Miyokart enfarktüs şeklinde adlandırılan kalp krizi, kalp kasına kanın doğru şekilde ulaşmaması durumudur. Bu problem farklı nedenler dolayısıyla her memeli canlıda görülebildiği gibi köpeklerde kalp krizi ise nadir bir şekilde görülen kalp problemleri arasında yer alır.
Kalp kasına kan akışını gerçekleştiren damarlar yani koroner arter damarlar kan akışını doğru bir şekilde alamadığında kalp krizi problemi ile karşılaşılır. Kan akışındaki bu problemler kalp kasının hızlı bir şekilde hasar ile karşılaşmasına ve bunun sonucunda da vücutta beyin ve akciğer başta olmak üzere birçok dokuya kan gönderilmemesine neden olur.
Genellikle köpeklerde kalp krizi çok sık karşılaşılan bir sağlık problemi değildir ve kendi başına bir hastalık olarak da görülmeyebilir. Hatta birçok noktada kalp krizi ile kalp yetmezliği birbirine karıştırılırken, kriz kalbin kan akışını engelleyen bir pıhtı nedeni ile görülür. Kalp yetmezliği ise yaygın bir problem olarak kalp kapakçığı ya da kalp kası problemleri nedeni ile kalbin yeterli miktarda kan pompalayamamasıdır.
Köpeklerde Kalp Krizi Nedenleri
Kan, içerisindeki sıvı ve tanecikleri ile birlikte stabil bir yapıya sahiptir ve damarlar içerisinde yaşam boyunca akışını sürdürür. Bazı noktalarda değişen problemler nedeni ile kalın pıhtılaşması durumu ile karşılaşılabilir. Eğer çok yüksek oranda bir pıhtılaşma yaşanırsa da bu durum kalp krizi ortaya çıkarır. Bu anlamda köpeklerde kalp krizi nedenleri arkasında birçok faktör bulundurabilir.
İlk olarak diyabet kandaki şeker oranının artması olmak ile birlikte kanın daha fazla pıhtılaşmasına neden olurken, benzer şekilde yüksek tansiyon da kalp krizi etkisi ortaya çıkarabilir. Pankreas iltihabı anlamına gelen pankreatit şiddetli bir seviyeye ulaştığında ya da vücuttaki enfeksiyonlar yoğunlaşarak ilerlediğinde zehirlenme ile kalp krizi görülebilir.
Bazen kalp kurdu hastalığı bazen de parvovirüs nedeni ile vücutta oluşan enfeksiyonlar ve hatta immün aracılı hemolitik anemi yani bir nevi kansızlık krizlere neden olabilmektedir. Yine köpeklerde böbrek üstü bezleri nedenli ortaya çıkan bir hastalık olan Cushing hastalığı veya kanser gibi faktörler de köpeklerde kalp krizi nedenleri arasında yer alabilir.
Köpeklerde Kalp Krizi Belirtileri
İnsanlarda kalp krizi ile karşılaşıldığında bariz bir şekilde birçok kişinin anlayabileceği belirtiler görülürken, köpeklerde durum çok daha farklıdır. Birçok evcil hayvan sahibi köpeklerde kalp krizi belirtileri ile karşılaşmadan köpeğinin bu sorunu yaşadığını çok sonradan anlayabilir. Genellikle vücuttaki çökme görebileceğiniz en bariz belirtiler arasında yer alır.
Net bir şekilde köpeklerde kalp krizi belirtileri olarak sayılabilecek durumlar aşağıdaki gibi olacaktır.
- Mide bulantısı ve kusma
- Kalp ritminin yükselmesi
- Başın öne eğilmesi
- Hareketin azalması
- Ateş nöbetleri
- Beklenmedik ölüm anı
- Letarji
- Vücudun taşlaşması ve yıkılmaya başlaması
- Akıl karışıklığı ve kaygılanma
Belirtiler ile birlikte kalp krizi bazen bilinç kaybı ya da vücutta bir uyuşukluk oluştururken, bacaklarda felç benzeri bir etki de ortaya çıkarabilir. Bu durum arka planda bulunan faktörün ne kadar ağır ve etkili olduğuna bağlı olarak da değişebilir.
Köpeğim Kalp Krizi Geçirdi Ne Yapmalıyım?
Evcil hayvan sahipleri bu tarz bir durum ile nadir olarak karşılaşabileceği için yaşadıkları problemlerde köpeğim kalp krizi geçirdi ne yapmalıyım sorusunu kliniğimize çok sık yöneltmektedir. Öncelikle sayılan belirtiler ile karşılaştığınızda veya arka planda bulunan faktörlerden herhangi bir köpeğinizde yer alıyorsa, kalp krizi endişesi ile kliniğimize çok hızlı bir şekilde ulaşmanız gerekir.
Kliniğimize telefon üzerinden ulaşarak genel bir bilgilendirme alabilir, ilk yardım noktasında destek isteyebilir ve kliniğimize ulaşmak için hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Hemen ardından kliniğimizin deneyimli veteriner hekimleri ev ortamında kalp krizinin ölüme neden olmasını engelleyebilecek şekilde size önerilerde bulunurken, köpeğinizin anlık olarak daha rahat hissetmesini sağlayacak tavsiyeler de sağlayabilir.
Kliniğimize ulaştığınız andan itibaren ise kalp krizi endişesi ile birlikte öncelikle kan testleri ve sonrasında göğüs radyografisi, tansiyon ölçümü, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi gibi yöntemler ile teşhis konulması sağlanır. Bazen enfeksiyonlar, bazen organ yetmezlikleri, bazen pıhtılaşma ve bazen de ani bir şekilde gelişen problemler kalp krizi oluşmasına neden olabilir.
Köpeklerde kalp krizi tedavisi için net bir şekilde bir tedavi sürecinden bahsetmek mümkün değildir. Çünkü tedavi amaçlı olarak kalbin kan akışının yitirilmesine neden olan pıhtılaşma gibi faktörün nereden kaynaklandığını belirlemek gerekir. Örneğin, köpeğinizde bir enfeksiyon bulunuyorsa; öncelikle bu enfeksiyon tedavi edilmeli ve neden olduğu kalp krizinin etkileri giderilmelidir.
Köpeklerde kalp krizi endişesine sahip olduğunuzda öncelikle mutlak bir şekilde sakin davranmanız ve risk faktörlerini hızlı bir şekilde bertaraf edecek davranışlarda bulunmanız gerekmektedir. Köpeklerde belirli ırkların ve cinslerin genetik olarak kalp krizi açısından yatkınlığı bulunmamaktadır. Bu neden ile belirtilen hastalıklara sahip köpeklerde yaşanabilecek kriz riski önceden akılda tutularak önlem alınmalı ve veteriner hekim kontrolleri aksatılmamalıdır.
Genellikle kalp krizi gibi riskler ortaya çıkarabilecek hastalıklarda daha önceden başlatılmış ilaç tedavileri ve düzenli bakım gibi ayrıntılar yer alır. Bu ayrıntıları düzenli takip ettiğinizde problemin kalp krizi ortaya çıkarması önceden de engellenebilir. Çünkü yaşanan kalp krizi problemlerinde iyileşme süreci gayet uzun ve hatta haftalar ya da aylar boyunca sürebilecek bir süreç oluşturabilir.
Köpeklerde kalp krizi nadir bir şekilde görülen bir problem olsa da bahsedilen belirtiler ve altta yatan faktörler bağlamında bilgi sahibi olmanız gereken bir durumdur. Karşılaştığınız belirtiler ve yaşadığınız endişeler sonrasında da Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize en acil şekilde başvurmanız evcil dostlarınız için çok büyük bir fayda sağlayacaktır.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.