Midenin iç yüzeyini çevreleyen zarlar iltihaplandığında veya çeşitli nedenlerden dolayı zarar gördüğünde gastrit meydana gelir. Bu durum insanlarda da sıkça yaşanabildiği gibi köpeklerde de gözlemlenmektedir. Köpeklerde gastrit, akut (kısa süreli) ve kronik (uzun süreli) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kronik gastritin alt dalı olan atrofik gastrit ise tedavi edilmemiş olan kronik gastritten ilerleyebilir ve uzun vadede sindirim sorunlarına yol açabilir.
Köpeklerde Gastrit Belirtileri
Köpeklerde gastrit belirtileri, kendini iştahta azalma olarak gösterebilir. Hızlı kilo kaybı ve yemek yemeye karşı isteksizlik durumlarının sebebi, gastrit olabilir. Öte yandan sarımsı köpüklü kusma, dışkı veya kusmukta kan, depresyon, ishal, ateş, elektrolit dengesizliği, artan susuzluk, karın ağrısı, uyuşukluk veya depresyon da diğer sebepler arasında gösterilebilir. Bu belirtiler ve daha fazlası köpeklerde gözlemlendiğinde en kısa sürede bir veteriner kliniğine başvurulmalıdır.
Köpeklerde gastrit belirtilerini sizler için sıraladık; peki köpeklerde sıklıkla görülen gastritin sebepleri neler olabilir, gelin hep birlikte inceleyelim. Köpekler besinler yoluyla rahatsızlanmaya yatkındır, yani; çiğ veya çürümüş yiyecekler, masadaki yemek artıkları, mantarlar ve küfler köpeklerde gastrit durumuna sebep olabilir. Diğer yaygın nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
- Gıda alerjisi
- Karaciğer hastalığı
- Kimyasal tahriş ediciler/Ağır metal zehirlenmesi
- Bağırsak parazitleri
- Aşırı yeme
- Stres
Evet stres! Kortizol olarak adlandırılan stres hormonunun yüksek seviyelere ulaşması sonucu, midede gastriti tetikleyen gastrin hormonunun üretimine sebep olabilmektedir.
Köpeğin yemek yedikten sonra öğürmesi, ağır nefesler alması, karın ağrısından dolayı kamburlaşan sırtı ve mide bölgesindeki hassasiyet gözlemlendiği anda köpeklerde gastrit şüphesi ile mutlaka alanında deneyimli bir veteriner hekime ulaşılmalıdır.
Köpeklerde Gastrit Tedavisi
Veteriner hekim; köpeğin beslenmesi, tüketilen gıda türleri, herhangi bir kimyasala maruziyet, evde yeni bir köpeğin varlığı ve geçmişteki rahatsızlıklar gibi durumları sorguladıktan sonra fiziksel muayene yapacaktır. Öte yandan fiziksel muayeneye ek; endoskopi, idrar/dışkı tahlili, kan testleri, radyografi ve karın ultrasonu gibi yöntemlerle de teşhis edilebilir. Durumun sürekliliği ve şiddetine göre gastritin akut mu yoksa kronik mi olduğuna karar verilip ona uygun bir tedavi planı veteriner tarafından hazırlanacaktır. Böylelikle köpeklerde gastrit durumunun olup olmadığı teşhis edilecektir.
Köpeklerde akut gastrit halinde iyileşme süreci oldukça hızlı ilerlemektedir. Köpekler birkaç gün içerisinde, destekleyici tedavi ve kısa süreli olarak (24 ila 48 saat arası) gıda kısıtlamaları ile iyileşebilirler. Bu süre zarfında kusma gözlemlenmez ise az lifli ve az yağlı yiyecekler ve kademeli olarak artırılan küçük öğünler ile beslenme sağlanabilir. Öte yandan ilaç olarak kusma önleyici ilaçlar (antiemetik), antibiyotikler veya mide koruyucular veteriner tarafından reçete edilebilir. Öte yandan gerekiyorsa diyet önerilebilir veya sıvı tedavisine başlanabilir. Çünkü kusma sebebiyle kandaki elektrolit seviyeleri değişebilir. Aksi takdirde herhangi bir ilacın veteriner onayı olmadan kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.
Köpeklerde gastrite ne iyi gelir sorusuna gelirsek, yukarıda da bahsettiğimiz gibi düşük yağ ve tuz içeren besinler ve yeterli temiz su iyi bir tercih olacaktır. Sindirim sistemine iyi gelecek haşlanmış balkabağı ve kavrulmuş pancar önerilebilir. Karbonhidratlar basit ve karmaşık olarak ikiye ayrılmaktadır. Basit olanlar glikoz seviyesini daha hızlı yükseltirler, öte yandan balkabağı gibi karmaşık karbonhidratlar ise yavaş sindirilir ve iltihap önleyici olarak görev alabilir. Bunlara ek besleyici kemik suyu ise beslenme düzenine harika bir katkı olacaktır.Köpeklerde gastrit riskini azaltmak için, olası hastalıktan sonra kontrollerin devamlılığı ve erken teşhis için Leylek Vet Veteriner kliniği olarak her türlü hizmeti vermeye hazırız.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.