Kedilerde bağırsak ve sindirim sistemini tahriş eden hastalıklar, beslenme ve dışkılama problemlerini beraberinde getirir. Özellikle sindirim sistemini ağır etkileyen kedilerde yangılı bağırsak hastalığı gibi bu problemler, çok zor teşhis edilen ve tedavisi yoğun emek isteyen bir süreç ortaya çıkarır. Sindirim sisteminde kronik bir tahriş ve yangı ile yaşanan bu hastalıkta hayat koşulları aşırı derecede olumsuz etkilenmektedir.
Kedilerde yangılı bağırsak hastalığı bugün nedeni net bir şekilde tespit edilememiş hastalıklar arasında yer alırken, birçok faktörden bahsedilir. Kedilerde olduğu kadar insanlarda ve köpekler gibi evcil hayvanlarda da benzer bir şekilde görülen problemler arasında yer almaktadır. Yine sindirim kanalında hangi bölgede bulunduğuna bağlı olarak da yangı hücrelerinin tipi bağlamında gastrit, kolit ve lenfositik plazmasitik enteritis değişen isimler alabilmektedir.
Kedilerde Yangılı Bağırsak Hastalığı Belirtileri
Yaygın bir şekilde sayılabilecek kedilerde yangılı bağırsak hastalığı belirtileri arasında özellikle iştah kaybı ile birlikte kilo kaybının ortaya çıkması ifade edilebilir. Bunun yanında ifade edilebilecek diğer belirtilere bakıldığında ise aşağıdaki semptomlar sayılabilir:
- Kusma
- Dışkıda kan görülmesi
- Halsizlik ve uyuşukluk
- İshal veya kabızlık problemleri
- Kronik kusma atakları
Belirtiler yaşanan bağırsak hastalığını vücutta görülebilecek enfeksiyonlar veya ateşli hastalıklar gibi birçok hastalık ile karıştırılabilir bir hale getirmektedir. Bu neden ile birçok evcil hayvan sahibi kedilerde yangılı bağırsak hastalığı konusunda yanılgıya düşebilmekte ve hastalığı fark etmemektedir. Hastalık detaylı bir veteriner incelemesi ile ve birçok farklı yöntem ile teşhis edilebilmektedir.
Kedilerde yangılı bağırsak hastalığı neden olur sorusu için günümüzde net olmasa da bahsedilebilecek birçok faktör göz önünde tutulmaktadır. Örnek olarak mevcut kanıtlanmış sebepler arasında bağışıklık sistemi bozukluğu, diyet problemleri ve bağırsaklardaki zararlı bakteriler gösterilmektedir. Hatta kedilerde yangılı bağırsak hastalığı sebepleri arasında bazen genetik anormallikler noktasından dahi bahsedilmektedir.
Kedilerde olduğu gibi tıpkı insanlarda ve köpeklerde de görülebilen yangılı bağırsak hastalığı sindirim sisteminin büyük bir problem yaşamasına neden olur. Rahatsızlık genetik veya beslenme bozukluğu kaynaklı olduğunda bulaşıcı bir yapıya sahip değildir. Yani kedilerde yangılı bağırsak hastalığı insana bulaşır mı konusunda çok düşük bir ihtimal olduğu, ancak ve ancak zararlı bakterilerin bulaşma göstermesi durumunda bu tip bir problemin nadir olarak görülebileceği ifade edilebilir.
Kedilerde Yangılı Bağırsak Hastalığı Tedavisi
Teşhis konulabilmesi için kapsamlı bir muayene gerektiren bu hastalıkta birçok farklı belirtiyi göz önünde bulundurarak veteriner hekimlerimiz hastanızın öyküsünü detaylı bir şekilde dinler. Çünkü pratik ve kısa incelemeler ile kedilerde yangılı bağırsak hastalığı tedavisi başlatmak mümkün değildir. Teşhis için birçok laboratuvar tahlilinin gerçekleştirilmesi ve görüntüleme işlemi yapılması gerekebilir.
Kedilerde yangılı bağırsak hastalığı için özellikle parazit kontrolleri, metabolik hastalık testleri, bakteri kontrolleri, hipertiroidizm kontrolü ya da beslenme kontrolleri sağlanır. Vücutta vitamin ve protein eksiklikleri ya da alerji oluşturan gıdaların belirlenmesi, kan tahlilleri, kan sayımları ve hatta sonrasında ultrason ve biyopsi gibi yöntemler ile teşhis konulabilmektedir. Çünkü detaylı inceleme ile doğru teşhis konulması, tedavinin de çok daha nitelikli ve geçerli olmasını sağlar.
Kedilerde yangılı bağırsak hastalığı nasıl geçer sorusu için tedavi sürecinde nedene bağlı bir işlem gerçekleştirileceği ifade edilebilir. Öncelikle sindirim sistemi ve boşaltım sisteminin hangi bölgesinde olursa olsun yangı oluşturan iltihapların giderilmesi için antibiyotik ve steroid ilaçlar reçete edilebilir. Vücuttaki beslenme bozukluğunu oluşturan gıdaların diyet listesinden çıkarılması ve yeni bir diyet listesi hazırlanması gerekir.
Tedaviyi etkin ve güçlü hale getirecek şekilde vitamin ve protein takviyeleri, bunun yanında düzenli egzersizler ile hayat koşullarının değiştirilmesi gerekir. Genellikle kedilerde yangılı bağırsak hastalığı öldürür mü sorusu için doğru tedavinin bu riski ortadan kaldırdığı ifade edilebilir. Tüm faktörler üzerine eğilerek belirtiler hafifletilip, kilo dengesi sağlandığında ve yaşam kalitesi arttırıldığında hastalık ömür boyu devam etse de riskler azalır. Risklerden uzak ve sağlıklı bir hayat için evcil dostunuzu Leylek Vet Veteriner Kliniği güvencesine ulaştırmanız yeterlidir.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.