Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kediler ve köpeklerde tansiyon

Kedi Ve Köpeklerde Tansiyon, Hipertansiyon

Vücut içerisinde dolaşan kanın, kan damarı duvarlarında uyguladığı basınç tansiyon olarak ifade edilir. Büyük tansiyon ve küçük tansiyon şeklinde ayrılmak ile birlikte vücudunda kan dolaşımı olan her canlıda da tansiyon bir ölçü oluşturur. Bu neden ile evcil dostlarımız açısından da kedi ve köpeklerde tansiyon, hipertansiyon hastalıklarında değerlerinin düşük olması ya da yüksek olması problemlere neden olabilmektedir. 

Kedi ve köpeklerde tansiyon aynı şekilde küçük tansiyon ile büyük tansiyon şeklinde ayrıma sahiptir. Büyük tansiyon kalbin kasılması sırasında kanın damarlarda oluşturduğu basınç yani sistolik basınçtır. Küçük tansiyon ise kalbin gevşemesi ile birlikte damarlarda oluşan diastolik basınçtır. Milimetre Cıva(Hg) birimi ile ölçülen bu değerler anomali oluşturduğunda da kedi ve köpeklerde hipertansiyon gibi problemler ortaya çıkabilir. 

Normal koşullarda evcil dostlarımızda tansiyon ölçümü yapılırken, insanlardaki gibi hem küçük hem büyük tansiyon ölçümü yapılmaz. Standart olarak evcil dostlarımızda sadece büyük tansiyon yani sistolik basınç ölçülürken, normal aralık 120-130 mm Hg aralığıdır.

Kedi ve köpeklerde normal koşullarda yine büyük tansiyon 170 mm Hg üzerine çıkmamalıdır. Bu değer üzerindeki tansiyon sağlık sorunlarına işaret olabileceği için kedi ve köpeklerde hipertansiyon tanısı konmasına da neden olabilir. Genellikle stres altında değerin bu denli yüksek çıkması ihtimali de yer alırken, düzenli bir şekilde sıklıkla yapılan ölçümlerde bu tip yüksek değerler ile karşılaşılıyorsa, kedi ve köpeklerde hipertansiyon üzerinde durabilir. 

Kedi Ve Köpeklerde Tansiyon Nedenleri 

Kedilerde ve köpeklerde yaşanan tansiyon problemlerinin arkasında birçok farklı neden yer alabilir. Özellikle de kedi ve köpeklerde tansiyon nedenleri arasında ilerleyen yaş en önemli faktörlerden birisidir. Bununla birlikte obezite ve diyabet gibi problemler de tansiyon değerlerini etkilerken, bazen de belirli ırklar genetik olarak hipertansiyon gibi rahatsızlıklarda handikap sahibidir. 

Kalbin sürekli olarak vücuda kan pompalama gibi bir görevi yer alırken, bu durum vücutta da bir kan basıncı oluşmasına neden olur. Kalbin ne kadar güçlü bir şekilde kan pompaladığı ve damarların buna ne kadar direnç gösterdiği de tansiyonun değişen oranlara sahip olmasını sağlar. Bu durumda hipertansiyon gibi bir problem yaşanabilirken, bazen genetik bazen de ilerleyen hastalıklar, stres, korku ya da dengesiz beslenme bu problemin ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Kedilerde Tansiyon 

Kedilerde özellikle 10 yaş ve üzerinde ulaşan yaşlarda kalp, böbrekler ya da diğer organlar yaşlanarak hasar ile karşılaşabilir. Bu nedenle bilhassa ilerleyen yaşlarda kedilerde tansiyon farklı problemlerin birleşmesi ile de ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak net bir şekilde de kedilerde yaşanan bu problemin arkasındaki faktör halen çözülememiş olmak ile birlikte örneğin %20 gibi bir oranda kronik böbrek yetmezliği kedilerde hipertansiyon tanısı konulmasına sebep olabilmektedir. 

kedilerde tansiyon

Kedilerde hormonal aktivitelere bakıldığında hipertiroid hipertansiyon ile ilişkili olmasa da kronik bir böbrek yetmezliği ilerleyen yaştaki kedilerde yüksek tansiyon problemi oluşturabilmektedir. Özellikle de kronik kansızlık ya da diyabet yüksek tansiyona neden olurken sistematik bir şekilde tansiyon takibinin yapılması bilhassa yaşlanmış kedilerde çok önemli bir yere sahiptir. 

Kedilerde tansiyon ile ilgili problemlerde doğru takip yapılabilmesi için sessiz ve sakin bir ortamda sizlerin nezaretinde kliniğimizde düzenli ölçümler yapılmalıdır. Stressiz bir durumdayken belirli aralıklar ile 10-15 dakika beklenerek minimum 5-6 defa ölçüm yapılması önemlidir. Bu ölçümler ortalamasında sistolik basınç 170 mm Hg üzerinde olmamalıdır. 

Köpeklerde Tansiyon

Kediler ile benzer şekilde köpeklerde tansiyon özellikle hipertansiyon problemi ile böbrekten gözlere ve sinir sisteminden kalbe kadar birçok vücut bölümüne zarar verebilir. Üzerinde dikkat ile durulması gereken tansiyon probleminde sistolik basınç yüksek değerlere ulaştığında hipertansiyon teşhisi konulması mümkündür. 

Köpeklerde tansiyon genellikle ikincil hipertansiyon şeklinde çok daha sık bir şekilde görülür. Yani kendi başına yüksek tansiyon rahatsızlığından bahsetmek mümkün olmamak ile birlikte kan basıncını yükselten farklı bir faktör olduğu düşünülür. Bu faktör bazen tek başına bir böbrek hastalığı bazen de vücuttaki bir tümör ya da Cushing sendromu gibi bir problem olabilir. Hatta bazen obezite ile şeker hastalığı bir araya geldiğinde de köpeklerde hipertansiyon oluşturabilir. 

köpeklerde tansiyon

Tansiyon ölçümlerinin gerçekleştirilmesi için tıpkı kedilerde olduğu gibi günümüzde klasik pompalı tansiyon aletleri veya modern cihazlar kullanılır. Ölçümlerde değerlerin 170 mm Hg üzerine çıkmaması talep edilirken, özellikle 180/120 üzeri tansiyon değerleri yüksek tansiyon açısından problemli kabul edilebilir. 

Kedi Ve Köpeklerde Tansiyon Belirtileri 

Yüksek tansiyon yani hipertansiyon kedi ve köpeklerde tansiyon belirtileri ile kendini rahatlıkla gösterebilir ve evcil hayvan sahipleri bu durumu anlayarak veteriner hekim desteği talep edebilir. Net olarak sayılabilecek bu belirtiler bağlamında da aşağıdaki semptomlar gözden geçirilebilir. 

  • Normal hayata göre enerjide düşüş 
  • Saldırganlık ya da huzursuzluk tarzında davranış değişimleri 
  • Tansiyonun kalp ve akciğerde oluşturduğu baskı ile nefes darlığı 
  • İştahta yaşanan değişim ile birlikte daha fazla ya da tam tersi daha az mama tüketim isteği 
  • Bacak, yüz veya göbek bölümlerinde şişlik gibi fiziksel farklılıklar oluşması 

Kedi Ve Köpeklerde Tansiyon Tedavisi 

Hipertansiyon problemi sistemik yani sebebi belirlenemeyen birincil türde olduğunda günümüzde net bir şekilde kullanılan birçok ilaç olsa da nihai tedavi elde edilememektedir. Ancak genellikle ikincil olarak adlandırılan kronik hipertansiyon ile karşılaşıldığı için kedi ve köpeklerde tansiyon tedavisi birçok farklı yöntem ile birlikte geliştirilmiştir. 

Kliniğimizde daha önce anlatıldığı şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından tansiyon takibi yapılırken, kronik hipertansiyon için tedavi yönteminde genellikle ilaçlar ile sonuç elde edilmeye çalışılmaktadır. Ancak yüksek tansiyon arkasındaki temel hastalık faktörü belirlenerek, bu yönde bir tedavi geliştirilirken; tansiyonun oluşturacağı etkileri ortadan kaldırmak için de reçeteli bir şekilde ilaçlar, daha az Sodyum (Na) ve tuz içeren diyetler ve sıvı tedavileri gibi yöntemler uygulanır. 

Genel olarak kedilerde ve köpeklerde hipertansiyon problemi zor teşhis edilen ve sonrasında tedavisi de dikkat isteyen bir problemdir. Vücutta genel bir değerlendirme ve kapsamlı incelemeler ile çözüm elde edilmesini mümkün olurken, Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde bu konuda en güvenilir tıbbi desteğe ulaşabilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Kedi Ve Köpeklerde Tansiyon, Hipertansiyon İçeriği