatsızlıklarına cerrahi müdahale ile çözüm getirmek gerekirken, örneğin doğum kusuru kaynaklı problemler ameliyat ile giderilebilir. Ameliyat çözümlerinde de kliniğimizde yatılı tedavi, yoğun bakım tedavisi ve sonrasında ev ortamında bakım için birçok nokta programlanarak ilerleme sağlanır.
Kedilerde kalp yetmezliği problemi sonrasında hayatta kalma süresi ilaç tedavisi veya cerrahi uygulamalar ile birlikte dahi net bir şekilde tahmin edilemez. Ancak tedavi ciddi bir şekilde yürütülerek alta yatan hastalığın etkenleri de giderildiğinde daha konforlu ve güvenilir bir hayat koşulu sağlamak mümkündür. Örnek olarak hipertansiyon veya bir böbrek rahatsızlığı bulunuyorsa, bu rahatsızlık da giderilerek tedavi elde edilir.
Veteriner hekimlerimiz özellikle kedimizin konforlu bir hayatı sürdürebilmesi için kullanacağınız ilaçları düzenli şekilde temin etmeniz açısından muayene programları oluşturabilir. Ev ortamında kedinizin beslenmesi için dikkat etmeniz gereken koşullar hatta seçmeniz gereken mama açısından öneriler yapılabilir. Evde kedinizin kalp ritmini ve solunum hızını takip etmeniz ve acil durumlarda nasıl davranmanız gerektiği yine bu programlarda belirtilir.
Leylek Vet Veteriner Kliniği bünyemizde etkin bir yapı ile birlikte kalp yetmezliğinde erken teşhis ve hızlı tedavi geliştirebiliyoruz. Bu neden ile son aşamaya ulaşmadan daha sağlıklı ve konforlu bir süreçte kedilerde kalp yetmezliği probleminin atlatılması için kliniğimize beklemeden ulaşabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.