İnsanlarda da görülebilen inflamatuar bağırsak hastalığı, nedenleri belirlenememiş gastrointestinal hastalıklar grubu olarak da ifade edilir. Benzer şekilde kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı problemi de sadece ince ve kalın bağırsak değil mide bölümünde de iltihaplanma ile ortaya çıkan bir problemdir.
Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı zor teşhis edilen ve tedavisi de gerçekten zor olan bir problemdir. Her kedi için yapılan tüm muayene ve incelemelere göre uygun bir tedavi programı geliştirerek, hayat kalitesini arttırmak önem arz eder. Bu neden ile kedilerde hastalığın nedenini doğru teşhis edebilmek, belirtileri iyi takip edebilmek ve doğru tedaviyi ortaya çıkarmak önemlidir.
Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Belirtileri
Tek bir nedenden bahsetmek mümkün olmamak ile birlikte bu hastalıkta birçok farklı etken belirleyici olabilmektedir. Elbette etkenler değişiklik gösterse de kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı belirtileri standart bir şekilde görülürken, geniş bir liste ile karşılaşılabilir. Sayılabilecek semptomlar ise aşağıdaki şekildedir:
- Tükenmişlik ile birlikte aşırı halsizlik
- İştah kaybı başlaması yanında kronik bir şekilde kusma ve kilo kaybı
- İshal, yoğun bir gaz problemi ve dışkıda kan görülmesi
- Karında ağrı ve karından gelen gurultu sesleri
- Ciltte yıpranmış bir görüntü
Belirtiler bu liste ile birlikte gayet anlaşılabilir olsa da bu hastalık belirtilerini ortaya çıkaran faktör gerçekten önem arz eder. Bu çerçevede kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı neden olur sorusu için özellikle genetik faktörlerden bahsedilebilir. Net olmasa da kediler anne karnında genetik olarak bu hastalığı alabilmektedir. Öte yandan kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı sebepleri arasında özellikle bakteri duyarlılığı da yer alır. Bazı zararlı bakteriler kedilerin bağırsaklarında bu tip ağır hastalıklar ortaya çıkarabilir.
İnsanlarda yaşanan bağırsak hastalıklarındaki gibi kedilerde de bazı gıda maddeleri hastalıklara neden olabilmektedir. Örneğin; tüketilen et içerisindeki protein, yapay gıdalar ya da süt proteini veya gluten içerikli gıdalar kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı oluşmasına neden olabilir. İnsanlardaki ile benzer bir yapı düşünüldüğünde de kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı insana bulaşır mı sorusu akla gelebilir. Ancak hastalık insanda da etki oluşturabilecek bir parazit ya da bakteri nedeni ile oluşmadığı sürece insanlara bulaşma göstermez.
Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Tedavisi
Bağırsak hastalığında ana faktörü belirlemek ve hastalığın teşhisini koymak insanlarda olduğu kadar kedilerde de gayet zordur. Bu neden ile kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı tedavisi geliştirmek için çok detaylı bir inceleme ile teşhis konulması gerekir. Belirtiler sonrasında kliniğimize başvurduğunuzda deneyimli veteriner hekimlerimiz öncelikle detaylı bir şekilde hastanın hikayesini dinler ve belirtilerin gelişme sürecini araştırır.
Fiziksel muayene ile birlikte rutin bir şekilde birçok laboratuvar analizi gerekir. Analizler arasında biyokimya profili ile birlikte tam kan sayımı yapılması ve sonrasında idrar örneğinin incelenmesi ile dışkı tahlillerinin yapılması yer almaktadır. Kesin tanı için yeterli olmayan bu belirtiler yanında bağırsak işleyişini de gösterebilecek şekilde karın ultrasonu ve hatta bazen mide biyopsisi uygulanması dahi gerekebilir.
Teşhis doğru bir şekilde elde edildikten sonra kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı nasıl geçer sorusu için yanıt verilebilir. İyileşme sürecinde ana amaçların arasında semptomları hafifletmek, kilo dengesi oluşturmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek yer alır. Bu açıdan alerji oluşturabilecek gıdalar teker teker denenerek gereken gıdalar kesilir. Sağlıklı bir diyet oluşturularak, var olan iltihapların giderilmesi için antibiyotikler ve takviye ilaçlar reçete edilir.
Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı tedavisi için en önemli nokta, uygulanan tedavi programını çok dikkatli bir şekilde takip etmektir. Tedavi sürecinde özellikle bağışıklığı düzeltecek ilaçları düzenli kullanmak ve B12 vitamini takviyesi gibi noktalarda da veteriner hekim tavsiyelerine özen göstermek gerekir.
Ağır ve gerçekten hayatı olumsuz etkileyen bu hastalıkta, tedavi ile bu olumsuz etkiyi gidermeye çalışan veteriner hekimlerimiz çok özenli ve detaylı bir yaklaşım gerçekleştirir. Bu çerçevede de kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı öldürür mü sorusu için yanıt vermek mümkündür.
İyi bir tedavi kısa vadede doğru iyileşmenin başladığını gösterirken, tedaviye genellikle hayat boyu devam etmek gerekir. Bu sayede kaliteli ve düzenli bir hayat sistemi elde edilerek ölüm riski olmadan süreç devam edebilir. Bu bağlamda ciddi bir rahatsızlık olan kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize güvenerek başvurabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.