Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
ekokardiyografi nedir

Ekokardiyografi Nedir? 

Canlı metabolizmalarda kalp kanın pompalanması, temizlenmesi ve dolaşım sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışarak yaşamın sürdürülmesi için çok önemli bir göreve sahiptir. Kediler ve köpekler gibi evcil dostlarımızda da memeli canlılar olmaları yapısı ile kalp bu işlevi yerine getirir. Değişen faktörler kalpte bu yapının ve fonksiyonların sorun ile karşılaşmasına neden olurken, EKO adı verilen bir yöntem ile teşhis sağlanabilir. İşte bu noktada öncelikle ekokardiyografi nedir sorusunun cevaplanması gerekir. 

Ekokardiyografi ya da kısaca EKO adı verilen yöntem, insanlarda olduğu gibi köpek ve kedilerde de kalbin işlevlerini ve yapısal durumunu değerlendirmek için kullanılan bir görüntüleme sistemidir. Bu görüntüleme işlemlerinde temel olarak ultrason teknolojisinden yararlanılırken, işlem kardiyoloji deneyimine sahip bir veteriner hekim ya da tekniker tarafından uygulanır. Yapılan işlem ile birlikte elde edilen sonuç kalp hastalıklarında teşhis konulması ve tedavi yürütülmesi için kullanılmaktadır. 

Eko ne demek sorusu için kalbin işlev ve yapısını değerlendiren ultrason görüntüleme sistemidir, yanıtı vermek gayet doğrudur. Ultrason dalgalarının kalbin yapısına ulaşacak şekilde bir görüntü ortaya çıkarması ve bu görüntünün bilgisayar ortamına aktarılması ile işlem gerçekleştirilir. Bu işlemler sırasında da aşağıda sayılabilecek birçok farklı noktada teşhis ve takip sağlanabilir. 

  • Kalbin düzenli bir şekilde sağladığı kan akışının yönü ve temposunun incelenmesi 
  • Kalbin genel kas yapısından, kalp boşlukları, kalp kapakçıkları, damar giriş çıkışları ve kalp odalarının yapısının incelenmesi 
  • Kalp yetmezliği, kalp kapak problemleri ya da kalp zarı hastalıkları ile tümörler gibi hastalıkların incelenmesi 

Eko Nasıl Çekilir? 

Veterinerlik biliminde de kalp hastalıklarının tespit edilmesi, takip edilmesi ve tedavisinde EKO çok önemli bir kardiyolojik görüntüleme sistemidir. Veterinerlik merkezimizde gerçekleştirilebilen bu uygulamada eko nasıl çekilir sorusunda da pratik bir patrik yöntem bulunduğu ifade edilebilir. Çekim işlemi gerçekleştirilirken kedi veya köpeklerde ilk aşama bir hazırlık aşamasıdır. 

Hazırlık aşamasında öncelikle kedi veya köpeğiniz için sadece hareketsiz kalabilmesini ve sakinleşmesini sağlayacak bir ilaç yeterli düzeyde uygulanır. Çekimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için çekim masasına yerleştirilen evcil dostumuzun göğüs kısmında prop kullanımı için tüylerin kesilmesi gerekebilir. Daha sonrasında göğüs bölgesinde uygulanan jel vasıtasıyla ultrason probu kullanılarak görüntü alınır. 

Yaklaşık 15 ile 30 dakika arasında değişen bu işlem sırasında alınan farklı açılardan ve değişen modlardan görüntülerin tamamı bilgisayar ortamına aktarılır. Sonrasında bu görüntüler veteriner hekim tarafından yorumlanırken; cerrahi müdahale gerektirmeyen, anında sonuç sağlayan ve detaylı görüntüler oluşturan bir sonuç elde edilir. 

ekokardiyografi nasıl çekilir

Günümüzde değişen kullanım alanları için ekokardiyografi yönteminden kardiyoloji alanında çok geniş bir şekilde yararlanılır. Hatta bu anlamda da kullanılabilecek değişen EKO türleri yer almaktadır.

  • Bu türlerden biri 2 boyutlu görseller sağlarken, özellikle kalp kas hareketlerini değerlendirmek için seçilir.
  • 3 boyutlu görüntüleme sağlayan sistem ise daha karmaşık sonuçlar elde edilmesi için tercih edilir.
  • Doppler adı verilen sistem ise kan akış kontrolünde fayda sağlar.
  • M-mode olarak adlandırılan yöntem sayesinde de kalp duvar ve odacıklarında inceleme yapılarak sonuç elde edilir. 

Kedi Eko Çekimi 

Veterinerlik kliniklerinde kalp hastalıklarının teşhis edilebilmesi ve takip edilebilmesi için EKO yöntemi evcil dostlarımızda yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Güvenilir ve özellikle kardiyoloji muayenelerinde de ekonomik bir şekilde uygulanan kedi eko çekimi birçok hastalığın teşhisinde ve takibinde her zaman avantaj sağlayan bir yöntemdir. 

Köpek Eko Çekimi 

Evcil dostlarımız köpeklerde ırk, ilerleyen yaş, sağlıksız beslenme veya genetik faktörler nedeni ile kalp hastalıkları ile karşılaşılması ihtimali her zaman yer alabilmektedir. Bu neden ile veteriner hekimlerimiz bazen yavruluktan itibaren genel bir takip başlatmak bazen de sonrasında hastalıkların teşhisini gerçekleştirmek için köpek eko çekimi uygulamayı tercih edebilmektedir. 

Veteriner Kardiyoloji 

Kalp hastalıkları birimi olarak kardiyoloji bugün tıpta olduğu gibi veterinerlikte de çok önemli bir bölüm oluşturmaktadır. Kliniğimiz bünyesinde de bugün deneyimli yapıları ile veteriner hekimlerimiz bu alanda özel klinik hizmetleri sağlayabilmektedir. Bu hizmetlerde veteriner kardiyoloji başvurusu yapılarak veya standart veteriner muayeneleri sonrasında sevk sayesinde kardiyoloji muayenesine kapsamlı bir şekilde ulaşmanız mümkün olacaktır. 

Kedilerde ve köpeklerde görülebilecek tüm kalp hastalıklarının ilk andan itibaren hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve takip edilmesi çok önemlidir. Çünkü doğru tedavi ve birçok istenmeyen sonucun engellenmesi için bu avantajdan yararlanmak gerekecektir. Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde de ekokardiyografi yönteminin kullanıldığı kardiyoloji muayenelerimizden her zaman yararlanabilir ve evcil dostlarınızın hayatının korunması için destek alabilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Ekokardiyografi Nedir?  İçeriği