Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedi kalp krizi

Kedi Kalp Krizi

Kedilerde yaygın veya nadir olarak görülen kalp hastalıkları içerisinde kalp krizi, miyokart enfarktüsü şeklinde adlandırılan nadir bir problemdir. Ancak insanlarda görüldüğü gibi kedi kalp krizi problemi ile karşılaşma ihtimali de bulunmaktadır. Çünkü yaşamları boyunca büyük bir kan pıhtısının kalbe ulaşan kan akışını engellemesi sonucu kalp krizi yaşanabilir. 

Kalp ritminin bozulması, nefes problemleri ve vücudun çökmesi gibi önemli etkiler oluşturan krizler altta yatan birçok neden dolayısıyla oluşabilir. Yani insanlar için çok sık görülen bir sağlık problemi olsa da kedi kalp krizi geçirir mi sorusu için de elbette bu ihtimalin bulunduğu ifade edilebilir. Hatta kediler korkudan kalp krizi geçirir mi sorusunda da bu tür bir ihtimal olduğu belirtilerdir. 

Kedilerde Ani Kalp Krizi

Kedilerde enfarktüs, ağrı ve yoğun bir halsizlik oluşturabilirken; genellikle önceden kalp hastalığı yaşayan kedilerde bu sorun daha büyük bir ihtimal ile görülebilir. İnsanlarda aşırı moral bozukluğu, şok edici olaylar veya beklenmedik travmalar nedeni ile ani kalp krizi yaşama ihtimali bulunmaktadır. Buna benzer bir şekilde altta yatan bir hastalık veya korku gibi durumlar kedilerde ani kalp krizi ile karşılaşılmasına neden olabilir. 

Kedilerde kalpteki şekil bozukluğu veya fonksiyonel bozukluklar sonrasında kan pıhtılaşması yaşandığında kriz ortaya çıkabilir. Bazen kalpteki bazı bölümlerin büyümesi ya da kalınlaşması, kan pompalama işlemindeki bozukluklar ve pıhtılar da kalp krizi doğurabilir. Genellikle de kedilerde ani kalp krizi bu gibi durumlar sonrasında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilir.

Kedi Kalp Krizi Belirtileri 

Kalp krizi tek başına bir hastalık olmaktan çok genellikle arkada yatan farklı kalp problemleri ve dolaşım problemleri nedeni ile kaynaklanır. Bu nedenle kedi kalp krizi belirtileri açısından net olarak sayılabilecek spesifik semptomlar bulunmasa da bazı belirtileri kalp krizi noktasında değerlendirebilir ve kliniğimize bu endişe ile ivedi bir şekilde başvurabilirsiniz. 

kedi kalp krizi belirtileri

Yaygın bir şekilde görülebilecek kedilerde kalp krizi belirtileri arasında aşağıdaki maddeler yer alabilir. 

  • Nefes kesilmesi 
  • Letarji 
  • Vücudun çökmesi 
  • Nefesin çok zor alınması 
  • Kalp ritminde bozulma 
  • Saklanma isteği 
  • Alışılmadık sesler çıkarma 

Eğer pıhtılar nedeni ile kalpte bir tıkanma ya da ana damarlarda pıhtıların tıkanma oluşturması gibi bir faktör yer alıyorsa, belirtiler arasında arka bacağın zayıflaması ve hatta felç olması ile birlikte bacağa dokunulduğunda çok soğuk hissedilmesi de yer alabilir. 

Kedilerde kalp krizi nasıl olur sorusu açısından özellikle vücuttaki herhangi bir farklı problem ya da hipertrofik kardiyomiyopati gibi bir kalp rahatsızlığı nedeni ile kan akışında bir engelleme oluşması faktörlü oluştuğu ifade edilebilir. Bu faktörler nedeni ile kan damarları ya da kalp içerisindeki pıhtılar dolaşımda bir tıkanmaya neden olurken veya kalp kas yapısındaki fonksiyon ve şekil bozukluklarından dolayı kan akışı tıkandığında kalp doğru çalışmayarak kriz yaşayabilir.

Kedi Neden Kalp Krizi Geçirir? 

Temel olarak da kedi neden kalp krizi geçirir sorusu için kalp krizi nedenleri ayrı ayrı incelenebilir. Örneğin, kedilerde kalp krizi neden olur sorusu açısından öncelikli olarak hipertrofik kardiyomiyopati örnek gösterilebilir. Bu hastalıkta kalp kanı çok iyi bir şekilde alamadığı için kalp duvarlarında değişim yaşanırken, pıhtılar özellikle Ragdoll gibi ırklarda genetik bir risk oluşturur. 

kedi neden kalp krizi geçirir

Kliniğimize kedi kalp krizi geçirdi ifadesi ile başvuran birçok evcil hayvan sahibi ile görüşme yapıldığında kedisinde hipertiroidizm ya da endokardit gibi bir rahatsızlık bulunduğu bilgisi de alınmaktadır. Özellikle yaşlı kedilerde tiroit hormonu bozukluğu ve hipertansiyon kalp krizi nedeni olabilirken, endokardit ise kalp zarındaki enfeksiyondur. 

Bazen kalp kurdu hastalığı ve bazen de kan akışındaki herhangi bir noktada görülen pıhtılaşma kan dolaşımına engel oluştururken, bazen de ırksal olarak kalp krizi problemleri görülebilir. Örneğin, british short hair kalp krizi kedilerde bu durumun ırklara bağlı en sık görüldüğü çeşitlerinden birisidir. Hatta bunun ile birlikte scottish fold kalp krizi yine ırk kaynaklı genetik bir şekilde ortaya çıkan bir kalp problemidir.

Sağlıklı bir süreç açısından kalp krizi geçiren kediye ne yapmalı sorusu için de öncelikle belirtiler gözlemlenerek hızlı bir şekilde kliniğe başvurulması gerekir. Kliniğimizde bu tip acil durumlarda veteriner hekimlerimiz öncelikle kedinizin stabil bir duruma ulaşması için size telefon üzerinde de öneriler verebilir. İlk yardım konusunda verilen direktifleri yerine getirerek hızlı bir şekilde kedinizi kliniğimize ulaştırabilirsiniz. 

Kliniğimizde kalp krizi teşhisi gerçekleştirilmesi için fiziki muayene hızlı bir şekilde tamamlanarak kan tahlili, röntgen incelemesi ve ekokardiyografi gibi testler sağlanır. Net teşhis elde dedikten sonra destekleyici bir tedavi için oksijen desteği, pıhtılaşmayı giderecek ilaçlar ve enfeksiyon gibi durumlar için antibiyotik hatta ağrı kesici tedaviler sağlanabilir. 

Durum stabilize edildikten sonra asıl tedavi açısından ana faktör belirlenerek ilaç veya cerrahi operasyon ile kalp problemleri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Kalp krizi çok ciddi bir problemdir ve iyi bir tedavi sonrasında ise hem ev ortamında iyi bir bakım hem de ömür boyu veteriner kontrolü ile takip gerekir. 

Kedilerin Kalp Krizi Geçirmesi Nasıl Önlenir? 

Kediler sevgiye, ilgiye ve iyi bakıma ihtiyaç duyan hassas canlılardır. Bu neden ile ev ortamında kalp hastalığı bulunan ya da daha önce kalp krizi geçiren bir kedi için kedilerin kalp krizi geçirmesi nasıl önlenir sorusu konusunda öncelikle bakımına, beslenmesine ve sağlığına dikkat edilmesi gerektiği ifade edilebilir.

Kedilerde rutin veteriner kontrollerini aksatmamak, aşılarını ve iç-dış parazit uygulamalarını doğru zamanda yaptırmak çok önemlidir. Sürekli bir şekilde sağlığını kontrol altında tutabilmek için her yıl düzenli check-up yaptırılması ve sağlık durumunu belirli bir seviyede tutmak büyük fayda sağlar. Bu anlamda da Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak sizlere kedinizin yaşam süresi boyunca aradığınız veterinerlik desteğini 365 gün sağlayabiliriz.

Faydalı Linkler:

Kedi Kalp Krizi İçeriği