Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedilerde zatürre

Kedilerde Zatürre

Akciğerler birçok canlı için birçok işlevin yerine getirilmesini sağlayan organlardan bir tanesidir. Kedilerde zatürre, birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilen solunum yolları ve akciğerlerin iltihaplanması olayına verilen addır. İnsanlarınkinden farklı olarak mevsimsel bir süreç yoktur. 

Kedilerde zatürre, her kedide görülebilen bir durum olsa da genel olarak hali hazırda sağlık sorunu olan, yaşlı veya yavru kedilerde daha sık gözlemlenmektedir. Pnömoni olarak da adlandırılan zatürre hakkında gelin hep birlikte bilgilenelim.

Kedilerde Zatürre Belirtileri

Hayvanlarda birçok hastalık, çeşitli etkenlerle kendini gösterir. Kimi zaman şiddetli kimi zaman birden fazlası kimi zaman da belirti olarak hiçbir etkenin yaşanmadığı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Kedilerde pnömoni;

  • Sürekli öksürük
  • Ateş, titreme
  • Saklanma
  • Artan saldırganlık seviyesi
  • Hırıltılı, zor, hızlı ve kesik kesik nefes alma
  • Burun akıntısı
  • İştahsızlık
  • Uyuşukluk
  • Kilo kaybı
  • Burun akıntısı

gibi durumlar gözlemlendiğinde şüphelenilmesi gereken bir durum olmaktadır. Birçok solunum yolu hastalığının belirtileri neredeyse aynıdır. O yüzden kedi zatürre belirtileri olarak listelediğimiz belirtilerin tamamı zatürreye özgü değildir fakat bu belirtilerden birden fazlası gözlemlendiğinde mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır.

Çeşitli mantar türleri, virüsler ve bakteriler kedilerde zatürre durumuna sebebiyet verebilir, dolayısıyla da solunum güçlüğü ve kanda oksijen eksikliği meydana gelir. Buna enfeksiyöz zatürre adı verilir. Öte yandan aspirasyon zatürresi ise kedinin akciğerlerini tahriş edecek küçük bir plastik parçası gibi yabancı bir maddeyi solumasından kaynaklanabilmektedir. Veya çok asidik olan mide içeriğinin bir kısmını kusup soluduğunda da bu durum kedinin dokularını tahriş edebilir.  Bu da kusma, kalp atışı hızının artması ve yutma zorluğuna sebep olur.

kedilerde zatürre belirtileri

Kedilerin bağışıklık sistemlerinin zayıf olması, yaşadıkları ortamlar, enfekte kedilerle ve kontamine olmuş alanlara temasları gibi durumlar kedilerde zatürreye sebebiyet verebilir.

Akciğerlerde perfüzyon ve ventilasyon adı verilen, oksijenin solunması ve ardından da solunan oksijenin dolaşım sistemine verilmesi süreci gerçekleşmektedir, bu bozulduğunda kedilerde zatürre meydana gelebilir.

Bakteriyel veya viral zatürreye yakalanan kedi, diğer temasta bulunduğu hayvanlara nadiren de olsa bulaştırabilir. Bu yüzden hastalığın yayılmasını önlemek için teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Zatürreye yakalanan kedi zatürre süreci boyunca bir süre diğer evcil hayvanlardan ayrı odada barınmalıdır ve süreç boyunca temiz bir kum kabı, yeterli yiyecek ve su sağlanması önem arz etmektedir. Gelin şimdi hep birlikte kedilerde zatürre tedavisi konusunu inceleyelim.

Kedilerde Zatürre Tedavisi

Zatürreye sebep olan etken, kedinin genel sağlığı ve yaşı gibi durumlar, kedinin iyileşme sürecini etkileyen faktörlerdendir. Kedilerde bu durumun düzeltilebilmesi için belirtileri fark ettiğiniz anda veteriner kliniğine başvurmanız çok önemlidir, çünkü birçok sağlık problemindeki gibi erken davranmak birçok olumsuz durumun önüne geçmektedir. Teşhis konulduktan hemen sonra, durumun kontrol altına alınabilmesi ve en yakın zamanda tedaviye başlamak amaçlanır. Bunun için yine veteriner hekimin kararı ile oksijen tedavisi veya enfeksiyonla başa çıkmak için antibiyotik ilaçlar önerilebilir. Ameliyat öncesi, esnası ve sonrası için kullanılması düşünülen her türlü kedilerde pnömoni ilacı, veteriner hekim tarafından reçete edilmeli ve önerilen dozda kullanılmalıdır. 

kedilerde zatürre tedavisi

Kedilerde pnömoni nasıl geçer diye bakıldığında birkaç temel önlem akla gelmektedir. Bunlar; kedinin sağlıklı beslenmesi ve banyodan sonra üşütmesinin önüne geçilmesi olarak sıralanabilir.

Bakteriler dışındaki ajanların neden olduğu, kedilerde pnömoni tedavisi için antifungal, antiviral, ateş düşürücü ve destekleyici bakım ilaçları gibi ürünler gerekebilir. İlaç veya takviye gıda dahi olsa dışarıdan kullanılacak her türlü ürün veteriner hekimin bilgisi ve onayı dahilinde alınmalıdır.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Zatürre İçeriği