Köpeklerle beraber yaşamak ve eğlenmek ne kadar önemli ve iyi hissettiren bir durumsa, onların sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmesi de o kadar önemli olmaktadır. Evcil hayvan sahiplerine de bu bağlamda büyük bir rol düşmektedir. Her evcil hayvan sahibi köpeğin bakımı ile ilgili çeşitli sorumluluklara ve bilgilere sahip olmalıdır. Evcil dostların sağlığını etkileyen köpek dış parazit rahatsızlığı bilinmesi gereken konular arasında yerini almaktadır.
Parazitler canlıyı konak olarak kabul eden organizmalara verilen addır. Fakat konak olarak üzerinde yaşarken aynı anda canlıya da zarar verir. Köpekler de parazitlerden muzdariplerdir. Canlının iç organlarından deri üstüne kadar etkileyen parazitler iç ve dış parazit olarak ayrılmaktadır. Biz de bu yazımızda ektoparazit olarak bilinen köpeklerde dış parazit konusunu ele alacağız.
Köpeklerde dış parazit nedir, hangi türde organizmalar dış parazit olarak adlandırılır öğrenelim. Dış parazitler, köpek derisinin üstünde ve altındaki kıllarda yer alan kene, bit, pire, sivrisinek ve bazı akarlara (uyuz) verilen addır.
Yumuşak veya sert kabukları bulunan keneler, enfeksiyon taşırlar ve konak hücre olarak kabul ettikleri köpeklere bu enfeksiyonu bulaştırabilirler. Otlarda ve çalılıklarda yaşayıp kan emebilmek için köpekleri rahatsız eden keneler, kanca benzeri yapıları sayesinde deriye yapışırlar. Kan emdikleri için varsa taşıdıkları iç parazitleri de köpeğe bulaştırabilmektedirler.
Hem insanlara hem de köpeklere ciddi zararlar verebilen keneler yanma hissine, Lyme hastalığına ve kene felcine sebep olabilirler. Kenenin tamamının alınamaması gibi bir durumla karşılaşmamak için profesyonel destek alınmalıdır.
Köpeğinizde kene olduğunu fark ettiyseniz yada bundan şüpheleniyorsanız acil veteriner müdahalesi gerekebilir. Bu konuda bizi arayabilir veya kliniğimizi gelebilirsiniz. Leylek Vet, 7/24 Açık Acil Nöbetçi Veteriner olarak hizmet vermektedir.
Bitler köpeğin en çok sırt, boyun ve kafa bölgelerinde bulunur. Emici ve ısırıcı olarak iki kategoriye ayrılırlar.
Pireler ise köpeklerde en çok rastlanan dış parazitlerdendir. Pireler, bağırsak parazitlerinin yayılmasına, kan kaybına ve çeşitli deri hastalıklarına yol açabilen dış parazit türlerindendir. Özellikle sıcak havalarda ortaya çıkan pireler hızlı üreyen ve kanla beslenen asalaklardandır.
Gözle görülebilen pireler, kaşıntıya sebep olurlar ve bu yüzden deriyle ilgili problemlerde akla gelen ilk sebeplerden olmaktadır. Yumurta evresi, larva evresi, pupa evresi ve daha sonra da erişkin evresi sayesinde üreyip çoğalmaya hazır olurlar.
Uyuzlar kıl foliküllerine yerleşerek kan ve doku artıkları ile beslenirler. Nemli yerlerde yaşamayı severler ve bağışıklığı düşük köpeklerde daha şiddetli etkiler gösterirler. Sarkoptes adı verilen türü köpekleri daha çok etkilemektedir.
Sivrisinekler kendileri sebep olmasa da yine taşıyıcı olarak başka bir hastalığı köpeklere bulaştırabilirler.
Dış parazitler evde beslenen köpeklere, sokaktaki diğer köpeklerden bulaşabilmektedir.
Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri
Köpeklerde dış parazit nedir öğrenmiş olduk peki köpeği rahatsız eden dış parazitlerin olduğunu nasıl anlarız? Bunun için bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler:
- Vücutta kızarıklık,
- Kıl yapısında farklılık,
- Kaşıntı,
- Kılların dökülmesi,
- Deride gözlemlenebilen yaralar.
Eğer köpekte bu belirtilerden bir ya da birkaçı varsa dış parazit şüphesiyle mutlaka veterinere götürülmelidir. Bu belirtiler köpekten köpeğe değişebildiği gibi hiç gözlemlenmeyebilir bile, bu da unutulmamalıdır.
Dış parazitler bulaşıcı hastalıklara, mantara, anemiye ve egzamaya sebep olabilirler. Her ne kadar küçük ve zararsız görünseler de birçok tehlikeye yol açan dış parazitlerin en kısa sürede kontrol altına alınması çok önemlidir.
Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi
Köpeklerde dış parazit tedavisi konusu öncesi aşının önemini belirtmekte fayda var. Köpek aşı takviminde yer alan iç ve dış parazit aşıları sayesinde, köpekler küçük yaşlardan itibaren dış parazitlere karşı savunma mekanizması geliştirebiliyor. Henüz hastalığa yakalanmamış köpeğe uygulanan aşı sayesinde, köpek dış parazitle karşılaştığında daha iyi mücadele edebiliyor.
Dış parazitleri önlemenin ilk yolu hijyene dikkat etmektir. Temiz olan ve temiz ortamda barınan köpeğin parazitlere yakalanma olasılığı azalmaktadır. Dış parazitlerde tedavinin bir diğer adımı ise yalnızca veteriner hekimin tavsiyesiyle kullanılması gereken antiparaziter ilaçlar olmaktadır. Bunların yanı sıra anthelmintik ilaçlar ve gerekirse ameliyat gibi cerrahi müdahaleler de önerilebilmektedir. Bu tarz ilaçların içeriğinde selamektin, fipronil, spinosad ve permetrin gibi dış parazitlerde mücadelede kullanılan bileşenler bulunmaktadır.
Eğer köpekte pire varsa yine veteriner hekime danışılarak pire şampuanları kullanılabilir. Bu özel şampuanlarla temizlenen köpekler pireden kurtulabilir. Yine özel olarak üretilen pire tarakları da bu duruma yardımcı olmaktadır. Ciltte soruna sebep olan dış parazitler ve neden oldukları diğer etkiler için antibiyotikler de kullanılabilir. Hangi antibiyotiğin ne kadar süre ve ne kadar dozda kullanılacağını veteriner hekim belirlemelidir.
Bu tarz durumlara hazırlıklı olmak için köpeklerin aşılarının tam olması ve hijyenik ortamlarda vakit geçirmesi gerekmektedir. Evde yaşayan köpekleri korumak için evi düzenli olarak ilaçlatmak da işe yarayacaktır. Gözlem de iyi bir tedavinin parçası olmaktadır. Bu sayede ters giden bir şey varsa ve devam ediyorsa veteriner kliniklerine başvurulur. Erken teşhis de tedavinin ilerleyişi açısından önemlidir.
Köpek 3 aydan büyükse damla tedavisi de uygulanabilir. Köpeklerin ensesine dökülen spreyler veya damlalar ile köpeklerin dış parazitlerden kurtulması amaçlanır. Enseye damlatılmasının sebebi, köpeğin ensesine müdahale edememesidir. Öte yandan köpeğe zarar vermeyen ama yine veteriner hekimin belirttiği süre zarfında kullanılması gereken yakalıklar önerilebilmektedir. Yakalıklar sayesinde keneler ve bitler köpeğe yaklaşmaz. Yine yakalık sayesinde köpek herhangi bir tedavi sürecinde yalamaması gereken bölgelerine erişemez.
Köpek dış parazit tedavisi köpeğin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir.
Köpeğinizde dış parazit varsa veya bundan şüpheleniyorsanız Leylek Vet olarak Köpek Dış Parazit Tedavisi gerçekleştiriyoruz. Bizi arayın veya yol tarifi alarak kliniğimize gelin, köpeğinize iyi bakalım.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Leylek Vet Veteriner Kliniği
Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul
Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al
WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)
Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)