Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Dişi Kedi Kısırlaştırma

Kediler birçok insanın hayatında yer edinen sevimli canlılardır. Evcil hayvan olarak beslenen ve bağımsız olmayı seven kedilerin de aynı insanlar gibi güzel bir hayat yaşaması çok önemlidir. Bunun için devreye veteriner hekimler ve yapılacak bazı işlemler girer. Bunlardan bir tanesi de kısırlaştırmadır. Aşırı üreyen ve bakımı doğru bir biçimde yapılamayan yavrular veya evde beslenip daha sonra terk edilen yavrular ne yazık ki ölebilmektedir. Bu sebepten ötürü dişi kedi kısırlaştırma işlemiyle de aslında bunun önüne geçilmiş olur. Meydana gelebilecek çeşitli sağlık sorunları, kızgınlık döneminde yaşanabilecek olumsuzluklar ve kontrolsüz üreme önlenmiş olur.

Dişi kedi kısırlaştırma fiyat ise bu konuda en önemli faktörlerden bir tanesidir. Bu yüzden aklınızda hiçbir soru işareti kalmaması adına, bu yazımızda dişi kedi kısırlaştırma ile ilgili birçok şeyden bahsedeceğiz.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası

Dişi kedi kısırlaştırma sonrası genele yayıldığında en az ameliyat kadar önem teşkil eden bir süreç olmaktadır. Bunun sonucunda da birçok evcil hayvan sahibi, kısırlaştırılan dişi kedi ile ilgili birtakım soruların cevaplarına ihtiyaç duyar. Bu yüzden de dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası yapılması gerekenler merak edilmektedir.

Kısırlaşmış dişi kedi, iyileşme sürecine girdiğinde öncelikle ani hareketlerden kaçınmalıdır. Bu, varsa dikişlerine zarar verebilir veya ağrıya sebep olabilir. Kedinin yaşam alanında ani hareket etmesini önleyecek bir takım düzenlemeler düşünülebilir.

Kısırlaştırma sonrası dişi kediler yakından takip edilmelidir. Kısırlaştırma işlemleri Leylek Vet Veteriner Kliniği tarafından defalarca profesyonel bir şekilde yapıldığı için sizin kediniz için de olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Yine de bu bir ameliyattır ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

En çok merak edilen konu dişi kedi kısırlaştırma sonrası tuvalet olmaktadır. Tuvaletin kediye yakın olması önemlidir. Kedilerin tuvaletinde herhangi bir değişiklik olmaz fakat yaklaşık bir hafta kadar bir süre boyunca gözlem yapılması gerekir ve istenmeyen farklı bir durum gözlemlendiğinde mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Bu gözlemin içinde kedinin o bölgeye teması, tuvalet kumunun vücuda yapışması ve dikişlere idrar/dışkı temas etmesi gibi durumlar kontrol edilmeli ve önüne geçilmelidir. Tuvalet sürecinin daha steril olabilmesi için tozsuz kedi kumu tavsiye ediyoruz.

Dişi kedi kısırlaştırdıktan sonra anestezi etkisi belirli bir süre içerisinde geçer. Bu süre zarfından sonra artık kedi beslenip su içebilir. Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası kediler beslenmelerine dikkat etmediklerine kilo almaya meyilli hale gelirler. Bu yüzden düzenli ve dengeli bir beslenme ve varsa veteriner hekimin değiştirilmesini önerdiği bir mama ile devam edilebilir.

Kedi kısırlaştırma sonrası kızgınlık belirtileri gözlemlenebilir. Dişi kedi kısırlaştırma sonrası kızgınlık kalan çeşitli dokulardan kaynaklı olabilmektedir. Aşırı miyavlama ve huysuz davranma gibi çiftleşme isteği belirten çeşitli hareketler de gözlemlenebilir. Bu zamanla azalıp biten durumlardandır fakat istenmeyen olağanüstü durumlar gözlemlendiğinde acil veteriner kontrolü gerekebilir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı

Ovariohisterektomi olarak da adlandırılan dişi kedi kısırlaştırma operasyonu, dişi kedideki üreme fonksiyonlarının ortadan kaldırılması için yapılan bir işlemdir. Kedi kısırlaştırma ameliyatı ile kedilerde çiftleşme isteğinden dolayı açığa çıkan hormonlar ve getirdikleri olumsuz etkiler önlenir. Bundan dolayıdır ki daha uysal hale gelen kedilerde stres de azalır. Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonucu, yine çiftleşme isteklerinden dolayı, kedilerin dışarı çıkma ve dolayısıyla da yaralanma ihtimalleri de azalır.

Kedi kısırlaştırma operasyonu, dişi kedilerde ya sadece rahmin ya da rahim ve yumurtalıkların beraber alınmasıyla olur. Erkek kedilerde yapılan işleme göre biraz daha zor olmaktadır. Bu operasyon, veteriner hekimin çeşitli kontroller yapmasıyla kararlaştırılır. Kedinin kızgınlık döneminin bitmesinden sonra işlem yapılır. Ameliyatsız dişi kedi kısırlaştırma ise aslında bir nevi hormon tedavisi olmaktadır. Yalnızca veteriner hekimlerce yapılan bu işlemde üreme sistemine dışardan müdahale edilmiş olur.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Öncesi

Dişi kedi kısırlaştırmadan önce yapılması gerekenler bilindiği ve doğru bir şekilde yapıldığı takdirde, kısırlaştırma ameliyatı da sonrası da rahat bir biçimde geçmektedir. Öncelikle iyi bir veteriner kliniği seçilmelidir. İyi bir iletişim kurabildiğiniz ve sorularınızı rahatça sorabildiğiniz bir ortamda içiniz daha rahat olur. 

Dişi Kedi Kısırlaştırma konusunda herhangi bir sorunuz varsa hemen bizi arayabilirsiniz!

Öte yandan ameliyattan belirli bir süre önce kediye yemek ve su verilmemelidir. Aynı zamanda birçok işlemden önce kedinin karma ve iç/dış parazit aşılarının yapıldığına dair belge istenir. Kedinin kızgınlık döneminde olmaması ve varsa çeşitli rahatsızlıklarının, ameliyat geçmişinin belirtilmesi gerekmektedir.

Dişi Kedi Kızgınlık Döneminde Kısırlaştırma

Kızgınlıkta kısırlaştırma konusu, evcil hayvan sahiplerini ilgilendiren bir diğer meseledir. Kedinin bir an önce kısırlaştırılması ve normal hayatına dönmesi istenebilir. Fakat kısırlaştırma için de uygun bir zaman ayarlanmalıdır. Östrus adı verilen kızgınlık döneminde kedi kısırlaştırılma önerilmemektedir. Dişi kedi kızgınlık döneminde kısırlaştırma işleminde kanama ihtimali daha fazla olabilmektedir. Hormonların sürekli değişkenlik gösterdiği kızgınlık döneminde kısırlaştırma doğru bir karar olmamaktadır.

Aynı zamanda kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık görülse de bu sadece belirtilerle sınırlıdır.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Faydaları

Dişi kedi kısırlaştırma yararlarını sizler için sıraladık.

  • Öncelikle dişi kedinin yaşayabileceği yumurta kanseri ve rahim enfeksiyonları gibi olumsuz durumların önüne geçilmiş olur.
  • Kızgınlık döneminin getirisi olan asabi davranışlar, sürekli miyavlama, saldırganlık, evden kaçma ve sinirlilik hali sonlanmış olur. Bu sayede ne kendilerine ne de çevrelerine zarar vermiş olurlar.
  • Kedinin daha sağlıklı bir hayat sürmesine katkı sağlanmış olur.
  • Nüfus kontrolü sağlanarak bakımsız yavruların ölmesinin veya sağlıksız bir yaşam sürmeleri engellenmiş olur.

Uzun vadede fayda sağlayan ve kedinin kaliteli bir hayata sahip olması için atılan adımlardan biri, kısırlaştırma olmaktadır. Zararlar ya da dezavantajlar aslında kısırlaştırılmayan dişi kedi için daha fazla bile olabilir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Zararları

Çiftleşmek isteyen fakat çiftleşemeyen kedi bir süreliğine stresten dolayı depresyona girebilir fakat bu geçicidir; bu onun sağlığı için gerekli bir durumdur. Bunun yanında kısırlaştırılan dişi kedi üzerinde, bu davranışların veya ameliyatın getirebileceği çeşitli halsizlik, kusma ve ishal gibi durumlarda görülebilir fakat bunlar da geçicidir.

Dişi kedi kısırlaştırma riskleri bu şekildedir. Kedinin genel sağlık durumu, aşıları, varsa kullandığı ilaçlar veya geçirdiği ameliyatlar gibi ek bilgiler veteriner hekimle paylaşıldığı sürece genelde sorunsuz bir işlem olmaktadır.

Kedilerin açlıktan, bakımsızlıktan veya diğer sokak hayvanlarının saldırılarından korunmaları ve kedi popülasyonunun dengede tutulması için kısırlaştırma kesinlikle dikkate alınmaya değer bir durumdur. Zararları yok denecek kadar az ve geçicidir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakımı

Kısırlaştırılan dişi kedi bakımı yukarıda da belirttiğimiz gibi çok önemlidir. Yemesinden içmesine, tuvaletinden uykusuna kadar dikkat edilmesi gereken basit ama önemli bir süreçtir. Yeni kısırlaştırılmış dişi kedi bakımı için ilk yapılması gereken, kedi için temiz ve rahat bir ortam sağlamaktır. Anestezinin etkisiyle halsiz olan kedi için tuvalet ve yatağı, yere yakın bir şekilde konumlandırılmalıdır. Kısırlaştırma sonrası dişi kedi bakımı için eğer veteriner hekim bir ilaç veya takviye edici gıda önerdiyse mutlaka dikkate alınmalıdır.

Kısırlaşan dişi kedinin bakımı konusu içinde banyo da vardır. Temizliğe tabii ki çok dikkat edilmelidir fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi tuvalet sonrası kedinin vücudu kontrol edilmelidir ve zorlanmaması açısından kedinin erişmesi kolay bir yere konumlandırılmalıdır. Operasyondan sonra uzun süre tuvaletini yapamaması veya kan görülmesi gibi durumlarda mutlaka kedinin veteriner hekime götürülmesi gereklidir.

Kısırlaştırılan Dişi Kedi Çiftleşir Mi?

Kısırlaştırılan kediler çiftleşir mi düşüncesi neredeyse her evcil hayvan sahibinin aklını kurcalamaktadır. Hormonlardan dolayı çok nadir de olsa çiftleşme isteği veya davranışları gösterebilmektedirler. Kısırlaştırılmış kedi çiftleşir mi sorusunun cevabı hayır olmaktadır çünkü yavrulayamazlar.

Faydalı Linkler:

Dişi Kedi Kısırlaştırma İçeriği