Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
Leishmaniasis Köpek

Leishmaniasis Köpek

Köpeklerde çok tehlikeli bir hastalığa sebep olan leishmania isimli parazit, insanlar da dahil olarak birçok memelide görülür. Köpeklerde de ortaya çıkabilen bu hastalık leishmaniasis olarak adlandırılır. Leishmaniasis köpek olarak adlandırılabilen bu hastalıkta dişi olan flebotomin kum sineklerinin ısırması gerekir. 23’ün üzerinde leishmania türü tanımlanmıştır. Dolayısıyla oldukça fazla görülen ve evcil hayvanları etkileyen türü de L infantum olarak adlandırılır. Leishmaniasis köpek için de oldukça tehlikelidir.

Leishmaniasis köpek hastalığı, köpeklerde iki farklı şekilde enfekte olarak ortaya çıkar. Köpeklerde leishmaniasas hastalıklarından ilki cilt enfeksiyonu, diğeri ise abdominal organ enfeksiyonudur. Sineklerin ısırılmasıyla ortaya çıkan parazitler, cilde yerleşerek çoğalmaya başlıyor. Ardından karaciğer, bağırsak, lenf bezleri ve böbrek gibi organlara doğru da hızla ilerler. Oldukça tehlikeli bir hastalık olduğu için erken teşhis ile tedavi oldukça önemlidir.

Leishmaniasis Köpek Belirtileri

Birçok hayvan gibi köpeklerde de ortaya çıkan leishmaniasis hastalığı en yaygın olarak organ enfektesi olarak görülür. İlerleyen vakaların çoğunda ise cilt tutulumunun da gelişmesi beklenir.

Leishmaniasis Köpek Belirtileri

Leishmaniasis köpek belirtileri temel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Halsizlik
  • Harekette azalma
  • Burun kanaması
  • İshal
  • Ani kilo verme
  • Mutsuzluk

Olarak sıralanabilir. Bazı köpeklerde özellikle hastalığın ilerlediği durumlarda lenf bezlerinin şişmesi, böbrek yetmezliği, dalak büyümesi, testislerde şişme, eklem iltihabi gibi görülebilir. Köpeklerde leishmaniasis köpek belirtilerinden bir diğeri de ciltte görülen enfektedir. Onun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Pati derisinde kalınlaşma ve sertleşme
  • Cilt dokusunun ve renginin bozulması
  • Tüy sağlığının bozulması

En yaygın belirtiler arasında yer alır. Özellikle patilerde görülen bu değişimler, acilen tedaviye başlanmasının bir işaretidir. Nadiren de olsa bazı köpeklerde herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. Ya da hastalık oldukça fazla ilerlediğinde hızlanarak ortaya çıkabilir. Fakat bu durumdaki köpekler bile farkında olmadan bu hastalığı yaymaya başlar.

Köpeklerinizde bu gibi belirtilerin olduğunu fark ettiyseniz hemen veterinere danışmanız gerekir. Kliniğimiz de bu konuda son derece başarılı hizmet veren veterinerlerden oluşmaktadır. Siz de sevimli dostlarınızla sağlıklı bir yaşam için hemen kliniğimize gelin ve gereken tedavi ve teşhis konusunda destek alın.

Leishmaniasis Köpek Tedavi

Leishmaniasis köpek belirtileri ortaya çıktığında hemen teşhis için bazı yöntemler uygulanır. Önce hastalığın gerçekten altında yatan sebep tespit edilerek en doğru tedavi yöntemi uygulanır. Fiziksel muayeneden sonra, kan testleri ve doku örneklerinin alınmasıyla teşhis yapılabilir. Yapılan kontrol ve testlerden sonra leishmaniasis köpek tespit edildikten sonra hızlıca tedavi aşamasına geçilir.

Leishmaniasis Köpek Tedavisi

Leishmaniasis köpek tedavi edilirken alternatif olarak kabul edilen tedavi yöntemleri uygulanır. Damar içi sıvı desteği, antibiyotik gibi destekleyici ilaçlar, özel diyetler uygulanarak tedaviye başlanır. Leishamnaiasis köpek ilacı da bu hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Zamanında teşhis ve tedavilerle hastalığın iyileşmesi muhtemeldir. Ancak eğer tedavi edilmez ya da çok geç fark edilirse ciddi sorunlara sebep olabilir.

Leishmaniasis hastalığından dolayı hayatını kaybeden köpek sayısı da oldukça fazladır. Bu yüzden köpeklere bu hastalık teşhisi konulduğunda hızlı bir şekilde böbrek yetmezliği konusunda da tedbir alınması gerekir. Aksi takdirde birçok köpek bu hastalığa yakalandığında böbrek yetmezliğinden hayatını kaybeder.Leishmania köpek hastalığının önlenmesi için özellikle paraziti taşıyan sineklerin bulunduğu ortamda yer almamaları gerekir. Bu ortamda bulunan köpeklerin bu hastalığa yakalanma ihtimalleri %20 daha fazla olmaktadır. Özellikle evde yaşamayan köpeklerde bu hastalıkların ortaya çıkması oldukça yaygındır. Hastalık sadece sineklerle ortaya çıkmaz. Isırılan bir köpek enfekte olduktan sonra başka bir köpekle cinsel temasta bulunursa da bulaşabilir. Bu yüzden özellikle dışarıya salınan köpeklere ekstra dikkat etmek gerekir.

Faydalı Linkler:

Leishmaniasis Köpek İçeriği